Приключенията на Булти и приятели

приключения без край в памет на Булти


  Пътеводител за прехода. На себе си ли служим?

  Share
  avatar
  stonetales

  Брой мнения : 821
  Join date : 15.08.2011
  Местожителство : Sinemorec

  Re: Пътеводител за прехода. На себе си ли служим?

  Писане  stonetales on Пет Окт 07 2011, 14:01

  Излишното отдаване на значениe на каквото и да било, всъщност е сериозно нарушаване на Равновесието. А то самото не търпи дълго такива процеси. Такава е неговата същност.
  Нека вземем за пример оплакващите се.

  Излишният лукс, който си позволяват, непрекъснато да губят сила, обличайки я във вечни и неспирни оплаквания, излиза прекомерно скъп за тях самите. Тази огромна тежест, причинена от непрекъснатото, изкуствено изместване на равновесието, се усеща от околните като тягостно чувство, неприязън или нещо подобно. Около оплакващите се, се образува непрекъснато, неприятно и тягостно налягане, с помощта на което те буквално отблъскват околните от себе си. Естествено, отблъсват и благоприятните възможности, разбира се.

  Взимането на сериозно е реален енергиен процес. Поддържането на непрекъснатото външно налягане изисква огромен потенциал от сила. Излишното хабене на тази сила, в случая, води до резултата, че оплакващият поддържа непрекъснато фалшива, губеща позиция, по отношение на света, в който живее.
  Много е просто.
  Визуализацията на оплакващият се рисува непрекъснати нещастия, катарзиси, неприятности и НЕслучвания. Подобно на съзнанието на „разбирачите” от типа "Не Става!", съзнанието на оплакващият се осветява само секторите от непроявеното, в които нещата „не се случват”. Тоест – случват се само нежеланите от оплакващият се неща, нещата върху които е концентрирано неговото съзнанието – буквално това, от което той се оплаква.

  Че оплакването е едно непрекъснато самосъжаление – това е друг въпрос.
  Оплакването и взимането на сериозно не водят до удовлетворение. Те само нагнетяват напрежение. Изместват, отново и отново, равновесието и по този начин създават Излишъци.

  От друга страна, вземането на сериозно не е приоритет само на оплакващите се.
  Ние всички се вземаме на сериозно – по един или друг начин, в една или друга степен. По този начин акцентуваме върху въвеждането на поне някакъв ред в обкръжаващият ни хаос.
  Но и това е друг въпрос.
  Самото развиване на тази тема е взимане на сериозно.
  Но пък за мен е основно забавление всекидневно да се избавям от пораждащото се от това развиване на чувство за някаква си значимост.

  Обръщам внимание само на излишъците в процесите, защото те , подобно на солта в храната или водата, могат да доведат до пълна негодност за употреба. Или пък до някаква, неудовлетворителна пригодност.
  Нека дам и един почти противоположен на оплакването пример, който обаче води до същите крайни резултати. С право можете да ме оспорите, че не съм прав, но не забравяйте, че крайното възстановяване на равновесието не винаги е моментално. За някои процеси, възстановяването на равновесието отнема повече от векове.

  Всеки от нас е попадал на хора, около които е трудно да се стои. Тези хора внасят в околните чувство на напрежение и сериозност, неприсъщи за всекидневието ни.
  Нерядко, това са хора, които стоят на водещи позиции. Мислите и емоциите им, каквито и да са, са подчинени на друга логика и други интереси. Попаднали по някакви причини в нашето обкръжение – или ние в тяхното – те просто нямат време и интереси за нас. Нищо лошо в това – всеки си е на мястото.
  Тези ръководещи просто изпълняват своите функции и обикновенният човек трудно може да ги възприеме. Силата, която се излъчва от тях е с други вибрации и носи отпечатъка на абсолютна безкомпромисност, защото те просто нямат време за друго.
  Такива хора са на мястото си. Имат своето излъчване и обаяние. Пораждат уважение и докосването до тях те кара да се самоуважаваш.
  Категорията хора, която ги имитира, обикновенно са недоизградени личности, с претенции да обладават качествата на посочените по-горе личности.
  Тази категория хора Наистина се взимат на сериозно. По начина, по който всеки новодошъл в едно ново обкръжение се „напъва”, за да покаже „колко много” е сериозен, опитен напреднал и разбиращ. В повечето случаи дори и без да има нужда от това.
  Нищо лошо и в това – всеки иска да заеме мястото, което му харесва или си е избрал. Независимо дали е готов за това. Независимо дали това е Неговото място.
  Около тази категория хора също така е трудно да се стои. Фалшивото излъчване, което струи от тях не отстъпва по интензитет, на излъчването на действителните ръководещи. Разликата е само в едно, в истинността.
  То е фалшиво, неистинско и по тази причина не носи желаните резултати на притежателя си. Докосването до тях поражда чувство на лъжовност, несигурност, неприязън и други подобни, които от своя страна предопределят отношението ни към тях самите.

  Огромният Излишък, който излъчват непрекъснато, пречи на истинното и нормално(оптимално) протичане на нещата.
  Представете си огромна, стара, димяща, разнебитена и непотребна машина, от рода на ръждясал комбайн, стар локомотив или Бтр, която се опитва „елегантно” да паркира между внимателно подредени едно до друго колела или детски колички.
  Излишно е. Временна атракция, привличаща вниманието и отблъскваша със непригодността си.
  Огромно, фалшиво излъчване на изкривена сила, чиято изява пречи на всички.

  Всички ние се взимаме на сериозно, по някакъв начин. Но нека да не го правим излишно, прекомерно, защото подтискаме себе си, околните и най-вече реализирането на желаните от нас възможности.
  avatar
  stonetales

  Брой мнения : 821
  Join date : 15.08.2011
  Местожителство : Sinemorec

  Re: Пътеводител за прехода. На себе си ли служим?

  Писане  stonetales on Пон Окт 10 2011, 09:39

  Малките чудеса.

  В ангажираното ни, натоварено и понякога доста неподредено ежедневие, чудесата текат толкова последователно, толкова плътно едно след друго, че ние на практика не ги забелязваме. Свикнали сме с тях дотолкова, че подминаваме собствените си творения.
  По тази причина смятаме, че не съществуват. Че чудеса могат да правят само избранниците и посветените.
  Всъщност – какво смятаме за чудо?
  Посаждайки растение, дърво или давайки живот на нещо, ние сме свикнали да очакваме резултата след определено разстояние от време. Ако дървото израстне за няколко години – всичко е наред. Нещата вървят „нормално”, според нашите очаквания. Няма чудо.

  Но ако дървото израсте за седмица или за час – тогава всеки, забелязал това „избързване” във времето, би възкликнал нещо от рода на:
  - Ауу, видяхте ли? Това е чудо!

  В този случай времето между причината и следствието е „съкратена” по някакъв начин. Същността на „чудото” за нас е заключена не в нещо ненормално – дървото си расте кротичко – а в скоростта , с която е вървял процеса. Някаква промяна в рутинния процес на осъзнаване.

  На практика – станало е нещо неординерно, нещо, което е нарушило нашите „нормални” възприятия за време.
  Дали това е чудо? Всеки може сам да си отговори. И ще бъде прав за себе си, тъй като това ще му бъде показано от неговото лично тълкуване на действителността.

  В светлината на последните открития на квантовата физика, за което има вече много публикации, времето и пространството са гъвкави, модални и многоизмерни. И само нашето съзнание, което подобно на жив браузер „чете” света в някакъв определен порядък, ни навежда на мисълта, че бързо израстналото дърво е някакво чудо.
  Всъщност, бързият растеж може и да е много бавен? Зависи от гледната точка.

  Подобно или по същият начин стоят нещата с „бързото” излекуване при някой случаи. Общото е, че ние приемаме за чудо всяко нещо, което е извън порядъка с който сме свикнали да възприемаме света.


  Нека оставим мисловните игри със скоростта на времето.
  Едни живеят по 25-30 години, но толкова интензивно, че всякаш са живяли 300. Други остават по 80 или 100, но умират празни, пред телевизора. Сякаш е въпрос на интензитет и наситеност, а не на продължителност или разтегляне. Някъде там, в безкрайността всичко това се пресича.
  Да погледнем към ежедневните примери за ежедневни „чудеса”, които са резултат от нашите мисли, визуализации и намерение.

  Бих искал да обърна внимание на ежедневните чудеса, които създаваме самите ние. Толкова ординерни и забързани, толкова естествени и спонтанни, че ги наричаме ежедневие. Проста смяна на имената, нищо повече.

  Да речем, че пътувате нанякъде – с кола или пеша – без значение. Тръгнали сте в десет сутринта, тялото ви, съществуващо в тази наша реалност, бавно се премества към друга точка във същата реалност. В единадесет часа вие вече се намирате в крайната точка.
  Да кажем, в десет излизате от дома си, в единадесет вече сте на гарата. Добре, нищо странно и неординерно, ще кажете, за какво ви занимавам с глупости?
  Явно, материализирането на вашето тяло на гарата, след около час не е нищо особенно. Може би.
  Излезли сте от къщи, с ясната визуализация, цел и намерение към единадест без нещо да сте на гарата, за да си купите билет и към единадесет и нещо да хванете влака за планината. Примерно.
  Процеса тече бавно и последователно, всеки един ход, завой на пътя, ъгъл, крачка, всяка една мисъл е под вашият контрол. Няма прекъсване на действителността и за момента вие все още се чудите за какво „чудо” ви говоря.
  В началото на това развитие на действителността вие сте избрали разклонението на Кръстопътя, което води към гарата. Тръгвате по него. Ако стигнете до края на тази визуализация с крайна точка гарата, тялото ви ще се е преместило в една и съща реалност, за един час време, от дома до гарата. Последователната и непрекъсната материзализация на тялото ви, в следващи и следващи сектори на действителността, ще следва пътя от дома до гарата. В десет тялото ви е у дома. В единадесет вече е на гарата. Тъй като в процеса няма никакво прекъсване, забавяне или забързване, смятате, че няма нищо необикновенно. Домът, час време, гарата. Добре.
  Обаче вие имате избор, имате и непрекъснати разклонения на Кръстопътя. Единствено вашият избор ви води до гарата. В този случай, следвайки стотиците разклонения на пътя ви до гарата, вие сте променяли мястото си в пространството и сте се появили от плът и кръв на гарата.

  Втори вариант.
  В десет без една минута звъни телефонът и след някакъв раговор, вие сменяте намерението си и решавате да тръгнете към киното.
  Във същата тази наша реалност, отново в десет часа, вие излизате от дома си и поемате стотиците и хиляди разклонения на пътя ви до киното. В единадесет се появявате, пак от плът и кръв пред киното.
  Трети вариант , четвърти вариант.......
  Все възможни, все материални и все зависещи от вашият избор............
  Вие самите материализирате себе си някъде по едно и също време, но на различни места, в различните варианти.

  Е, ако това не е чудо, какво е тогава?

  Само от вашата мисъл и намерение, действителността се променя и подрежда по различен начин.
  Онзи ден пътувах ме със Слави и решихме на връщане да минем през едно селце, с много хубаво, старинно кръчме. В главата ми се завъртяха различни визуализации и представи за разположението, менюто, красивия заден двор. Заразказвах му и поехме, на връщане, към селцето. Телата ни, с помощта на колата се запътиха към кръчмето.
  Както си карах, Слави се запритеснява за детето си и реши да не се отбиваме. Съгласих се с него.
  В този момент телата ни, последвали нашите мисли, запътуваха в друга посока.

  Помислете сами – колко много „чудеса” правите всеки ден. Но не забравяйте, че при всичките си умения или неумения, всички сме деца на Господа.
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 51
  Местожителство : Бургас

  Re: Пътеводител за прехода. На себе си ли служим?

  Писане  Булти on Пон Окт 10 2011, 11:26

  ...веднъж с колегата world_explorer, бяхме отишли на Фургона ...той цял ден спа , а аз цял ден се гмурках ....вечерта каталясъл се умагьосаф набързо с две , три ракии...по едно време съ събуждам - глеам - съм заспал ма масата , а Румен хърка в палятката си ...не си спомням какво точно изтървах и се наведох да го търся , но се спънах в некво въже и дорде се усетя се търкулнах доле в пропастта... в тоя момент Румбата се събудил и като чул шума на свличащи се камъни си рекъл : " - Те тоя се уби !!! " What a Face ...и докато се надигне , аз съм изтичал пъргаво до горе без драскотина ...на другия ден разрових тежките камъни да си търся шапото и го намерих отдолу под тях What a Face What a Face What a Face ...случката визира по предния ти пост ...

  ...по тоя повод : наздраве
  avatar
  stonetales

  Брой мнения : 821
  Join date : 15.08.2011
  Местожителство : Sinemorec

  Re: Пътеводител за прехода. На себе си ли служим?

  Писане  stonetales on Пон Окт 10 2011, 12:46

  Пацко, за когото съм писал тук-там, се напиваше зверски. Щяхме даже да му печатаме надпис на блузката "The missing link" - "липсващото звено" - между човека и животното:)

  Пак така - мъртво пиян, пред очите ни, на един баир сме седнали и той се е подпрял на едно дърво, с гръб към отсечения скат - към 50 градусов наклон надолу. Няма слизане, а от долу едни гъсти-мръсни драки.

  Изхлузи се, говедото му с говедо, съвсем съзнателно, (просто му видях блесналата физиономия и светещите очета, че пак ще направи нещо извън релси), настрани и се затъркаля надолу и се наби насила в драките.
  Чуха се само едни мръсни псувни и утихна всичко.
  Само някакво волско стенание и мучене се носеха после. Рекохме си - "Те тоя умре"
  Слизаме с Радо, да го вадим - то няма пристъпване а и да пристъпиш - няма влизане в драките.

  Излезе, животното след 15-ина минути, че беше малък и лек.
  На сутринта го разглеждаме.
  И по дрехите нямаше драскотина или разкъсано - камо ли и по лицето и ръцете.
  Никакви следи, от нищо.
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 51
  Местожителство : Бургас

  Re: Пътеводител за прехода. На себе си ли служим?

  Писане  Булти on Чет Окт 13 2011, 10:57

  Малко градче, с някаква – малка или голяма – индустрия. Възможностите за поминък на средния работник са уеднаквени, заплатите са без големи разлики, животът е еднотипен и скучен.
  В градчето расте дете, което не се примирява със тази действителност.

  Расте и друго дете, което се примирява от рано със същата действителност. Или пък просто тя му харесва.


  ...интересен пример даваш ...за да стане още по интересно , ще добавя още едно дете , дето на него също му харесва тая действителност , но бащата , освен работник е и да кажем ударник или активист на ..партията ...минават години ...първото пешлеме си бачка , секи ден едно и също - яваш , яваш , фърля част от заплатата в къщи , другата отива в кръчмата...второто или бяга навън ,или отива в зандана или и то се пропива , щото колкото и да се напиня и си променя визуализациите , просто нищо не може да промени - такъв е строя в който живее Wink ....третото с таткото натегач или доносник на ДС е дете без никво въображение , готованче , мързеланче , леко тъповато , да не говорим за некви по висши визуализации...и един щастлив ден ...идват другарите ...и му бутат куфар с пари у ръцете и му викат - ти ши станиш бизнесмен , но да не забравиш за нас , кой ти даде лябо у ръцете What a Face ...минали години ... и после ко станало ....а познай ...да ти звучи нещо познато ...

  П.С. тва е само пример , да не земе да се засегне някой ...има и кадърни хора с пари днес , тук при нас , спечелени с труд или находчивост , следвайки некви техни си мечти безпрекословно .... но тия с денгите , дет са без въображение и играят на сцената с пари на готово - те само им пречат ...прост човек с пари - само вреди и ...колкото повече пари има - толкова повече вреди What a Face....малко пофилосфствах ...Камък ако искаш продължавай , ако не искаш , недей...на мен ми беше интересно...иначе си прав - върнах се назад и почистих ...

  наздраве
  avatar
  stonetales

  Брой мнения : 821
  Join date : 15.08.2011
  Местожителство : Sinemorec

  Re: Пътеводител за прехода. На себе си ли служим?

  Писане  stonetales on Пет Окт 14 2011, 17:50

  Ко`д ти кажа Булти?
  Когато си дам отговор - дали е отвращение чувството, което ме обзема при мисълта за тия хора или взимане на сериозно от моя страна, ще продължа.

  Яснотата ми е необходима на самия мен - за да знам как да продължа напред.

  Просто сега не съм наясно и ще оставя отговора сам да се появи!

  Инак - примера, който си разработил е мнооооого готин и правдив и му се изкефих, щото е верен, ала няма как да обхвана всичките безкрайни варианти. Просто се придържам към минималност в обясненията.
  avatar
  stonetales

  Брой мнения : 821
  Join date : 15.08.2011
  Местожителство : Sinemorec

  Мъртъв или свободен?

  Писане  stonetales on Съб Окт 15 2011, 12:58

  „Страх ме е да съм самостоятелен, да отрежа всички връзки!!!"
  Това са думи на един мой познат:)

  Във всяка една култура, под различна форма и тълкувание има легенда за човешко същество, което по един или друг начин прекъсва „връзките” с обществената нагласа и възпитание.
  В легендите за толтеките има „умрял” насред полето млад индианец, в историята на асировавилонците битува легендата за Гилгамеш – положил приживе тялото си в каменен саркофаг. Християнството описва Разпятието като символ или като истинско отречение от земното.
  Исляма има Суфи.
  Дзен будизма също съобщава за човешки личности „ограбили” или „откраднали” възприятията си, за да достигнат нови нива на осъзнаване и разбиране на действителността.

  Моето просто тълкувание – (без да навлизам в подробности) – на темата е, че под различна форма всичките тези абсолютно различни култури подчертават необходимостта да бъдем или да останем себе си – свободни човешки същества, които не плащат „Данък Обществено Мнение” под каквато и да е форма. Един вид да „умрем” за излишните слоеве и натрупвания на ординарното, ежедневно човешко мислене.
  Може и да не съм прав, но надали това е смисъла на тази тема?:)

  Познавам малко хора, които в някакъв смисъл са „по-живи” от мен. Имам пред вид свободното и леко отношение към непрекъснато променящата се действителност.
  Но по един или друг начин аз също съм „умрял”за тази действителност. Какво означава това?

  По никакъв начин не ми личи, защото съм изчистил и причината и резултата от себе си - тоест дисхармонията, породена от акта на "замърсяване" – ( процеса на възприемане на стандартното мислене и възприятие) - и последвалият го процес на изчистване си е отишла безвъзвратно.

  Няма нещо в живота ми, по адрес на което в различно време и поради някаква причина да не съм махал с ръка и с твърдото намерение - КРАЙ, ДОТУК БЕШЕ.
  Това, което е останало, като наслагвания от възпитанието и влиянието на средата в която живея продължавам да проверявам и доизчиствам. По този начин "твърдите връзки" с настоящето се премахват - безвъзвратно и окончателно.
  Тоест - "преживял" съм вътре в себе си реалната липса на всички тези неща, които са "умрели" за мен или аз съм "умрял" за тях - или казано по друг начин – осмислил съм ги предварително, „изживял” съм ги в главата си. Е, боляло ме е понякога - докато се понаучих на елегантно изпълнение - но винаги ме е боляло защото аз съм го допускал или съм си го причинил.

  Всички мои близки - без изключение, всички вещи, всички имоти или отношения - Мен вече ме Няма за Тях - Умрял съм, тоест нищо не ме „държи” за тях.
  Празен съм от тях. Не те от мен. Аз съм празен от тях. Свободен.
  Е - живея и продължавам да живея – (външно) - по стария начин, ползвам отношенията, вещите, близките, но ако трябва или се наложи - във всеки един момент мога да си тръгна - не, че не съм го правил.

  Това е да имаш всичко, без да го притежаваш. Неправене в най-чистият смисъл. Действие, чрез бездействие.

  Изпитвам ли съжаление???
  За какво - за Обвързаността?

  Остава само ЧИСТИЯТ ИЗБОР и Свободата:)

  По този повод същият мой познат каза – Е, Нема такова животно!:)

  ААААААААААААА:)
  Пропуснах:)
  Има такова ЖУВОТНУ - виждал съм го у нас - в огледалото:)
  avatar
  stonetales

  Брой мнения : 821
  Join date : 15.08.2011
  Местожителство : Sinemorec

  Re: Пътеводител за прехода. На себе си ли служим?

  Писане  stonetales on Нед Окт 16 2011, 17:35

  Предлагам малка почивка от взимането на сериозно.

  Нека поговорим за Дишането. Изгубената връзка със Вселената.

  Твърде субективно изказване, но бих искал да ви представя своята гледна точка. Естествено, че вие сами ще решите за какво става дума.

  Една от връзките със Вселената, която продължава през целия ни живот е прекъснатата при раждането пъпна връв.

  Мястото, през което сме се хранили от майките си. Постепенно пъпа се свива навътре, но енергийната му функция остава. Споменал съм го специално, някъде из темата. За съжаление тази връзка дори не е позната на много хора. В повечето атрофира докрай и продължителността на човешкия живот рязко спада.

  Причината или една от причините за това е, че нашият светоглед е обърнат изцяло навън. Непрекъснато имаме задачи за решаване във външния свят, а дори когато нещо се обърка в самите нас, отново разчитаме на външния свят да разреши проблема ни.
  Болни сме – тичаме при доктор, гълтаме лекарства и треперим в очакване Отново нещо външно да ни помогне. Не самите ние да си помогнем. Сами сме се изтикали на заден план и акцентуваме единствено върху външни за нас неща.
  Забравяме за себе си. Служим на друго, не на себе си.

  Има една чудесна история, за един умиращ, който в самият край на живота си разбира, че ако първо беше променил себеси, тоест беше обърнал внимание на себе си, може би щеше да промени и нещо друго наоколо – каквато е била и юношеската му мечта. Едва в самия край на живота си.

  Все пак го е разбрал – дори и твърде късно.

  Е, естествено това би било наречено Егоизъм, тъй като същият този, външен за нас свят е изнамерил и постановил много етикети и рамки, за да на ни държи в някакво подобие на ред и порядък.

  Но нека да се върнем на дишането.

  Дишането е топлата прегръдка на Вселената. Същата тази прегръдка, която си разменят влюбените, майките и децата или пък стари приятели. Колко много сме го забравили, можете лесно да установите, ако се опитате да задържите вниманието си на него. Вниманието бяга непрекъснато по „неотложни” задачи и твърде рядко се спира там. Човек се сеща за дишането си почти толкова рядко, колкото излиза сред природата или му се налага да го използва извънредно.

  В уседналият ни, съвременен живот, дишането ни постепенно атрофира до степен, която ни се струва смешна и невъзможна, но самите ние постигаме тази степен на самозабрава.
  Често срещаме стари, пълни и изморени хора, които пуфтят като локомотив, всеки път когато им се наложи да станат или да направят някакво движение. Обществената нагласа ни е повлияла до такава степен, че за старите хора се търсят домове на първия етаж. Тоест, те приживе се обричат на лишаване даже и от елементарното усилие, необходимо за изкачването на няколко етажа, което естественно се последва от някакво по дълбоко раздишване.

  Стоенето пред компютрите, пред щандовете, около масите, не изисква дълбоко дишане. По тази причина постепенно забравяме изцяло за дишането, тъй като умът ни е зает с други неща. Да не говоря, че повечето от хората, освен ако не са спортисти, никога вече не дишат дълбоко. Повечето даже и не знаят какво означава дълбоко дишане.

  Жените дишат с върховете на белите си дробове, с помощта на ключиците. Вечният сутиен или корсет, стегнатата модна дрешка или впит модерен панталон ограничават гръдния им кош и корема и единственият изход е „нагоре” – дишане с върховете на дробовете.

  Някои от мъжете запазват дълго дълбокото си дишане. Един стандартен образ е на пълен мъж със свален под корема колан – за да може да диша удобно.

  Забележете как дишат малките деца. Коремчетата им се издуват изцяло, като мехчета, когато поемат въздух. Дишането им е естествено и дълбоко, то е такова по рождение. Диафрагмата е здрава и подвижна. По рождение човек диша дълбоко и естествено, но уседналият начин на живот го води до атрофиране.

  Изобщо не споменавам цигари, алкохол и храни. Тогава няма да има край.

  Децата запазват дълбокото си и естествено дишане дотогава, докато носят меки и удобни дрешки. Вечните им игри ги принуждават да дишат дълбоко и всички сме изумени от бликащата от тях енергия. Резултат на непрекъснат „рефреш” на кръвта, посредством пълно, бурно и дълбоко дишане.

  Започнат ли обаче официалните дрехи, колани, сутиени и униформи, естественото дишане остава на заден план.

  Не, не предлагам да ходим голи. Дори самото помисляне за този вариант ми е чуждо.

  Предлагам нещо съвсем друго. Поне на мен ми върши работа.

  Литературата, която засяга дишането, го разделя на три степени. Долно, коремно-диафрагмено, средно –гръдно и горно-ключично. Комбинирането на трите вида вдишване се нарича и е дълбоко дишане.

  Лично аз дишам коремно –резултат от многото години различни дихателни упражнения и постигната сетивност и контрол на дишането.
  Но – упражнения за дишане – много. Всяка една самостоятелна школа залага на различни дихателни техники и интересуващите се са го забелязали отдавна. Дали са тези или онези упражнения или техники – всичките те са обединени от едно –осъзнаването и съзнателността на процеса. В някои китайски школи дори имат заключване в началото и края на вдишването и издишването. Трудно е.

  Както винаги, ви предлагам вариант - не тотално разрешение - а някакъв практичен вариант за разрешаване на задачката. Споменал съм ви отдавна, че осъзнаването е изход от всяка една ситуация. И тук – както винаги – осъзнаването е изход от тази ситуация!

  В случая осъзнаването се заключава в спомнянето на простият факт, че Дишаме.

  Спомняне, защото ние винаги живеем със спомени.

  Спомени, че току що сме целунали някого, спомени, че току що сме ударили или оскърбили някого. Спомени, че току що, някой ни е разказал играта. Или пък ни е провървяло изведнъж.

  Спомени.

  Нека си спомним, че дишаме.

  От пъпа нагоре, до мечевидния израстък в основата на гръдния кош, се намира център, всмукващ енергия. Спокойно можете да го проверите и усетите, при условие, че искате да проверите кой сте и на какво сте способен.

  Представете си, че искате да излезете навън и да покажете на околният свят какво представлявате. Нима ще се концентрирате в петите???

  Центъра на „изказване”, на изражение, на представляване, се намира в областта между пъпа и гръдният кош. Там се усеща особено налягане, в моментите, когато ви се налага да се представите съвсем физиологично пред света.
  Там се усеща и налягането, когато към вас идват идеи и реализации.
  Там се усеща налягане и когато към вас идват негативни влияния. Първите тръпки и усещания за отрицателно развитие на нещата идват през този център. Усещат се като „свиване”, „стягане” и подобни . „Сви ме под лъжичката”. Не случайно някои хора "заключват" центъра в такъв момент, скръствайки ръце пред него. Всеки, който е разучавал "езика на тялото" е наясно с това.

  В тази „местност” от тялото се намира връзката със Вселената. Посредством дишането.

  Усетете го. Вкарайте вниманието си там - във дишането – и изследвайте.

  В началото дишането ви ще се задълбочи неимоверно. Ще усетите чувство на „глад”, на „недостатъчност” на „липса”.
  Нормално е. Вие сте се върнали към Вселената. Престанали сте да атрофирате.

  Продължавайте.

  Не е необходимо нищо повече от осъзнаване на процеса. Просто дишайте и издишвайте съзнателно. Бъдете наблюдатели на процеса. Само го наблюдавайте. Не го товарете със знания за „правилното” протичане на процеса.

  Дълбините, през които ще ви поведе вашето дишане, могат да бъдат достигнати само от вас.
  Не мога да знам какви са те.
  Знам само, че ще бъдете впечатлени от себе си.

  Вдишвайте.
  Издишвайте.
  Наблюдавайте.
  avatar
  stonetales

  Брой мнения : 821
  Join date : 15.08.2011
  Местожителство : Sinemorec

  Re: Пътеводител за прехода. На себе си ли служим?

  Писане  stonetales on Вто Окт 18 2011, 01:37

  Предполагам, че сте започнали да изграждате някаква степен на сетивност в областта на тялото, за която ви споменах. Колкото и малка да е тя, рано или късно сама ще стигне до своя оптимум.
  Стига да си спомняте за нея и дишането, от време на време.

  Забелязал съм, че при физическо натоварване този център се стяга. Стяга се и когато ви се наложи да се защитавате или да нападате – не е необходимо даже и да е на физиологично ниво.
  Стягането му буквално мобилизира способностите на тялото, тъй като през този център в човешкото тяло влиза или излиза Намерението.

  Е, за Намерениетоса изписани хиляди километри думи. Тези, които са попаднали тук по една или друга причина и самодоволно потрият ръце: „А, А, намерение, това си го знам” наистина няма какво да правят тук – Те вече си Знаят!

  В препълнената им със знания чаша, няма повече място. Тя отдавна прелива.

  За да се уверитеили поне да добиете някаква увереност, пробвайте следното малко упражнение:
  Стегнете леко областта между пъпа и гръдният кош. Опитайте да усетите налягането, което се разпространява из цялото тяло. Сякаш посочената област е вентила, през който влиза напомпвания в гумата въздух. Ще е хубаво да усетите чувството за мобилизиране или превръщането на ходилата ви в „каучукови”. Сякаш имате мека гума отдолу. Това е самото енергийно налягане, което вие сте мобилизирали.

  И да не успеете от първият път, пробвайте го пак. Така или иначе – като огромна и широка струя бяла светлина, Намерението влиза през този център.

  Може да я оцветите в синя или каквато си искате. Зависи от вашият вътрешен комфорт.

  Рано или късно – ако продължите да си спомняте, сетивността ви в центъра ще се усили и вие ще започнете да свързвате този център с много от процесите, които съм засягал от началото на темата.

  В един момент ще започнете да усещате енергийно процеса на Избора на всеки Кръстопът.

  Не мога да знам как ще се усети при вас.

  Вие сте уникални. Използвайте тази своя особеност.
  avatar
  stonetales

  Брой мнения : 821
  Join date : 15.08.2011
  Местожителство : Sinemorec

  Пътят на интуицията.

  Писане  stonetales on Пет Окт 21 2011, 03:57

  Пътят на интуицията е многостранен. Подобно на неведомостта на Божиите пътища.

  Целият свят е залят с продукти, идеи, курсове и практики по фън шуй. Води се за Китайски приоритет, в което няма нищо лошо, но нека да поразгледаме малко зад кулисите.

  Има едно основно противоречие в тази система и въпреки това тя работи перфектно. На практика различните школи по фън шуй са десетки, а може би и стотици. Едни работят с компас, други работят със специални карти. Нямам достатъчно познания, за ви ги представя, но не това е целта ми.

  Дори и само работещите с компас използват посоките на света както си искат или както са научени. В едни и същи случаи, абсолютно различни методи дават добри или перфектни резултати. Дори и само в една отделна школа има набиващи се на очи противоречия.

  И въпреки това, различните практики дават добри резултати.
  Как става това.

  Нека ви дам пример за протичане на енергията по фън шуй.

  Представете си празен болничен коридор. Сивата мозайка отдолу, затворените врати, охканията зад някои от тях. Боядисаните в посивяващо-бяло стени.
  При вида на този коридор, енергията се стрелва и отлита – няма какво да я задържи.
  Какви чувства ви навява тази картина?

  Представете си същият този коридор, подготвен за Коледа или Нова година или някакъв празник.
  Вратите са отворени, по стените висят гирлянди. Окачени са красиви картини, някои от болните са станали, сложили са по някоя цветна дрешка и щъкат по съседните стаи, потъвайки във весели разговори с другите болни. Има цветя навсякъде, дори и по земята.
  Очите са весели, лицата са усмихнати, стенанията и охканията са намалели до минимум.
  Енергията на живота се спира навсякъде, завърта се весело около всеки и всичко и дори намусената старша сестра се поусмихва, защото Живота я гали по бузата с нежни ръце.

  Как чувствате тази картина?

  Дори и в представите ви се усеща разликата при протичането на енергията.

  Как става така, че буквално противоречащи си методи, водят до добри или подобни резултати?

  Интуитивно нагласяне на Намерението.

  Общото между различните, външно противоречащи си методи, е Намерението с което се правят промените. Като случая с празника в болничният коридор. Цветята, гирляндите, картините, цветните дрешки са само външни фактори, които водят намерението и въпреки това отново намерението, самото възнамеряване на празника е довело до украсяването на коридора.

  Тук вече идват и разликите в школите по фън шуй. Китайците, като изключително прагматичен народ, са разбрали, че различни методи облечени в едно и също намерение водят до добри резултати.
  Тоест – по какъвто и различен начин да се украси коридора, то намерението е да се посрещне празника и да бъде весело.
  Та дори и едно просто пребоядисване освежава коридора. Две искренно усмихнати лица на сутрешната визитация и празника започва.

  Самите школи, без изключение, потвърждават, че ако се изгубите в разликите при тълкуванията на проблема, единствено интуцията ви може да помогне.
  Какво са правели нашите баби и дядовци? Некитайци.
  Българи.

  Спомняте ли си разкошните родопски халища. Невероятните писани чипровски килими. Везаните дървени тавани и резбованите дървени слънца в къщите на старите българи.
  Украсата по сбруята на коня, вплетените цветни висулки в опашката му.

  Невъобразимо красивите народни носии, пафти, огърлици с пендари и цялото многообразие на народното творчество.
  С какво намерение са везани и тъкани, резбовани и майсторени?

  Материализирано намерение за по-хубав живот. И той става такъв.
  Кой е карал предците ни да украсяват живота си.

  Кой ни кара да купуваме картини и да ги окачваме по стените си? Да обичаме хубавото. Да го творим. Фън шуй ли???

  Ин туицията, която е доловила бъдещото развитие на нещата, при украсен или променен по някакъв материален начин живот.
  Неведоми са пътищата на интуицията. А какво е интуицията?

  При всеки един Кръстопът, интуицията прониква в някаква степен напред в разклонението, разглежда и проверява, в зависимост от заряда, който притежаваме и връща в съзнанието ни бъдещата все още картина. Вслушваме ли се в интуицията си, ние сме себе си, защото взимаме „правилният” за момента избор.
  Изборът, който е най-близко до нас самите, нуждите ни и нашата настройка. Нашият собствен избор.

  С помощта на интуицията ние възнамеряваме и съответно „хващаме” по-доброто или пък желаното от нас разклонение.

  Какво става, когато отидем на врачка, гадател или ясновидец.
  Независимо дали вярваме в тях, подсъзнателно ние се надяваме на положителни отговори.
  Добре. Но съответното лице, може да проникне само в разклонението, което ви сте хванали за момента. В повечето случаи, за да стигнете до услугите на съответното лице, вие сте на жизнена линия, която в някаква степен е несигурна и губеща. „Виждайки” по един или друг начин бъдещото развитие, само в тази линия, предсказващият, дори и да е с най-чисти намерения, ви ограничава Само в развитието на моментната ситуация. Абсолютно всички по-добри разклонения се пропускат - понякога и съзнателно – от предсказателят и вие оставате лишени от надеждата за добро развитие на нещата.

  Ясновидеца ли ви е виновен?
  Не!
  В повечето случаи той даже не предполага, че има и други възможности за развитие. А дори и да знае, как би могъл да ви посъветва, кое разклонение да хванете, след като вие желаете сигурност, а не варианти.
  Коментирам само развитието на нещата единствено в случаите, когато предсказателят е с чисто намерение да помогне.
  Импулсните телефони са друго нещо.

  Да, знам, че разсъжденията ми не могат да обхванат пълнотата на значението на всичките тези неща, но вие сами можете да си извадите изводи.

  Но нима самите вие не можете да си „предскажете”?

  Каква е разликата между много опитния и интуитивен бизнесмен, чиито очи буквално гледат „през вас” и предсказателят? Почти никаква.
  Като във светкавична игра на шах, бизнесменът отхвърля хилядите губещи варианти с помощта на интуицията си и в резултат на това или спира погледа си върху вас (забелязва ви като потенциален партньор) или оставате „прозрачен” за него. Няма ви във неговите работни варианти.

  Нима нямате интуиция?

  Преди години започнах да се уча да втъкавам намерение в камъните. Изходна позиция ми беше древната легенда за вграждането на нечия сянка в градеж или стена. На пук, реших да вграждам живот в камъните.

  Когато с един мой камък, приготвен специално за нея, помогнах на едно момиче да намери мъжа на живота си, останах изненадан от коментарите и, тъй като тогава все още мислех, че аз съм движещата сила.

  Радостина ми довери, че вечер сядала до "нейният" вече камък, наречен „Спокойствие” и му е разказвала какъв мъж търси, какво и харесва в него и подобни нейни желания. Процеса е продължил няколко месеца, а аз и бях споменал предварително, че са необходими поне 2-3, за да проработи „магията”.
  В един момент Радостина ме покани на сватба. Всички се радвахме. Беше се появил Кирил – голям, светъл и благ мъж – материализирана нейна мечта.

  Радостина е имала нужда от крайпътен камък – в случая приготвеният от мен със втъкано намерение за любов, семейство и здраве – а камъка на свой ред е имал нужда от живо човешко намерение, което да поддържа, усилва и развива втъканото в него намерение.

  Радостина и Кирил имат вече дете. Нима това би било възможно без разговорите на Радостина с намерението?

  Нима самите вие не можете сами да си „Предскажете”?:)

  Нима сами не можете да украсите живота си?:)
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 51
  Местожителство : Бургас

  Re: Пътеводител за прехода. На себе си ли служим?

  Писане  Булти on Съб Окт 22 2011, 12:05

  ...Преди години започнах да се уча да втъкавам намерение в камъните...като се замисля за оня пример дето го дадох , как човек влияе с мисълта си върху камъка...това го писах година преди да се запознаем ... What a Face
  avatar
  stonetales

  Брой мнения : 821
  Join date : 15.08.2011
  Местожителство : Sinemorec

  Re: Пътеводител за прехода. На себе си ли служим?

  Писане  stonetales on Съб Окт 22 2011, 19:26

  Ако кажа, че това е ежедневие, ще ме изтипосат за луд. Ако кажа, че не е, ще се съмняват дали пък не е вярно.


  Така че, всеки си знае:)
  avatar
  stonetales

  Брой мнения : 821
  Join date : 15.08.2011
  Местожителство : Sinemorec

  Re: Пътеводител за прехода. На себе си ли служим?

  Писане  stonetales on Нед Окт 23 2011, 19:11

  ДА! МОЖЕ!

  Прибирах се по подпланинския път и някъде около Карлово ми махна стопаджия. Мъж на средна възраст, с оваляни дрехи и спокойно изражение. Личеше си, че на пътя е като у дома си.

  Спрях, качи се и се заговорихме.
  - Откъде си, какво закъса така?- го попитах и се заслушах в гласа му, отбягвайки дупките по пътя.
  Спокоен и уравновесен глас заразказва за счупен биелен лагер, сервиз, черни планински пътища и бизнес с изкупуване на вълна, билки, картофи и какво ли не още.

  Човека пътуваше до Сливен и имахме доста време за разговор. Постепенно Сатко – така се казваше той – ми разказа следната история.
  Удря го челно огромен джип, чупи му таза и кръста и го приковава на легло. За три години.
  След като му писнало да се самосъжалява и охка, почва да моли баща си да го изправя. Плачейки от мъка и неверие, баща му започва да му помага.

  След известно време Сатко го моли за онези, четвъртитите проходилки, които стоят пред инвалида и той сам ги мести напред, куцукайки след тях. Баща му, продължавайки да плаче, му купува проходилката и му помага да стане и да се хване за нея.

  Сатко прохожда, буквално на инат и след време моли баща си за две патерици.
  Скача в патериците, тръгва по квартала, баща му приключва със сълзите а Сатко след време захвърля едната патерица.

  Моли баща си за бастун. Бащата му купува и бастун и Сатко започва да кара отново камион. Започва да работи, отново.
  Един ден, помагайки си все още с бастуна, сяда на крайпътно кафене.
  Ставайки да си тръгне, забравя и бастуна. Сеща се за него чак у дома си, в Сливен.

  - Докторите гледаха снимките ми и ми казаха, че съдейки по тези снимки, би трябвало все още да съм прикован на легло.
  Попитах го – Как е станало това, какво се епроменило в него, какво го е накарало да стане от леглото?

  - В казармата ни учеха, че за българският войник няма думата „Не може”. Че за българския войник няма невъзможни неща. Затова си казах – Да! Мога! И започнах да опитвам. Оказа се, че може.
  Слизахме от колата , да изпием по нещо в жегата. Оглеждах походката му.
  Нямаше и помен от неравномерност или куцукане. Сатко ходеше с правилна стойка и изправен гръбнак. Натежал от умора, но прав.

  ДА! МОЖЕ!

  Използвах историята за Сатко, като предисловие за това, което искам да споделя с вас.

  Моля за извинение, че се забавлявам искрено с представата за вашите реакции и изумените ви лица, но това, което ще ви разкажа, за мен е истина.
  Представям си как, след прочитане, някои ще се усмихнат снизходително, ще махнат с ръка и ще си кажат:
  - Горкият, съвсем откачи. Знаех си, че не е добре човечецът!
  Други ще напуснат завинаги темата, а пък някои, знае ли се, може и да се позамислят.
  Моля за извинение също, че ще ви занимавам малко със себе си, но това е необходимо, за пълното обрисуване на ситуацията.

  На времето ме бяха оставили на село, на бабино отглеждане. Северозапада винаги се е славил с обилна и тежка кухня и груби, тежки отношения между хората. Запазвайки традицията, се бях оформил като „яшно” дете. Дете, което не си поплюва при вида на храна. Едри бузи и изобилни форми.

  Бабина мечта.

  Стигнал бях дотам, че ме използваха за разяждане на злояди деца. Да гледали как сладко си похапвам (тъпча) и да се заразели от лакомията ми. Гледаха.

  Да, ползваха ме, но резултата беше, че след излапване на вкусната манджа, под изумените погледи на бабинките, изяждах и блюдото на злочестия злоядец. Детето си оставаше „неразядено”.
  Скоро спряха да ме ползват. Вече бях „израсъл” над тези неща:)

  Естествено, че не бабите са ми били виновни. Аз си бях и след толкова години все още съм „лакомия”.

  Но какво се промени?

  Постепенно опитах всевъзможни ястия. Самият аз готвя добре и без рецепта. Експериментирах доста и даже известно време работих като готвач. Махнах се, тъй като рецептите започнаха да ме дразнят.
  Постигнах и носих доста години 120 кг за 170см ръст.
  Вече са ми само спомен.

  Омръзна ми. Ленинският завет: „По близо до масите” все още звучи в ушите ми, но в съвсем друг смисъл.
  Постепенно лакомията взе да ми омръзва. Безкрайното тъпчене все пак е уморително.

  Започнах да търся алтернативи.

  Опитвах да карам на сокове. Става, добре е, много е добре, но ми е много скучно. Зарязах го.

  Попаднах на австралийката Джасмухийн и нейното слънцеядство. Хареса ми, но не ми хареса перспективата да вися с очи, вперени в слънцето. Наистина, тялото се пълни със слънце, усеща се като разливащ се нектар отвътре. Гореща мекота, като при сексуална възбуда.

  Но, неподвижното стоене, с вперен поглед в една точка(слънцето) някак си не ме кефи. Не е за мен. Липсва ми мобилността на живия живот.

  Търсех друго. Търсех си моето.

  Е, който търси – намира!

  Преди няколко поста ви споменах за позабравената връзка със Вселената. Може би ви е прозвучало глупаво, но ние не губим никога тази връзка.

  Ние просто сме я забравили. Нищо повече.

  Воден от опита си с дишането, тъй като това наистина ми допада, задълбах в тази посока. Стана точно така:

  Един ден пътувах, но не си бях взел нищо свежо за хапване. В смисъл плод, пълнена чушка със сирене или нещо подобно. Не, че не можех да спра където и когато си поискам и да си взема нещо. Не.

  Търсех си моето.

  И изведнъж ми светна. Защо не опитам да се храня с намерение? Защо просто не сменя спирането и пазаруването отнякъде със директно поемане на намерението. Какво ми пречи?
  Спирането и пазаруването също е намерение. Защо не го направя директно?

  И от друга страна, защо не обърна лакомията си в своя полза, а не във вреда?

  Концентрирах се там, в областта между пъпа и мечевидния израстък. Започнах да дишам съзнателно, тоест да наблюдавам дишането си. Пожелах да вдишвам и издишвам намерение.

  Да, знам, че ви звучи налудничаво, но през това време не бях в сън, бях в тази, нашата реалност, в която вие сега четете тези редове. Карах кола, гледах в пътя, отбягвах дупките, изпреварвах, изпреварваха ме, разминавах се, бях си в съзнание и всичко останало.

  Карах, дишането ми се успокои до минимум и започнах да изоставям дишането си, а да наблюдавам поемането на намерението, на живата му сила.

  ДА! МОЖЕ!

  Постепенно започнах да го осъзнавам и да прехвърлям лакомията си натам. Всеки позив на глад насочвах веднага към поеманата сила и той веднага се удовлетворяваше. Стана.
  Е, разсейвах се от време на време, блеейки насам-натам, но всеки нов позив на глад ме връщаше обратно в концентрацията.

  Тъй като карам относително бавно за дълъг път, наблюдавах интересните гледки, които подпланинската ми предлага. Хванах се, че в момента, в който се загледам във нещо, започвам да поемам и от там.
  В градовете минавах покрай заведения. Носеше се чудна миризма на добре сготвена храна. Поемах я с безкрайно удоволствие.
  На Стражите, около Карлово, застигнах огромен камион, натоварен с тонове желязо. Беше трудно да го изпреваря.

  Кефех се на мощта на желязното чудовище, вместо да се нервя, че ме бави. Кефенето също ми донесе друга сила и удовлетворение.

  Забавлявах се искрено. Обзе ме дълбоко и успокояващо чувство. Вече не бях зависим от храната, от задължителното спиране, от чувството на глад.

  Спрях пред величествена гледка, разстилаща се от Стара планина на юг, някъде по естакадите около разклонението за Копривщица. Гледах я, дишах я, поемах я, хранех се от нея.

  Сега вече имах Своята алтернатива.

  Разбирах пълното значение на старата легенда за водача на група ученици, който проповядвал вегетарианство, но помолил един чобанин да му опече агне. Един от „отворените” му ученици изумял:
  - Ама как така, Учителю? Ама нали ние не ядем месо???
  - Дете мое, - отговорил му той. Ти няма да ядеш месо. Яж си своята храна. Когато стигнеш до състояние да можеш да ядеш или да не ядеш, ще разбереш.

  Не знам какво е разбрало момчето.

  Но аз намерих своята алтернатива.

  Не призовавам никого към нищо. Просто споделям опита си.

  И за да се убедите, че това е забравено(от нас самите) знание, ще ви приведа следния пример:
  На всеки от нас се е случвало да „прегладнее”, да не може „навреме” да се нахрани. По каквато и да е причина.

  По строителните обекти това изобщо не е рядкост. Забравяш се в работата или пък ти се налага да останеш някъде за да свършиш нещо в срок. Яде те страшен глад, престъргва ти, изнервяш се и т.н.
  В един момент ти писва, махаш с ръка и забравяш. След това ти е все едно – ял ли си или не. И буквално се чувстваш олекнал и нахранен. Какво, според вас се случва тогава? Дали тялото не поема храна, от безкрая?
  Това вече е съвсем друга позиция на съзнанието. То е заето с нещо друго и няма време за някакъв си глад. Забравя го.
  Това винаги става несъзнателно. Аз просто го направих съзнателно – нищо повече.
  Пак съм си същата Лакомия. Пак се тъпча. Но със сила и живот и то с още по-голямо разнообразие от стандартната кухня.

  ДА! МОЖЕ!

  Напоследък в нета засичам все повече публикации за Квантовия преход. Не мога да знам дали ще дойде или не.
  Но аз вече го започнах.
  avatar
  stonetales

  Брой мнения : 821
  Join date : 15.08.2011
  Местожителство : Sinemorec

  Родено в България

  Писане  stonetales on Сря Окт 26 2011, 10:39

  Родено в България......  ПУСТОТА  ПРИСТИГНАЛ КЪСНО ПРЕЗ НОЩТА
  ОКЪСАН СТРАННИК ХЛОПА НА ВРАТАТА
  ОТТИЧА СЕ ПО ДРЕХИТЕ МУ
  ЗВЕЗДЕН БЛЯСЪК

  СЪС СЕБЕ СИ ПОНЕСЪЛ ПУСТОТАТА
  НА ПРЕКОСЕНИ РАЗСТОЯНИЯ
  РЪЦЕТЕ МУ РАЗКАЗВАТ РИТЪМА
  НА СТОРЕНИ НЕЩА

  ПОЧИВАТ СИ НОЗЕТЕ, А ОТ ТЯХ
  ПОТИЧАТ ПЪТИЩА
  РАЗКЪСАНИ НА ЧАСТИ ОТ УМОРАТА
  И НЕУМОРНО ТЪРСИ ВЯТЪРА
  ЗАСПИВАЩИЯ СПЪТНИК

  И КАМЪНИ И СЪЧКИ И ТРЕВА
  ЩЕ ПОМНЯТ ДЪЛГО СТРАННИКА
  ОСТАВИЛ ЧАСТ ОТ СЕБЕ СИ
  ВЪВ ТЯХ  ОЩЕ

  ПОТЪНАЛО ВЪВ МРАК СЪРЦЕ
  ПРЕКЪСВА ПЪТИЩА
  КОИТО СЛЪНЦЕТО ЗАГРЯВА
  КЪМ НОВИЯТ СЕЗОН ПЪТЕЧКАТА ДОГОНВА
  ЗЕМЯ, ПОТЪНАЛА ВЪВ ПРАХ
  И БАВНО КАЧВА ПРИЛИВА
  НИВОТО НА ПРИИЖДАЩИЯТ ДЕН
  НАГАЗВАТ ЗДРАВО ПЪТЯ МИ МЪГЛИВ
  КОПИТАТА НА МОЯ КОН
  СВЕТАТА МАЙКА ИЗПЛУВА
  ОТ БЕЗКРАЙНОСТТА
  НЕ ЧАКАМ, ВЗИМАМ ТЕ
  И ОБИЧТА ТИ СЪЩО  ***

  СЪС СЪЛЗИ БОЛКАТА ИЗМИХА
  ПРОГЛЕЖДАЩИТЕ ПРИЛЕПИ.
  И С КАПКИ ДЪЖД
  ПРИТИХВАЩИ ВЪВ СЯНКАТА
  БЕЗ ДА ТЕ ВИЖДАМ,
  ПОКАЖИ МИ
  И СЕБЕ СИ
  И ЦВЕТЕТО,
  СЪНЯТ ТИ
  И ПЛАЧЕЩИТЕ ПРИЛЕПИ


  ***

  СВОБОДЕН Е!
  В ПОЛЕТО
  БЯГА КОН


  ЩЪРК
  ЗМИЯ
  НАСТЪПИЛ


  БАВНО
  СПИРА
  КОСТЕНУРКА  ЗА ТЕБ  ПРЕПЛИТАТ СЪНИЩНИТЕ НИШКИ
  ПОТОЦИ КРЪВ НА ЗВЕЗДНА СВЕТЛИНА
  И СВЕТЪЛ ШЕПОТ МИ ПРИПОМНЯ
  ЧЕ ТИ СИ ТАМ
  ЧЕ ТИ СИ ТАМ

  ОПЪНАТА НАД СКУЛИ БЯЛА КОЖА
  НЕЖЕН ПОГЛЕД МЕКО МИ ШЕПТИ
  И НЕПРЕКЛОННАТА МУ ВОЛЯ
  НАД МЕНЕ БДИ

  ДОКОСВАНА СТОТИЦИ ПЪТИ
  С ОБРУЛЕНИ, ДОМОГВАЩИ РЪЦЕ
  ОПИПОМ, ТЪРСЕЙКИ НАМЕРИХ,
  АЗ САМО ТВОЙТЕ ДВЕ  ЗАСЛУШАНА


  ВЪВ ЪГЪЛА ПРИСВИТ СЪС ПОГЛЕД,
  ЗАРЕЯН НЕЙДЕ ПО СВЕТА
  СПЯ ТИХО, А ОТ ПРОЗОРЕЦА
  НАВЯВА ЛУДОСТ И ТЪГА

  И ДА МЕ ПЪДИШ - ПАК ЩЕ СИ ОТИДА
  И ПРИКАЗКА ДА МИ РАЗКАЖЕШ -
  ПАК ЩЕ ОТНЕСА
  СЪРЦЕТО ТИ
  А ТИ ЩЕ СЕ СЪБУДИШ
  ЗАСЛУШАНА ВЪВ ПРИТЧА
  ОТ ДРЕВНИ ВРЕМЕНА
  ДУШАТА


  ОПЛЕТЕНА В СЪНИЩА И СВОИ СИ МИСЛИ
  ОБВИТА ВЪВ ПЕЛЕНИ СТАПЯЩ СЕ МРАК
  ДУШАТА МИ ВАЕ
  ШАРЕНИ ЧЕРГИ
  ВОАЛИ
  ПАНА

  ЗАМИСЛЕН Я ВИКАМ
  И ИСКАМ ДА ЧУЯ
  БЕЗСЪННИЯТ
  ШЕПОТ ...  ГОРЧИЛКА  ПО КЛЕПАЧИТЕ МИ СЕ ОТТИЧАТ
  СИНИ КАПКИ ДЪЖД
  ОКЪПАЛИ СЪРЦЕТО МИ
  РЪЖДАТА СА ОТМИЛИ
  И ЗАТОВА СЪМ ТОЛКОВА
  ГОРЧИВ

  ПО БУЗИТЕ МИ ТЪМНИТЕ СЛЕДИ
  РИСУВАТ БЪДЕЩЕ
  НЕДОЛОВИМО
  А УСТНИТЕ
  ИЗПИВАТ ГО

  ЗАТУЙ
  СЪМ ТОЛКОЗ
  ЖАДЕН ...
  ИСТОРИЯ  ЗАТИСНАЛ ПАДНАЛИЯТ КАМЪК
  НА СИЛНО МИНАЛО
  ДОБРИТЕ ВРЕМЕНА

  ПРЕПЪНАХ СЕ, ОТМЕСТИХ ГО
  ЗАРОМОЛИ
  ЛЕГЕНДА СТАРА ...  СЪН


  НЕЙДЕ ВЪВ ТЪМНИТЕ ЪГЛИ
  ПРОБЛЯСВАТ
  НЕСМЕТЕНИ КЪСЧЕТА
  ОТ СЛЪНЧЕВИ ДНИ
  ЗАЛЕПНАЛИ,
  ОТКЪРТЕНИ ЛЮСПИ
  НЕОТКРИТИ
  ПРАШАСАЛИ СПОМЕНИ
  ЧАСТИЦИ
  ОТ ХИЛЯДИ
  НЕСБЪДНАТИ СЪНИЩА
  ЗА СМЕТКА НА ТОЗИ
  СЕГА
  СЛЕДА


  ИЗПУСНАТА
  ЧЕТКА
  СЛЕДА
  ПО ПЛАТНОТО
  ОСТАВИ


  ВОДОПАД
  ОТ СЪЛЗИ
  ...  ЗА ПЪРВИ ПЪТ


  КОГАТО ЗА ПЪРВИ ПЪТ ВИДЯХ КРИСТАЛНИЯ, ГО ПОПИТАХ:
  -КОЙ СИ ТИ?
  -АЗ СЪМ ЛЮБОВ
  -КАКВО Е ЛЮБОВТА?
  -СВЕТЛИНА
  -КАКВО Е СВЕТЛИНАТА?
  -МЪДРОСТ
  -КАКВО Е МЪДРОСТТА?
  -ПРАХ
  -КАКВО Е ПРАХТА?
  -ВСИЧКО
  -КАКВО Е ВСИЧКО?
  -ЛЮБОВ

  ТОГАВА НЯМАХ СИЛА ДА СЕ СПРА ДО НЕГО И САМО СЕ ВЪРТЯХ В ОГРОМНИ СПИРАЛИ.

  СЕГА МОГА ДА ГО ЧУВАМ ВСЯКА СЕКУНДА. ...


  САМИ


  БЕЗ БРЯГ
  БЕЗ ОКЕАН
  ОСТАНАЛИ САМИ
  СЪС СЕБЕ СИ

  ЕДИН БЕЗ ДРУГ
  В БЕЗКРАЯ ...
  РАКЛА


  РАЗХВЪРЛЯЛА СЪМ
  БАБИНАТА ПРИКЯ
  РЪЦЕТЕ МИ СА ОМОТАНИ
  СЪС СВИЛА И СЕДЕФ
  И ПАФТИ

  ПРЕЗ РАМКАТА
  НА СИВ ПРОЗОРЕЦ
  ТАНЦУВА СЛЪНЦЕТО
  ПО КИТНИТЕ ШЕВИЦИ

  СЪС СИТНИ СТЪПКИ
  КЕХЛИБАР РИСУВА
  ТЪКАЧЪТ


  ТАНЦУВАЩИ ПО ВЪРХОВЕТЕ НА КЛЕПАЧИТЕ МИ
  ПРЕПЛЕТЕНИ, УСУКАНИ И СЛЕТИ
  НА СЪНИЩА ТЪКАЧЪТ ДРЕВЕН
  ПОДАРЪК МИ НАПРАВИ

  ЛЕГЕНДИ, ПРИКАЗКИ
  СЪНУВАНИ ВЪЛНИ
  И ОЩЕ...
  ГОРКАТА


  РАЗПЛИТАМ КОСИТЕ ТИ
  ОТ ЗАНИК И СВИЛА
  ОТ СИВИ, СТРОШЕНИ МЕЧТИ
  СТО ПЪТИ СЪС ЧУКА УДАРИХ -
  НЕ ТЕ ЛИ БОЛИ ...


  ДОГМА


  БЯЛА ТОЧКА
  НА БЕЛИЯТ ЛИСТ
  ПОТРЕПВАЩА НОЗДРА
  ОТ СИТНИЯ ПРАХ
  И СКУКА ВЪВ РАМКАТА
  ОТРАЖЕНИЕ


  ПОРЪСЕНА СЪС СЛАДЪК ПРАХ
  Е ИСТИНАТА
  ОТРАЗЕНА
  ОТ БЕГЪЛ ПОГЛЕД
  В ЧУЖДО ОГЛЕДАЛО
  МАЛКИ


  ПРАЗНА
  ЛОКВА
  ЖАБКАТА
  ИЗБЯГА  РАЗХВЪРЛЯНИ КАМЪНИ
  МЕКАТА ДЛАН НА ВОДАТА
  ОТКОГА ГИ РЕДИ

  КОСАТА СИ
  МИЕ
  И ПИЕ
  ВЪРБАТА  РИБКА
  ПРОБЛЯСВА
  В ПОТОКА ...
  ХРАНИТЕЛ МИ БИЛ, ЗНАЧИ!

  БЕШЕ ПО СЪЩОТО ВРЕМЕ. ТОГАВА СЪНУВАХ, ЧЕ РАБОТЯ ЗА КАНОР. СЛЕД РАБОТА СЕ ИЗКЪПАХ И ПОГЛЕДНАХ КРАСИВОТО СИ ЛИЦЕ В ОГЛЕДАЛОТО. ТАМ, ОТСРЕЩА, ЗАД МОЕТО, МИ СЕ ПУЛЕШЕ ДРУГО - И КАК БЕШЕ ВЪЗМОЖНО - ОЩЕ ПО-КРАСИВО.
  С ТВЪРД ГЛАС ЗАДАДОХ ВЪПРОСА СИ:
  - КОЙ СИ ТИ БРЕ, СЕРСЕМ?
  -АЗ СЪМ ПЕРСЕЙ!
  -КАКЪВ СИ ТИ БРЕ?
  -АЗ СЪМ ТВОЯТ АНГЕЛ ХРАНИТЕЛ!

  ВАЙ, ВАЙ, ВАЙ - ИЗПИЩЯ КАЙМАКМИНЪТ.

  НЕ СИ СПОМНЯМ ДА МЕ Е ХРАНИЛ, НО СМЕТКИТЕ ПО НЕ ТОЛКОЗ ИЗИСКАНИТЕ КРЪЧМИ ГИ ПЛАЩАХ САМО АЗ.

  ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ ГО ТОРМОЗЯ СЪС СУРОВОЯДСТВО - УМИРА, ЗНАЧИ.
  НО РАКИЯТА НИ СВЪРЗВА ЗАВИНАГИ:)
  МИСЛИ

  СЪНУВАХ
  КРАЯ НА СВЕТА
  ЗАМИСЛЕН ...
  ПЕРЛИ  ПО ПЪТЯ
  РАЗСИПАНИ ПЕРЛИ
  НАВЕЖДАМ СЕ
  ЗА ВСЯКА ...
  СЪН

  ЕЙ ТАМ
  НАКРАЯ
  СЪНУВА
  НЕПРИВИЧНАТА ...  ВЛАГА


  ПОТАПЯ СЕ
  В МЪГЛА
  ДЪБРАВАТА


  ЛЪЧИТЕ
  СА НАБЪБНАЛИ
  ОТ ВЛАГА

  СЛЕД
  МИГ
  ЩЕ ПРОТЕКАТ
  ЗАБЛУДА

  ВЪВ ЪГЪЛА НА СИВА СТАЯ
  ГЛАВА С РЪЦЕ ПОДПРЯЛ
  СЕДЯ И МИСЛЯ САМ
  ЗАЩО Е ТОЛКОЗ
  ТЪМНО
  ДНЕС ...
  ЕЖЕДНЕВИЕ


  ОБЪРКАН СЪМ,
  НА БРЕГА
  ЗАМЪК ОТ ПЯСЪК
  СТРОЯ
  ДНЕС
  А УТРЕ
  ГО НЯМА ...
  МАЛЪК


  ВЪВ МАЛКИЯ СИ СВЯТ
  СЪБРАЛ СЪМ
  МНОГО БОЛКА
  ЗАЩО
  СЪМ
  ТОЛКОЗ
  МАЛЪК ...


  ИЗГАРЯНЕ


  С УСМИВКА ТЕ РАЗКЪСВАМ
  И БЛУДЕН ПОГЛЕД
  ОТ ЛАСКА НАТЕЖАЛ
  В НОЩТА ИЗПЪЛНЕНА С ЛЮБОВ
  ШЕПТИ САТЕНА В ТИШИНАТА
  ГОРЯЩА КАТО ФАКЛА СТАРА


  ОБЛИВАМ ТЕ
  И КЪСАМ ВСЯКАКВИ ПРЕГРАДИ
  ПРЕСЪХНАЛИТЕ УСТНИ СТЕНАТ
  ОЧАКВАЩИ МИГА
  ИЗЧАКАЙ
  И ЩЕ ИЗГОРИШ
  РЕАЛНОСТ


  ДНЕС СУТРИНТА ОБИКАЛЯХ ИЗ ГОРИТЕ ОКОЛО СИНЕМОРЕЦ. ОТ МИНАЛОТО ЛЯТО ЗНАЕХ НЯКОЛКО ПЛОДНИ ДРЪВЧЕТА, ЧИЙТО ПЛОД ОБИРАМ ЗА РАКИЯ. МИНАХ ПРЕЗ НЯКОЛКО, НО НЕ БЯХА УЗРЕЛИ. ЗАПРИБИРАХ СЕ КЪМ КЪЩИ И НАМИНАХ КЪМ ТОНИ- СОБСТВЕНИК НА ЧУДНА МАЛКА ПИЦАРИЯ " ДЕ ВЕГАС" - ОТ КЪМ "КОСАТА". ТОНИ ДЪРЖИ И МАЛКО МАГАЗИНЧЕ ЗА РИБАРСКИ ТАКЪМИ. ПОСОЧИ МИ ЕДНА МАЛКА СЛИВА В ДВОРА МУ И АЗ НАПЪЛНИХ КОФА С ПЛОД. КУПИХ С И ТАКЪМКИ ЗА ЗАРГАН, РАЗМЕНИХМЕ СИ ЛАФЧЕ И СИ ЗАТРЪГВАХ. ПОД ДВОРА МУ, НА 10-ИНА МЕТРА ЗАБЕЛЯЗАХ МАЛКА ДЖАНКА. СПРЯХ КОЛАТА, ВЗЕХ КОФАТА И ЗАПОЧНАХ ДА БЕРА МАЛКИ СИНИ СЛИВКИ. ПОГЛЕДНАХ НАДОЛУ И ВИДЯХ ПЛАСТМАСОВО ШИШЕ ОТ КОЛА, ПЪЛНО С КЕХЛИБАРЕНА ТЕЧНОСТ. ОТВОРИХ ГО. БЕШЕ ПЪЛНО С ПЪРВОКАЧЕСТВЕНА СЛИВОВА РАКИЯ - ЛЮБИМАТА МИ. ДОКАТО СЕ ЧУДЕХ - "КВО СТАА?" ЧУХ ГЛАС В ГЛАВАТА СИ - "КАКВОТО ПОТЪРСИШ, ТОВА ЩЕ НАМЕРИШ"
  РАЗБИВАНЕ


  ДА, ДВАМА БЯХМЕ
  ЛУНАТА РЕШЕШЕ
  КОСИТЕ ТИ
  ИГРАЕЩИ
  СЪС СЛЪНЧЕВИЯТ
  ВЯТЪР
  С МЕЧТИ,
  РАЗБИВАЩИ
  СЪДБИТЕ НИ
  КАТО ОГРОМНИ
  ВОДОПАДИ  ОТКАЗВАНЕ


  ОТКАЗВАНЕТО Е БОРБА
  БОРБАТА Е ПРИЗНАК НА БЕЗСИЛИЕ
  ВСИЧКО ТОВА Е ОТДАВАНЕ НА ЗНАЧЕНИЕ
  ИЛИ САМОМНЕНИЕ

  ТУК НЯМА МЯСТО ЗА СВОБОДАТА:)
  ПРЕМИНАХ


  ПОД ДВЕ ДЪГИ
  ПРЕМИНАХ СКОРО
  И ПАК ДЕТЕ
  ОСТАНАХ:) ...
  СМАЧКАН  СМЪРЦАФЛЯЦАХ СЯ И ТРЪШНАХ
  СИЛНО СТАРАТА ВРАТА
  ЯВНО МНОГО СЪМ Я ЛАШНАЛ
  ПАДНА ЦЯЛАТА БОЯ

  ДВЙЕ СЯ ПАНТИ УТКАЧИХЪ
  ПУКАЗА СЯ И ПИРОН
  А ОТ УДАРА СЯ ГЪТНА
  ДОЛУ МАЗНИЯТ КОТЛОН

  ЦЯЛУТУ КАФЕ СЯ ЛИСНА
  ПУ ЛИЛАВЪТЪ СТИНА
  А НА МЕНЕ ВЕЧЕ ТЪЙ МИ ПИСНА
  ДА СЪМ СМАЧКАН ОТ ВРАТА
  МЪДРИ  СТРАНАТА НА ТЕЗИ, КОИТО РИСКУВАТ Е КЪСМЕТЛИЙСКАТА
  БЛИЗКАТА ВЕРОЯТНОСТ ДА ЗАГУБИШ ЗАВИСИ НЕ САМО ОТ ОТ КАРТИТЕ
  ТЕЗИ, КОИТО ОГРЯВА СЛЪНЦЕТО СА ЗАСЛУЖИЛИ И СЯНКАТА СИ
  БЕЗ ДА СЕ РАЗВАЛИ НЕМА А СЕ ОПРАВИ
  ВСЕКИ ИЗГРЕВ Е СЛЕДСТВИЕ ОТ ДЪЛГА НОЩ
  ПЛАЩАШ ЛИ СИ - ЗНАЧИ ИМАШ СЪС КАКВО ...


  КАХЪРНО

  КАХЪРЕН МИ ЗМЕЙ ТЕЖКО ДИШАШЕ
  ДИШАШЕ ОЩЕ СУМТЕШЕ
  СУМТЕШЕ ОЩЕ ПРЪХТЕШЕ
  НИЗ ТЕСНИ МИ ВИТИ СОКАЦИ
  НА БУЛЯ МИ ВЪЛКАНА КРАЙ ПОРТИ
  ЗМЕЙ МИ МАМО, САМО ПО ШОРТИ

  ТЕЖКО МИ САЙ ЗМЕЙ ИЗПИНАЛ
  ЧЕ СНОЩИ МНОГО ПОДПИНАЛ
  ВЪЗ БУЛЯ ТЕЖКО ВЪЗДЪХНАЛ
  И МИГОМ И МОЗЪК ЗАГЛЪХНАЛ
  ЛЮШНАЛА МИ СЯ ЛЕГОМ ХЛЪТНАЛА
  В СТРАШЕН МИ СЯ СЪН ГЪТНАЛА

  КРАЙ СЕЛО НА БЕСНИ БАИРИ
  ГУЛЯМ МИ СА ЗМЕЙ СИЛОМ ВИРИ
  ВИРИ И ОЩЕ НАПЪРЧА
  ВЪЛКАНА МИ ТИХОМ ПОДСМЪРЧА
  И ДИВИ СЯ НА ПУЩАРАКА
  ТРЕПЕРЯТ И СИТНО ДВА КРАКА

  НАДЪХАЛО МИ СЕЙ ТУЙ ХАЙВАНЧЕ
  ОТ НОЗДРИ МУ СЯ ПУШЕК ВДИГА
  НАПУШИЛО СЕЙ И НА ВЪЛКАНА НАМИГА
  ДРЪПНАЛО МАЙ НЕКАКВО КОСЧЕ
  В ОЧИ МУ НАБЪБВА ВЪПРОСЧЕ
  ША ДАВА ЛИ БУЛЯТА МИЛА
  НА ЗМЕЯ ТЯ СВОЯТА СИЛА

  СТРАШЕН МИ СЪН СЪНУВА ГОРКАТА
  И СЯ ПРЕПЛИТАТ НАСЪН КРАКАТА
  ИЗНЕЙДЕ КОТКА ВРЪЗ ДУВАР СКОЧИ
  МИГОМ ВЪЛКАНА ПОДСКОЧИ
  ШИШАНЕ МИ ТЕЖКО ИЗВАДИ
  ПОДПРЕ ГО НА ЯКА ПУСИЯ
  И МИ СЪС ЗМЕЙ СТАНА СРАМОТИЯ
  ШОРТИ МУ МАМО РАЗДРАЛА
  ГАДИНАТА БЪРЗО БЕГАЛА


  СЛЕДИ

  РАЗКЪСАНА
  СВИРЕПО
  КОШНИЦА
  С ХРАНА

  НА
  ПРАШЕН
  ПЪТ

  СЛЕДИ ОТ БИТКА
  ОТРЯЗАНА
  ГЛАВА

  СИНИЯТ ПРИЛИВ


  РАЗСТИЛАХ КОСАТА ТИ
  НАМОКРЕНА
  ОТ СИНИЯТ ПРИЛИВ
  РАЗСИПВАХ Я
  ПОД СЛЪНЧЕВИЯ ДЪЖД
  А БЛЕДИТЕ, НЕЖНИ СТРАНИ
  РАЗСЕЯНИ В МЕН
  ПЕЕХА
  ...
  ТЪЧЕ


  ПРИСЕДНАЛА ТИХО ДО МЕН
  ПОЛОЖИЛА ДЛАН НА ЧЕЛОТО МИ
  СЪНУВА ДУШАТА
  НАДИПЛЕНА ПРИКАЗКА
  ОТ СТАРИ АЛЕНИ НИШКИ
  ФИН ТЮРКОАЗ
  И НАНИЗ ОТ ПЕРЛИ
  ТЪЙ ШАРЕНА ЧЕРГА
  ТЪЧЕ
  И НАД МЕНЕ РАЗСТИЛА
  ...


  СПОМЕН


  НА ВЯТЪР
  ПОЛЪХА
  УСМИВКА
  МИ ДОНЕСЕ
  ОТ СТЪКЛЕНАТА
  СВЕТЛИНА
  ОГРЯЛА
  СПОМЕНА
  ЗА РОЗОВИТЕ БУЗИ
  РАЗДРАНИ КОЛЕНЕ
  И ВЕЧНИЯТ ВЪПРОС
  БЛЕСТЯЩ
  В ОЧИТЕ ...  САМА


  В ПРАХТА СЛЕДА ОСТАВИЛА
  ТЪРКУЛИЛА СЕ
  ПО КОЛЯНО
  ОТ БЕДРО ИЗСИПАЛА СЕ
  ОТ ГЪРДА КАПНАЛА
  ОТ БУЗА ПЛЪЗНАЛА
  ПО МИГЛИ ПЪЛЗЯЛА
  ОТ ОКО ОТКЪСНАЛА
  ОТ СЪРЦЕ ИЗЛЯЗЛА
  ОТ КАМЪК ДОШЛА
  ...

  ЗАСПИВАЩА

  И В ТОПЛИЯ МИ ДЪХ
  ДА ЧУЕШ ПРИТЧА СТАРА
  ИЗПЛЕТЕНА ОТ ВИНО И МАГИЯ
  ЗА СТЪКНАТИ ОГНЬОВЕ
  СТЪПКИ ВЪВ ЖАРАВА
  ЗАЛЕЗИ
  И СЪНИЩА ...
  ТЪЖНО


  РАЗПРЪСНАТИ МЕЧТИ
  ДО ЧАШКА СЪС КАФЕ
  КРИСТАЛИ БЕЛИ
  БРАТЯ НА ЗВЕЗДИТЕ

  И ТЪМНО ПЕТЪНЦЕ
  ВЪРХУ ПОКРИВКА БЯЛА
  СЛЕДА ОТ ТРЕПНАЛА РЪКА
  И ПОГЛЕДА
  ИЗПЛАКАЛ ДНИТЕ ...


  ПРАЗНА

  ДО ПРАЗНА МАСА
  ПРАЗЕН СТОЛ
  БЕЗ ПРИБОРИ
  БЕЗ СВЕЩИ
  ПОКРИВКА ОТ СЛЕДИ
  СТЪКАНА ОТ БЕЗБРОЙНИ ВЕЧЕРИ
  ПРЕЛИВАЩИ
  ОТ ВИНО И ЛЮБОВ
  СЛЕДИ ОТ ДЛАНИ
  УСТНИ
  И ДИХАНИЯ ...  ПОСЛЕДЕН ТАНЦ

  ОТ ДВОРА АЗ
  ПРЕСТЪПИХ
  НА ЛУНЕН КАЛДЪРЪМ
  РАЗДЕЛЯЩ СТАРИ ЗИДОВЕ
  СВИДЕТЕЛИ НА БУЙНИ ТАНЦИ
  И МИНАЛО ВЕСЕЛИЕ
  КОПИТАТА НА КОН
  ИЗЧАТКВАТ ТЪЖНО В МРАКА
  НАПОМНЯТ ИЗСТРЕЛА
  ВЪВ СЛЯПАТА МЪГЛА
  ОТМИЛА СТЪПКИТЕ
  КРЪВТА
  И ТАНЦА ...  ДРУГА ИСТОРИЯ

  ЗАД СВЕТЛИЯТ ТИ ПОГЛЕД ПАК СЪЗИРАХ
  АЗ ТВОЯТ ПОВИК ЗА ЛЮБОВ
  ОТНОВО ВРЕМЕ НЕ НАМИРАХ
  ДА БЪДА ЗА ТОВА ГОТОВ

  ОКЪПАН В МЕКАТА ТИ СВЕТЛИНА
  И НЕЖНИТЕ РЪЦЕ,
  ПРОТЕГНАТИ ВЪВ МРАКА
  ПИЯН ВЪРВЯХ НАТАМ И БЯГАХ
  ИЗГАРЯШЕ МЕ СЪС СТРАСТТА СИ

  ОТИВАХ СИ
  А ИСКАХ ОЩЕ


  Ще трябва да бъда готов
  разбирам по стъпките ти
  разкъсващи мрака
  над синия прилив

  старият вятър
  пилее косите ми
  с древните приказни пръсти
  челото ми глади
  очите притваря

  заспивам
  с далечните сънища
  пренесли очите ми
  в друго място
  време
  и спомен


  СУТРИН

  ПРОШАРЕНАТА ЧЕРГА
  Е РАЗСТЛАЛА
  МЪГЛАТА
  ПО МОКРИТЕ ЛИВАДИ

  ПРОЗИРАТ И СЕ КРИЯТ
  БОРИКИТЕ
  НАБУЧИЛИ
  ПО ВЪРХОВЕТЕ СИ
  КЪДЕЛИ
  СЛЪНЧЕВА ПЯНА

  НЕЯСЕН СИЛУЕТ
  РОГА МОГЪЩИ
  НАЗАД ОТМЯТА
  И ТРЪБЕН ЗОВ
  СЕ НОСИ НАДАЛЕЧ
  ...!

  ТИШИНА

  ЗАТИСНАТА Е
  СИНЕВАТА
  ОТ ГРОЗНИ
  СИВИ
  ОБЛАЦИ

  ДАЛЕЧЕН ТЪТЕН
  ОТ НАДИГАЩА СЕ
  БУРЯ
  РАЗКЪСВА
  ДУШНИЯ ПОКОЙ

  ЕЙ ТАМ
  РЕДИЦА РАЗЛЮЛЯНИ ЖЕРАВИ
  БЕЗМЪЛВНО УСТРЕМЕНИ
  С КРИЛЕТЕ СИ
  ЕДВА, ЕДВА
  ДОКОСВАТ ТИШИНАТА  ПОТРЪПНА ВРАТАТА
  КОГАТО ПОЧУКАХ
  ПОТЪНАЛА БЕШЕ
  ЦЯЛАТА В МРАК

  СЛЕДИТЕ ОТМИТАШЕ
  ЛУДИЯТ ВЯТЪР
  КОСИТЕ МИ, ЛУДИТЕ
  СПЛИТАШЕ ЧАК

  СЛЕДИТЕ ОСТАВАТ
  АЛА КЪДЕ
  В ПЯСЪКА ГЛАДЪК
  ИЛИ В ГЛАВИТЕ НИ
  КЛЕТИ  ВЪВ БОРОВА
  ИГЛИЧКА
  СЕ ОПЛЕТЕ
  СЛЪНЧЕВ ЛЪЧ

  УСУКА СЕ
  И ПАДНА
  НА ЗЕМЯТА

  РАЗПРЪСКВАЙКИ СЕ
  КАТО КАПКИ
  ДЪЖД

  КУПЧИНКА
  БИСЕРИ
  В ТРЕВАТА
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 51
  Местожителство : Бургас

  Re: Пътеводител за прехода. На себе си ли служим?

  Писане  Булти on Сря Окт 26 2011, 14:04

  ...РАЗХВЪРЛЯНИ КАМЪНИ
  МЕКАТА ДЛАН НА ВОДАТА
  ОТКОГА ГИ РЕДИ

  КОСАТА СИ
  МИЕ
  И ПИЕ
  ВЪРБАТА  РИБКА
  ПРОБЛЯСВА
  В ПОТОКА ...
  ВЪВ БОРОВА
  ИГЛИЧКА
  СЕ ОПЛЕТЕ
  СЛЪНЧЕВ ЛЪЧ

  УСУКА СЕ
  И ПАДНА
  НА ЗЕМЯТА

  РАЗПРЪСКВАЙКИ СЕ
  КАТО КАПКИ
  ДЪЖД

  КУПЧИНКА
  БИСЕРИ
  В ТРЕВАТА
  супер
  avatar
  stonetales

  Брой мнения : 821
  Join date : 15.08.2011
  Местожителство : Sinemorec

  Re: Пътеводител за прехода. На себе си ли служим?

  Писане  stonetales on Съб Окт 29 2011, 18:54

  Малките мисли.......

  Всеизвестни са внушенията от рода на „Ако черна котка ти мине път, спукана ти е работата” и „Станеш ли сутрин със задните части нагоре, няма да ти върви”, „Ако те срещне човек с лоши очи” или ако на път за риба ти кажат „Наслука”, забрави за рибата . „Ако... ако... ако.......” и така нататък.

  Няма как да изброя всичките, те са безброй, но бих искал да ви обърна внимание на механизма на случването на „малките „незначителни” случки”, породени от „малките „незначителни” мисли” в главите ни.

  Правил съм си експерименти с пресичането на пътя от черна котка, със ставането от леглото, с отиването на риба и с какви ли не още „случвания”. Даже вече съм забравил колко много са били те.

  На практика се оказва, че във всеки от изброените случаи, в главите ни автоматично се генерира мисъл, предварително заложена от самите нас, след като по един или друг начин сме били убедени или пък сме повярвали във факта, че „Стане ли „това”, задължително се случва „Онова””.

  Ситуацията прилича много на „правило” от рода на: „Ако по радиото свири Пърпъл, всички ще го харесат” или пък: „Ако бие Левски, цесекарите ще са щастливи”, което само по себе си е пълен абсурд.

  Съобразявайки се със непрестанно повтаряните ни внушения, че ако „това”, то „онова”, ние самите сме се „програмирали” да помисляме предварително „подготвена” малка мисъл. В основата на тези „малки” мисли-полуфабрикати, стои собственият ни мързел и нежеланието ни да се разровим из собствените си гънки, за да анализираме ситуацията.

  А и е по-лесно и по-удобно. Няма уморителни движения, които да ни отделят от екрана на телевизора или от стоплящата се през това време биричка. Или пък от разговора на кафе и цигара с комшийката, в който генерираме и предъвкваме стотици предварително подготвени мисли от рода на:
  „Абе, остави я Ванчето, виж я каква се е развлякла”!
  Помисляйки си тази малка, предварително заложена мисъл, ние хващаме предварително подготвеното „разклонение” на Кръстопътя.

  Перифразирайки изказването: „Пътят на Американската цивилизация е постлан с консервни кутии”, мисля че беше на Стайнбек, бих казал, че ние самите сме постлали пътя си с „малки”, науж незначителни, предварително заготвени мисли.
  Интересното е, че при всяка такава, науж малка и незначителна мисъл, ние излъчваме определено, негативно или положително чувство. Или пък някакво друго.

  Бях ви споменал, че рано или късно ще започнете да усещате енергийно смяната, хващането на разклонението при всеки нов Кръстопът. Или, казано по друг начин, ще започнете да му обръщате внимание, тоест, ще започнете да го осъзнавате.
  Ще ви дам пример.
  Спомнете си чувството, което ви залива всеки път, когато се случи „това”, което задължително води до „онова”. Та било то и радостно чувство. В повечето случаи реагираме, излъчваме чувство, сякаш изтръскваме ръце, изцапани от мръсна вода. Правим някаква смръщена физиономия, изричаме думи от рода на: „Охххх, пак ли ....?” и така нататък.
  Докато го правим несъзнателно, заучено, реагирайки по заучен начин, излъчвайки негативно чувство и генерирайки негативни „малки” мисли, ние хващаме предварително „програмирано” разклонение, но не го усещаме.

  В момента, в който обърнем внимание на случващото се и започнем да го осъзнаваме, ние, с помощта на току що осъзнатото чувство, буквално започваме да усещаме енергийно, да осъзнаваме случващото се.
  Един мой приятел беше реагирал на това, говорейки на себе си, по следния начин:
  „Чакай бе, какво става тука? Сашо бе, какво правиш бе , човек?”

  В момента, в който осъзнаете това, можете пак да продължите да генерирате малки, но вече осъзнати мисли, гарнирани с лека насмешка или пък с намерение, подобно на юмрук по масата. Например:
  „А-ха, черна котка. И какво от това? Този път няма да стане!”
  „АУУ, станах с дупето нагоре. Е, и?:) Явно гравитацията тази сутрин е била различна”

  На майтап или сериозно, вкарвате съвсем различно чувство, чувството, чието последващо разклонение бихте искали да хванете.
  Предисловието дотук беше, за да илюстрира една „малка” особеност, която съвсем естествено би могла да ви обърка.

  Добре, променили сте реакцията си. Излъчили сте ново, действително желано от вас чувство. След няколко осъзнати и съответно променени по ваше желание реакции и излъчени чувства, трайно сте хванали и последвалото ги, желано от вас, разклонение на кръстопътя.
  Но, нещо не става, нещо не върви, изпод пръстите ви се изплъзват нещата, които сте очаквали и някакси всичко се „срива”. Сякаш всичко бе за добро, пък то какво стана?
  Стана нормалното, естествено:)

  Колкото по-рязко сте поели нов, различен от стария курс, толкова по-явно е и несъответствието в очакванията ви. Вие вече сте на друго място и в друго време. И най-важното – вие сте на ново разклонение, на което са и новите, желани от вас неща, които тепърва идват.

  Заблуждаваща в началото особеност е, че за да дойде новото, е необходимо Първо да си отиде старото. Няма място и за двете.
  Отиващото си „старо” е този „разпад” на света около вас. Пуснете го да си отиде, не реагирайте „заучено”, сякаш вездесъщата „черна котка” отново пресича пътя ви. Пазете се от стария тип реакции и стария тип малки мисли, които са ви водели по стария път.
  Много лесно е. Просто потърсете невидимата все още, но нова възможност, която се появява на мястото на отиващото си старо. Тя е Точно там! Вакуум във вашия свят няма. Позволете на новото да дойде, не го „спирайте”, нали самите вие го пожелахте.

  Ще се учудите на простотата на нещата, възможностите и идеите, за които сте били „слепи” досега.
  avatar
  stonetales

  Брой мнения : 821
  Join date : 15.08.2011
  Местожителство : Sinemorec

  Re: Пътеводител за прехода. На себе си ли служим?

  Писане  stonetales on Вто Ное 01 2011, 20:55

  „И нека вдигнем тост за присъстващите на това празненство жени, които ще бъдат погребани в ковчег , (тук следва дълга и мъчителна пауза, споглеждания и нарастване на напрежението), направен от столетен дъб, който аз ще засадя след петдесет години!”

  Това е приблизителният, по смисъл, текст на старинен грузински тост, с който тамадите са разрушавали статичноста, обземаща от време на време компанията около трапезата. Или пък просто са привличали вниманието.

  Смисъла на тоста е в нетрадиционното пожелаване на дълголетие за присъстващите жени. Как биха го използвали – те си знаят.
  Но индиректното послание на тоста гласи – „Живота е толкова кратък и недостатъчен, за да можем да се насладим на женската красота”.

  Ето и още един тост, често използван по нашите земи и трапези:
  „Когато сме най-зле, все така да сме!” Отправено е пожелание към бъдещето – „Така да бъде!”

  Индиректният смисъл е, че би било хубаво да сме все така – празнуващи около трапезата.

  Но , каква е мисловната постановка, която е оформила текста и смисъла на този тост?

  Всичките тези неща, които пиша тук, са много хубави и действащи. Поне за мен. Предполагам, че и на някои от вас дори, вече са свършили някаква работа. Но действието им би могло да се „усили”, тоест доизчисти, ако се вземат пред вид мисловните постановки, които са основата и базата на малките мисли.

  Опитвам се да вкарам ново понятие във и без това претъпканата тема, но без него всичко казано дотук е само мъртва платформа. Тяло без дух.

  Нека вземем например цитираният вече тост: „Когато сме най-зле и така нататък......”

  Мисловната постановка от която произлиза текста, смисъла и значението на тоста е много дълбоко скрита. Тоест базата, на която е построено внушението: „Когато това –значи онова....” на пръв, че и на втори поглед е почти невидима.
  Един преуспял човек не мисли по този начин. За него мисълта – „когато съм най-зле” не съществува. За него съществува само мисълта – „Съм най-добре сега!”. Това е неговата мисловна постановка, върху която се градят всички последващи я малки мисли. Мислите, които предопределят живота му. Този човек мисли в сегашно време и в сегашно време развива действията по бизнеса или творчеството си. И сегашното време на мислите му развиват и предопределят бъдещето му.

  Да, каква е мисловната постановка, оформила текста на тоста?
  За съжаление, тя е нещо от рода на:
  „След това празненство пак ни предстои затишие – и в работата и в любовта, ама карай да върви”. Или пък:
  „Абе, че сме си зле, зле сме си, но нали все пак събрахме някакви парички да се повеселим – нека да е весело!” Или пък:
  „Като няма прокопсия, плюл съм в тая орисия, ама давай сега да се напиеме, пък после ще видим.”

  Резултата от факта, че мисловната постановка, върху която е изграден тоста, буквално е самовнушението „ все сме си зле” е, че пожеланието на самият тост е отправено нанякъде, в някакво си бъдеще, тъй като Тук и Сега положението не е розово!!!
  Тоест препотвърждаването на факта, че „Толкова Мъка Има По Този Свят”!!!

  Схващате ли разликата между двата типа мисловни постановки?

  Не се знае към какво бъдеще е отправено посланието на тоста, нито кога и как ще дойде то. Ние просто се надяваме да се оправим, но Пак, отново, с помощта на внушението на тоста, го отлагаме за друг път.

  От друга страна, при условие, че мисловната постановка, предхождаща тоста е: „Сега съм най-добре”, той нямаше да има този текст и това внушение. Тоста щеше да говори нещо за Тук и Сега!

  Отдавна вече съм сменил текста на тоста със следния, шеговито-сериозен:
  „Тъй като Сега сме Най-зле, затова сме ето така! В този момент, на тази трапеза, ние сме на дъното:)”

  Винаги съм усещал искренни усмивки, последващи осъзнаването на значението на променения текст.
  Докато оригиналният текст налага само плахи надежди, че нещо друго – извън нас, ще промени нещата.

  Мисловната постановка на променения от мен текст е тази, че Не ни предстои никаво”Зле сме”. Че Сега сме добре и става все по-добре и по-добре. Доколкото е възможно за момента, естествено.

  Преди време в един форум засяках диалог между 25 годишен мъж и около 50 годишна жена с менторско отношение към живота. Диалога беше доста дълъг се характеризираше с войнствено отстояване на гледната точка. В един момент, след доста изприказвани думи, от страна на жената беше публикувано следното:
  „НЕ ОБИЧАМ РАЗГОВОРИ ПРИ ЗАТВОРЕНИ ВРАТИ!”

  Спонтанно, като отговор написах част от текста на една стара песен:
  „Не е любов, но война ли е питам
  щом се ранихме така?”, и се надявах, че ще разберат предупреждението ми.

  Е, получих покана да си бърша прахта, сам в ъгъла. Тъй като форума засягаше темата, която развивам, се опитах отново да ги предупредя за значението на мисловните постановки, като носители на Действителното ни отношение към живота и декларатори на нашето намерение.

  Не си спомням да ме разбраха. Фразите с главни букви продължиха месеци след това.

  Искрено се надявам вие да се замислите. Правя го всеки ден, тъй като и аз май не съм цвете за мирисане.
  Мисловните постановки всъщност са реалното състояние на ситуацията в нашите глави и убеждения. Почти няма значение как се развиват малките мисли, породени на тяхната основа. Те са само следствие.

  За да променим нещата в живота си – дали към по-добро или към по-лошо (наш избор), е необходимо да направим изключително внимателно коригиране на мисловните постановки, които са замонолитени здраво в нашите съзнания. Без да направим това, надежда няма.

  Ще се опитам да поясня отново.
  Каквито и врътки и чупки да реализираме в мисловният си свят, ако вътре в себе си, на почти подсъзнателно ниво, сме убедени тоест буквално ЗНАЕМ, че нещата не вървят или пък че вървят накриво или пък каквото и да е там, то по този начин ние ДЕКЛАРИРАМЕ нашето намерение. Мисловните постановки са нашето действително намерение.

  Успелият човек мисли за реализацията си. Неговата мисловна постановка е "Успех". Декларира я.
  Неуспелият мисли за неуспеха си. Неговата мисловна постановка е "Неуспех" Декларира я.

  Ние играем театър пред света, представяме някакъв образ на световната сцена. Ако вярваме в него, харесва ни и искаме да бъде истински, то ние се синхронизираме с него, забравяме всичко старо – дори и мисловните си постановки и заменяме всичко това с нещо ново.
  Ако ли не – играем непостижима роля.

  Да вземем примера на „неизлечимо” болният.
  Той е „неизлечимо” болен според лекарите. От тук-нататък някои се съгласяват с тях и поемат бавния път към гроба. Други – като Сатко, за когото ви споменах – поемат пътя към Живота.

  Всичко зависи от Мисловната постановка. От това, в което Вярвате. От това, което Знаете с душата и сърцето си.

  Ситуацията не е чак толкова черна, колкото я описвам. В следващият пост ще ви споделя един от начините за коригиране на постановките..........
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 51
  Местожителство : Бургас

  Re: Пътеводител за прехода. На себе си ли служим?

  Писане  Булти on Сря Ное 02 2011, 11:02

  Успелият човек мисли за реализацията си. Неговата мисловна постановка е "Успех". Декларира я.
  Неуспелият мисли за неуспеха си. Неговата мисловна постановка е "Неуспех" Декларира я.


  супер
  avatar
  stonetales

  Брой мнения : 821
  Join date : 15.08.2011
  Местожителство : Sinemorec

  Re: Пътеводител за прехода. На себе си ли служим?

  Писане  stonetales on Сря Ное 02 2011, 17:21

  От една дълбочина към друга
  по-дълбока
  врата на всяка тайна.....  Лао Цзъ
  avatar
  stonetales

  Брой мнения : 821
  Join date : 15.08.2011
  Местожителство : Sinemorec

  Re: Пътеводител за прехода. На себе си ли служим?

  Писане  stonetales on Съб Ное 05 2011, 00:02

  Родено в България...........


  http://vbox7.com/play:42d0dd9f
  avatar
  stonetales

  Брой мнения : 821
  Join date : 15.08.2011
  Местожителство : Sinemorec

  Re: Пътеводител за прехода. На себе си ли служим?

  Писане  stonetales on Пон Ное 07 2011, 19:40

  „Булгара” наистина са ми любими:)

  Както винаги, изхода от всяка една ситуция е осъзнаването и. За да можем да въздействаме по какъвто и да е начин на мисловните си постановки е необходимо първо да ги осъзнаем. Независимо колко забулени са те и колко „до болка” сме привикнали с тях. Привикнали дотолкова, че изобщо не ги забелязваме, въпреки, че те са директният подход и ръководител на намерението ни.
  Как да осъзнаем мисловната си постановка?

  Нека ви дам пример:

  Влизате да се молите в храм, независимо от вероизповеданието си. Всяка религия има установени модели на поведение и вие следвате модела, който сте си избрали. Влизате в храма и започвате да редите определената молитва.
  Както винаги – два са основните начина.
  При единия вие сте искрен пред себе си и пред божеството, на което се молите. Няма разминаване между постановката, намерението ви и значението на молитвата. Вие просто молите за помощ.

  При другият, неискреният начин, разминаването между молитвата и намерението ви е огромна. Молитвата изисква смиреност, а вие сте бурни, гневни и неудовлетворени, по редица причини.
  Няма единство между намерението и молитвата ви. Вие молите за отмъщение.

  Друг пример:

  Събуждате се сутрин. Проследете първото чувство, реакция или мисъл, която ви хрумнат. Диапазона на това, което бихте могли да усетите е огромен, но пак бихме могли да ги определим като два основни типа.

  Удовлетвореност от съществуването си.
  Неудовлетвореност от съществуването си.

  Варианти – дал Господ.

  Настройката, чувството, всичко това, което ви обзема сутрин след събуждане е вашата същинска мисловна постановка. Тя е основата, фундамента на всичко, което ви се случва през деня, независимо колко странно ще ви се стори това. Независимо какво си пожелавате да ви се случи, в основата на вашето скрито и от вас самите намерение, стои мисловната постановка, която поне сте усетили при навлизането си в деня.

  Можете да въздействате на постановката си още в просъница, естествено, ако го желаете.
  Например – два типа реакция на черното, смръщено небе, вещаещо дъждовен и схлупен ден:
  - „Ах, пак ще си стоя затворен в къщи, а така ми се излизаше”. Неудовлетвореността ви от каквото и да било от предишния ден се умножава, усилва и подкрепя от тази първа за деня мисъл и реакция.
  И се започва – минута след минута, час след час, тюхкане и оплакване, едно след друго – цял, целеничък ден, (понякога цял живот). И нищо не върви. „Как така ли?” – та вие си го избрахте още при събуждането.

  - „Аааааа, днес най-накрая ще си свърша купищата изостанала работа. Как добре ми дойдоха тези облаци. Чакай сега да си направя едно хубаво кафе и да си пусна любимата музика”. Нещата се подреждат от само себе си и в края на схлупеният ден вие сте се освободили от недовършеното. Че даже и облаците са си отишли нанякъде - по тяхната си работа.

  Естествено, това е възможно само ако сте си дали сметка, че сте в състояние да го направите.
  Има един интересен начин за придаване на чувство на значимост на живота ни, който всички ние използваме. Едни от нас избират да са „тежки”, „сериозни” и „отговорни”, за да потвърдят най-вече пред себе си смислеността на своето съществуване.
  Други „страдат” по избран повод или пък остават „завинаги неразбрани” по друг повод.
  Трети – по същите причини избират - да са „леки”, „удовлетворени”, „щастливи”.

  Едно и също е, във всички случаи. Споменал съм ви го още в темата за препотвърждаването.

  На практика в ежедневието си ние правим непрекъснато коригиране и препотвърждаване на мисловната си постановка, но навика на това ни поведение ни е довел до автоматизъм и безсъзнателност.

  Нека ви споделя един изпитан начин за лека, ненатоварваща и естествена промяна на мисловната постановка. Промяна, която по същият лек и неангажиращ начин води до промяна на мислите ви и оттам на начина ви на живот.
  Да започнем по-отдалеч.

  В житейския театър, в който играем всеки ден, ние сме си избрали някаква роля. Ако по някакъв начин тя не ни удовлетворява, рано или късно пожелаваме да я сменим.
  Но, представете си, че досега сте играли ролята на беден и изтерзан човек. Омръзнала ви е, писнало ви е да се съобразявате със жълтите стотинки по джобовете и искате някаква промяна.
  Давам пример с беден човек, а не с богат, който иска да обеднее, тъй като по отношение на въжделенията си ние всички сме „бедни”. Все нещо не ни достига, все искаме още и още, все имаме нужда да се развиваме. Така , че, не приемайте примера за „бедняка” в буквалният му смисъл а просто го експонирайте върху вашият случай.

  Та, този „бедняк” иска да му е по-добре, да намалеят грижите му и комфорта му да се увеличи. Попаднал на подобна литература или тема, посъветвал се с приятел, ходил на някакви курсове и така нататък.
  Установява човека, че „Трябва” да мисли положително, да иска „тук и сега” и подобни, все верни „лозунги”. Не бих могъл да ги цитирам, защото не мога. Светва му, че трябва да промени мисленето си и започва Усилено да го променя.

  Усилено! Бори се! Изкоренява старите привички – нали е чел литератутра и е ходил на курсове по самоусъвършенстване. Действа, спазва правилата, споделя закона за привличането наляво и надясно и започва да играе ролата на „успяващ”.
  Всичко би било много добре, ако ролята му идва отвътре и тече леко и непринудено. Тогава ролята се случва.

  На практика обаче, се получава огромно натрупване на излишно напрежение, тъй като през цялото време пред човека седи извечният въпрос:
  - Добре де, но нали аз съм беден? Как става това? Беден съм, пък изведнъж – богат? Абе, не става бе!!!
  Мисловна постановка ли? Ето ви я!

  На практика не е възможно да се махне с магическата пръчка и жабчето моментално да стане принцеса. Трябва му целувка. Материята не е като ефира. Тя е тежка, мудна, бавна и дори и най бързата работа се нуждае от някакво време.

  Целувката е вид милувка. Тя не е насилие. Така че, поглезете се малко – колкото имате възможност засега и дайте време на жабчето да се промени.

  Целувката, за която ви говоря е Лекотата.

  Не е необходимо да си обяснявате как точно става промяната. Не е необходимо даже и да се питате. Обясненията и питанията са тежест.
  Неведоми са пътищата Господни.

  Всяко усилие в процеса на промяната – тоест всичко това цитирано малко по-горе само пречи.
  Лекотата е разковничето тук. Нека обясня.

  Ако всеки път, когато сте „пропуснали” да спазите определено „правило” на поведение, целящо промяна на живота ви или да „помислите” определена мисъл, се обвинявате за това и се тюхкате или пък сте недоволен от пропуска или пък сте неудовлетворен, то вие продължавате да препотвърждавате старата си мисловна постановка. Всъщност вие се заблуждавате, че се променяте, но на практика играете старата си роля подплатена с някакъв „напън” за промяна. Лекотата на промяната я няма – все още.

  Тоест, вие все още не си позволявате да се насладите в аванс на желаната промяна. Все още живеете по стария, „бедняшки” начин.

  Примера, който ще ви дам е Тотален за всички нас:
  Стоите пред любимата, желана вещ, кола, къща, жена, мъж, мислите „положително” и вместо да се отпуснете и насладите на красивите чувства, които предизвикват у вас, вътрешно вие се самобичувате:
  - Никога няма да имам това! Кой би ми го дал? Как би могло да се случи, след като аз ЗНАМ, че няма как да стане? Знам Точно как не може да стане!
  Мисловна постановка ли – ето ви я пак.

  Обхваща ви тъга и отчаяние и красивата приказка, заради чието сбъдване сте ходили на курсове или сте чели „Изкуството да..............” си отива безвъзвратно.
  Само защото вие отново сте я пропъдили.

  На следващия ден продължавате с „положителното мислене” за някакво определено време, и след това отново, без замисляне забивате пирона в ковчега си:
  - ЗНАЕХ си аз. Няма да стане!

  И така – след няколко месеца сте се отказали имате само сила да се усмихнете тъжно:
  - Ех, то ако ставаше така?!

  Този или подобен сценарий се е разиграл само защото мисловната ви постановка не се е променила и на милиметър, а вие сте обвинили недостатъците на курса, книгата, системата и каквото друго се досетите.
  Със силата, която хвърлихте за обвинения, можехте да започнете да се наслаждавате на желаното и бавно, но сигурно да се премествате все по-близо до него. Или пък него до вас.

  Тоест, силата, която употребихте да „натежите”, за да си докажете отново, че светът е гадно и лошо място, можеше да бъде употребена за наслаждение и сбъдване.
  Изборът си е ваш.

  Французите имат много мъдър лаф:
  „Нещата идват,
  Нещата се случват,
  Нещата си отиват”.

  Гърците казват:
  „Всичко тече,
  всичко се променя”

  Апостола е казал:
  „Времето е в нас
  И ние сме във времето”.

  Променете мисловната си постановка. Използвайте силата си, за да се наслаждавате и да бъдете леки.
  Е, може да я използвате и по другия начин.
  Избора отново е ваш.


  Сбъдват се само малките и леки мисли. В следващия пост ще ви споделя няколко основополагащи, които вършат работа................
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 51
  Местожителство : Бургас

  Re: Пътеводител за прехода. На себе си ли служим?

  Писане  Булти on Пон Ное 07 2011, 21:53

  На практика не е възможно да се махне с магическата пръчка и жабчето моментално да стане принцеса. Трябва му целувка.

  супер
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 51
  Местожителство : Бургас

  Re: Пътеводител за прехода. На себе си ли служим?

  Писане  Булти on Вто Ное 08 2011, 11:01

  Можете да въздействате на постановката си още в просъница, естествено, ако го желаете.
  Например – два типа реакция на черното, смръщено небе, вещаещо дъждовен и схлупен ден:
  - „Ах, пак ще си стоя затворен в къщи, а така ми се излизаше”. Неудовлетвореността ви от каквото и да било от предишния ден се умножава, усилва и подкрепя от тази първа за деня мисъл и реакция.
  И се започва – минута след минута, час след час, тюхкане и оплакване, едно след друго – цял, целеничък ден, (понякога цял живот). И нищо не върви. „Как така ли?” – та вие си го избрахте още при събуждането.
  ...

  ...м-да...и като се събудят 10000 човека с гъзъ нагоре и времето се задържа лошо ...писах за това в Сълзите...

  супер
  avatar
  stonetales

  Брой мнения : 821
  Join date : 15.08.2011
  Местожителство : Sinemorec

  Re: Пътеводител за прехода. На себе си ли служим?

  Писане  stonetales on Вто Ное 08 2011, 18:08

  Eeeеееееййй, пак си ме изпреварил ве, Човек:)
  Ши взема да си замълча пък на:)
  avatar
  stonetales

  Брой мнения : 821
  Join date : 15.08.2011
  Местожителство : Sinemorec

  Re: Пътеводител за прехода. На себе си ли служим?

  Писане  stonetales on Вто Ное 15 2011, 16:37

  Ши мълча, ши мълча, пък Ши заприказвам:)
  Текста е от преди 10 години, със съкращения:

  - Човек трябва да може да стига сам на себе си! – казваше ми
  често един приятел, - Трябва да е като стълб, за когото другите биха могли да се захванат, непоклатим!

  Години наред се замислях, доколкото ми бе възможно това и разсъждавах по въпроса, какво ли означават тези думи. Как така да стигам сам на себе си и по какъв начин, кой да се захваща за мен, как и защо да го прави и всякакви подобни въпроси, ме изтормозваха напълно, без да ми дават какъвто и да е отговор, тоест, без да мога да разбера и най-малкото, което безкраят ми нашепваше непрестанно.
  Е, тези години минаха и за мое неподправено учудване, взех да разбирам нещичко.

  Забелязах, че човек бива възпитаван да го прави, и съгласявайки се безропотно с това възпитание, търси непрекъснато извън себе си! Каквото и да е. Признание, удовлетворение, заблуди, изводи и какво ли не.

  ”Пералнята на Георгиеви винаги е по-нов модел” - както се досещате.

  Дори когато обстоятелствата го насочват към поглед навътре, към собственната му ценност и присъщи по рождение извори на познание, той продължава да се сравнява и равнява по изискванията на външният свят. За какво ли? Това, съвсем естественно е грешка, защото светът извън нас е само и единственно, наше лично творение или тълкувание на заобикалящото ни, а равняването по чужди правила не може да ни даде нищо истинско. Имам предвид нищо, което да ни удовлетворява. За истинското, ще оставя Вас да решите.
  Оставяйки косата си да побелее, докато воювах за свобода, с учудване установих, че удовлетворението винаги е бликало единственно от самият мен, независимо от поводите, които са го предизвиквали. Никога и нищо външно не биха могли да го направят! Скъпият подарък, новото кожено палто или автомобил са само поводи – Радостта извира от самите нас, а не от вещите. Кой или кое е скъпото и ценното тогава?
  Доста по-късно разбрах, че и избора на поводите и самото решение да се съобразявам с тях са си лични мои решения. Съвсем естествен беше и следващият извод, че въпреки „външния“ натиск на заобикалящото ни, ние самите избираме да се „съгласяваме със или отказваме от“ каквото и да било. Разбирасе, плащаме и съответната цена за това, но докато автомобила се амортизира, Безкраят не се занимава с глупости!
  Та тези и други подобни размисли ме доведоха до състоянието на непоклатимост за което разсъждавах толкова години.

  Stiv Vai изпълнява любимата ми “I`ll be Around for a while”. И аз ще бъда наоколо, докато всичко това свърши! Музиката винаги ми е въздействала, за разлика от чалгата. Но Чичко Стив действително ме сюрпризира всеки следващ път, отново и отново. Защото? Знаете ли каква красота и очарование има в това, да нямате познати и сдъвкани вече неща? Всяко следващо е абсолютно ново. Всяко впечатление е първото и в завихреният и забързан, (накъде ли?), свят, зад и пред Вас не съществува нищо, просто нищо. (За отстрани не съм мислил). Не съществуват адреси на които да бъдете намерени. Там някъде в тази посока е Свободата. Това, вероятно е светът на децата, така умело и прецизно забравен от нас възрастните. Аз самият не знам какво пиша и защо го правя. Не го и притежавам! Това просто не ме интересува.


  Пробойни ли? Оттук нататък става страшно, но ще бъда с Вас до край! В края на краищата – това ми е работата. Или поне това съм си избрал, за да изкупя всичката простотия, която съм сътворил по време на дългия низ от прераждания. Не желая да преповтарям стотиците публикации по въпроса, затова продължавам нататък.

  Всеки от нас чувства, знае го дълбоко в себе си или е осведомен отнякъде или от нещо, защо е тук, на тази земя. Не съм аз този, който ще Ви занимава с това! Бих могъл единственно да споделя това, което съм научил и разбрал. Както виждате, не се занимавам с празни теории, защото прочетеното откликва във Вас, по простата причина, че е истина! Всяка една дума, всяка една мисъл, която публикувам е прецедена през ситото на реалният живот, който живеем – тук, в България, на тази земя. Изводите и заключенията, които излагам, са провокирани от нашата, Българска действителност, – не от “чапарала” на Карлос, от Садху – тата на Индия, от тибетските или шаолински монаси, от Ватикана, сибирските шамани, мюсюлманските имами или Бог знае от какви маа`муни още! Не мога, а и не искам да мисля като тях! Искам да съм си аз – непремахнат и обикновен. По простата причина, че обичам родните поля и планини. Не твърдя, че ги познавам всичките, но ТЕ, те са ми родни.
  Тъй като темата е необятна, ми става все по трудно да не се разклонявам, което ми е присъщо, но не носи след себе си яснота. Затова ще се опитам да карам подред, без зачатъци на клониране!
  “Пробойните” – както ги наричам, са пробиви в енергията на човека, от сила, която е външен за него фактор. Ще ви дам пример от нашето ежедневие.

  Всеки от нас е имал моменти, в които е бил принуден да очаква известие за резултат от нещо – било изпит, било чуждо решение или пък сведения за някакъв инцидент. Примерите биха могли да се изброяват дълго. Дългото и мълчаливо очакване, понякога в неизвестност, е в състояние да изнерви, подтисне и притесни много хора. И най - дразнещото е безпомощността ни да направим каквото и да било, за да променим нещата. Много рядко ще има хора, които понасят наистина спокойно очакването. Те просто не позволяват да се отвори пробойна в тях. Остават цялостни и неподвижни до момента, в който се наложи да действат. Останалите обаче, допускаме всеобщата грешка, костваща ни неимоверна част от наличната, едвам скътана сила. На мен например, току що ми се случи нещо неприятно и тъй като не мога да упражня контрол върху нищо, ми се налага да проверявам отново върху себе си истинността на това, за което пиша. Направих това, което можах дотук, изчистих ситуацията, по начин, който ми беше възможен и сега трябва да чакам. Чувствам се зле – наистина, случва ми се изключително рядко - но в случая се издъних, тоест позволих на някого да забие жилото си в мен и да тегли навън. С постепенното досещане, какво точно се случи ми олеква, но са ми необходими 15-20 минути. Което на практика означава, че съм пресекъл жилото и възможността, да изтегля енергия от мен! Факт е обаче, че през това време стомаха ми се сви и се “изцедих”. Тъй като нямам физическата възможност да разговарям вече с другия, то ми остава само да запуша пробойната. Горе – долу се справям - ( това пък е също така, безкрайна тема).
  Добре, какъв е този фактор, който причинява тази промяна.
  Знаем, че при усилена физическа работа човек губи много енергия. Но през това време, той извършва почти безброй, тежки и трудни движения, които изчерпват тази енергия. Случая, обаче е друг. В офиса `и няма много движение, а състоянието `и беше като след часове наред тежка работа или пък като след боледуване. Значи, нещо съвсем не материално, е отворило дупка в енергията `и и е причинило този ефект.
  Въпреки, че си позволих да се позабавлявам за сметка на психотерапевтите, знам, че тези хора, в зависимост от своята лична подреденост и яснота, помагат на пациента си да се преподреди – тоест да затвори зиналите дупки от неяснота и неизвестност и да се почувства по - добре. Забележете – да му помогне, а не да го направи вместо него.
  Но да се върнем на темата, преди да съм изтърсил нещо, още по - деликатно!
  Как се получават или случват пробойните? Истината е, че в крайна сметка, самите ние позволяваме те да се случат. Енергийната ни цялост се нарушава, но по наша воля. Какво имам пред вид?
  По рождение, всички ние притежаваме цялостност и затвореност или защита, която ни предпазва от вмешателства на външни неща или сили. Все пак, в океана от енергии, в който живеем, не всичко е оптимално и добронамерено! Да оцелеем, ни помага, само нашата компактност и цялостност. Представете си бебето, което е в състояние да плаче часове и дни наред, държейки на своето. Какъв заряд? Можете ли да викате даже само 8 часа, без прекъсване? Естественно, ако го удариш или му причиниш болка детето реагира, но това си е чисто насилие. Насилието в човешките взаимоотношения причинява и създава Адът! Колко му е да набиеш дете? Но пък, само грижейки се за него, без никакво вмешателство в развитието му, бихме могли да отгледаме индивид, който не е познат засега. Представете си – само хранене и преобличане, без никакъв контакт. Нямам думи за резултата. Но обикновенно възрастните, в зависимост от опит и убеждения провеждат строго определено вмешателство в развитието на детето, тъй като и те самите са били научени на това от някой друг. Каква ирония – да приличаш изцяло на родителите си и да недоумяваш, защо децата ти също допускат твоите грешки. Това вмешателство може да бъде наречено по много и различни начини – традиции, възпитание, обучение, християнско милосърдие и какво ли още не? То би могло да се извършва също така и по различни начини и методи, като всеки един от тях граничи с различни области на поведение и въздействие. Една от тези области е насилието. Най - елементарният начин да отнемеш нещо непринадлежащо ти, е насилието! За съжаление, насилието е все още неизбежна част от нашето съществуване. На практика, по - тежката, спечена и плътна енергийна маса на възрастния пресира, мачка и оформя лекото, нежно и ефирно енергийно тяло на детето, изсмуквайки понякога максимум сила от този процес, като същевременно го принизява до своето енергийно ниво. Как иначе би могло да остарее детето? Всеки от нас е виждал деца, които се движат и държат като марионетки. Изцяло подчинени на възрастния те дословно имитират и подражават на “възпитаващият” ги свят – в лицето на “любящият” родител. Каква прекрасна, щедро предоставена “възможност” - от страна на възрастните? Пред тях стои основният избор, който трябва, рано или късно да направят – съгласие или не - със света на възрастните. Това си е лично техен избор, независимо, колко са били насилвани. Точно това имах пред вид, твърдейки, че пробивите или пробойните в енергията ни, се случват по наша воля! Лошото е, че и в двата случая, избягването на насилието е много трудно. Тук нямам пред вид много редките случаи на действително любящи родители, които съумяват да възпрат егото си от желанието му да “възпитава”. Защото, дори и родителите да са действително любящи, то винаги, без изключение се намира друга личност или обстоятелство, които подлагат детето на натиск. А, и натискът изобщо не е само физическо насилие, напротив, то е може би последното в списъка от изяви! Гледката на бити или малтретирани деца, за жалост е ежедневие. Удар през устата или по тялото, гневни и смачкани от злоба думи, грозни упреци, ужасни и трудно въобразими обвинения за непълноценност са само малка част от нещо, с което ние сме се примирили напълно. Да не говоря за ежедневното, подчинително отношение на “по – голям и умен”, към “по – малък и глупав”. Уважаващите и ценящи себе си родители, обикновенно възпитават и отглеждат също такива деца, за разлика от мразещите себе си. Но не за тях ми е думата. Хубавите неща нямат нужда от мен, за да се случват. Мисля си, за всички онези онеправдани и насилвани личности, които продължават да вярват, че света е черно и тъмно място. И ако е така, то виновните сме си ние, защото продължаваме да поддържаме тази вяра. Как обаче се създава тази тъмна и безпросветна вяра, пратила в трета или шеста или коя да е глуха, неимоверно количество човешки надежди и съдби. Ще ви предам, това, което съм видял, научил и усетил. Изборът, който ще направите ще бъде изключително и изцяло Ваш!

  Някога, в неизбродните дълбини на времето и пространството са съществували съвършенни личности. Съществуват и сега, но не толкова съвършенни. Това сме ние! Кълба от енергия, съществували в пространства и измерения, нямащи почти нищо общо с нашето освен, че са такива - в смисъл, че материалността им е неизмеримо по - финна и ефирна. Това ще да е било Началото! Предполагам, че и Края, ако има нещо подобно, ще е такъв, естественно, със съществена разлика в осъзнаването! Много от нас са сънували или виждали подобни неща, изпадайки в необичайни за нашето измерение състояния. Тези цялостни и съвършенни личности сме били ние. Били сме, сме, и ще бъдем ние, независимо до къде ще стигнем с изблиците си на безсмислие и тъй очарователно демонстрирана дезориентираност. Но както и да е, независимо каква е причината да поемем на това “образователно” пътешествие, целящо да възстанови целостта на райската ябълка, ние пътуваме най - безотговорно към себе си, към неизвестността, щадейки всичко по пътя си. Погледнете назад в историята ни и помислете, не е ли така?
  Всеки от нас е достигнал свое лично ниво на подреденост, хармония, компактност, вътрешен комфорт или каквато и да е, “УА” или наименованост на състоянието на личната си енергия. Много добре ще ме разберат хората, които са губили и печелили, – тоест преживели са промяна на енергийният си статус – грубо казано. Не е нужно човек да се е занимавал с каквито и да е “системи за самоусъвършенстване”, за да има представа от темата въпреки, че едва ли има поле на човешка изява чиято крайна цел да не е самоусъвършенстване независимо от гротескните понякога методи на действие. Така постигнатото и поддържано състояние, е един вид стабилна и ненарушавана конфигурация на енергията. Ненарушавана, до момента, в който не се появи външен фактор. Не външен фактор е личната ми простотия, била тя и рядко изявена, предизвикала акта със солта, но външен фактор е всичко останало, произлизащо от външни за нас източници, което предизвиква трусове и размества и разбърква насила енергийната ни подредба. И въпреки това, продължавам да твърдя, че ние самите позволяваме това да се случи. Позволете ми да обясня всичко това.
  Давам Ви пример със себе си. Сега, в момента, с подпряните на прозореца крака, стабилността на енергията ми е неоспорима. Нищо друго, освен явно физическо насилие, не би могло да ме накара да се тровя. Но, когато съм се насвяткал, някъде около нивото над козирката и съм изпял няколко от подходящите за случая, воеводски песни, контрола пада и скритите ми адреси или замърсявания, които още не са изчистени – гордост, мъка, тъга, неувереност и още 285 поне, неестественни енергийни наслоявания на които ме е научил целият този свят, излизат на повърхността и обсебват поведението ми, под формата на същата онази простотия. Резултата е налице. Не мога да си спомня, какъв точно беше повода, който ме накара да отреагирам, но при условие, че бях абсолютно изчистен, щях ли да реагирам въобще? Излиза, че останалата неизчистеност у мен, е позволила на някакво – каквото и да е то - предизвикателство, да се закачи за адреса, тоест неизчистеността и да провокира реакция. В случая, реакцията беше обърната навътре, към мен, но би могла да е във всяка една посока, даже и наляво. Но не това е от значение. В случая липсваше насилие, от когото и да било. Е, ако изключим явната провокация от страна на един от присъстващите. Имаше само изкривено себедоказване и то на голият факт, че все още нося в себе си остатъци от предишни, лични неуредици.

  Sponsored content

  Re: Пътеводител за прехода. На себе си ли служим?

  Писане  Sponsored content


   В момента е: Пон Дек 17 2018, 07:58