Приключенията на Булти и приятели

приключения без край в памет на Булти


  Изкуствени подводни рифове в Черно море

  Share

  boqn_belchev

  Брой мнения : 77
  Join date : 16.09.2012

  Изкуствени подводни рифове в Черно море

  Писане  boqn_belchev on Пон Ное 16 2015, 09:50

  Здравейте!
  В събота бях на семинар обучение по проект, за създаване на изкуствени подводни рифове в Черно море.
  Идеята е много добра и всички ние можем да се възползваме и да помогнем, за развитието и и опазване на рибните ресурси, за подобряване на качеството на водите и природната среда на морето.
  https://www.youtube.com/watch?v=4yETbDwcHl4
  avatar
  Ribarina

  Брой мнения : 1599
  Join date : 02.05.2012
  Age : 36
  Местожителство : Burgas

  Re: Изкуствени подводни рифове в Черно море

  Писане  Ribarina on Пон Ное 16 2015, 18:32

  И аз от много време си го мисля това. Гледал съм разни предавания по Animal Planet и Discovery как правят рифове. Къде от бетонни топки с отвори за рибите,други от мрежи с камъни и разни покривала за да не отнасят теченията пясъка . Всичките опити имат успех и завъждат много морски обитатели.

  Тук при нас всичко хубаво,което съм се опитал да направя се проваля.
  Преди години на Нефто базата пуснах стирки и замъкнах един варел за да могат да си изхвърлят боклука вътре. След седмица стирките бяха изрязани,а варела беше хвърлен във водата.

  От един съсед на Рибарско селище чух че са пренесли тетраподи с шамандури пред Таласакра по някакъв проект. Хубаво обаче РК-тата тралят точно в този район и почват да закачат тетраподите . Слизат техни водолази и по същият метод вадят тетраподите и провалят работата.

  За създаване на изкуствен риф според мен е необходима правилната дълбочина и течение. Лошото е че са риболовни зони,а който плаща той поръчва музиката и траленето на дъното няма да се спре.

  Изкуствен риф или нещо подобно се е получило на Рибарското селище зад потъналият кей от неуспешен опит за създаване на мидарник . Мисля че един герой Янко Попчето е отговорен за това. В момента съоръжението е в окаяно състояние и тези въжета с миди са легнали по пясъка . Попчета,иларии и кой знае какво друго се въди там. Ако имаше дълбочина щеше да е страхотно.

  todor471

  Брой мнения : 128
  Join date : 23.03.2014

  Re: Изкуствени подводни рифове в Черно море

  Писане  todor471 on Вто Ное 17 2015, 10:07

  Незнам колко ще издържи във водата това съоражение,дали времето няма да го отнесе. Моята идея е по глобална, с баржи да се насипе дъното с камъни и да се направят изкуствени острови (необитаеми) с големина на змийския.Ще се завъдят всякакаква флора и фауна,целогпдишно ще има попчета и миди,по подобие на змийския,както и заргани. Едно такова място е ,,спидфаяра'' малко отгоре дето спират танкерите на рейда в посока ставрова банка, там дълбочината е 6м, на завет е от североизтока и е почти готово. Иска 200 самосвала със скална маса на две баржи и за месец е готово.Даже общината може да пусне линия до там с подобието си на корабче и да организира свадби. супер супер супер супер супер

  boqn_belchev

  Брой мнения : 77
  Join date : 16.09.2012

  Re: Изкуствени подводни рифове в Черно море

  Писане  boqn_belchev on Вто Ное 17 2015, 15:21

  Проекта се изпълнява в България, Грузия, Румъния, Турция, Украйна.
  Голяма част от проекта вече е завършен. Остава да се следи за резултатите.
  Идеята е за в бъдеще по подобни проекти да се изграждат мидени ферми, че колкото и да се правят по проекти парите няма да стигнат да се постигне мащаб, при които ефекта да е осезаем. Както каза и Киро.
  В момента се разполагат на 12- 17м. дълбочина, като над тях има поне 5м вода.
  Могат и да се сложат на много по-дълбоко, но тогава ще са само за рифове, не за култивиране.
  Лодките могат да минават спокойно. Имат буйове на повърхността да се знаят, местонахожденията.

  първите са поставени преди година.
  Тези от клипчето са пред Кранево. Хората реализиращи проекта, казаха, че се завърта доста граца, която се крие от хищници.
  Как да се помогне:
  За сега да се даде гласност на проекта да се намерят малки инвеститори, които искат да отглеждат миди по подобен начин и така да се увеличават рифовете. Ще има работа, за хората на брега, за водолази , за търговия и транспорт приходи от износ.
  Трябват много хора, но ако се съберат и се организират дори и без програми може да се опита.
  Ще се помогне на морето да си вземе глътка въздух и да го опазим, този ефект, ще е много по-видим, колкото повече се направят.


  Да отговоря, че за 10 часа това, което разбрах от лекциите основно идеята е да се измисли начин да се направят изкуствени рифове, които хем да не пречат много на рибарите хем да допринасят за развитието на морето и да могат да се използват за производство на миди.
  Бяха споменати и такива модели, които са като хармоника или подобни на камъни. Тогава площта на която се разполагат на дъното спрямо площта на която могат да се захващат миди е 1/5.
  При този начин е почти 1/80
  Рибите, скаридите  червейчета и голяма част от сложните организми са по дъното а така се разполагат във височина.
  Технологията на прибиране на реколтата още е в процес на разработка, но има интересни решения.
  Един от хората, създатели на проекта е еколог. Казва се Арман.  Та до колкото разбрах си е патентовал решенията, но би ги предоставил на всеки, който иска да произвежда миди.
  Според него това е начинът да се създадат възможно най-много такива рифове.  
  Беше показана и карта на местата, на които се трали.  Та може да има решения и за двете страни и  те да имат полза от това.
  Не разбрах стойността на едно такова съоражение, но предвид материалите, тръби използвани във ВиК, спици от нераждавейка, котва бетонна верига. Направена е и машина за сглобяване, за да се механизира, част от проекта. Заедно с разходите за труд и поставяне. Не мисля, че ще е много висока цената. Имаше нещо за 4-5 години да се възвърнат вложените средства ако се използва за производство на миди.
  Разрешителните, които се вадят от
  РИОСВ
  Басейнова дирекция
  Морска администрация
  ИАРА
  Военни
  От общината в която се поставят.
  Пътя вече е минат. Институциите са запознати и за следващите ще е по-лесно. Предполагам , че могат да получат и съвети за процедурите от хората, които са се занимавали.
  Хората, които искат могат да се запознаят с проекта
  Seaharmonyltd
  Производствената база е до 3тата буна на Кранево
  Та аз след като видях и пипнах съоръженията  придобих по-ясна представа за нещата, че нещо от лекциите ми се загуби многото информация.
  Ако някой има интерес може да се запознае.  В нета има доста информация. А ако иска да се свърже с хората също могат да го направят и на място.
  Те са го обмисляли с години а аз се запознах накратко и да неподведа някого.


  Идеята за изкуствени острови също е много добра.
  То в Дубай направиха чудеса но си имат и възможности заедно с принципите и решенията.
  За сега идеята е да се информират повече хората и обществеността. Да се набележат правилни решения, така че да не се причи на никой а взаимно да си помагат.

  Sponsored content

  Re: Изкуствени подводни рифове в Черно море

  Писане  Sponsored content


   В момента е: Сря Яну 16 2019, 10:58