Приключенията на Булти и приятели

приключения без край в памет на Булти


  Морски риболов на Порто Куфос, 15-19 юни 2015 г.

  Share
  avatar
  kuins

  Брой мнения : 1234
  Join date : 06.09.2013
  Age : 71
  Местожителство : Бургас

  Морски риболов на Порто Куфос, 15-19 юни 2015 г.

  Писане  kuins on Съб Юни 20, 2015 6:05 pm

  Посвещавам настоящото описание на колегите noemis и chpetrov, без чиято помощ и сътрудничество това приключение нямаше да се осъществи. ръкостискане
  Благодаря ви, приятели! надраве

  Разговори за провеждането на тази експедиция се провеждаха от доста време.
  Главно се въртяха около екипировката, начинът ми на предвижване до София и не на последно място моментното ми здравословно  състояние.
  Седмица - две преди определената дата, всичко беше уточнено, бат Куинс влезе в ИН и резервира стая за двама в хотел на 50 м. от морският бряг, декларирано наличие на паркинг място за лодката с колесара и на предсезонни, сравнително ниски, цени.
  Предвиждаше се групата от Бургас да бъде от двама члена, които поетапно да се предвижат до София с автомобил, като колегата от столицата предоставяше личният си  гараж за автомобилът на бургаската група.
  Поради неотложни лични и трудови ангажименти единият от групата се отказа от участие и това предопределяше ограничение в пренасяният багаж и екипировка. В тази връзка едно от условията беше всеки сам да си осигури спасителна жилетка, която любезно ми беше предоставена от колега от Форума, придружена с много и разнообразни "тракатлъци" в една зелена торбичка. Very Happy
  Предвиждаше се няколко вида риболов от лодка и от брега. Главно се разчиташе на тролинг за хищници, чепаруване, на дъно със стръв (чиконта) скарида и замразена цаца, донесени от България, а от брега на бомбарда за зарган и евентуално за калмари и сепии.
  Когато приготвих две кутии със дълбоко замразена скарида, три риболовни машинки, три пръчки, две кила джепане - пилкери и различни по грамаж тежести, разбрах, че съм надценил собствените и на Д.Д. сили за пренос на багажа до Ж.П. гара.
  Наложи се да се огранича в две пръчки, две машинки и разделя с част от тежестите и едната кутия със скариди.
  Няколко дена преди определената дата (14 юни, неделя), закупих билет за бързият влак в 09:00 ч., изкарах една безсънна нощ от трепетни вълнения и с Божията помощ напред потеглихме час преди девет за влака.
  Ето и приготвеният багаж:  За най-нетърпеливите, които се питат  дали сме имали някакъв успех в риболова, предварително помествам две от уловените риби, сравнени с дължината на ножът ми - 22 см.:  Започна едно дълго и тягостно пътуване с "бързият влак", който се оказа не чак толкова бърз. За разнообразие зяпах природните красоти отвънка и щраках с Лумикса:  След час сме на гара Карнобат:  Спътниците  в купето се отдават на лека дрямка, правя папарашка снимка:  Междувременно минаваме гара Стралджа:  Минаваме покрай полета, засадени с лавандула:  Всичко е зелено и много красиво:  Гарата на Твърдица с нейният сербез ръководител:  Житото е почти узряло, дано да няма градушки:  Ето го и Гурково, почти никой не се качва и слиза от влака:  Калофер - градът на Ботьова:  Ето го и Карлово, тук се е родил най-великият от българите:  Правя си селфи, за да не забравям какъв отврат съм:  Неусетно влакът се е дотътрил до централна гара, мен ме очаква любезният домакин:  Правим няколко маневри по мрачните и миризливи коридори на Централна гара и след няколко обърквания навлизаме в света на подземните железници - Софийското метро. Не пропускам да увековеча събитието:  Моят човек на ескалатора:  Натоварил се е като бургашки хамалин. Моя милост  държа калъфа с пръчките и продължава да щрака с фотката.
  Междувременно гащите ми се смъкнали почти до коленете като на хип-хоп танцьор, на мен хич не ми пука:  Човекът е загрижен за мен, като вижда какъв заплес съм:  Слезли сме от метрото, малко прекачване на градски автобус (само една спирка), минаваме пред заведение, което било култово за софийският "хайлайф" - главно певачки и яки момчета с лъскави автомобили. Не пропускам случаят да се кандросам:  След малко лична хигиена сядаме зад масата, бурканът пълен с огнена течност постепенно се изпразва. Езиците се развързват, а ледовете ( в чашите и помежду ни) закономерно се топят:  Спирам до тук за сега.
  Убеждавам се за сетен път, че няма нищо по-хубаво от личният разговор на риболовни и всякакви други теми. наздраве
  Бъдете здрави, интересното предстои.
  avatar
  Ribarina

  Брой мнения : 1599
  Join date : 02.05.2012
  Age : 36
  Местожителство : Burgas

  Re: Морски риболов на Порто Куфос, 15-19 юни 2015 г.

  Писане  Ribarina on Нед Юни 21, 2015 3:40 am

  Направо ви завиждам от буркана пиете ракия.
  Много ме е яд. Гледам хората си почиват активно,аз си шетам по улиците от 2 посред нощите,а скоро и от 23 ще почна,нямам почивен ден . Ама няма начин храната прави борбата.
  На есен, буля и майка ми мрънкатт за Испания ама как се носят въдици до там?
  Гръцките салати и узо по ми допадат. С колата и там. От 1-ви до 15-ти Септември за сега ще е моят риболов в чужди води.
  avatar
  kuins

  Брой мнения : 1234
  Join date : 06.09.2013
  Age : 71
  Местожителство : Бургас

  Re: Морски риболов на Порто Куфос, 15-19 юни 2015 г.

  Писане  kuins on Нед Юни 21, 2015 9:58 pm

  Уговорката ни е да тръгнем по-рано, около 6 часа сутринта, за да избегнем увеличеният трафик в понеделник - началото на работната седмица.
  Пием кафе с вълшебен аромат на терасата. Заслушвам се в песните на славеите от близката гора.
  В Бургас ги слушам до края на м.май, тук с петнадесетина дни повече продължават любовните си задявки.
  Пренасяме с асансьора багажа ни до подземните гаражни клетки. Моят човек вади от една клетка сребриста японска кола, на задните седалки почти не остава място. Часът е около 06:30, потегляме с Божията помощ:  От друг гараж в крайградски квартал изваждаме и закачаме морското возило. По пътя към границата срещаме само насрещно движещи се коли - хора от Перник и околните селища, тръгнали на работа към Столицата. Отбиваме се до Стоковата борса преди Петрич и пълня торбите с домати, краставици, праскови + 2 връзки магданоз. По пътя спираме и допълвам хранителните ми запаси с Бутилки Пиринско, сода, кока, щафета салам, сухари и др. полезни неща. Ракия си нося от дома, разбира се. На границата проблемът е да се доберем до граничният пункт. Лавираме м/у безкрайната опашка от тирове, на нас не ни обръщат никакво внимание, минаваме и двете граници за 10-20 секунди. Това мен лично ме засяга, като си спомням как са ме тарашили тук, и на други синури крадливите митничари.
  Излизаме на магистралата, спираме за минута, аз щракам снимка:  Пътят до Солун вземаме за около час, но обикалянето по Околовръстното, посока Халкидики е безкрайно и  крие няколко капана. Влезеш ли в грешната лента, може и да тръгнеш за Южна Гърция. И двамата сме пътували многократно по този маршрут и след около още час сме пред първия тунел. Тук, както знаете, само в тунели е препоръчително да включиш светлините на автомобилът. Византийците не са гламави като нас 24 часа в денонощието да карат с включени светлини:  Тунелите им са същите като наЩе Very Happy :  Моя милост се е настанил като куче в каруца. Коланът едва ме опасва, но спазвам правилата стриктно, тук куките са безкомпромисни:  Спираме попътно, сменям водата на рибките в аквариума Very Happy :  Приближаваме гора от палми, красиво е:  Нашият приятел се кефи под сянката на палмите, аз отбелязвам събитието:  Като са погледна отстрани ми идва да рева с глас, какво бяф, какво станаф, малеййййй: а-а-а-а-а  На тролинг ще хващаме ей такива риби:  Навлизаме в типично гръцко курортно градче, спираме на светофар, аз щракам през джама:  Започва безкрайна редица от красиви заливчета и плажове с различно от цяла Гърция название:  Това е кресло от монолитен гранитен скален къс. Пробвах го - удобен е за сядане, гледката е прекрасна:  Друг плаж, лежанките са директно във водата. Мъки големи, ви казвам: lqto  Ползването на чадъри е без пари, те ти ги вземат с фрапето, или с химото: плувам  Щракам красотите в движение през отвореният джам:  Прекрасен залив преди Неа Мармарас:  Подминали сме острова:  На фона на гората автомобилът с лодката изглеждат прекрасно, не се сдържам и стрелям отдалече:  Стръмни брегове, а долу е плиткач:  Тук беше бат Куинс, който маркира мястото: Very Happy  Ето го и Неа Мармарас, градче със стръмни улици, които трудно щурмувам:  Добре, че не се наложи да изкачвам тези стълби:  Всичко е потънало в зеленина и цветни храсти:  Ето го и гавана на Неа Мармарас:  Задъхвам се, но снимам шхуната отсреща:  По законът на Мърфи, учреждението което търсим се оказва в другият край на градчето. Любезно сме упътвани от местните, качваме се по стълби към офис с флага на Републиката отпред и получаваме компетентна информация от "извора".
  Виждам лодка под изграден навес, сигурно има някакво историческо значение за града, снимам я:  Интересно, на скалата на първа линия на морският бряг има построена църква, а не хотел на бивш гръцки министър. замислен
  Че  опазили и дървото, не са го изгорили, или продали на северната си съседка:  Ето го и островът отсреща, корабчето е насочено към него, има седалки за пасажери:  Много обичат да им е меко на дупето:  Типична гръцка рибарска варка (скафус):  Друга туристическа атракция на фона на града:  Последна снимка и тръгваме за края на нашата цел - Порто Куфос:  Това вече е хотелът, оставили сме багажа, подготвяме лодката съгласно изискванията: skuter  Нашата стая е на първият етаж (червената стрелка в дясно), с изглед към морето , на 48 метра по права линия от нас:  По тази пътека се отива към рецепсията, където е любезната домакиня:  След половин час и 300-400 м. път сме на брега в подготовка за риболовни подвизи: Very Happy  Има и някакви остатъци от крепостни стени:  Поради липса на трети играч в отбора правя двойно селфи, страшен съм:  Поставя се и сондата на електрониката, как да му кажа, че бат Куинс гледа риби до 40-50 м. дълбочина с "третото" си око:  Минаваме покрай отвесни скали, изникващи от водата, също като Аргонавтите през Сцила и Харибда (не съм сигурен в названията, пък ме мързи да питам Гуглю):  Първата хваната на чепаре рибка, прилича на аквариумна, много е красива, пущаме я обратно в морето, за други риби сме тук:  Първи ден на Порто Куфос, първи риболов.
  Пробваме различни техники, проучваме релефа, адреналинът е на макс.
  Стига за днеска, бъдете здрави!


  Последната промяна е направена от kuins на Пон Юни 22, 2015 7:59 am; мнението е било променяно общо 1 път
  avatar
  Ribarina

  Брой мнения : 1599
  Join date : 02.05.2012
  Age : 36
  Местожителство : Burgas

  Re: Морски риболов на Порто Куфос, 15-19 юни 2015 г.

  Писане  Ribarina on Пон Юни 22, 2015 3:53 am

  Пък ние тук си бачкаме и не хващахме риби Sad
  avatar
  kuins

  Брой мнения : 1234
  Join date : 06.09.2013
  Age : 71
  Местожителство : Бургас

  Re: Морски риболов на Порто Куфос, 15-19 юни 2015 г.

  Писане  kuins on Пон Юни 22, 2015 7:43 am

  Ribarina написа:Пък ние тук си бачкаме и не хващахме риби Sad

  Есента, живот и здраве, ако ме искате, ще ви водя. skuter
  Черпенето от вас, младите. надраве
  avatar
  sea_dragon
  Admin

  Брой мнения : 412
  Join date : 25.09.2010
  Age : 32
  Местожителство : Burgas

  Re: Морски риболов на Порто Куфос, 15-19 юни 2015 г.

  Писане  sea_dragon on Вто Юни 23, 2015 9:30 pm

  супер наслука
  avatar
  kuins

  Брой мнения : 1234
  Join date : 06.09.2013
  Age : 71
  Местожителство : Бургас

  Re: Морски риболов на Порто Куфос, 15-19 юни 2015 г.

  Писане  kuins on Сря Юни 24, 2015 9:23 am

  Продължение на "Първи риболовен ден на Порто Куфо".
  Както казах по-горе изпробваме различни риболовни техники. Искаме да намерим оптималното за условията и сезона.
  Слагаме чепарета, изработка Куинсова и о-о-о чудо!!!, започват да се товарят с различни непознати ми риби.
  Кефя се и го показвам:  Междувременно бат Райко започва да се скрива зад хълма, посока Касандра. Не устоявам да направя няколко фотки:  Настъпва времето на йедри сафриди и огромен дракон. Комедията е пълна, ръкавицата е в рундука, успяваме с клещи и форцепс да му резнем главчуната. Не сварвам да пускам в торбата - директно м/у краката:  Сафриди като малки скумрии, радвам се като дете, че ми и личи:  Хващат се и на пилкера в края на чепарето.
  Ако се хванат повече от три наведнъж, ваденето е много трудно.
  Междувременно се смрачава, а ни очаква доста преход до изходната точка:  Партньора прибира тоягата с мултипликатора, тролингът за сега го изоставяме като вариант:  Прибрали сме лодката и оборудването, подготвяме софрата за скромна вечеря. Аз не пропускам случая да гаврътна 1-2 чаши с огнена течност, нашият човек си пийва Пиринско.Правим разбор на изминалия ден, доволни сме.  Любезната хазайка ни дава един червен леген за рибата. По моя преценка е около 3-4 кила. Със синята стрелка посочвам обезглавеният дракон:  Чистя рибата и я сортирам в торбички за замразяване в камерата:  Така свършва първият ден от приключението ни на Егейското море. skuter
  Лягам и заспивам мигновено, не усещам жилещите ме комари, ако е имало такива. Very Happy
  Бъдете здрави! наздраве


  avatar
  chpetrov

  Брой мнения : 636
  Join date : 04.01.2014
  Age : 68
  Местожителство : софия

  Re: Морски риболов на Порто Куфос, 15-19 юни 2015 г.

  Писане  chpetrov on Сря Юни 24, 2015 12:01 pm

  ... за красноречието на sensei Kuins няма непревземаеми върхове ... а за снимките - нямам думи
  avatar
  kuins

  Брой мнения : 1234
  Join date : 06.09.2013
  Age : 71
  Местожителство : Бургас

  Re: Морски риболов на Порто Куфос, 15-19 юни 2015 г.

  Писане  kuins on Съб Юни 27, 2015 9:58 am

  chpetrov написа:... за красноречието на sensei Kuins няма непревземаеми върхове ... а за снимките - нямам думи

  Толкова съм изгорял от средиземноморското слънце, че изчервяването ми от комплимента не ми личи. Very Happy Very Happy Very Happy

  Втори ден от пребиваването.
  Правя нес кафе, което нося от БГ. Нищо, че е марка - изобщо не може да се мери по аромат на софийското.
  Не бързаме, времето е прекрасно, брега на морето е точно на 48 м и 30 см. от нас. Закачаме лодката и след 5 мин. сме на изходната позиция. Ингели няма никакви, само двойка русоляви германци, които са се устроили с кампера на самия бряг на морето. Не проявяват любопитство, а аз им се отблагодарявам, като не ги снимам. Докато пускаме лодката на вода, забелязвам във прозрачната вода на една педя дълбочина едно морско животно, което от много време желая да срещна на живо. Вадя го от водата и го слагам на седалката на лодката - красива морска звезда, при това жива! Снимам я:  Тук природата е дивно красива.
  Едно изключително съчетание на кристално чисто море, възвишения, които изникват като че ли от водата, обрасли с иглолистни храсти и средиземноморски растения и гъсти борови гори:  Инженер - Капитанът подготвя плавателният съд за предстоящото риболовене:  Първи улов за деня на Куинсово чепаре + пилкер, пак негов майсторлък: Very Happy  "Синджирите" вече затрудняват при откачането.
  Нашият човек определено се кефи, но бях го предупредил предварително "-Бат Куинс е техерос (късметлия, рибата го иска) Very Happy  
  Няма как да си направя селфи с моите "синджири", ето снимка на партньора:  Пак диви (дивНи) , непристъпни брегове:  Търсим нови места, нови заливи, улавяме и спарусови риби на чепарето:  Събличам се неблагоразумно, след час-два съм изгорял като комбайнер на жътва:  Изключителната природа ме привлича повече, отколкото риболова:  В минали години неколкократно съм обикалял Халкидики от Атон до Касандра. За съжаление моите обиколки бяха само по брега. Сега от лодката в морето красотата е неописуема (жалко, че ми се повреди Никона):

  Около три часа след обяд жегата става нетърпима, топя шапката във водата и се поливам, решаваме да излезем и починем на брега: skuter  Връщаме се в хотела, хапваме, пийваме, аз решавам да се отдам на следобедна дрямка, изгорял съм жестоко. Снимка от терасата:  Капитанът решава да направи самостоятелен риболов, влизам му в положението. Това което ние, живущите край морето, го имаме като даденост, за столичани и във вътрешността на страната е истинско предизвикателство. За разнообразие снимам от терасата гората зад хотела:  Това в ляво, горе на снимката е натежал от плод клон на кайсиево дърво в съседен двор:  Часът е 20:45, смрачава се. Започвам да се безпокоя за моя човек. Тръгвам да го пресрещна на морския бряг. След 15 мин. виждам светлините на колата. Торбето е пълно с най-различни риби, в т.ч. и "хаймани":
  Следва тържествена вечеря, която не съм отразил, разбор и планиране за предстоящият ден.
  Изгорял съм жестоко, пак не усещам комарите! Very Happy

  tonio459

  Брой мнения : 99
  Join date : 13.12.2014

  Re: Морски риболов на Порто Куфос, 15-19 юни 2015 г.

  Писане  tonio459 on Нед Юни 28, 2015 10:36 am

  супер супер ръкостискане ръкостискане Браво ! Браво ! Браво ! йессс йессс
  avatar
  kuins

  Брой мнения : 1234
  Join date : 06.09.2013
  Age : 71
  Местожителство : Бургас

  Re: Морски риболов на Порто Куфос, 15-19 юни 2015 г.

  Писане  kuins on Пон Юни 29, 2015 10:49 am

  Благодаря сърдечно на колегата tonio459 за суперлативите. ръкостискане
  Стремя се да се придържам на 100% към фактите, подкрепени със снимки и коментар.

  Изглежда, че нещо се е променило за времето, през което не живея в Гърция в манталитета на елините. От кратките си срещи тук с местните правя заключение, че са се отворили към чужденците. Може би има и значение, че тук главно се изхранват от летуващите, а риболовът им е като хоби. Снощи, като се прибираше колегата от самотният си следобеден риболов, паркингът пред хотела беше зает и се наложи да търсим този в задният двор.
  От съседната на хотела къща (тази със зарзалите и смокините в двора) изскочи един жилав набор, който прояви желание да ни упъти (минава се по стръмен, страничен път). Последва разговор на риболовна тема, оказа се, че се казва Маки, има две лодки, едната на двора, другата на брега, през зимата живее в съседно село, чието име не запомних.
  Изяви желание да ни посочи утре, ако е свободен, дащни риболовни места.
  Изрази загриженост за предстоящо разваляне на времето. Не можех да повярвам, толкова благосклонен и сърдечен към непознати не бях срещал до сега. Споделих с моя човек че този сигурно е присаден македонец и оттам и името му - Маки.Very Happy
  Спомена за улов на калмари, уговорихме се утре около 09,00 ч. да му покажа моите устройства за улов на сепии и калмари.
  Сутринта съм пред двора му, Маки си пие кафето под хасмата. Кани ме, разглежда моите тракатлъци, на свой ред вади от една бризентова торба няколко калмариери, намотани на техните кръгли катушки. Месината е дебела, над 1 мм., калмариерата е оловна, с формата на рибка, тежи 60-70 гр., опърпана, явно доста използвана. Другият вид е за мъртва,осолена сардина, прикрепена с тънка медна жица към основната игла.
  Отказва да влиза с нас в морето, казва -"перимени лиго" (почакай малко), влиза в една странична пристройка и вади от една кутия няколко изпечени в сол сардини с вълшебен мирис на аншоа.Завива акуратно 5-6 бр. в алуминиево фолио и ми ги подава с усмивка - долома (стръв)!
  Благодаря му сърдечно, чудеса, ви казвам!
  Времето е малко след 9 ч., решаваме с партньора да обиколим пристана на Порто Куфо, той да изпробва риболов на дъно и бомбарда от брега, а моя милост да потърси следи по пирса за уловени сепии и калмари + малко шопинг от супер маркета.
  Времето е наистина прекрасно и нищо не предвещава някакво скорошно разваляне:  Минавам покрай рецепцията на хотела и не пропускам да щракна нашата любезна хазайка. Тя ми се скарва, но мисля, че е на "ужким", суетна е като всички останали жени:  Успокоявам я с обещанието да я покажа в "най-големият риболовен сайт в България"Very Happy Very Happy Very Happy ( защо не бяф 10 год. по-млад?).
  Ето го и двора на хотелчето:  Това пък е външният бар:  Детската площадка:  Барбекюто:  Вътрешният паркинг с нашата лодка:  Ето го и пристанът на Порто Куфо, снимка от югоизток:  Какво съчетание, а?  Тук местен колега е заложил три макари на полиангистро за хищник, предполагам. Чакането е голямо, подготвил е кепа и масата със стола за да има къде да си постави чашата с фрапе.Very Happy Как ще се откажат от тези "екстри", хич не знам:lqto  Какво преливане на цвета на водата, в зависимост от дълбочината и дънната растителност:замислен  Капитанът подготвя бомбардите, дири сянка и той:Very Happy  Аз тръгвам по кея, правя снимка на яхтите:  Рибарска лодка с метални кошове в/у тентата.
  Сигурно са за улов на омари или лангусти:  Снимам се за да не забравя кой съм:Very Happy  Пожелавам на инж. кап. Рибаркин едно такова катерче на есен след положеният летен труд:Very Happy  А може и една такава ветротоходка, да има място и за бат Куитс, ши гледа лапито:Very Happy  До стената са подредени пощите с парагади за йедри риби:  Месините са дебели, куките 2/0 - 4/0:  Отсреща симпатичен рибарско кораб, а може и да е пасажерски:замислен  Определено е риболовен, виждам и опърпан човек да седи на пирса в сянката, явно лови риба:  Приближавам го и питам на няколко езика (без руски) какво лови. Поглежда ме с безизразни воднисти очи и не дава знак , че ме е разбрал какво го питам. Междувременно бърка в торбето, вади топче тесто, наплюнчва го и го слага на една кука орловка 5-6 №, явно търси кефал. Твърде вероятно е да е някой русопондий, те я ловят тази риба тук:  Виждам и катер с малтийски кръст на флага, на палубата 3-4 млади мъже с вид на водолази - авантюристи. Снимам ги дискретно и от далече:  Не намерих следи (черни петна) от улов на главоноги по пирса. Нашият човек е без удар на леко и тежко.
  Купувам дамаджана с мин. вода, хляб и други неща и се прибираме за обяд и обедна дрямка.
  Около 17,00 ч. сме на изходна позиция и тръгваме за риболовни подвизи.
  Имам подготовка и за улов на калмари:skuter  Времето е прекрасно, очакваме успешен риболов:  Изгорял съм като германка на Слънчев бряг на третия ден от почивката:Very Happy  Рибата кълве, но от към Касандра (югозапад) се забелязва мъгла и притъмняване:  Притъмнява и започвам да се безпокоя:  Бреговете изглеждат застрашителни и на запад:  Тези перести облаци не предвещават нищо хубаво:  Тук вече нещата са ясни, предстои нещо страшно:  Прибираме такъмите трескаво, повече няма място за снимки и помайване.
  Изведнъж от нищото духва насрещен северен вятъргръм , поемам нещата в ръцете си:  Какво последва след това може да се опише само от майстор на перото, какъвто не съм.
  Единствено ще кажа, че двата гарвана в лодката не загубиха и за миг самообладание, преодолявахме препятствията (скални носове в непосредствена близост), остър напорист вятър като от фуния и след около половин час бяхме на брега.
  Това е скромният улов, малко, но качествено:  Сафриди по 24-25 санта:Very Happy  Дебели като бутилка кола:  Едно екстремно преживяване, което трудно се забравя.
  Маки се оказа прав че отказа риболова. Познава си човекът морето и на какво е способно.
  Ние пък доказахме, че сме от жилав матрял и туку-така лесно не се предаваме.
  Бъдете здрави и не пренебрегвайте съветите на местните.
  Морето не прощава на безрасъдните!  avatar
  shturetc

  Брой мнения : 297
  Join date : 08.08.2014
  Age : 47
  Местожителство : Бургас ...(цитат от Н.Йорданов)...на детството ми болката-на младостта ми дързостта...в(ъв) теб ще свърши "обиколката" на дните ми....и песента!!!

  Re: Морски риболов на Порто Куфос, 15-19 юни 2015 г.

  Писане  shturetc on Пон Юни 29, 2015 1:36 pm

  Shocked 'Баси,к'во да се отдалечавам от чашата с хладък спирт и хладилника,като....все едно съм бил там--и разказвачът по-умел от Х.К.Андерсен и братя Грим,и фотосите допълват перфектно разказите,та не оставят и милимунда място за собственото ми(бедно) въображение... наздраве

  ...А и съм сигурен,че бат'Куинс до тук е пуснал по-малко от половината фотки и истории и...ме чака още много визуална и вербална наслада наздраве наздраве наздраве


  ПП Обаче шопите винаги са били по-умни от нас-морските чадаWink Я как мъдро капитана си 'оди с дългия ръкав(както си трЕбе) под палещите лъчи на слънцето и...отразените такива от водата (знае ги работите от снежнопланинските преходи-нЪл и снежко си е вода,ама в по-различно агрегатно състояние) ,а съградския мяза на врял половин час в тенджерата паур смях Аз съм същия-като ми е топло се размятам гол,хем прекрасно знам,че вечерта и ракиджока трудно ще утеши болката и жаравата по тялото...Амаааа...либя да се спъвам един милион пъти у един и същ камък Very Happy


  avatar
  Jorestes

  Брой мнения : 3633
  Join date : 29.12.2010
  Age : 37
  Местожителство : София

  Re: Морски риболов на Порто Куфос, 15-19 юни 2015 г.

  Писане  Jorestes on Пон Юни 29, 2015 2:51 pm

  Страхотно разказано и нвероятни снимки супер супер супер !!!

  Евалата и на двамата Приключенци за страхотното преживяване ръкостискане ръкостискане ръкостискане
  avatar
  kuins

  Брой мнения : 1234
  Join date : 06.09.2013
  Age : 71
  Местожителство : Бургас

  Re: Морски риболов на Порто Куфос, 15-19 юни 2015 г.

  Писане  kuins on Пон Юни 29, 2015 3:44 pm

  shturetc написа: Shocked 'Баси,к'во да се отдалечавам от чашата с хладък спирт и хладилника,като....все едно съм бил там--и разказвачът по-умел от Х.К.Андерсен и братя Грим,и фотосите допълват перфектно разказите,та не оставят и милимунда място за собственото ми(бедно) въображение... наздраве

  ...А и съм сигурен,че бат'Куинс до тук е пуснал по-малко от половината фотки и истории и...ме чака още много визуална и вербална наслада наздраве наздраве наздраве


  ПП Обаче шопите винаги са били по-умни от нас-морските чадаWink Я как мъдро капитана си 'оди с дългия ръкав(както си трЕбе) под палещите лъчи на слънцето и...отразените такива от водата (знае ги работите от снежнопланинските преходи-нЪл и снежко си е вода,ама в по-различно агрегатно състояние) ,а съградския мяза на врял половин час в тенджерата паур смях Аз съм същия-като ми е топло се размятам гол,хем прекрасно знам,че вечерта и ракиджока трудно ще утеши болката и жаравата по тялото...Амаааа...либя да се спъвам един милион пъти у един и същ камък Very Happy  Благодаря, Щурчо, за континентити!!! Very Happy Very Happy Very Happy

  Не знаеш колко си прав за фотките. От 6-7 избирам една, която тематично да е свързана с приключението (пътешествието) и така..... в хронологичен ред.
  Гореописаното е до третият ден, включително, от пребиваването ни на Ситонья.
  Предстои един дъждовен ден и завръщането ни у Родине.
  Колкото до снимките, имам поне за десетина албума по 30 снимки - предимно пейзажни.


  А относно слънчевото изгаряне всяка година повтарям едно и също.
  Изгарям жестоко при първият си сериозен риболов, естествено се мажа с маркови мазила със съответния слънцезащитен фактор. Почти не чувствам болката. След 4-5 дена започвам да се лющя като смок, дермата ми се е регенерирала до следващото лято.
  Изпивам удоволствие да гледам как високоуважаваната от мен Д.Д. (жена ми) изпада в ужас като гледа люспите от кожа в краката ми. Ето и снимки за състоянието ми преди 15 минути:  Извинявам се на колегите с по-слаби сърца, не съм си бръснал краката никога: Very Happy Very Happy Very Happy  Jorestes, Приятелю, благодаря!наздраве
  И вие - софиянци, сте големи ками, да знайш! ръкостискане

  Бъдете здрави!
  avatar
  Fram

  Брой мнения : 160
  Join date : 01.10.2012
  Age : 41
  Местожителство : Велико Търново

  Re: Морски риболов на Порто Куфос, 15-19 юни 2015 г.

  Писане  Fram on Вто Юни 30, 2015 1:36 pm

  йессс Браво ! Супер сте!

  на 11.07 и аз съм в посока Гърция на гости на боговете на Олимп. Е и една въдица мисля да скатая в джобабия се
  avatar
  chpetrov

  Брой мнения : 636
  Join date : 04.01.2014
  Age : 68
  Местожителство : софия

  Re: Морски риболов на Порто Куфос, 15-19 юни 2015 г.

  Писане  chpetrov on Вто Юни 30, 2015 6:39 pm

  avatar
  kuins

  Брой мнения : 1234
  Join date : 06.09.2013
  Age : 71
  Местожителство : Бургас

  Re: Морски риболов на Порто Куфос, 15-19 юни 2015 г.

  Писане  kuins on Сря Юли 01, 2015 10:36 am

  Този професионално направен от колегата chpetrov клипБраво ! ме издига в собствените ми очи. Very Happy
  Благодаря сърдечно, приятелю!

  Предпоследният ден от нашето пребиваване в Порто Куфо наистина беше изпълнен с много емоции - обиколка на пристанището, хубави пейзажи от морския бряг, влизане в морето в прекрасно време, риболов на качествени сафриди, изпитания на морската ни подготовка и плавателният съд при остър,насрещен вятър и накъсана, ветрова вълна.
  В цялата случка имаше и известна доза комизъм, малко преди морето да ни изгони.
  Както знаете, преди разваляне на времето, рибата кълве като луда.
  Моят човек хваща сафрид като малка бутилка, забравя,или неволно в момента не спазва указанието ми за "товарене" на чепарето, отпуска за момент, сафрида се преобръща, омотава майката около опашката и - проблем! Следва внимателни опити да се запази чепарето цяло и сафрида невредим, а купонът тече! Няма време да обяснявам, грабвам сафрида и с ножа, който е до мен, режа опашката на рибата. Чепарето се оправя за секунди, гледам учуденият му поглед, човекът не подозира какъв джалатин съм в тези моменти. Very Happy
  Рибата взема както на дъното, така и още при пускането на чепарето.
  Капитанът ми задава въпрос на колко метра от дъното се хваща първата риба. Въпрос, който ме хвърля зад борда. Very Happy
  Как да му обясня, че при улов на чепаре от лодка, особено, когато лодките са събрани на "село", има специални знаци (ишмари) между приятели в различни, близкостоящи лодки.
  Когато видиш повдигнатите вежди на приятел в съседна лодка, значи, че те е попитал къде си намерил рибата, помагай!
  Дискретно показан палец надолу значи: - Рибата е на дъното, долу!
  Със знака на Партията (палец нагоре): -Рибата е горе, вади чепарето и клати (пускай) тежестта от 2-3 м. от повърхността!
  Шегувам се, естествено и обяснявам внимателно. Впечатлен съм от стремежът му да опознае в детайли техниката на улова с чепаре.
  От време на време чувам възклицанията му когато види огъващият ми се прът Суеда 3.6 м. и блестящите риби, идващи от кристално прозрачните води.
  Какво да кажа, не се хваля, но все пак - 40 години опит в занаята. Very Happy

  Сутринта на 18 юни ни изненадва с мрачно и ветровито време. Правя кафе и не пропускам историческият момент да снимам папарашки (дано ми е простено) забележителните крака на партньора.
  Представих си за момент колко горски пътеки е обиколил при гъбарските си набези, колко планински непроходими урви и скални сипеи е преодолял, корав мъж, казвам ви:  Уроци по оправяне на огелпено чепаре:  Ученикът е старателен и упорит:  Оставям го да се помъчи доста, и в момента, когато разбира безсмислието но положените усилия, вземам и изрязвам бидемите на чепарето. Сега остава само да се скъсят бидемите и привържат куките на нова майка: Very Happy  Междувременно вятърът се усилва:  Дъждът се превръща в пороен, а вчера сутринта хлапето на хазайката поливаше градинката, не следят ли прогнозата тези хора?  "Сенсей" Куинс - строг, но справедлив:  Обяд е, не пропускам да замезя с ракиджока: Very Happy  Капитанът излезе да се порадва на лошото време:  Аз му се кефя от терасата на хотела:  Времето се е "капладисало" (затворило), както казваше татко, Бог да го прости, в тези случаи.
  Докато не зачуруликат птичките, не очаквай скорошно оправяне:  В далечината - призрачна, недостроена сграда на фона на тополите:  На югозапад върхът почти не се вижда:  След дрямката решаваме да си направим гала вечеря с прясна средиземноморска риба. Нашият човек декларира, че почти не яде риба, каквато и да е. Ловял е за кеф. Намирам необходимите съдини и подготвям рибата за пържене. Час- два в хладилника и оттам - в тигана:  Сурова да я заядеш: Very Happy  Печката е малка, но върши работа:  - Да ям ли риба, да не ям ли? - това е въпроса: Very Happy  Какво стана нататък - не коментирам, но след час, софрата не беше същата.
  А познайте дали имаше Пиринско в двете двулитрови бутилки:  Д.Д. изрази мнение тази снимка да не я качвам, излагала ме! Аз се придържам, както обещах, на 100% към действителността.
  Имал съм лекета на фланелката, голям праз.
  Не е важно как изглеждаме, важното е как се чувствахме!
  Определено - това беше една от най-хубавите ми вечери в живота. наздраве  На другият ден предстоеше друго изпитание - обратно пътя към България.
  Бъдете здрави и оптимисти.
  Контактът с ценностен човек ВЗАИМНО ОБОГАТЯВА!!!
  avatar
  Jorestes

  Брой мнения : 3633
  Join date : 29.12.2010
  Age : 37
  Местожителство : София

  Re: Морски риболов на Порто Куфос, 15-19 юни 2015 г.

  Писане  Jorestes on Сря Юли 01, 2015 11:25 am

  Страшни сте!!! супер супер супер супер Браво!!!!! супер супер супер
  avatar
  Ribarina

  Брой мнения : 1599
  Join date : 02.05.2012
  Age : 36
  Местожителство : Burgas

  Re: Морски риболов на Порто Куфос, 15-19 юни 2015 г.

  Писане  Ribarina on Сря Юли 01, 2015 8:14 pm

  Много мило гледаш на снимката с лекетата смях .

  От 28-ми Август до 15-ти септември съм в отпуска , за първи път в живота ми ще ходя нейде скок skuter
  avatar
  kuins

  Брой мнения : 1234
  Join date : 06.09.2013
  Age : 71
  Местожителство : Бургас

  Re: Морски риболов на Порто Куфос, 15-19 юни 2015 г.

  Писане  kuins on Чет Юли 02, 2015 2:57 pm

  Ден последен от посещението ни в Порто Куфо. Времето е прекрасно, само тук-там останалите локви вода напомнят за вчерашният порой. Пием кафе на терасата, прибираме багажа, изчистваме остатъците от пребиваването ни, вадим от "тайни" места скритата част от наличните авоари и се разплащаме с хазайката. За нея този час - 08:00 ч. е твърде рано, налага се момата от рецепсията да я буди. Желае само плащане в брой, прави се на ударена и не дава никакъв документ за получените пари. Гръцка им работа. Very Happy
  Спомням си времето преди десетина и повече години, когато се удивлявах, че продавача в обикновено периптеро (лавка) задължително ми даваше касов бон за закупен пакет цигари.
  Правя последни снимки от терасата на стаята ни:  От съседното дърво, на най-високия клон гарван издава пронизителни звуци. Минава ми мисъл: " Дали това не е духа на Админа, да му е лека пръст, който ни е наблюдавал през цялото време и сега иска да ни пожелае лек път към дома?" Shocked Ако е той, дано се е кефил заедно с нас:  Врабчетата и те чуруликат на изпроводяк, очаква ни хубаво време:  Морето примамливо ни се усмихва между дърветата на 48 метра от нас:  Изненадващо пред нас автомобилът спира - пресича стадо кози, изскочило от към брега на морето:  Чинно изчакваме великолепните животни, водени от момък на около двадесет години:  Накрая, преди завоя, стадото поема по стръмна планинска пътека в гъсталака от диви маслинови дървета.  Отляво, посока морският бряг, забелязвам висока телена ограда, като държавна граница. Моят водач обяснява, че това е дело на собствениците на курортен комплекс Порто Карас , загрижени за спокойствието на своите гости:  През около километър има такива портали със знаци и табели:  Минаваме по околовръстното на Неа Мармарас:  Прощаваме се с морето за сега:  Огромни табели примамват клиентите:  Отбиваме се на този супер маркет:  Капитанът от тук пазари с български левове полезни за дома и трапезата неща:  Това в ляво е планината Беласица от към гръцка страна. Наближаваме границата:  Долу, в ниското , е река Струма, тука Стримон:  Преминаваме синурата за минути, този път пред нас имаше две-три сръбски коли, наЩе ги отделиха за по-внимателно ровене. Very Happy

  Следва... БГ

  avatar
  kuins

  Брой мнения : 1234
  Join date : 06.09.2013
  Age : 71
  Местожителство : Бургас

  Re: Морски риболов на Порто Куфос, 15-19 юни 2015 г.

  Писане  kuins on Чет Юли 02, 2015 3:25 pm

  Навлизаме в наЩа реалност- активен сипей се заобикаля от целият трафик, вместо да се укрепи:  Вляво е река Струма, казват, че в нея се въди много мряна и скобар:  София на 125 км. , Благоевград - на 16 км. пише на табелата:  В дясно планината Али ботуш:  Красота, снимана в движение с 90 км/час:  Каква разлика с гръцките тунели?  Добре, че има светлина в края: Very Happy  Ето ги и наЩе приятели - пътните полицаи(първа среща от 300 км.):  Символът на града, вече забравих кой:  Навлизаме, или излизаме, ич не знам, вече съм уморен:  Втора проверка, гяволите все избират дебели сенки, да не ги засичат с дронове, предполагам: Very Happy  Това преливане на цветовете ми харесва:  Нивите очакват жътва, дано реколтата се запази:  По време на пътя нашият приятел споделя, че има намерение да покорява връх Тумба. И там нещата не били лесни - само чрез организирана група, предварително записване, чакане да се съберат достатъчно баир бабаити Very Happy и други, неизвестни мен фактори.
  Корав пич, ви казвам... ръкостискане

  Следва...

  avatar
  kuins

  Брой мнения : 1234
  Join date : 06.09.2013
  Age : 71
  Местожителство : Бургас

  Re: Морски риболов на Порто Куфос, 15-19 юни 2015 г.

  Писане  kuins on Чет Юли 02, 2015 4:11 pm

  Пристигаме в царството Чавдарово:  Капитанът не ми позволява нищо да пипам и да помагам. Питам се толкова ли безпомощен изглеждам?  Явно нашият човек е свикнал сам да преодолява трудностите. Правя това, което най-добре го мога (освен ловенето на риба) - да снимам с фотката:  Светая- светих на бат Чавдар, неговата гордост - градината:  Тясна пътека между различни видове къпини води към ниска постройка:  Тук има всичко - дори калоферче и аспержи:  Малини жълти и червени, опитвам една, вкусът е вълшебен:  Гордостта Чавдарова - култивираните къпини:  От тук ще бере тиквички след няколко дена:  Не подминахме и черешата:  Тайнствена пътека води към плодно дръвче:  Пак малини, сигурно те му дават сили да катери баирите:  Кварталът е в полите на планината, затова всичко е зелено и свежо:  Има плод и за минаващите по улицата:  Мисля, че е френско грозде, ако не греша:  Това го опитах - стипчиво "цариградско" грозде:  Следва 3-4 часова почивка с хапване, по обратния път (този път през гората), метрото, Софийската гара в ремонт, ужасна е, ви казвам.
  Вадя късмет и купувам последния билет със запазено място в първа класа. Влакът е композиран, с удивление установявам, че съм във същото купе, в което пътувах на идване от Бургас. Видът ми не е много за показване, но нали обещах - 100% придържане към фактите:  Мисля, че това е краят на едно преживяване, което пожелавам на всеки от вас. ръкостискане
  Дните отлитат, остаряваме бързо, болести и кахъри (дертове) ни затрупват, но спомените и фотките на бат Куинс остават!
  Живейте СВОЯ живот, той е неповторим - ТУК и СЕГА!
  Пари и имоти се печелят и губят - приятелството е безценно!!! надраве

  Бъдете здрави!

  tonio459

  Брой мнения : 99
  Join date : 13.12.2014

  Re: Морски риболов на Порто Куфос, 15-19 юни 2015 г.

  Писане  tonio459 on Чет Юли 02, 2015 8:39 pm

  Браво ! Браво ! Браво ! супер супер супер ръкостискане ръкостискане ръкостискане обичам те
  avatar
  noemis

  Брой мнения : 872
  Join date : 01.08.2013
  Местожителство : Бургас

  Re: Морски риболов на Порто Куфос, 15-19 юни 2015 г.

  Писане  noemis on Чет Юли 02, 2015 8:43 pm


  Накара ме да се поровя повече за това място и ето на какво попаднах:

  Порто Куфо - Торони - 4-15 Юни
  http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=122707

  Има и карти със структурата на дъното и местата за риболов.
  avatar
  chpetrov

  Брой мнения : 636
  Join date : 04.01.2014
  Age : 68
  Местожителство : софия

  Re: Морски риболов на Порто Куфос, 15-19 юни 2015 г.

  Писане  chpetrov on Пет Юли 03, 2015 10:45 am

  noemis написа:
  Накара ме да се поровя повече за това място и ето на какво попаднах:

  Порто Куфо - Торони - 4-15 Юни
  http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=122707

  Има и карти със структурата на дъното и местата за риболов.

  Трябва да се поразходиш с включен сонар около посочените места за риболов и да видиш за какво става дума

  Авторът (Доктора) описва събития отпреди няколко години в края на май - оттогава там е имало доста мощни бури и на някои места в залива дъното е променено доста

  Ако поровиш още малко (напиши marvin) ще видиш още карти + места за тролинг - от добре оборудвана мощна лодка. Има и други тролингисти, които са споделяли вчепетления (впечатления) от там

  През юни 2015 г. нещата вече са други, да не говорим за юли ..

  Мечтая да отида там през септември, но и тази година има избори, т.е. много е вероятно през септември и октомври да си тананикам пак "... няма отпуска за вази, вий - общинските хайлази ..."
  Sponsored content

  Re: Морски риболов на Порто Куфос, 15-19 юни 2015 г.

  Писане  Sponsored content


   В момента е: Нед Дек 09, 2018 10:29 pm