Приключенията на Булти и приятели

приключения без край в памет на Булти


  Къде изчезнаха кометите?

  Share
  avatar
  Jorestes

  Брой мнения : 3623
  Join date : 29.12.2010
  Age : 36
  Местожителство : София

  Къде изчезнаха кометите?

  Писане  Jorestes on Пон Яну 26 2015, 12:07

  Къде изчезнаха кометите?
  в.Дневник


  Съботен ден през активния туристически сезон. Малко 200-местно пътническо корабче на име "Шипка" потегля към Балчик от сравнително пустата варненска Морска гара. Заради ранния час рибарите все още не са успели да заемат местата си по вълнолома.

  Цената е съпоставима с тази на автобусния билет, но въпреки това кандидатите да се възползват от крайбрежния превоз рядко достигат капацитета на плавателния съд. В замяна на това корабът предизвиква небивал интерес за организиране на частни партита, семейни празници и дори сватби.

  И така в продължение на четири лета. Тази година обаче "Шипка" вече няма да акостира във Варна, казва началникът на Морска гара Валентин Китанов. През февруари, собственикът на плавателния съд, силистренската фирма "Орикс", го продаде. "Шипка" отплава за Италия, където крайбрежното плаване се радва на далеч по добър прием и ясни правила.

  На практика от 2004 г. "Шипка" беше сред малкото кораби, чийто собственик правеше опити да възроди каботажа (от фр. cabotage - водни (морски) превози между пристанищата на една държава, в границите на Европейския съюз за каботаж се приемат и тези между пристанища в рамките на общността) по Черноморието.

  България е една от малкото морски държави в света без крайбрежен транспорт, посочва управителят на "Орикс" Красимир Върбанов. Първоначалната инвестиция на дружеството през 2004 г. е 400 хил. евро. Отделно всяка година издръжката на кораба струва минимум около 150 хил. лв.

  При все това плаването по линията до Несебър, което съществуваше два пъти седмично, струваше 20 лв. за двупосочен билет. До Балчик стойността на превоза в двете посоки беше в рамките на 15 лв., а за деца наполовина. Работим на загуба с надеждата ситуацията да се промени, коментира преди време Върбанов. Това обаче така и не се случи.

  Така се стига до абсурд. Непрекъснато се говори, че сме туристическа държава, а

  между отделните градчета по крайбрежието няма превоз

  Практиката сочи, че във всички държави има или директни дотации, или кредитни облекчения за покупка на кораби. Това е начинът държавата да помага на бизнеса. Освен това у нас е по-лесно частните инвеститори да построят нов пристан, отколкото да ползват капацитета на съществуващата инфраструктура. В момента единственият плавателен съд, който извършва някакви редовни превози, е катамаранът "Кримска стрела". Негов оператор е смесеното британско-украинско дружество "Лондон скай травел", а агент - варненската "Инфлот 1".

  Вече няколко години "Кримска стрела" пътува през лятото между Варна и Одеса. За пътуващите до Украйна пътят по море е много по на сметка от сухоземния транспорт. Предимство са съкратеното време - около 9 часа, а доскоро и спестените визови разходи, посочва Валентин Китанов. Според него, за да се развива крайбрежното плаване, са нужни дотации от държавата или общините.

  Задължително е морската и туристическата камара да се разберат какво биха могли да помогнат за възстановяване на поне някои от рибарските мостчета, за да има къде да акостират яхтите и пасажерските плавателни съдове, допълва Китанов. От това лято "Кримска стрела" ще пътува и между Варна и Констанца. Пътят ще трае около 3 часа и половина, а цената на билета е 30 евро за еднопосочен и 50 евро за двупосочен. Само за сравнение - до Одеса плаването е 145 евро в двете посоки и 80 в едната.

  Броят на превозените пътници и тези, които са участвали в различни атракции, непрекъснато расте. През миналата година "Кримска стрела" е превозил около 10 хил. души. Около 3 хил. души са пътувалите с корабчето "Шипка". С най-бързи темпове

  нараства броят на участвалите в т.нар. яхтени атракции

  като "пиратски бой" - средногодишно около 12-13 хил. души.

  Основната причина за спирането на пътническите превози е нерентабилността им. Този вид плаване беше използвано само заради социалния ефект, и то по времето, когато пътни връзки между крайморските селища почти нямаше, посочва бивш шеф на отдела за каботажно плаване в БМФ. Дори и тогава корабите работеха на загуба и се дотираха от държавата. С увеличаването на цените на горивата станаха изключително нерентабилни, пояснява сегашният директор на параходството Христо Донев.

  В момента една от някогашните български комети за крайбрежни плавания може да се засече между гръцкия град Кавала и близкия остров Тасос. Крайбрежните превози винаги са били под шапката на БМФ и никога не са били печеливша дейност, но така е по цял свят. Морският транспорт е евтин и ефективен на дълги разстояния, но не и на къси.

  Този тип превози зависят от времето, а Черно море не предразполага към подобно плаване - много бързо се появяват бури. Сезонът, в който е възможно да се извършва каботаж, също е кратък. Ако можеше да се печели от подобни превози, досега частната инициатива щеше да го покаже на практика, смята още Донев.

  Да имаш море и да ликвидираш целенасочено крайбрежното пътническо корабоплаване е нелогично, посочват собствениците на фирмите - организатори на яхтени круизи.

  Крайбрежното плаване има огромно бъдеще

  но за да се разбере това, не трябва да ни сравняват само с крайбрежията на Хърватия и Гърция, твърди Лъчезар Братоев. Той е председател на Българската асоциация на яхтените пристанища.Според него трябва да бъде променен Законът за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата в частта за облекчаване на граничния режим.

  Макар че България има най-облекчения граничен режим в Черно море, сега всяка яхта, която влезе в наши териториални води, задължително трябва да мине през Варна или Бургас, за да получи гранична контрола, защото само там има ГККП. Според Братоев у нас трябва да бъде въведен т.нар. транзит лок, който разрешава контрола в първото входно и последното изходно пристанище.
  avatar
  Ribarina

  Брой мнения : 1597
  Join date : 02.05.2012
  Age : 36
  Местожителство : Burgas

  Re: Къде изчезнаха кометите?

  Писане  Ribarina on Пон Яну 26 2015, 17:32

  Не знам как е при вас,но аз не успях да се кача на комета като малък. Сега много искам,искам да кача и децата ми.Гадното е че една година пътуваха,а миналата трябваше да се молиш да се качиш и да им платиш безбожна сума да се повозиш 20 мин. Спряха и дългите преходи. Много исках да пътувам Бургас - Варна. Отидох за билети,прежалих демек 140 лв. но ме изгониха като мръсно куче .
  avatar
  Jorestes

  Брой мнения : 3623
  Join date : 29.12.2010
  Age : 36
  Местожителство : София

  Re: Къде изчезнаха кометите?

  Писане  Jorestes on Пон Яну 26 2015, 17:58

  Рибарко и аз не успях да се повоза............... Sad Sad Sad
  avatar
  noemis

  Брой мнения : 872
  Join date : 01.08.2013
  Местожителство : Бургас

  Re: Къде изчезнаха кометите?

  Писане  noemis on Пон Яну 26 2015, 18:47


  Като малък дядо ми ме качи на кометата до Варна. Не помня много, освен че половината пътници почти през цялото време бяха на перилата на кърмата да драйфат. По спомен морето беше тихо, но сигурно е имало някакъв мъртвак.
  avatar
  Ribarina

  Брой мнения : 1597
  Join date : 02.05.2012
  Age : 36
  Местожителство : Burgas

  Re: Къде изчезнаха кометите?

  Писане  Ribarina on Пон Яну 26 2015, 19:08

  A бе от Поморие до Созопол може да се повози човек. Цената е злобна,ама за идеята и децата,най вече големият ще се прежаля май това лято
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 50
  Местожителство : Бургас

  Re: Къде изчезнаха кометите?

  Писане  Булти on Вто Яну 27 2015, 12:36

  Преди редовно пътувахме Бургас - Варна и обратно ! Това е едно от малкото хубави неща , които си спомням от тогава Very Happy .
  avatar
  chpetrov

  Брой мнения : 636
  Join date : 04.01.2014
  Age : 67
  Местожителство : софия

  Re: Къде изчезнаха кометите?

  Писане  chpetrov on Вто Яну 27 2015, 14:52

  През 1978 бяхме на Китен през юни и на връщане пътувахме до Бургас с комета - не помня точно къде се качихме - май беше в Приморско. Почти през цялото време държах сина ми на ръце, за да може да гледа морето на откритата палуба в средата на кометата "Метеор". По същото време май че плаваше и комета "Ракета". Тогава - 1978 - на юг от Бургас кометите пътуваха при сравнително спокойно море, иначе плаването просто се отменяше. За малко успях да заведа сина ми и до задната палуба - голяма навалица. Само един повръщаше - изглежда беше прекалил с редуването каменярка - мастикос - ментичка - коняк "Златна котка" - долнопробен вермут..


  Тогава - през 1978 - на 20 юни имаше земетресение в Гърция (6 бала в епицентъра). Вечерта любителите на Златния орфей + съпугата ми се цъклеха на единствения достъпен телевизор в столовата-ресторант, а аз приспивах Петър Чавдаров на 20тия етаж (почивна станция на МК Кремиковци). Балконът бе облицован с дървена ламперия, която по едно време заскърца, докато аз се чудех - дали сгъваемия шезлонг се люлее или извънземните се гъбаркат. Каква топурдия, какви крясъци се зачуваха от стълбите.. След час-два съпругата ми се осмели да изкачи няколкостотин стъпала до последния етаж - ПЧ кротко си спеше, а ЧП препрочиташе Хемингуей.
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 50
  Местожителство : Бургас

  Re: Къде изчезнаха кометите?

  Писане  Булти on Вто Яну 27 2015, 17:27

  супер

  ПЧ - ми звучи и като едно друго име ...

  pirat
  avatar
  chpetrov

  Брой мнения : 636
  Join date : 04.01.2014
  Age : 67
  Местожителство : софия

  Re: Къде изчезнаха кометите?

  Писане  chpetrov on Вто Яну 27 2015, 17:36

  chpetrov написа: .. Тогава - през 1978 - на 20 юни .. аз приспивах Петър Чавдаров на 20тия етаж (почивна станция на МК Кремиковци) ..

  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 50
  Местожителство : Бургас

  Re: Къде изчезнаха кометите?

  Писане  Булти on Сря Яну 28 2015, 12:17

  - Да ти са живи и здрави и двамата Чавдаровци !!!

  йессс
  avatar
  chpetrov

  Брой мнения : 636
  Join date : 04.01.2014
  Age : 67
  Местожителство : софия

  Re: Къде изчезнаха кометите?

  Писане  chpetrov on Сря Яну 28 2015, 13:13

  Да е жив и здрав Паскал - да радва майка си и баща си

  Sponsored content

  Re: Къде изчезнаха кометите?

  Писане  Sponsored content


   В момента е: Чет Юли 19 2018, 22:05