Приключенията на Булти и приятели

приключения без край в памет на Булти


  Риболов на геленджик (налим, галя)

  Share
  avatar
  noemis

  Брой мнения : 872
  Join date : 01.08.2013
  Местожителство : Бургас

  Риболов на геленджик (налим, галя)

  Писане  noemis on Чет Авг 07 2014, 14:55


  Gaidropsorus mediterraneus

  Геленджик, налим или галя (да не се бърка с еврейското попче) е от семейството на треските.

  източник

  Много подценявана като вкусови качества риба - месото е крехко, бяло, много сочно и без кости (само с една централна кост).
  На въдица се лови предимно нощно време защото е активна само през нощта. През деня се крие по дупките в крайбрежната зона (ако е в някоя дъмна дупка и пуснем кукичката в нея под носа и, няма да откаже да клъвне и през деня), а нощем излиза да търси плячка в плиткото на самия бряг до 30-50 см дълбочина.

  Изключително хищна риба!!!
  Любима стръв - прясно нарязан морски черен рак, но не отказва и парчета от друга риба. Достига до 60 см дължина, а моят личен рекорд е 45 см.

  Преди риболова се избира внимателно мястото му - за предпочитане е да се намери някоя по-голяма дупка (около1 -1,5 м) между камъните, там където бреговата ивица образува нещо като нос или е врязана по-навътре в морето. Дълбочината е хубаво да е между 0,5 и 2 м. (най-често до метър). Мястото не се сменя (или се сменя рядко), защото геленджика обича да обикаля много и тъй като го прави успоредно на брега, дупката или вдлъбнатината на дъното е добре да е отворена и лесно достъпна в краищата и успоредно на брега. На мен ми се е случвало през деня да се наложи да разчистя дупката от закачки и да я оформя както ми харесва. Монтажът на въдицата е като за попче. Морският сом не кълве, а направо завлича с рязко дръпване подобно на удар. След като се извади от водата е добре преди да се откачи да се пусне в кофа или друг затворен съд, защото рибата е хлъзгава точно като змиорката - тя и кожата и на пипане е същата. Осен това е изключително борбена и доста време след като сме я хванали продължава да тупурка в кофата.

  Честа практика при нощния риболов е до въдицата да се поставя захранка, приготвена по следния начин: правят се множество малки (около 1 см) отвори в 5 или 10 литрова туба за вода, след което пълним тубата с камъчета колкото да потъне и вълните да не могат да я търкалят по дъното. После пълним дамски чорапи или малки ситни мрежички за комари с всякакви вкусотии - натрошени раци, миди риба, месо, рапани и пр.. Мрежичките трябва да са така оформени, че да могат да минават през отвора на тубата. Този метод гарантира, че рибата само ще души и обикаля наоколо, но не и че ще си похапва от захранката - единствената възможност за хапване ще е тази закачена на кукичките. Накрая остава да вържем гърлото на тубата с бяло въже (за да се вижда в тъмното) и да я хвърлим в дупката. Въжето освен всичко друго ще ни помага да виждаме къде е захранката, така че да пускаме въдицата около нея.

  При добре подбрано място до 12 - 1.00 часа през нощта можат да се хванат около 50-100 риби геленджик и едра кая, а най-хубавото е, че по това време на денонощието кучетата и лапините се крият и не са активни.

  Прибоят или по-голямото вълнение не са пречка - имал съм успешни излети при такова време, като съм пускал въдицата буквално в пяната (стига да си знаете дупката или дъното без закачки). Геленджикът като правило е най-активен след септември, но лятото и пролетта също дава не лоши резултати.

  Фенерчето, биричката и поне два резервни такъма са част от задължителният аксесоар, гарантиращ незабравимо изживяване!!!

  ПП. Традиционно от 1 септември съм в Тюленово за десетина дена и ще има доста снимки от нощния риболов на тази вкусна рибка, както и няколко рецепти за хапване.
  avatar
  kuins

  Брой мнения : 1234
  Join date : 06.09.2013
  Age : 71
  Местожителство : Бургас

  Re: Риболов на геленджик (налим, галя)

  Писане  kuins on Пет Авг 08 2014, 10:46

  супер супер супер 

  Изключително вкусна риба!
  От дънните риби моята лична класация е:
  1.Писия;
  2.Морски език;
  3.Галя.

  Установил съм и друго - галята трябва да се консумира прясна и своевременно..
  Задържи ли се непочистена повече време на открито , започва да фанари (мирише) силно на ацетон. Very Happy 
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 51
  Местожителство : Бургас

  Re: Риболов на геленджик (налим, галя)

  Писане  Булти on Пет Авг 08 2014, 12:04

  Бравос !!!

   Браво ! Браво ! Браво ! 

  Sponsored content

  Re: Риболов на геленджик (налим, галя)

  Писане  Sponsored content


   В момента е: Съб Сеп 22 2018, 08:58