Приключенията на Булти и приятели

приключения без край в памет на Булти


  Улов на Лефер

  Share
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 50
  Местожителство : Бургас

  Улов на Лефер

  Писане  Булти on Пон Сеп 08 2014, 13:13

  ... май настъпи момента , да отворим и тази тема  Very Happy ....

  Булти написа:  ... и две задявки към Ноемис :
  1. казваш че рано сутрин - преди изгрев е по резултатно да се ходи за риболов , отколкото следобед .... казваш че леферчугите ловуват главно нощем - ми при тва положение - сутрин те би трябвало да са наядени ( само ако не е бил някой кьорав , дет не е успял да си хване  нищо Very Happy  )  а привечер гладни Exclamation Exclamation Exclamation

  2 . за воблерите казваш Very Happy , че би трябвало да са максимално източени и да приличат на сафрид ... да но леферчугите , както все повече и повече - под водата наблюдавам  - че здраво набиват Very Happy  и гонят платерина , че и по лесно я хващат и по добре си похапват с нея ...

  п.с.  ... от последното написано ,  си правя и извода , че баш улова на зъбатковци , трябва да се очаква по време на и края на миграцията  на кефаловите Exclamation Exclamation Exclamation

  ... не се правя на професор - само си разсъждавам ...

  ръкостискане
  avatar
  noemis

  Брой мнения : 872
  Join date : 01.08.2013
  Местожителство : Бургас

  Re: Улов на Лефер

  Писане  noemis on Пон Сеп 08 2014, 13:28

  Булти написа:...
  ... и две задявки към Ноемис :
  1. казваш че рано сутрин - преди изгрев е по резултатно да се ходи за риболов , отколкото следобед .... казваш че леферчугите ловуват главно нощем - ми при тва положение - сутрин те би трябвало да са наядени ( само ако не е бил някой кьорав , дет не е успял да си хване нищо Very Happy ) а привечер гладни Exclamation Exclamation Exclamation

  Преди, а и навсякъде във форума, когато пиша за лефери в Черно море, съм имал предвид екземпляри до около 1 -1,5 кг. Мисля, че това вече съм го уточнявал в темата за воблерите. Тези рибоци се групират и движат заедно предимно надвечер и преди всичко рано сутрин (извън сезона за миграция). Гофусите са "друга бира" - те трудно се лъжат на примамки и дори успяват да избягват повечето мрежи - движат се като правило покрай брега и единично. Риболовът им с въдица е най-успешен предимно нощно време, на стръв с подходящ такъм/монтаж, но и тук е изключително важно да се знаят местата в които обича да се задържа.

  Булти написа:...
  2 . за воблерите казваш Very Happy , че би трябвало да са максимално източени и да приличат на сафрид ... да но леферчугите , както все повече и повече - под водата наблюдавам - здраво набиват Very Happy и гонят платерина , че и по лесно я хващат и по добре си похапват с нея ...

  п.с. ... от последното написано , си правя и извода , че баш улова на зъбатковци , трябва да се очаква по време на и края на миграцията на кефаловите Exclamation Exclamation Exclamation

  ... не се правя на професор - само си разсъждавам ...

  Да приличат не толкова на сафрид, а по-скоро на ува, хамсия, атерина ...
  Както писах, на воблери "се лъжат" предимно по-малките и леферите до 1,5 кг, затова за тях (опитно доказано) са най-вървежни тънките и дълги до 12 см (9-10 см оптимално) примамки. Знам за доста хора (и аз съм го правил) да влачат воблери приличащи на платерина с дължина около 14 см и нагоре, но без никакъв успех или поне аз не съм чувал за такъв. Големите гофуси си кльопат големи платерини, но да хванеш такъв на подобна изкуствена примамка по-скоро ще е чудо на чудесата.

  Колкото до разсъжденията ... основно с това се занимаваме, а тези които наистина му знаят цаката не пишат, а само се подхилкват тихичко на подобни "драсканици".

  Бях попаднал на една доста обемна статия за леферите (миграция, активност, хранене, размножаване и т.н) с много изследвания и графики, но е на английски и често казано не ми се превежда. Ако искаш обаче мога да пратя линк - има доста интересни податки.

  Булти написа:....Бях много нахъсан - да гоня митичната риба Very Happy ( щом съм изтървал голям Гофан - начи има шанс да срещна и втори такъв ) . ...
  Точно щех да те бъзикна да направиш нова тема: "В търсене на големия зелен гофус", по аналогия с "Белия гарван". Very Happy
  avatar
  noemis

  Брой мнения : 872
  Join date : 01.08.2013
  Местожителство : Бургас

  Re: Улов на Лефер

  Писане  noemis on Пон Сеп 08 2014, 13:33


  Копирам си двете мнения от темите за воблерите и Морски риболов 2014:

  noemis написа:
  Булти, от воблерите, които си снимал най-много бих разчитал на този:  Макар, че ако трябва да съм честен, "идеалният" воблер за улов на лефер в Черно море трябва да е тънък и с дължина около 11 см (но не повече от 12 см, и не по-малко от 9 см)

  Приблизително нещо такова (този е евтин, но доказано хващал).  Или ако трябва да обобщя, личното ми мнение е, че е най-правилно да се търсят примамки, които максимално да се доближават като размер и цвят до естествената плячка на съответния хищник. Конкретно за лефера, аз си търся воблери приличащи на хамсия/цаца, ува или в краен случай на малка илария/платерина. Не твърдя, че на друг цвят или форма няма да се закачи нещо, но те според мен няма да са така уловисти.

  За съжаление на пазара все още не съм виждал нищо, което да е достатъчно близко до граца или дребен сафрид.

  Най-доброто, което съм засичал в нета е това:


  noemis написа:
  Забравих най-важното: по-горе, а и навсякъде другаде, когато пиша за улов и примамки за "лефер" имам предвид едри чернокопи (200-300 гр) и лефер до 1 - 1,5 кг. Гофусите (леферите над 1,5 кг) са друга бира. Това са риби над 3 години, които като поведение се държат по-друг начин - те са много по-хитри и не се лъжат лесно на примамки и мрежи и поради тази и още една, две причини за риболовът им се ползват малко по различни методи и примамки.

  noemis написа:
  nikibg написа:Някой с успехи при тролинга за лефери може ли да сподели на незапознатите като мен с каква скорост трябва да се движи лодката?

  "Някой с успехи" ... на така зададен въпрос може и скоро да не дочакаш отговор.
  Поне аз не мисля, че имам кой знае какви успехи в троленето, но се уча в движение и се надявам скоро това да се промени.

  Все пак на въпроса - леферът/чернокопът се движи по-бавно от паламуда/циганката. Средната му скорост (поне според някои проучвания) е от 3 до 4 дължини на рибата в секунда, т.е ако леферчето е дълго 30 см то очакваната му средна скорост е от 90 см/с до 120 см/с или в интервала 3,24 - 4,32 км/ч.

  Обикновено когато дебне за мръвка леферът обикаля даден район (риф, нос, банка или другаде) с по-малка скорост, но все пак грубо казано за чернокопи до 30 см (около 300гр) от 2 до 5 км/ч, за по-голени риби от 3 до 7 км/ч. Оптимално 3-5 км/ч (това според горните критерии).
  avatar
  noemis

  Брой мнения : 872
  Join date : 01.08.2013
  Местожителство : Бургас

  Re: Улов на Лефер

  Писане  noemis on Пон Сеп 08 2014, 13:34

  Marinero написа:Докато си плувка може и да е с 5 км/ч но при атака предполагам е доста повече.
  noemis написа:
  Много ясно, че е повече - нали трябва да стигне плячката. Все пак ако нещо мине твърде бързо край него, може и да не успее навреме да атакува. Всичко това са теории, но наистина като че ли най-често сред рибарите се говори за този диапазон 3-5 км/ч. В крайна сметка човек трябва сам да се убеди какво работи най-добре за него с конкретна примамка. Въобще, както винаги има твърде много условности в зависимост от времето, часа, прозрачността на водата, големината на рибата, характерът на дъното - в крайна сметка практиката и интуицията подсказват какво ще е най-подходящо за всеки отделен случай ... затова по-горе писах оптимална скорост.
  Булти написа:
  noemis написа:
  nikibg написа:Някой с успехи при тролинга за лефери може ли да сподели на незапознатите като мен с каква скорост трябва да се движи лодката?

  "Някой с успехи" ... на така зададен въпрос може и скоро да не дочакаш отговор.
  ... Все пак на въпроса - леферът/чернокопът се движи по-бавно от паламуда/циганката. Средната му скорост (поне според някои проучвания) е от 3 до 4 дължини на рибата в секунда, т.е ако леферчето е дълго 30 см то очакваната му средна скорост е от 90 см/с до 120 см/с или в интервала 3,24 - 4,32 км/ч.

  - Йей , опаснис агентис е тозис Ноемис !!!

  смях смях смях

  йессс

  ... според моите скромни проучвания - колкото по бавно - по -добре ( тва написах преди броени дни в друга тема - май за воблерите - темата беше scratch ) ... колкото по неравномерно - още по добре ... наблюдавал съм често рибите под водата - по принцип ятата не се движат бързо - те са уверени , но се стрелкат наляво , надясно .... понякога уплашени риби се засилват много бързо , но никога в една посока - бягат ту нагоре - ту надолу ... понякога хищника ( харпуниста или лефера ) , види ли бягаща панически риба не бърза да атакува - изчаква да види какво я гони ... лефера има страх и от по големи лефери ( да не споменаваме за делфините ) ...

  ... аз също се уча ...

  Rolling Eyes

  п.с. виждал съм на живо , как на метри от мен , огромен Гофус гони по дъното трикилограмови платерини .... невероятна гледка ... толкова зрелищна , че пропуснах да стрелям ...гофана буквално направи бразда по дъното на морето ...

  What a Face
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 50
  Местожителство : Бургас

  Re: Улов на Лефер

  Писане  Булти on Пон Сеп 08 2014, 14:56

  ... ще се повторя , но за мен е удоволствие да съм сред вас ...

  ръкостискане

  ... не съжалявам за изгубеното време  тук ...

  ...предполагам вие също ...

  ръкостискане

   
  Симеонис написа:Колкото до разсъжденията ... основно с това се занимаваме, а тези които наистина му знаят цаката не пишат, а само се подхилкват тихичко на подобни "драсканици".

  - скоро може и да им замръзнат усмивките ...

  ...аз захвана ли се с нещо ... винаги го довеждам до успешен край ...

  танц


  Последната промяна е направена от Булти на Пон Сеп 08 2014, 15:43; мнението е било променяно общо 1 път
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 50
  Местожителство : Бургас

  Re: Улов на Лефер

  Писане  Булти on Пон Сеп 08 2014, 14:59

  Невернис написа:Точно щех да те бъзикна да направиш нова тема: "В търсене на големия зелен гофус", по аналогия с "Белия гарван". Very Happy

  смях смях смях

  скок

  ха-ха-ха ха-ха-ха ха-ха-ха

  йессс
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 50
  Местожителство : Бургас

  Re: Улов на Лефер

  Писане  Булти on Пон Сеп 08 2014, 15:33

  Булти написа:...
  Симеонис написа:Колкото до разсъжденията ... основно с това се занимаваме, а тези които наистина му знаят цаката не пишат, а само се подхилкват тихичко на подобни "драсканици".

  - скоро може и да им замръзнат усмивките ...

  ...аз захвана ли се с  нещо ... винаги го довеждам до успешен край ...

  танц


  - в горното твърдение , можете да бъдете , абсолютно сигурни ...

  Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil

  ... но като ви гледам , кви сте се събрали тук ...

  ...същите като мен ...

  ... за това ще се коригирам :

  Ние захванем ли се с нещо , винаги го довеждаме до успешен край !!!


  п.с . ... от много стари майстори на Риболова - без значение - подводен или надводен , съм чувал фразата :
  - " Те нямат успех  ( колегите ) , защото на Рибите ... приписват човешки качества ! "...

  -  по тоя повод си мисля :

  ... затова ще трябва да се научим да мислим , като Риби ...

  ... затова ще трябва повече време да прекарваме  ,  сред Тях ...

  ... сори за спама ...

  lol!
  avatar
  noemis

  Брой мнения : 872
  Join date : 01.08.2013
  Местожителство : Бургас

  Re: Улов на Лефер

  Писане  noemis on Пон Сеп 08 2014, 17:28

  Булти написа:
  Невернис написа:Точно щех да те бъзикна да направиш нова тема: "В търсене на големия зелен гофус", по аналогия с "Белия гарван". Very Happy

  смях смях смях

  скок

  ха-ха-ха ха-ха-ха ха-ха-ха

  йессс

  Хайде пак "Невернис"!
  Вярвам ти бе, човек!
  Къде прочете за съмнение някакво?!

  По-горе писах "големия зелен гофус", защото в нашето море есента на гофусите гърбовете им стават зеленикави. Ял съм такъв, малко над 3 кг. и определено като вкусови качества оставя назад дори калкана. Ееее, кои години ... още малко и напълно ще забравя...

  ПП. На твоя гофус какъв му беше гърба?
  avatar
  kuins

  Брой мнения : 1234
  Join date : 06.09.2013
  Age : 71
  Местожителство : Бургас

  Re: Улов на Лефер

  Писане  kuins on Пон Сеп 08 2014, 17:44

  Простете на стария човек, но това нЯщо дали ще фаща нЯщо тук, в Черно море?
  Купувал съм го в Гречко и не съм го пробвал. Мънечко ми са види.Very Happy
  Някакви идеи за тук?
  Благодаря!  Чиърз

  avatar
  Ватус

  Брой мнения : 1175
  Join date : 29.10.2010
  Age : 62
  Местожителство : Бургас

  Re: Улов на Лефер

  Писане  Ватус on Пон Сеп 08 2014, 18:52

  Само да ви информирам и отивам да салатирам.. Very Happy
  За двата дни от състезанията от над 50 човека харпунджии има ударено само едно единственно леферче.
  avatar
  noemis

  Брой мнения : 872
  Join date : 01.08.2013
  Местожителство : Бургас

  Re: Улов на Лефер

  Писане  noemis on Пон Сеп 08 2014, 19:05

  kuins написа:Простете на стария човек, но това нЯщо дали ще фаща нЯщо тук, в Черно море?
  Купувал съм го в Гречко и не съм го пробвал. Мънечко ми са види.Very Happy
  Някакви идеи за тук?
  Благодаря!
  .......
  Защо да не хванеш?
  Ако има риба и на черно парцалче ще се хване - навремето с такива правехме чепаретата за лефер.
  avatar
  kuins

  Брой мнения : 1234
  Join date : 06.09.2013
  Age : 71
  Местожителство : Бургас

  Re: Улов на Лефер

  Писане  kuins on Пон Сеп 08 2014, 19:25

  Знам, знам, и аз едрия чернокоп го ловях на чепаре с черно перо от щъркел..
  Проблема е в това, че не съм пробвал с воблери-гоблери на спининг и на тролинг.
  С УФИ- то трудно ще постигна скорост 5 км/час на гребла. skuter
  avatar
  noemis

  Брой мнения : 872
  Join date : 01.08.2013
  Местожителство : Бургас

  Re: Улов на Лефер

  Писане  noemis on Пон Сеп 08 2014, 19:31


  За от място в темата за воблерите бях пуснал един модел, който ще е много подходящ за лодки на гребла и от брега:

  За това става въпрос: http://bulti.forumn.org/t403-topic#15785
  avatar
  kuins

  Брой мнения : 1234
  Join date : 06.09.2013
  Age : 71
  Местожителство : Бургас

  Re: Улов на Лефер

  Писане  kuins on Пон Сеп 08 2014, 19:55

  Благодарско, колега Ноемис!

  Това нещо се вие като змия, интересно дали ще привлича , или плаши зъбатковците...

  Ако е рекъл Господ, след 15.09.14.ще се стягам за по-топлите морета и е хубаво да съм подготвен.
  надраве
  avatar
  noemis

  Брой мнения : 872
  Join date : 01.08.2013
  Местожителство : Бургас

  Re: Улов на Лефер

  Писане  noemis on Пон Сеп 08 2014, 20:27

  kuins написа:Благодарско, колега Ноемис!

  Това нещо се вие като змия, интересно дали ще привлича , или плаши зъбатковците...

  Ако е рекъл Господ, след 15.09.14.ще се стягам за по-топлите морета и е хубаво да съм подготвен.
  надраве
  Аааа, не!
  Ако ще ходиш в Гречко, това са твоите воблери!  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 50
  Местожителство : Бургас

  Re: Улов на Лефер

  Писане  Булти on Пон Сеп 08 2014, 20:44

  @  Ноемис - цялата риба си беше сребриста и иглеждаше като нереална в сумрака долу - времето бе мрачно - не ме карай да си спомням , че ...

  мутант
  avatar
  shturetc

  Брой мнения : 296
  Join date : 08.08.2014
  Age : 47
  Местожителство : Бургас ...(цитат от Н.Йорданов)...на детството ми болката-на младостта ми дързостта...в(ъв) теб ще свърши "обиколката" на дните ми....и песента!!!

  Re: Улов на Лефер

  Писане  shturetc on Пон Сеп 08 2014, 20:58

  Гледам Булти още си търси 5 кг-вия гофус? Wink Изтрий го от сънищата тоя дзвер бре,Булти,че ще превъртиш! Колко много риби(и зъбати сред тях) те чакат в морските длъбини...ехеееййй...

  В Порт Бс продължават да се взимат всеки ден чернокопи/леферчета по 200 до 400 гр на блесни и на плувка.Най-урожайната дестинация--5-6 КМ (Тютюнева магазия-лайнян борун).Супер изненадата от вчера,малко преди да натирят колегите от пристанището,заради акостиращия лайнер-- ципура на плувка на ем хамсия !!??!! ....знам,знам че не е 1 април Suspect И аз скептично подходих към инфото,но то вече ми е тройно потвърдено от очевидци!
  avatar
  kuins

  Брой мнения : 1234
  Join date : 06.09.2013
  Age : 71
  Местожителство : Бургас

  Re: Улов на Лефер

  Писане  kuins on Вто Сеп 09 2014, 08:16

  noemis написа:
  ...Аааа, не!
  Ако ще ходиш в Гречко, това са твоите воблери!


  Благодаря, приятелю Ноемис!
  Ако ми кажеш дали мога да ги намеря в Бургаските магазини, ще ти бъда признателен.
  А относно Гречко, ще стане ясно след прегледа от доФтора на петнайсти, т. мес..
  Баси, 1200 лв. ми поиска един бандит с бяла престилка само за анестезиолога а-а-а-а-а (да ме прощава приятеля Флипо).
  Наложи се да включа в играта тежката артилерия на Общинско ниво- Сектор Здрав....за законното си право на здравноосигурен!
  Извинете за спама!
  Бъдете здрави! надраве
  avatar
  noemis

  Брой мнения : 872
  Join date : 01.08.2013
  Местожителство : Бургас

  Re: Улов на Лефер

  Писане  noemis on Вто Сеп 09 2014, 10:03

  kuins написа:...
  Ако ми кажеш дали мога да ги намеря в Бургаските магазини, ще ти бъда признателен.
  ...
  Виж на втория етаж на Краставицата - има два рибарски, където продават воблери. Мисля, че в по-малкото магазинче ги мярнах. От по-евтините марки - около 15 лв. бройката.

  Ще ти трябва и подходящ прът с малка акция (15-40 гр) с тънък плетеняк (0,15 мм), за да можеш да ги мятташ надалеч. На клипчето обърни внимание и на движението на китката - с кратки, резки подърпвания, докато събира. Това дава доста добрата игра на воблера под водата.
  avatar
  chpetrov

  Брой мнения : 636
  Join date : 04.01.2014
  Age : 67
  Местожителство : софия

  Re: Улов на Лефер

  Писане  chpetrov on Вто Сеп 09 2014, 10:23

  kuins написа: ... Това нещо се вие като змия, интересно дали ще привлича , или плаши зъбатковците ...

  Решаващо е как се "анимира" въпросния воблер - twitching, jerking, popping, walking ?

  Като че ли trolling си е жното е да си близо до морето. А не на 10 минути от канала "Перловец".  Последната промяна е направена от chpetrov на Сря Яну 07 2015, 19:28; мнението е било променяно общо 1 път
  avatar
  kuins

  Брой мнения : 1234
  Join date : 06.09.2013
  Age : 71
  Местожителство : Бургас

  Re: Улов на Лефер

  Писане  kuins on Вто Сеп 09 2014, 11:19

  Благодаря ви сърдечно, приятели!
  Ще се възползвам от указанията, и ако е рекъл Бог, ще пращам репортажи с много снимки.
  Форумът е такъв, какъвто НИЕ го правим - с уважение на ВСЯКО мнение и споделен опит.
  ръкостискане надраве Чиърз
  avatar
  Ribarina

  Брой мнения : 1597
  Join date : 02.05.2012
  Age : 35
  Местожителство : Burgas

  Re: Улов на Лефер

  Писане  Ribarina on Вто Сеп 09 2014, 13:11

  Аз пък нещо недолюбвам воблерите и блесните,особено от брега,от лодка по става.
  За брегова работата става на дъно със стръв сафрид или чернокоп,е може и хамсия,но пада лесно.До сега само миналата година нямам риба.Аз си ходя на Отманли и там дънният риболов си върви.
  avatar
  kuins

  Брой мнения : 1234
  Join date : 06.09.2013
  Age : 71
  Местожителство : Бургас

  Re: Улов на Лефер

  Писане  kuins on Вто Сеп 09 2014, 13:33

  Ribarina написа:...Аз си ходя на Отманли и там дънният риболов си върви.

  Рибарко, приятелю, по онази, моята пътека ли минаваш?
  Тя сега може и да е изровена от пороите, скоро ходил ли си, моята-твоята дупка дащна ли е на попове?
  ръкостискане
  avatar
  Ribarina

  Брой мнения : 1597
  Join date : 02.05.2012
  Age : 35
  Местожителство : Burgas

  Re: Улов на Лефер

  Писане  Ribarina on Вто Сеп 09 2014, 13:47

  Попове скоро не съм хващал последно имаше,но отпред на плочата.
  Пътеката сигурно е ужас.
  Васко каза че лефер няма още там преди десет дена
  avatar
  kuins

  Брой мнения : 1234
  Join date : 06.09.2013
  Age : 71
  Местожителство : Бургас

  Re: Улов на Лефер

  Писане  kuins on Вто Сеп 09 2014, 15:20

  либоф-ф-ф Чиърз

  Sponsored content

  Re: Улов на Лефер

  Писане  Sponsored content


   В момента е: Вто Юни 19 2018, 11:51