Приключенията на Булти и приятели

приключения без край в памет на Булти


  Inhaca Island Mozambique

  Share
  avatar
  Pretor

  Брой мнения : 233
  Join date : 23.09.2010

  Inhaca Island Mozambique

  Писане  Pretor on Пет Фев 27 2015, 16:07

  В памет на Булти!

  Продължавайки традицията за прекарване поне на част от зимните студове на топло (в буквалния, а не в преносния смисъл на думата), тази година все по-оредяващата ни група отлетя към остров Inhaca в Мозамбик. Тук http://bulti.forumn.org/t264-topic можете да видите едно от предните пътешествия. Приготовленията, надеждите, очакванията ни крепяха няколко месеца до настъпването на заветната дата - 5-ти февруари того (2015г.).
  Та на горната дата, рано сутринта, вече пренавити от очакване на събитието, се събрахме на Терминал 2 на Софиискиот аеропорт в пълна бойна готовност. Предната вечер с много любов и надежди да си ги получим в крайната дестинация, опаковахме харпуните в един гоооолям тубус, дълъг къде два линейни метра, та сега поредният "крокодил" стоеше насред куфари и чанти в очакване да отлети (и то без допълнителни такси за свръхбагаж).
  Визуално купчината изглеждаше така:  На наша територия нямаше проблем с багажа и най-накрая се настанихме удобно в самолета за Рим. Полета доволно кратък. Храната оскъдна Very Happy , нищо интересно. Кацнахме поживо поздраво и пред дилемата да висим на летището 14 часа до следващия полет, взехме мъдрото решение да вземем стая в близък хотел и там да починем от бъдещата умора Wink . Хотелчето беше прилично, не колкото нас, но го преглътнахме някак  Починахме, хапнахме и отново сме на летището в очакване на самолета до Адис Абеба. Тук обаче очакването малко се попроточи. Оказа се, че самолетът на Етиопските въздушни лъвове закъснява. Час, два, два и половина, къде третия час от забавянето най-накрая излетяхме. Да обаче требеше да гоним следващ полет от Адис Абеба до Мапуто... Въпреки уверенията на наземните стЮардеси, че тъй като и следващия полет е също на Етиопските лъвове, ще ни чакат... се оказА, че металната птица е излетяла без нас за Мапуто... Crying or Very sad . Преди да разберем нерадостната новина, бяхме загащени от черни човечета в бели престилки с термометри като пистолети, които премервайки се между очите ни, проверявахме доколко сме се затоплили по време на полета. По-затоплените ги отделяха със съмнения за ебола... Тъй като още не бяхме научили за пропуснатия полет, не бяхме вдигнали достатъчно температура за да ни отделят и нас и ни пуснаха. Оказа се, че освен нас има още 2-3 късметлии за същия пропуснат полет. Вариантите бяха два: или летим през майна си Райна (друга африканска държава с недобро реноме) и пристигаме на другия ден, или ни осигуряват хотел и превоз до и от него, спим и на другата сутрин мааме краци към Мапуто. Така и така ни беше тръгнало на хотели, избрахме втория вариант. Снабдиха ни с транзитна виза, натовариха ни на микробус и право в хотела. Освен екстрите като единична стая, получихме и бонус да се обадим на телефон по избор за не повече от три минути. Почувствах се като в едно друго заведение, в което също дават право на едно обаждане, ама казват винаги имало първи път Very Happy . Така изглеждаше хотела  Взехме по един душ и хайде на оглед на Етиопската столица. Тръгнахме към "центъра". Пълен отврат джаба . Такова село не бях виждал. Куриерите от DHL се носеха на метли, пардон на мотори  Т.нар. център беше един голям мегдан с хаотично, като за африканска държава движение. С множество започнати и недовършени строежи с дървени скелета.
  Такситата бяха "от нашите" Wink  Единственото прилично нещо май, беше "устройството" за приготвяне на кафе в хотела  Рано на сутринта на ден втори от пътуването се метнааме на самолета за Мапуто и нямаше сила, която да ни свали оттам.  Нек`ви си 5-6 часа и ето ни на Мозамбикска земя. супер . Радост по трибуните, приповдигнато настроение. Да ама не вот тебя . И като се започна. Първо. Зайо, що си без шапка, демек що сме без жълта книжка (ама не такава, каквато си имаме от д-р Саян, ами удостоверяваща поставена ваксина за жълта треска)? Единият се промъкнА, обаче двамата ни прибраха паспортите и айде на конфиденциален Wink разговор с един от служителите в кабенета му. Па като се започнаха едни обяснения, чудесии, надлъгвания...Оказа се, че проблема ни идва от печатите за влизане в Етиопия. Демек там били по-болни от жълта треска от Мозамбик и стъпиш ли там, требе да си си се ваксинирал. ЛъгАхме, мазАхме, визи за Танзания показвАхме, хеле миг преди да попитам КОЛКО, пича излезе Човек и с назидателен тон ни върна паспортите и ни пусна. Тамааан да минем паспортния контрол и се оказа, че нямаме визи бой . Аре пак обратно. Снимки, отпечатъци, доларес и пак сме на пасконтрола. Те тоя път сме неотстрелими стрелба стрелба . Минаваме като стой, та гледай. Беж към лентата с багажа, на която се мъдрят само нашите багажчета, накачулени обаче от услужливи Wink носачи, които ни гледаха като касички. Ние ги пъдим, те налитат дваж повече. Хеле предадохме се Very Happy и тъкмо да напуснем салона на пристигащи баааам и ни отстреляха стрелба . Крокодила с харпуните е на операционната маса, над него са се надвесили неколко митничари у чудни премяни и потриват доволно черни кунки. Я елате пиленца при баткооо.... И така те в тоя тон, ама с мозамбишки припеви. Кой туй? Задава се въпросът. Туй байно са харпуни. НАШИТЕ харпуни, носим си ги от еди къде си за еди къде си. Отваряй вика байното. И ние започваме да отваряме. Не от края обаче, където сме прикътали една кутийка с дъхави нашенски суджуци, а от другия край Very Happy . Започват да дърпат харпуните. А те миличките, четири чисто нови Роб Алънчета 140 с по няколко стрели и още един на Бьоша, по-късичък-за всеки случай. Не мой така, вика чичкото. ХИЛЯДА амаркански пари трябва да платите мито. Как тъй мито за наши си вещи, които после ще изнесем, бре джанъм? Това е положението, ако не с харпунчетата - обратно. Заформя се спор. Дълъг. Много дълъг за да го предам тук. През това време носачите дърпат багажа, митничарите им викат, абе африканска трагикомедия. С нарастване на аргументите ни, намалява цифрата 1000-700-500 и когато стигнахме до 300, решихме да не си подритваме късмета. Стиснахме ръцете и кандисахме на сумата, завоалирана като "временен внос", ама по Мозамбишки. Уговорката е като си затръгваме, да ни ги върнат. Да ама на бележката за плащането ни брой, ни вид, ни модел, ни даже написано, че харпуни вкарваме. Което както очаквах ни създаде проблеми на излизане, но затова по-късно Very Happy .


  Последната промяна е направена от Pretor на Пет Фев 27 2015, 21:45; мнението е било променяно общо 2 пъти
  avatar
  sea_dragon
  Admin

  Брой мнения : 410
  Join date : 25.09.2010
  Age : 32
  Местожителство : Burgas

  Re: Inhaca Island Mozambique

  Писане  sea_dragon on Пет Фев 27 2015, 17:03

  благодарим за репортажа, не се вижда нито една снимка, незнам къде е проблема... тук повече инфо за качването на снимки или мога да пратя мейл за ми ги пратиш и аз да ги кача:
  http://bulti.forumn.org/t15-topic
  avatar
  Pretor

  Брой мнения : 233
  Join date : 23.09.2010

  Re: Inhaca Island Mozambique

  Писане  Pretor on Пет Фев 27 2015, 18:20

  Както и да е, най-после излязохме от сградата, накачулени с мургави шерпчета. Намерихме едно микробусче да ни откара до пристанището, дадохме по някоя пара на шерпите и затръшнахме вратите пред недоволните им физиономии. С огромно облекчение напуснахме района на аерогарата.  Вече сме почти на финала. Пристигаме на пристанището и там вече ни очакват. Помагат ни с багажа, натоварваме всичко на лодката и ахааа да тръгнем и отново вот тебя . Втора серия на "Зайо, защо си без шапка". Появява се полицай и вика: проблем бате, рано е да се отпускате :). Проблема пак е в харпуните. Капитана слиза на кея и започват едни обяснения, ръкомахания, телефонни разговори, преглеждане на разписката за платеното "мито", а през това време вече се чудим да се смеем ли, да плачем ли, да псуваме или що ли. След близо половин час, тиквата на униформения увира и ни пуска. И гааааззззз към острова. Лодката се казва Numero 1 или Number 1, със скромните 2х150 к.с.  След 40-50 минути здрава езда стигаме до крайната цел - остров Inhaca, където отдавна ни очакват.

  Общо взето сме като ударени корниди. Гледаме и не вярваме на ушите си. Вече сме пропуснали един ден за гмуркане, затова първата ни работа е да уговорим подробностите по местата и дните за гмуркане, съобразени с прогнозата за следващите няколко дни. След това отбор юнаци нарамват багажа и се отправяме по ситния пясък към района за настаняване, който е на 500-600м. от кея. Хвърляме багажа и първото нещо, което правим е да слезем на плажа под лъчите на залязващото слънце, за да уважим голямото синьо.  Водата измива цялата натрупана умора и неприятни емоции от пътуването. Вече сме си на мястото. Като всяко земноводно.  Слънцето изгаряше хоризонта с последните си за деня лъчи.  Следва стъкмяване на екипировката за следващия ден, леко вътрешно затопляне с грижливо кътаното узо и разпъване на мрежите против комари над леглата. Въпреки желанието ни да удължим първите приятни мигове на острова, бързо отнесохме плувките. На сутринта лодката щеше да дойде да ни вземе в 6.00 часа...
  avatar
  Pretor

  Брой мнения : 233
  Join date : 23.09.2010

  Re: Inhaca Island Mozambique

  Писане  Pretor on Сря Мар 04 2015, 13:56

  Последваха незабравими дни, изпълнени с риболов, анализиране на причините за пропуски, дължащи се на екипировката и/или на задхарпунното устройство Wink , отстраняването им и нови опити.
  Кръстосахме на шир и длъж района около острова, проверихме множество спотове, рифове и потънали кораби, имахме срещи както с рифови и пелагични риби, така и с акули и скатове, които при срещите си с нас се ограничиха само до задоволяване на любопитството, но не и глада си Very Happy.  avatar
  noemis

  Брой мнения : 872
  Join date : 01.08.2013
  Местожителство : Бургас

  Re: Inhaca Island Mozambique

  Писане  noemis on Сря Мар 04 2015, 14:16

  йеее йессс супер

  Незабравими изживявания ... дай боже всекиму!

  JimBeam

  Брой мнения : 223
  Join date : 11.01.2011
  Местожителство : Бургас

  Re: Inhaca Island Mozambique

  Писане  JimBeam on Сря Мар 04 2015, 15:02

  Ааааа, не така, много бързо претупа нещата.....или пък не е зле някъде на софра да поразкажеш по-подробно наздраве потупване
  avatar
  Fram

  Брой мнения : 160
  Join date : 01.10.2012
  Age : 41
  Местожителство : Велико Търново

  Re: Inhaca Island Mozambique

  Писане  Fram on Сря Мар 04 2015, 16:03

  супер
  Невероятно приключение!!! Браво!

  А снимки с риби?
  avatar
  Pretor

  Брой мнения : 233
  Join date : 23.09.2010

  Re: Inhaca Island Mozambique

  Писане  Pretor on Сря Мар 04 2015, 16:27

  Че аз не съм свършил, бе Джимбо. Просто качването на снимките е голяма хамалогия. Ще има още Wink .

  Това тук е единственият хотел на острова. Другото са бунгалъци, лоджита дет му викат по фрикански. По необясними причини този хотел държеше космическите цени от над 300 доларес за стая на вечер. И това при положение, че на капитана на лодката, с която влизахме му плащаха по 100 долара на месец...

  Така изглеждаше леглото на белия господар. Разбира се мрежата се носеше от нашенско. Там комарите не ги плашат. Ние обаче се бяхме заредили с мазила и спрейове като за двуседмична кръгова отбрана стрелям . Хапчетата с маларон бяха отделно Very Happy .  Лодки имаше всякакви

  avatar
  Pretor

  Брой мнения : 233
  Join date : 23.09.2010

  Re: Inhaca Island Mozambique

  Писане  Pretor on Чет Мар 05 2015, 16:27

  След лодките да продължа с пейзажите  Wink .

  avatar
  sea_dragon
  Admin

  Брой мнения : 410
  Join date : 25.09.2010
  Age : 32
  Местожителство : Burgas

  Re: Inhaca Island Mozambique

  Писане  sea_dragon on Чет Мар 05 2015, 21:34

  супер супер благодарим за търпението и невероятните снимки :)
  avatar
  Ватус

  Брой мнения : 1175
  Join date : 29.10.2010
  Age : 62
  Местожителство : Бургас

  Re: Inhaca Island Mozambique

  Писане  Ватус on Съб Мар 07 2015, 15:28

  Ееее, Юри, едва сега прочетох репортажа ти и ми направи слънчева, днешната мрачно-дъждовно-студена събота.
  Вярно, имало е опъване на нерви и мерак да пречукате някоя мохамба, ама като гледам последните пейзажи, май си е струвал гърча..
  Продължавай репортажа в обичайния си Преторски стил, пък ние ще продължаваме да цъкаме с език и под сурдинка да се хильотим..
  ръкостискане супер

  boqn_belchev

  Брой мнения : 77
  Join date : 16.09.2012

  Re: Inhaca Island Mozambique

  Писане  boqn_belchev on Съб Мар 07 2015, 21:26

  ,, Кан сюбиги Омортаг, обитавайки в стария си дом, направи преславен дом на Дунав и по средата на двата всеславни дома, като измерих (разстоянието), направих на средата могила и от самата среда на могилата до стария ми дворец има 20 000 разтега и до Дунав има 20 000 разтега. Самата могила е всеславна и след като измериха земята, направих този надпис.
  Човек и добре да живее, умира и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомня за оногова, който го е направил. А името на архонта е Омортаг, кан сюбиги”
  Думите и делата остават след нас като наш подпис те живеят в сърцата на съществата, които ги обичат и така живеят вечно!
  Преминахте половината земя да достигнете мечтаната вода.
  Благодаря, за споделеното преживяване! Потопих се в атмосферата на екзотични места благодарение на разказа, а снимките допринасят на ума да нарисува по реалистична картината. Това остава следа, която ще живее винаги във вечността.

  Sponsored content

  Re: Inhaca Island Mozambique

  Писане  Sponsored content


   В момента е: Нед Дек 09 2018, 22:26