Приключенията на Булти и приятели

приключения без край в памет на Булти


  Морски риболов

  Share
  avatar
  noemis

  Брой мнения : 872
  Join date : 01.08.2013
  Местожителство : Бургас

  Re: Морски риболов

  Писане  noemis on Пон Яну 20 2014, 19:53


  Колко е вярно - колко не, но ето защо според някои есента на 2013 нямаше риба.

  Рибата по Южното Черноморие изчезна от септември насам, показа репортерска проверка на бургаският вестник „Черноморски фар”. Рибарите от Приморско до Синеморец са пропищели от празни мрежи. Всеки ден те напусто излизат на риболов. Сред тях вървят слухове за масово изтровена риба заради платформа за добив на шистов газ в морето пред Лозенец. „Не помня такова чудо през живота си, а от десетилетия излизам в морето. Рибата изведнъж изчезна – и паламуда, и леферът, и барбунът, и заргана, всичко. На едно излизаме хващаме по кило-две сафрид или заргана, единичен чернокоп или лефер - това е”, казва Иро от Царево. Той и вчера се върна с празна лодка, стиснал в ръка единствения си улов за деня – найлонова торбичка с 2,5 кила сафрид. „Ей това ни е надникът на мен и колегата за днес”, коментира горчиво Иро, когато продаде директно от багажника още живата риба за 20 лева. Рибарят разказва, че в края на август и началото на септември уловът на циганка тръгнал добре. После паламудът изведнъж изчезнал от мрежите и морето, „като отрязан с нож”.

  Според рибарите в Царево причината се крие в платформа за добив на шистов газ, която от началото на лятото се намира на 10-ина километра в морето пред Лозенец и „нощем свети като Лас Вегас”. Там често спирали и големи кораби, казват рибарите. Преди месец и половина станала белята. Тогава гавана (рибарското пристанище) осъмнал цял побелял, залят от тънък слой белезникави лепкави топчета като стиропор. „Идваха от РИОСВ, вземаха проби, после казаха, че това било палмово масло. Ако е така, защо рибата изведнъж измря? Леферът, паламудът, кефалът и платерината плуваше из гавана между лодките, само че с корема нагоре”, разказва още Иро. Мъжът твърди, че траладжиите и водолазите също разказвали, че морското дъно в района е засипано с мъртва риба. Рибар с мидена ферма край Приморско пък вадел въжетата, които били „сухи” (без миди) в протежение на шест метра от дъното, а мидите се трупали само най-горе към повърхността. „На дъното е само леш. Тук котките на пристана повечето не са и кусвали риба тази есен. Това не показва ли, че на дъното са се утаили отрови и затова има мор по рибата?”, пита Иро и обяснява, че е чел как за добива на шистов газ се използва огромно количество химикали, като 40 от тях са силно токсични.

  „Никой не си мърда пръста да направи нещо. Само снимат от телевизиите, ако извадиш 2-3 щайги паламуд или зарган, ама това беше август. Сега няма кьорава риба в лодката”, тревожи се царевският рибар. Той смята, че у нас „няма контрол като по Белия свят и всеки изхвърля в морето каквото му падне, без да се замисли за природата и поминъка на рибарите”. „Гледат само да ни вземат парите за лицензи и риболовни билети и не ги е еня за нищо”, допълва човекът. Иро разказва още, че и малкото риба, която се хваща, не яде нищо, уловът е само на „закачка” (с кука) - през хрилете, перката, опашката. „Или е сита от нещо рибата, или не иска да яде”, казва опитният рибар. Иначе при тях от лодките прекупвачите плащали по 6-7 лева за кило сафрид, по 10-ина за чернокоп, по 10-12 за паламуд, по 20-25 за лефер, ама сега и те дори не идвали.

  „Това, дето го продават по пазарите в Бургас и наоколо за паламуд за по 10-12 лева за кило, не е паламуд, а средиземноморски тунец. На тунеца са му разположени по-напред очите и му е по-тъпа муцуната, пък и оцветяването е различно. Или е тунец, или миналогодишен паламуд. Сега няма откъде да го вземат, че да продават”, разяснява Иро. Според него положението е същото по цялото Южно Черноморие.

  „Държим връзка по телефоните с колеги от Ахтопол, Китен, Черноморец, Созопол, Синеморец. Един да хване нещо, вече ще знам и всички веднага влизаме с мрежите”, твърди той и допълва: „А сега рибата я ядат умряла раците на дъното”. През вчерашния ден на рибарското пристанище в Царево цареше мъртвило и униние. Общо 100-ина рибари има в града, но вчера повечето лодки стояха привързани за кея, а в морето бяха излезли да опитат късмета си малцина. В постройката на „Морско рибарско сдружение” – Царево, неколцина рибари седяха на по кафе по масите и тихо псуваха нямането и гладната зима, която се задава. Един от тях, който току що се е върнал от напуст курс с едва десетина заргана в лодката, казва: „Тук риба няма, глад има. Преди месец хванах 10-ина паламуда и медиите гръмнаха, че в Царево гъмжи от риба. Друг път случих на няколко каси заргана – пак същото. А сега – нищо... Не ме снимайте даже, че цял Бургас да ми гледа излагацията как се връщам с празни мрежи. От 35 години излизам в морето, такъв мор не помня. Ако тази година беше слуката поне на 1/3 от миналата, пак щяхме да сме доволни, а сега нищо няма в лодката.”

  Сякаш да поразведри всеобщото униние по крайбрежието, в рибарското селище в Лозенец заварваме група рибари в добро настроение. Причината лежи и пошавва в касата – лаврак с впечатляващото тегло от 3,6 кила. Майсторът, който го е извадил, е бай Илия. Цената на рибата, която е и най-скъпата на пазара, е 40 лева за кило, а на място - до 40 лева за 200 грама порцията, в зависимост как се спазарят с ресторантьорите, които я купуват за кухнята си. „Днес морето даде, ама иначе - празна работа. Само раци останаха в морето, тук-таме попчета и сафрид, някоя заргана”, разказва опитният рибар. До платформата редовно идвали „някакви” кораби, а лятото пускали оттам към дъното мини подводница. От сондите пък морето наоколо буквално кипяло и то денонощно.

  В Созопол ни посреща отново пусто пристанище, в което се полюшват единствено празните лодки. Само в една от тях заварваме трима оклюмали рибари, които току-що са се върнали от улов с празни ръце. „Риба няма”, лаконични са морските вълци. Казват, че тази есен, ако заметнеш чепаре, може и да извадиш 1 кило риба. Пуснеш ли обаче въдицата, най-много половин кило да извадиш, често и нищо. „Оня ден пуснахме мрежа от 500 метра и извадихме 4 попчета, 2 граци и 1 паламуд. Вчера изгорихме 12 литра нафта и се върнахме с 6 сафрида и 2 чернокопа. По кило и половина нафта на риба се пада”, клатят глави созополските рибари. Те също са чували за мъртва риба и за шистов газ. „Морето все едно е заминало, няма го. Докато миналата есен Бог даде улов – който не влезе, той не налови. Сега няма и това е”, казват тъжно рибарите и се прибират с празни ръце у дома след поредния работен ден без слука в морето...

  На пазара леферът липсва, вместо паламуд продават тунец. По пазарите и специализираните магазини в Бургас липсата на риба в морето в последните месец-месец и половина, се отрази в по-високи цени. Леферът почти изчезна от тезгяхите на рибопродавците. Там, където се намира, струва минимум 30 лева за килограм. Според рибари, това пък, което се продава за паламуд, всъщност е средиземноморски тунец, а цената му е 10-12 лева килото. Най-скъпата риба и тази есен си остава лавракът с цената си от 40 лева килото, следван от калкана с цена 30 лева за килограм.
  връзка
  avatar
  noemis

  Брой мнения : 872
  Join date : 01.08.2013
  Местожителство : Бургас

  Re: Морски риболов

  Писане  noemis on Вто Яну 21 2014, 02:11


  Още малко материали за размисъл:

  Много интересна и конкретна статия по въпросите на биоразнообразието и числеността на морските популации:

  Eкологични проблеми на Черно море – настояще и бъдеще

  Няколко цитата:

  В началото на 80-те години в Черно море е установено присъствието на друг инвазивен вид мнемиопсис лейди (Mnemiopsis leidyi), който е вид гребенообразна медуза. Този на пръв поглед красив екзотичен  представител на морската флора идващ от атлантическото крайбрежие  на Северна Америка е всъщност най-опасния и вреден нашественик пристигал някога във водите на Черно море. Този представител на  ктенофорите  или гребенестите  не среща никакви естестествени врагове и така неговата  популация нараства неимоверно за да достигне  в края на 80-те години впечатляващата цифра от 800 милиона тона за целия регион на Черно море! Той се храни с рибни ларви и  зоопланктон, който е хранителната база на различни видове риби и на първо място на хамсията. Така взривообразното развитие на популацията на мнемиопсиса води до катастрофален спад в улова на риба в Черно и Азовско море в края на 80-те години . По този начин в началото на 90-те години улова на хамсия спада рязко до 60 000 тона и по оценка на специалисти на ФАО (Организацията по прехрана и земеделие към ООН) загубите от спада в улова на риба се изчисляват на  около 240 милиона долара годишно. Това е типичен пример на инвазивен чужд вид, който от една страна оказва негативно въздействие върху морската екосистема,  а от друга влияе неблагоприятно на определен вид човешка дейност.

  Ето я гадинката - много е красива под водата, но разгонва фмилията на популацията от пелангични видове риба.  За един час дънният трал разорава ивица с дължина 10-12 км. Вдигналият се облак от утайка обаче нанася поражения и гибел на мидите  на площ десетократно надвишаваща размера на разораната ивица. Научни изследвания направени в Черно море в началото на 90-те показват, че в зоната засегната от дънното тралене видовото разнообразие се е съкратило със 71%, числеността с 60%, а биомасата с 95%.


  Още една стара, но актуална статия:

  Черно море – туморът на Земята


  Последната промяна е направена от noemis на Вто Яну 21 2014, 15:22; мнението е било променяно общо 1 път
  avatar
  Jorestes

  Брой мнения : 3611
  Join date : 29.12.2010
  Age : 36
  Местожителство : София

  Re: Морски риболов

  Писане  Jorestes on Вто Яну 21 2014, 08:34

  Много интересно. супер супер супер 
  avatar
  Ribarina

  Брой мнения : 1596
  Join date : 02.05.2012
  Age : 35
  Местожителство : Burgas

  Re: Морски риболов

  Писане  Ribarina on Вто Яну 21 2014, 14:44

  kuins написа:Новина преди 5 мин. от Рибарското:
  Тази сутрин 6 кг. едър лихнус  на мрежи около Острова.
  Колко мрежи е имало пуснати, Киро не уточни. Very Happy Very Happy Very Happy 

  Новини от Неделя 11 мрежи по 50 метра,риба няма,общо към 5 кила стронгил и някой друг лихнус.
  Брат ми и капитана проклинат идеята да пускат мрежи около острова
  avatar
  noemis

  Брой мнения : 872
  Join date : 01.08.2013
  Местожителство : Бургас

  Re: Морски риболов

  Писане  noemis on Вто Яну 21 2014, 15:28


  Още по прясна новина от преди 20 мин. :)

  На пазара на Краснодар са пуснали големи количества много едър поп и лихнус (още шават добичетата) и много едър карагьоз (около 500-600 гр парчето).

  Скарида за ем също има ... започвам да се замислям дали не е време да открием сезона?!
  Температурата на водата е по-висока от обичайното за сезона - около 8 градуса: справка ЦЪК.
  avatar
  Ribarina

  Брой мнения : 1596
  Join date : 02.05.2012
  Age : 35
  Местожителство : Burgas

  Re: Морски риболов

  Писане  Ribarina on Вто Яну 21 2014, 17:25

  Той сезона е открит,ама се разваля времето
  avatar
  noemis

  Брой мнения : 872
  Join date : 01.08.2013
  Местожителство : Бургас

  Re: Морски риболов

  Писане  noemis on Пон Фев 10 2014, 20:57

  Ето защо няма риба и няма да има скоро.
  Дивашка експлоатация на ресурси - и тук и там, но умножено по десет!
  Пасажите са излавяни преди изобщо да тръгнат към нас и тук "обираме" КАКВОТО Е ОЦЕЛЯЛО!

  Някога процъфтяващият улов на риба днес в Турция преживява рязък спад заради търговските амбиции и неефективната регулация. Прекомерният и незаконният риболов и замърсяването заплашва индустрията. Добивът на хамсия, който генерира около две трети от годишния улов, е намалял с 28% през 2012 г., сочи турският статистически институт.

  В опит да увеличи запасите правителството забрани риболова в летните месеци, когато рибата се размножава, и заяви, че затяга контрола. Но, изглежда, мерките са прекалено малко и закъснели, коментира "Ройтерс". "Преди 20 години си потапяш ръката в морето и можеше да извадиш риба – имаше толкова много", казва Осман Коркмаз, 53-годишен рибар, който през последните 40 години ловува по Босфора и Мраморно море.

  Айлън Улман, изследовател от University of British Columbia, провежда повече от 150 интервюта с турски рибари от май до юли миналата година. Според проучването й броят на търговските видове риба в турските води е намалял пет или шест пъти от над 30 през 60-те години до 2010 г. Според Улман виновни за настоящата ситуация са прекалено многото хора, прекалено многото корабчета с напреднала технология, слабите закони и още по-слабото им прилагане и ненадеждните данни за наличността на риба. Рибарите често декларират по-малко улов, за да избегнат данъци и глоби.

  Населението на Истанбул нарасна от един милион през 1950 г. до около 17 милиона днес, броят на рибарските корабчета се увеличи заради държавните субсидии от 70-те и 80-те години за тогава младата индустрия. Днес в турски води плават 450 големи риболовни кораба – с около 40 и 60 м дължина и над 17 000 лицензирани малки корабчета. 90% от улова е за големите кораби и благодарение на сонарните технологии те са едни от най-продуктивните в света. Сонарите обаче не са достатъчни, за да гарантират богатата фауна във води, където има прекалено много рибари и прекалено малко риба.

  Според мнозина интервюирани липсата на квотна система, наказания за нелегален риболов и ниските цени карат рибарите да не спазват правилата.

  Представител на министерството на земеделието призна, че бракониерството представлява опасност, но подчерта, че миналата година около 65 000 експерти са провели проверки и регулациите са били затегнати. Целта е да се увеличи рибата в турските морета и в момента се провеждат изследвания за развъждане на нови видове. Според източника на "Ройтерс" износът на риба от Турция е достигнал стойност от 475 милиона долара през първите 11 месеца на миналата година, а доставките са предимно за Холандия, Германия, Италия, Япония и Великобритания. Година по-рано тази сума е била 413 милиона долара.

  В опит да намали риболовните корабчета турското правителство започна програма за обратно им изкупуване. До ноември миналата година едва 359 корабчета са били купени.
  dnevnik.bg
  avatar
  noemis

  Брой мнения : 872
  Join date : 01.08.2013
  Местожителство : Бургас

  Re: Морски риболов

  Писане  noemis on Чет Фев 13 2014, 20:35

  Някакъв упорит слух се върти тези дни и ако не го бях чул от два независими източника, нямаше да го споменавам.
  Та по въпроса - излязъл бил сафрид под Царево и то на чепаре, близо до брега. Леко абсурдно ми се струва по това време на годината и при тази температура на водата, но знае ли човек ... Факт е, че януари и февруари макар и спорадично продължаваха да хващат зарган от брега на юг от Бургас (има снимки по форумите), но чак пък сафрид!

  Някой може ли да потвърди ... или да отрече?!?

  ПП. Ето го потвърждението - снимки с улова от Царево:

  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 50
  Местожителство : Бургас

  Re: Морски риболов

  Писане  Булти on Чет Фев 13 2014, 23:08

  Потвърждавам !!! ...и аз получих данни от два различни източника - Мишел и от въдичарите на Моста , за сафрид на Царево - но на мрежи  Exclamation ....Фероятно нощем доближава брега ...че има пасажи ....има ...

   cheers cheers cheers

  п.с. в Поморие продаваха талянджийска цаца - не беше лоша  Exclamation
  avatar
  noemis

  Брой мнения : 872
  Join date : 01.08.2013
  Местожителство : Бургас

  Re: Морски риболов

  Писане  noemis on Чет Фев 13 2014, 23:13


  Ще си позволя да пусна няколко цитата от един форум:

  Лозенец сафрид на мрежите много. Морето ври от гларуси и интересното е че рибата е набита в брега
  Потвърждавам много едър сафрид,дори има и големи между много едрите.Набита е в камъните.Лови се на всичко,срекмета,мрежи и всякакви мрежени уреди за които се сещате!Пълно е с гларуси и делфини.....иии забравих много много хамсия.Аз такава аномалия не съм виждал в живота си!
  Който може да ходи и да докладва след това.Абе и за хамсия на скара не бях чувал ама тая година и за това чух.Смятай колко е едра
  Здравейте,инфо от днес-много сафрид и хамсия на мрежите в Лозенец,на плиткото -около 8-10 метра.За съжаление на чепаре не вземало.Тази вечер колегата отново ще пуска мрежите и утре ако науча нещо ,ще пиша!Стягайте лодките колеги ,ще се почва по рано!

  Мниййййй!
  Май ще има газ към Варвара!  skuter

  Малко около Лафинови камъни, пък ако не ще на чепаре сафридакиса остава попчето.


  Последната промяна е направена от noemis на Чет Фев 13 2014, 23:17; мнението е било променяно общо 2 пъти
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 50
  Местожителство : Бургас

  Re: Морски риболов

  Писане  Булти on Чет Фев 13 2014, 23:16

  танц 

  ....благодаря ти ! ....и да цитираш кой е форума , няма лошо  Very Happy 
  avatar
  noemis

  Брой мнения : 872
  Join date : 01.08.2013
  Местожителство : Бургас

  Re: Морски риболов

  Писане  noemis on Пет Фев 14 2014, 11:58


  Няма къде да се скрият!
  Ето тук, от тази камера батко Брадър гледа кой с какъв улов се прибира!
  avatar
  Ribarina

  Брой мнения : 1596
  Join date : 02.05.2012
  Age : 35
  Местожителство : Burgas

  Re: Морски риболов

  Писане  Ribarina on Чет Фев 20 2014, 19:03

  Аз забравих да кажа .В Събота и Неделя направих много хубав риболовен маратон.Първо на Ливада с лапето за бельовички,а после на Отманли с Карид за попчета.Счупих си въдицата ,но пак хванах някой друг лихмар.Карид хвана повече.
  В Неделята бях мрежар.Брат ми и капитана пуснали мрежи за карагьоз и попчета около Атия и Черната нива.
  Отидохме първо за попчетата и като видях къде са пуснали мрежите благодарих на Бога и Алаха че и на Буда  за безветрието.Мрежите бяха на метър от скалата зад гъбата,а последната беше пусната до стрелбището на няма половин метър от една подводна скала стигаща може би на 20 см .от повърхността
  Тръгнахме за карагьоз.Ето малко снимки
  Атия


  Колегите,върху които брат ми и капитана хвърлили мрежите.Мазано бяха станали мрежите


  Срещнах ме и гуменеткa.Колегата Ганев от Go fishing
  Тука си ловим


  Предимно пута,няколко тона


  Но имаше и такива моменти


  Общо 11 попченски и две карагьозени мрежи по 400 метра извадихме


  Тука ни псуват


  Булшевик чака лятото


  И ето крайният резултат


  Тук не включвам 30 кила раци дето ги чуках с гуменият чук да изчистим мрежите  и няколко тона пута

  .......

  Брой мнения : 427
  Join date : 30.07.2012
  Местожителство : .........

  Re: Морски риболов

  Писане  ....... on Чет Фев 20 2014, 21:01

  Кеф, Рибарин !  Very Happy   наздраве 
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 50
  Местожителство : Бургас

  Re: Морски риболов

  Писане  Булти on Чет Фев 20 2014, 21:15

  ....много мрежи ...малко риба ....ако не е тръпката ...тогава за кво ....

  ....ако сички мрежи са маркирани , не би се получил гаф ...

   Very Happy
  avatar
  Ribarina

  Брой мнения : 1596
  Join date : 02.05.2012
  Age : 35
  Местожителство : Burgas

  Re: Морски риболов

  Писане  Ribarina on Пет Фев 21 2014, 17:28

  Абе маркирани са мрежите,но всеки пуска по вятъра,а той си променя посоката през деня и стават инфекции.Кога на Изток,кога на Запад и готова инфекцията.

  Аз хубаво се бях отказал от този риболов,ама нещо ми е скучно през зимата и май пак започвам.
  А пък до сега на далавера не съм излязъл.Винаги си вътре.Тонове нафта изгорихме за нищо насреща.Единствено си правим кефа и караме хората да ни мислят за луди.Е сега хапваме прясна риба и блясъка в очите се появява,но ръцете ни стават дроб сърма от медузите,студа и въжетата.Нещо морето много ни влече и трудно се отказва риболов в екстремни условия
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 50
  Местожителство : Бургас

  Re: Морски риболов

  Писане  Булти on Пет Фев 21 2014, 19:23

  йессс
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 50
  Местожителство : Бургас

  Re: Морски риболов

  Писане  Булти on Вто Фев 25 2014, 20:18

  Въпреки неприятното време , днес - привечер на Моста , имаше рибарЕ  !!!

   affraid 

  Бяха се скрили под стълбите на завет !!!

   удавник 

  ....дори и попчета бяха хванали ....


   cheers
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 50
  Местожителство : Бургас

  Re: Морски риболов

  Писане  Булти on Сря Фев 26 2014, 20:54

  ...на МостО , глъч голяма  Very Happy ....фърлят , дърпат , ма май днес нищо не вадеха  Neutral
  avatar
  noemis

  Брой мнения : 872
  Join date : 01.08.2013
  Местожителство : Бургас

  Re: Морски риболов

  Писане  noemis on Чет Мар 13 2014, 15:27


  Хайде, не остана!
  Още малко и ...  skuter 

  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 50
  Местожителство : Бургас

  Re: Морски риболов

  Писане  Булти on Чет Мар 13 2014, 18:22

  йессс 

  ...аз от няколко дни , вече си стягам оборудването - преглед и проверка на харпуни , неопрени , секакви такъми -въдичарски , утре ще прегледам и лодката и евентуално ще има някой , друг дребен ремонт - викам да отвориме и тема за ремонт на лодки  Idea
  avatar
  noemis

  Брой мнения : 872
  Join date : 01.08.2013
  Местожителство : Бургас

  Re: Морски риболов

  Писане  noemis on Пет Мар 14 2014, 22:57

  kuins написа:

  В 11,30 часа уловът е 4 кг. хубав, едър отбалък:


  наздраве наздраве наздраве 
  Кога започва да дава отбалъкът?
  Дали е налазил из тревата или е рано още?

  Нещо много съм се наточил за едно излетче по тия места...  skuter 
  avatar
  kuins

  Брой мнения : 1234
  Join date : 06.09.2013
  Age : 70
  Местожителство : Бургас

  Re: Морски риболов

  Писане  kuins on Съб Мар 15 2014, 07:49

  noemis написа:Кога започва да дава отбалъкът?
  Дали е налазил из тревата или е рано още?

  Нещо много съм се наточил за едно излетче по тия места...  skuter 

  Първо, казват, че излизал в плитките води на пристанището в Поморие, където е фиката.
  Най-сигурният признак е когато започнат да го продават на рибарските магазини, значи е тръгнало на мрежите.
  В зависимост от времето, аз го търся в средата на м.април.
  Вчера срещнах Армандо, онзи гръмогласен арменец-лодкар, питах го за попчето и ми каза, че лихнуса се изтеглил, сега давало стронгил и от онези с големите глави - стриганите, тук-таме по някоя галя. Very Happy Very Happy Very Happy 
  Струва ми се, че е раничко за лодка, пък и водата е още студена. наздраве 
  avatar
  Ribarina

  Брой мнения : 1596
  Join date : 02.05.2012
  Age : 35
  Местожителство : Burgas

  Re: Морски риболов

  Писане  Ribarina on Нед Мар 16 2014, 19:47

  Вчера пет попчета излъгах само на нефтобазата ,много вятър
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 50
  Местожителство : Бургас

  Re: Морски риболов

  Писане  Булти on Нед Мар 16 2014, 20:11

  ....пет - пет ....

  ....берекет верси ...


   супер

  Sponsored content

  Re: Морски риболов

  Писане  Sponsored content


   В момента е: Нед Апр 22 2018, 21:07