Приключенията на Булти и приятели

приключения без край в памет на Булти


  Места за лов при пролетна миграция на платерините край Варна

  Share

  boqn_belchev

  Брой мнения : 77
  Join date : 16.09.2012

  Места за лов при пролетна миграция на платерините край Варна

  Писане  boqn_belchev on Вто Фев 17 2015, 10:01

  Места за лов при пролетна миграция на платерините край Варна
  От този, които не спи а машините реди и риби всякакви лови.
  1. Нос Галата- Източно от носа на края на плиткия камък. Проблем са многото минаващи лодки и трудният достъп. Рибите са спокойни, често много едри. Постоянна точка на миграцията. Бързо замътваща се.
  2. Десният рог на 1ва буна- много добро място с лесен достъп. Проблем са многото рибари ловуващи на плувка. Рибите са основно средни и дребни. Стресират се понякога много, а понякога са спокойни. Постоянна точка на миграцията.
  3. Десният рог на Ной- Постоянна точка на миграцията с присъствие често на големи риби. Срещат се и лефери и лавраци. Проблем е постоянното харпунджийско присъствие. От него рибите са почти винаги стресирани. Събират се на огромни пасажи и минават на скорост. Понякога има много голям промеждутък между пасажите. Удобно за достъп.
  4. Десният рог на буната на Кранево, четвърта буна Кранево- Постоянна точка на миграцията, често много мътно. Рибите лесно се плашат . Често минават малко в страни от камъните и няма как да се стрелят. Специфично място носещи често много срещи и празни кукани.
  5. Десният рог втора и трета буна. Удобни за достъп места. Сравнително плитки. При вълна се мътят бързо. При спокойно позволяват два три часа стрелба. После рибите почват от далеч да ги обикалят. Много дашни след обедни места ако няма скачащи във водата младежи.
  6. Камъните на карантията –каменното поле на източната страна на оградата на Карантията. Ръба от северната страна. Също и западния ръб. Много тайно място. Често много мътно. Непостоянна точка на миграция, много зависещо от посоките на вятъра, Голям + е , че рибите са невероятно спокойни и често доста големи. Често миграцията продължава час два, после няколко дена няма никаква риба.
  7. Фарчето на езерото . Южен бряг . западен край на канала. Постоянна точка на миграцията с постоянно мътна вода. Рибите често спокойни, лениви и понякога огромни. Мястото изисква преутежнен колан и много тихи гмуркания. Проблем е откриването на моментната пътека. Понякога тя е в самият бряг, понякого е на сто метра навътре в езерото. Много дискомфортно за лов място.
  8. Фара на вълнолома- място удачно за следобедно планиран риболов. Много дълбоко. Рибите в повечето случаи са големи. Много често мътно с неудобен достъп. Място за хора обичащи предизвикателствата и трофейният лов. Понякога мястото е много благоскланно и се правят запомнящи се излети. Мястото напомня за Калиакра,и там е с течение и в дясно е рибното място.Често се виждат само няколко силуета на големи риби и кукана е празен.
  9. Топлата вода на буните. Плочата преди първа буна- плитки места удобни при тихо море. Идеални са за хора тепърва навлизащи в риболова. При тихо море се виждат доста платерини да се напълни до горе една душа рибарска. Място с често мотащи се кефали и пеленгаси. Жалко, че толкова често е мътно.
  10. Пристанище Дружба- рядко едри риби минават покрай буната. Дребната е почти постоянно присъствие. Рибите в повечето случаи са спокойни. Често се движат в самият камък.
  11. Буната на Траката- странно място. Дава рядко риби. За сметка на това, когато има-има. Често се налага десетина поредни дни да се ходи, докато се улучи момента. При мътна вода има повече риби.
  12. Белият борун на Казашко-доста рибно място, ама на моменти. Дни наред никаква риба не се мярка.после тръгва река от кефали. Основно кефалско място. Малка видимост.
  13. Ляв рог буната Слънчев ден- постоянна точка. Миграцията на пасажите често минава на десетина, двайсет метра от камъните и не можем да ги видим-рибите не са спокойни. Някаква алтернатива е при заета буна Ной
  14. Десният край на панорама-рибите си минават стига да не са опънали отново мрежите.Преди мътно от фекалната тръба. Сега проблема е оправен. Би трябвало да е по-бистро. Достъпа е проблемен искат се пари за паркинг. Вървенето по буната е много. Мястото сравнително рядко посещавано от харпунджии.

  Това е от Ники рикитикитави.
  Идеята е да си помагаме и да съберем информация за движението на рибите по цялото крайбрежие и промяната през годините.
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 51
  Местожителство : Бургас

  Re: Места за лов при пролетна миграция на платерините край Варна

  Писане  Булти on Вто Фев 17 2015, 10:44

  либоф-ф-ф либоф-ф-ф либоф-ф-ф

  boqn_belchev

  Брой мнения : 77
  Join date : 16.09.2012

  Re: Места за лов при пролетна миграция на платерините край Варна

  Писане  boqn_belchev on Сря Фев 18 2015, 11:02

  Здравейте!
  Та и аз малко да попиша. Нямам много опит с миграциите, но да споделя къде съм бил и какво съм видя.
     Каварна буната на Чиракмана. От дясната страна. Постоянна точка на миграция.
  Рибите са много дребни. Събират се на големи пасажи точно на чупката на буната. Почти винаги има рибари с въдици по буната и от това рибата е доста стресирана. Рядко съм имал хубави платерини. Мястото е удобно буквално спираш и влизаш. Недостатъци- мътно и винаги има рибари.
    Каварна-буната пред Българка- непостоянна точка на миграция. Често рибите минават далече от буната, но по някога някои самотни се отделят и разглеждат буната. Преди години, колега има хубав кефал в ляво от буната, но сега там е малко променено дъното. Удобно за влизане място, но не много рибно и много мътно.
       Каварна буната на морската база.-постоянна точка на миграция. Рибно място на фара има хубави места за прикриване. Рибата е стресирана от лодките по буната и минава малко по-дълбоко и по-на вътре, рядко по повърхността. Колата се спира в началото на буната. Може и да се влезе с плуване от лявата страна или да се върви до края на буната и там има удобно място за влизане.Често е мътно. Под рибарските лодки а и от корабчетата на мидарниците има много храна. Събират се понякога и редки риби. Баща ми е хващал там на въдица за попчета змиорка, врана и морски костур точно, където се връзва белият кораб Ива. Рядко посещавано място от харпунджии. ИАРА са почти винаги в началото на буната да ни пазят.
     Зеленка-Рибарското селище. Постоянна точка на миграция- Проблема е че е на различна дълбочина. Понякога е в самият бряг, друг път е  доста на вътре и не могат да се открият пасажите. Често има мрежи на рибари. Много често е много мътно, като боза. Това е недостатък, както по някога и невъзможност да се слезе с колата до брега.
      Зеленка преди буната. Удобно място. Рибите са малко по-на вътре и трудно се намират, но като се намерят са много. Повечето случаи са дребни до средни. Срещат се и лефери, когато ги има много платерините са по-стресирани. На буната също може да се стои,  но там минават малко по-в дълбокото. На при пирамидите. Има много телени и други въжета по дъното и по буната-трябва много да се внимава с тях.
      Калиакра-не съм бил на носа при миграция, но съм чувал че било много добро място при пролетна миграция. Трудно достъпно място. Риби много и всякакви. Има много течения, които влияят на пътеките. Често платерините правят големи кръгове на това място преди да го подминат. Има и дни, когато е много мътно.
      Болата.Дясната буна. Има хубав камък за залягане почти на повърхността. При тихо време е много добро място. Удобно pа спиране на колата, докато я има буната. Трябва да сме много тихи. Течението е по посока на рибите и те почти винаги ни усещат и минават по-на вътре.
     Болата първият борун от дясно. Има хубв камък зад, които да се скрием. Рибите често менават по повърхността и често е бистро. Трябва да се плува малко повече а с тежкото старяжение не е лесно.

     Болата лявата буна- Хубава място Паркира се добре и се влиза бързо във Водата.Големият камък в лявата страна пред него има един тетрапод и след него един голям камък. Често рибите минават над камъка и тетрапода. Рибите бързо си сменят пътеката и трябва да се търси. Пасажите са малки, но минава на често. Много често е мътно.


  Ако може да споделите и вашите места не точно къде легате всеки сам може да си намери пътекана. То това си е и едно от удоволствията.Спомням си как преди години на една майска ваканция на Китен попаднах на едно място пълно с харпунджии съсвем случайно. Това после разбрах, че са били крокодилете. Просто няколко дни имаше много вятър и вълни и си отдадохме на разходки. Ходихми до Беглинтаж и се разхождахме с корабче по Ропотамо. Та на връщане от беглинтаж открих пътя или по точно пътя ме заведе там. То за вас мястото си е било извисно исти му дали име и имате и случки, но за мен беше нова но самото място. така ще имаме повече възможности да се виждаме на едно и също място и да си споделяме.


  Каварна
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 51
  Местожителство : Бургас

  Re: Места за лов при пролетна миграция на платерините край Варна

  Писане  Булти on Сря Фев 18 2015, 20:32

  ... е-е-е-е  Бояне , голям си ...

  ръкостискане

  ... заради теб ,  обещавам - ще споделя едно място в БургасЪ , под формата на разказ ...

  джаба

  boqn_belchev

  Брой мнения : 77
  Join date : 16.09.2012

  Re: Места за лов при пролетна миграция на платерините край Варна

  Писане  boqn_belchev on Чет Фев 19 2015, 17:48

  Не съм имам още много да уча. Както знаеш още в самото начало при прохождането ми в хобито твоите разкази бяха, като библия за мен. Радвам се, че се познаваме дори и виртуално. А заслугата за темата е на Ники. Идеята е в началото да си помогнем всички и стари и млади.

  Днес има една снимка на Болата. Та точно там пред тези скали има много хубави камъни май им казват Ташове, за мен са големите камъни. По тях все още има миди и се въртят риби. Но много често ги почиствам от рапани през сезона, както и други хора. Така и мястото се подържа. Тази година мисля да приложа това и на други места.
  avatar
  noemis

  Брой мнения : 872
  Join date : 01.08.2013
  Местожителство : Бургас

  Re: Места за лов при пролетна миграция на платерините край Варна

  Писане  noemis on Чет Фев 19 2015, 18:32


  Бояне, подсети ме след около месец да пусна в темата местата за улов на платерина на север от Камен бряг - израснал съм (буквално) по това крайбрежие и знам всеки камък и дупка между Тюленово и фара Шабла. Сега се занимавам с друго и нямам много време, но обещавам да го направя. Само ме подсети!

  Sponsored content

  Re: Места за лов при пролетна миграция на платерините край Варна

  Писане  Sponsored content


   В момента е: Сря Яну 16 2019, 10:58