Приключенията на Булти и приятели

приключения без край в памет на Булти


  Техники, тактики и хитрости при улов на зарган от брега

  Share

  Митко Кирилов

  Брой мнения : 99
  Join date : 10.02.2014
  Age : 75
  Местожителство : Варна

  Техники, тактики и хитрости при улов на зарган от брега

  Писане  Митко Кирилов on Пон Юни 30 2014, 13:09

  До Админа,
   наздраве 

  Предлагам да се открие нова тема, Very Happy  която, според мен е актуална. Exclamation Варналии и бургазлии биха могли
  да споделят много неща study .Учудвам се, че досега нищо не е писано по въпроса: един любим вид риболов
  при който, според мен има много повече тънкости и хитрини, отколкото при улова на кефалови. scratch 
  Искам дебело да подчертая и препоръчам: тук не бива да става въпрос кой колко бройки е уловил, а как,
  по какъв начин и с какво и..........ако може къде Crying or Very sad.
  Бих се радвал, ако се приеме това предложение!
   ръкостискане
  avatar
  Jorestes

  Брой мнения : 3625
  Join date : 29.12.2010
  Age : 37
  Местожителство : София

  Re: Техники, тактики и хитрости при улов на зарган от брега

  Писане  Jorestes on Пон Юни 30 2014, 13:56

  Страхотна идея йессс !!!
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 51
  Местожителство : Бургас

  Re: Техники, тактики и хитрости при улов на зарган от брега

  Писане  Булти on Пон Юни 30 2014, 22:29

  Адаш , благодаря за идеята и новата тема !!!

   ръкостискане 

  ... та иска ли питане , как ще се приеме новата идея ....

   йессс 

   cheers  cheers  cheers 
  avatar
  kuins

  Брой мнения : 1234
  Join date : 06.09.2013
  Age : 71
  Местожителство : Бургас

  Re: Техники, тактики и хитрости при улов на зарган от брега

  Писане  kuins on Вто Юли 01 2014, 10:34

  Митко Кирилов написа:
   наздраве 

  ... а как,
  по какъв начин и с какво и..........ако може къде ... 

  Хубава тема, надявам се повече колеги да споделят своя опит, уловът на заргани наистина е приятно изживяване.
  След 10-15 години чакане през 1974 г. съм собственик на нова Шкода 100 Ес, бензинът без пари и се отдавам на риболов, предимно в Поморие и Несебър.
  Ловях предимно попче и сафрид.
  Любимо място за риболов ми беше новостроящият се тогава Яхтен кей в Несебър.
  Това е преди провлака в дясно, след излизане от Новия град.
  Ловях едро попче покрай стената, но ми правеше впечатление пробляскващите недалеч от кея тела на бързи риби, които не бяха нито кефали, нито платерини. Разбрах, че са заргани, които гонят дребна риба и скарида във фиката. Това е по посока от Яхтения кей към вятърната мелница.
  Разбрах, че да хвана тази риба, трябва да я търся в горните пластове на водата 60-80 см. от повърхността.
  Не му мислих много и у дома си приготвих плувка от три коркови тапи, залепени една за друга, пронизани с една 20 см. издялана клечка за антена, това нещо загладено с шкурка и боядисано с тъмно червен лак за нокти.
  Целта на занятието беше да мога да заметна на 30-40 м. от стената.
  Бях горд притежател на една дву коленна чешка пръчка на 2,4 м. на марка ТОКОЗ, а моделът ЛИПНО, и машинка Митчел 304, купена от татко, Бог да го прости, от Риболовния магазин като авджия с ловен билет.
  Основното влакно 0,40 защото използвах въдицата и за шарани.
  Линията беше следната:
  След основното влакно завързах вирбел (бронзов), за него майка 0,30 мм., прекарана през плувката, всичко това дълго 60 см. и накрая оловна тежест от оловен лист, оформена като тръбичка, неподвижно и с маса 15-20 гр.
  Следваше бидем от 0,20 мм с дължина 15-20 см., обикновена морска кука за попче на Мустад № 5. Оставаше да заложа примамката и да чакам резултата.
  Основният ми риболов същият ден беше за попче, а стръвта - обикновена прясна скарида.
  Избрах най-едрата, обелих я внимателно, като оставих част от главата и мустаците, замятам на максимална дистанция и тимамаря.
  Плувката едва се забелязва, потънала повече от половината .
  Денят е делничен, няма никой на стената. Оставил съм пръчката легнала, бигелът на машинката е отворен.
  След 5-6 минути плувката хукна като луда, още не знаех, че тази риба в началото захапва стръвта с човката и всяко прибързано засичане е пропуск. Първата риба я хванах затова, че пръчката беше на 5-6 м. от мен и имаше време докато я вземе в ръка, обърна бигела на ръка и засека.
  Бяха изминали необходимите 10 -тина секунди от първоначалното захапване и ура-а-а-а!
  На края на линията проблесна огромно въже, сигурно е било около 60 см. , но на мен ми се видя цял метър. Не му се церемонях а го извадих, въпреки съпротивата, решително и без помайване.
  След половин час имах още 3 бр. от същия размер.
  Беше м. август и около мен се завъртяха двама пича, разбрах че са сервитьори в Сл. Бряг, приходящи от провинцията, също любители риболовци.
  Проявиха любопитство, аз не съм от тези, които крият, отворих им очите, след седмица и те се включиха в играта.
  Забелязах че рибата е плашлива и лодките на несебърлии, които минаваха в близост я пръскаха и минаваше доста време до следващия удар.
  С други думи, август месец на 1974 год. беше началото ми на риболов на тази риба, не продължи много, защото следваше есенния сафрид и попче, шарана и бялата риба (сулката), а аз обичам разнообразието в риболова, но не само там... Very Happy Very Happy Very Happy 
  Толкова за днес, бъдете здрави и позитивни. наздраве 
  avatar
  Jorestes

  Брой мнения : 3625
  Join date : 29.12.2010
  Age : 37
  Местожителство : София

  Re: Техники, тактики и хитрости при улов на зарган от брега

  Писане  Jorestes on Вто Юли 01 2014, 11:17

  Браво супер !!!

  Митко Кирилов

  Брой мнения : 99
  Join date : 10.02.2014
  Age : 75
  Местожителство : Варна

  Техники,тактики и хитрости при улов на зарган от брега

  Писане  Митко Кирилов on Вто Юли 01 2014, 13:26

  Първите ми заргани! cheers 
  В периода 1983-89 г трима съученици имахме 6.5 метрова моторна дървена рибарска лодка, сеферка, и при всяка възможност, главно събота и неделя, кръстосваме около Варна за попчета, сафрид, лефер и паламуд. skuter Въпреки че, сме извадили стотици килограми риба нямахме нито една заргана. Twisted Evil По това време тая риба се появяваше къдно есен на рибния пазар от таляните! След това заминах на север на работа за продължително време и някъде към края на септеври 94 г. си донесох от там 2 непознати нам чепарета от типа, каквито сега прави Борката от Бургас. наздраве Реших да ги пробвам на сафрид на моста в Св.Св Константин и Елена и..... пробите бяха само 20 минути. Още с първото хвърляне чепарето се опъна, но излезе на кълбо с първата ми заргана.Същото се случи и с второто чепаре след десетина минути и обратно към дома. Embarassed 
  Въпреки риболова с лодка, бях редовен посетител на варненския вълнолом от който, според сезона, ловяхме попчета, платерини и сафрид. През тези 10-12 години лично аз не съм видял някой целенасочено и специализирано да лови зарган.
  След като се прибрах  обратно в България отново хукнах по морето, но нещо бях загубил тренинга,  имах и други проблеми, които ми се бяха стоварили, а и не обикалях да видя за “новости” в бранша. Даже жената започна да ме будалка: едно време без риба не се връщаше в къщи, а сега при любовница ли ходиш ?  бой Така че се наложи да поогледам и тогава видях това чудо, наречено “бомбарда”, с което успешно колеги дърпаха платерини и заргани. Shocked 
  Наложи се в движение да се пренастройвам и преоборудвам.Така се стигна до закупуване на първия прът за целта: триколене фидер Ксенон и се започна.... а-а-а-а-а Фидерът и досега, специално тунингован за целта, ми върши перфектна работа и е един от трите възможни варианта за всеки излет.
  Така се започна с четене на сайтове/ български, руски, турски, гръцки, италиански/ по следните направления: оборудване, такъми, техника. study  Най-вече: наблюдаване поведението и оборудването на майсторите в този риболов от Варна, добре, че с повечето се познавах и успявах да изкопча нещо. йессс Но най-важното е да се натрупа опит, който всеки сам да анализира и осмисли.
  Този вид риболов не допуска никакъв компромис във всеки един от детайлите. бия се Затова следващия път.
  Надявам се и други колеги да се включат. Чиърз 
   ръкостискане
  avatar
  chpetrov

  Брой мнения : 636
  Join date : 04.01.2014
  Age : 68
  Местожителство : софия

  Re: Техники, тактики и хитрости при улов на зарган от брега

  Писане  chpetrov on Вто Юли 01 2014, 16:17

  Зарганаки, тонаки и пеламидаки непрекъснато сноват насам - натам близо до повърхността на морето. Температурата на морската повърхност и осветеността на повърхностния слой привличат ята малки рибки и създават търсената от тях хранителна среда.  По- дребните зарганаки ловуват на глутници, а по-едрите са единаци. Независимо, че е повърхностна риба, зарганаки не отказва и морски същества, които няма как да се подвизават на повърхността – освен изровени от прибоя http://bulti.forumn.org/t435-topic#13049.

  Предпочитаните лакомства (не непременно в този ред) са αμερικάνικο + ακροβάτης (2 вида морски червеи), καραβίδα κόκκινη + καραβίδα πράσινη (2 вида скариди), различни малки рачета, различни миди, калмар, сепия, пясъчна змиорка (ува), атерина, гупа, сардинела, филе от зарган с кожа, пилешко филе, бял червей, вълнени конци, малки воблери, стримери...  Едно е да търсиш зарган на пределна дистанция от брега. Въдицата, макарата, влакното и такъма трябва да са подбрани така, че да благоприятстват свръхдалечното замятане на sbirulino. И - разбира се - задължително е да владееш сърфкастинга.

  Друго е rockfishing – ако внимаваш може и да не се сгромолясаш от скалите, но можеш да използваш обикновена достатъчно здрава тояга и проста, но здрава макара + достатъчно яко влакно, защото там можеш да забравиш за кепчето..

  Трето и четвърто е да ловиш зарган от лодка – кеф ти около малко пристанище, кеф ти на 160 м навътре от плажа (ако искаш пак хвърляй на 80 м, но този път от морето към брега), кеф ти около подводна скала или плато – достатъчно е да хвърлиш само на 20-на метра или да оставиш течението по най-естествен начин да отнесе стръвта и захранваш ли захранваш...

  Сериозен въпрос е анимацията на стръвта – равномерно водене, забързване и забавяне, stop and go, dog walking, дрейф на стръвта ... Ефективността зависи от активността, с която зарганаки търси храна – разбира се ако си попаднал точно когато и точно където трябва, където трябва. Е, може и да не хващаш всеки път 80-сантиметрови заргани, дебели колкото „корабни въжета”...  Самият зарган е предпочитана стръв за сериозен риболов на яки морски тупалки, особено ако е запазен жив. Внимателно закаченият на две места зарган (с една фиксирана и една подвижна кука) обикновено сам тръгва към дълбокото и като нищо може да развие стотина метра влакно перпендикулярно на брега, очаквайки там да бъде забелязан от когото трябва.

  Митко Кирилов

  Брой мнения : 99
  Join date : 10.02.2014
  Age : 75
  Местожителство : Варна

  Техники, тактики и хитрости при улов на зарган от брега

  Писане  Митко Кирилов on Сря Юли 02 2014, 13:56

  Виждам, че има интерес към темата. cheers 
  Колегата Chpetrov подробно и изчерпателно е описал хранителните навици и къде се подвизава тази риба.  йессс 
  Конкретно за Черно море, поради относително малките си размери в този ареал, заргана се храни предимно с ува/пясъчница/ и малките новоизлюпени рибки на платерината, лефера,сафрида, гюмюша и атерината като ги следва покрай брега и дневните им миграции.Това е причината активния риболов при нас да започне от средата-края на август /не че сега я няма/, когато с изключение на увата и дребния чернокоп покрай брега тя вече не може да ловува другите риби, които вече са с размери, правещи невъзвможно поглъщането им. Стесняването на хранителната верига  налага заргана да си търси храната предимно покрай брега и тогава идва нашето време. надраве 
  Важен момент в контекста на разглеждания въпрос: как се храни заргана? Наблюдавах този процес на клип в аквариум : зарганът хваща жертвата си напречно през средата и след това с едно светкавично движение на човката си на 90 градуса я наглася надлъжно и я поглъща. Shocked  Този начин на ловуване обяснява защо много пъти си вадим такъма с подрязан червей на него. Embarassed 
  Какво следва от това: при  леко подръпване на линията/ това добре се усеща при употреба на плетено за основно влакно/ да задържим и след това, в повечето случаи, да видим как върхът на пръта се огъва! Друга хитрост съобразена с горното: направа на такъм с 2 куки на разстояние 1.5-2 см една от друга и с нанизани 2 червея така, че ако заргана захапе през средата, да се попадне на долната кука, прикрита от горния червей.Работи при пръсната рядка риба и късна есен.Правя и експерименти, но недовършени, и  с 3 куки една след друга. Crying or Very sad 
  Понякога, при наличие на голямо ято, рибата взема от раз.
  Друго, съобразено с горното: дали да водим бавно и равномерно, или да я”дразним” с леко надлъжно придърпване на пръта, това всеки трябва сам да прецени, като се имат в предвид влиянието на наличния прът, влакното/плетено или монофил/, вида и поведението под вода на бомбардата, което можем само логично и интуитивно да преценим. Rolling Eyes  scratch 
  Това, но не задължаващо и изключително, от мен! scratch 
  С поздрави и очаквания за още мнения! ръкостискане
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 51
  Местожителство : Бургас

  Re: Техники, тактики и хитрости при улов на зарган от брега

  Писане  Булти on Чет Юли 03 2014, 10:21

  ... и тази тема се очертава да е яка ...

   супер  супер  супер 

  ...хуу казваше Ватуса на една от срещите : - По добре е да сме малко хора , но качествени !!!

   йессс 

  п.с. - сори за спама 

   lol!
  avatar
  chpetrov

  Брой мнения : 636
  Join date : 04.01.2014
  Age : 68
  Местожителство : софия

  Re: Техники, тактики и хитрости при улов на зарган от брега

  Писане  chpetrov on Чет Юли 03 2014, 11:15

  Митко Кирилов написа: ... заргана се храни предимно с ува/пясъчница/ и малките новоизлюпени рибки на платерината, лефера,сафрида, гюмюша и атерината ... Това е причината активния риболов при нас да започне от средата-края на август /не че сега я няма/, когато с изключение на увата и дребния чернокоп покрай брега тя вече не може да ловува другите риби ...

  В интернет има клипове как ловят ува със сетки, срекмета (серкмета) или с малък и много специален гриб.

  Някой успявал ли е - случайно или целенасочено - да хване ува без да използва бракониерски средства ?

  Киро от другия форум споменаваше за влачене на кука по дъното, а пък аз си мисля, че за да ловиш така стръв е необходима много вяра в светлото бъдеще, но кой знае..  [quote="Булти"] ... хуу казваше Ватуса на една от срещите : - По добре е да сме малко хора , но качествени !!! [quote]

  Лучше меньше, да лучше.. «Правда» № 49, 4 марта 1923 г. http://revarchiv.narod.ru/vladimilitch/lenin45/lutsche.html  Колега Ватус, надявам се разбираш от шега..
  Всъщност товарищ Ленин перифразира древноримското "Pauca sed bona" http://glosbe.com/la/en/pauca%20sed%20bona


   наздраве
  avatar
  kuins

  Брой мнения : 1234
  Join date : 06.09.2013
  Age : 71
  Местожителство : Бургас

  Re: Техники, тактики и хитрости при улов на зарган от брега

  Писане  kuins on Чет Юли 03 2014, 11:46

  Булти написа:

   супер  супер  супер 

  ...хуу казваше Ватуса на една от срещите : - По добре е да сме малко хора , но качествени !!!

   йессс    

  Почнах да се изчервявам от неудобство.  Embarassed 
  За кво качество говориш, бре Админе? Аз лично, кат са погледна в огледалото и после са стряскам на сън! Very Happy  Very Happy  Very Happy 
  Сто двадесет и шест кила, преди да съм се изкъпал, онази - мъжката жлеза, непрекъснато алармира, разредих и поливането на китката вкъщи, изобщо само едни спомени за минала слава и величие са останали.
  Подчертавам, иде реч само за мен. ръкостискане 

  Продължавам със спомените.
  Уловът на заргана в Несебър бързо загуби смисъл, поради това, че периметърът беше ограничен, а сервитьорите и барманите тогава в Сл. бряг бяха богопомазани, паралии и нахални. След третото ми ходене, като видях каква навалица е там и се отказах.
  След това, главно при улов на сафрид по скалите м/у Созопол и Змийския остров, спорадично на чепарето се ловяха заргани, но те в повечето случаи го намотаваха на кълбо , че се приемаха по-скоро като натрапници, отколкото като обект на риболов.
  Желязната завеса по това време беше плътна, информация почти никаква, само от съкварталец - ТИР шофьор, разбрах, че в Турция, на Босфора, бой  комшиите го хващали на специални устройства. Вместо кукички, чепарето се състояло от няколко последователно завързани разноцветни конци във формата на пискюл, папулки, както ги нарече той, със съответната тежест накрая.
  Зарганата преследвала и захапвала пискюла, зъбите и се закачали за конците и оставало само да се извади навън.
  Приех обяснението като бъзик и никога не съм пробвал този метод, но като знам колко риба минава по време на миграция през Протока, твърде вероятно и да е било истина. Shocked 
  След 1992 год. вече не бях в състояние да се катеря по скалите, уловът на булдо, по-късно и на бомбарда, навлезе яко, но и рибата започна да проявява капризи.
  Държи се на значително разстояние от брега, иска невидими влакна ф 0,14 - 0,16, куки 12-14 номер, жив блатен червей и т.н. и т.н.
  Пък и честно казано, пребиваването ми в Гърция ме разглези по отношение на улова на заргана, за което ще стане въпрос следващия път, ако е живот и здраве.
  Дотук, защото настана "ракиено време", започвам със салатата, Д.Д., като пълен трезвак, не може да ми я докара на вкус и туй - то.
  Никога щастието не е пълно, да знайте!!! надраве 

  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 51
  Местожителство : Бургас

  Re: Техники, тактики и хитрости при улов на зарган от брега

  Писане  Булти on Чет Юли 03 2014, 12:13

  kuins написа:
  Булти написа:

   супер  супер  супер 

  ...хуу казваше Ватуса на една от срещите : - По добре е да сме малко хора , но качествени !!!

   йессс    

  Почнах да се изчервявам от неудобство.  Embarassed 
  За кво качество говориш, бре Админе? Аз лично, кат са погледна в огледалото и после са стряскам на сън! Very Happy  Very Happy  Very Happy 
  Сто двадесет и шест кила, преди да съм се изкъпал, онази - мъжката жлеза, непрекъснато алармира, разредих и поливането на китката вкъщи, изобщо само едни спомени за минала слава и величие са останали.
  Подчертавам, иде реч само за мен. ръкостискане 


  Никога щастието не е пълно, да знайте!!! надраве 


  - бат Куинс , под  " качествени " имах предвид - хора с матрял под керемидите   Very Happy  

  п.с. обещавам повече да не спамя тук
   
   lol!

  Митко Кирилов

  Брой мнения : 99
  Join date : 10.02.2014
  Age : 75
  Местожителство : Варна

  Re: Техники, тактики и хитрости при улов на зарган от брега

  Писане  Митко Кирилов on Чет Юли 03 2014, 13:14

  Уважаеми колеги,
  Тъй като съм много «активен» Very Happy по тази тема, моля само да не си помислите, че имам накаква фобия по писането. потупване Лично аз доста се потрудих да разполагам с необходимата информация по въпроса, а от друга страна все още мога да отделя време да споделя нещо по въпроса преди настъпването на «активния заргански сезон» и помогна с нещо на колеги за подготовката им.
  В момента съм със следното “оборудване”:
  1. Пръчките, които използвам при улов на зарган  са с водачи малък диаметър: едната е силова болонеза Nexave 5м с акция 20-60 гр.,Nexave AX Trout Shimano акция 20-40 гр. и фидер Xenon на Johnson , 3.9 м /допълнително тунингован от мен с по-малко на брой водачи и с по-голям диаметър,дадох описание в форума за тунинговането/. Работят без проблем!
  Динамика: имайте в предвид, че всяка въдица има своя собствена динамика и индивидуалност/ една с друга не се покриват/, което означава, че при добра техника на хвърляне можете да постигнете само максимума на пръта, но не и да го "надскочите" при избрана от вас бомбарда/тегло/ и диаметър на основното влакно! Всяко свръхусилие води до късане на бомбарда или счупване на пръта!  
  Каквото и прът да изберете първо трябва да го почувствате и след това да се съобразите и използвате максимално конкретната му динамика.
  2.Макарите ми са Дайва Екселер 2500 и Дайва Регал 2500, като изключително 7 години използвам Екселера.Макарите са произведени в Китай за САЩ, откъдето ми ги донесоха. В резерв имам LEW’S Speed Spin SS300a също от там.Не си поръчах отново Екселер, понеже американците мръднаха “малко” нагоре цената, при това без резервна алуминиева шпула.
  Доволен съм от това оборудване /нямам намерение да го сменям/ , което хич не е евтино и за времето си, преди 5-6 години беше върхът. Обаче винаги има и ще има по-добро! Ако сега трябва да търся и си купя пръчка за зарган бих си купил единствено и само:
  Lazer Pro Specialist Zargana http://www.filstar.com/bulgaria/rods/63/.
  3.Бомбарда: имам голям набор от всякакви бомбарди, главно полупотъващи и потъващи. Подборът им е индивидуален.Тук обаче ще дам описание на едно мое «изобретение: Универсална бомбарда.
  Не винаги купешките бомбарди  ме удовлетворяват, особенно по тегло/пръчките ми позволяват да ползвам и по-тежки~ 40-45 гр./.Освен това, за да не си губя времето за смяна на бързо потъваща с бавно потъваща или да държа под ръка още една пръчка с друга бомбарда /току-виж някой я “харесъл” и я прибрал докато хвърлям/ направих следното: закупих проходни булда прозрачните ~ 30 гр , от оптичен кабел изваждам сърцевината/ пластмасова тръбичка, която идеално влиза в проходния отвор на булдото без никакво залепяне, дължината и сам си я определяш/, напълваш около 1/3 с оловни съчми и добавяш вода: така получаваш бързопотъваща.Ако по време на риболов искаш да стане полупотъваща, отваряш страничните тапички и източваш налятата вода.Ако отново искаш да стане по-тежка, пак отваряш тапичките, засмукваш от шишенце вода и през един от отворите впръскваш с уста вода. При мен това работи и въпреки малко по-голямото съпротивление на булдото се постигат добри и даже максимални дистанции. Лично аз почти винаги ползвам потъващи бомбарди.
  4.Влакна.
  Монофил:досега преимуществено използвах след много различни марки за основно  монофил Ред Девил 0.18 мм или 0.16  на Смарт.Относително неразтегливо, потъващо, двукомпонентно влакно.За този сезон по препоръка на мой познат продавач гарантираш за качеството и показателите на влакното се заредих с S-FORCE XPS SURF CAST 300m, 0.181 мм.
  Плетено:  на едната макара съм с YGK G-soul 112, 8LB/ ~ 0.148 mm/ от което съм доволен. За цената си е добро, малко е шумно и склонно към бързо износване, но ще изкарам с него и този сезон.На другата макара съм с американското Tuf Line Super Cast 8LB, което ще бъде обект на проби тази година.
  Винаги при влакната използвам шок лидер! Той е мястото, на което работи бомбардата и за мен е консуматив, сменям го след 15-20 дни още повече, че при всеки риболов си правя линията и се налага да отрязвам част от него/при вързване на тройния вирбел/.
  5. ПОВОДИ   ФЛУОРОКАРБОН : изключително важен, определящ и не евтин елемент от линията . След сравнение на характеристики, собствен опит и цени се спрях на изгоден за мен вариант: 100 м х YO-ZURI х 0,165 и 2х50 м Тоray с дебелини 0.134 и 0.156мм.За съжаление сравнителната таблица с всички предлагани на пазара такива влакна не успях да копирам и покажа в настоящето! Sad 
  6. Куки: предпочитам куки № 12 и 14 ,с късо рамо, с чапраз, такива са оригиналните на Мустад 225N.
  Следват: Gamakatsu A1-HARD LS-1050NS  и Owner - Akita Sode, серия 50001, с чапраз. Винаги проверявам при покупка куките на око за големина /различна при отделните производители/ и,много важно,да имат добре оформена лопатка: при връзване с флуокарбоново влакно, което е доста капризно на възел, да има гаранция срещу изхлузване на куката при закачена риба.Цветът на куките е за предпочитане черен или син, но това няма особенно значение.
  7.Троен вирбел: задължително, какъвто си харесате, с карабинка или без.
  8. Амортизатор: правя го от кабел за телевизионна антена, махам бронята и жилото и нарязвам амортизатори с дължина 3-4 мм.Задължително преди амортизатора при монтаж на бомбардата нанизвам и мънисто/перлено топче, взето от гердана на някоя мома за спомен.Не допуска ухото на вирбела да се набие в амортизатора, какъвто и да е: самоделен или купешки.
  Това са нещата, които ползвам на база опит, study  възможности и  лично предпочитание.Не искам дапредизвиквам спорове по отделните позиции: всеки сам си избира.Това е налично при мен, с това ловя , това ми са възможностите и от това съм доволен. Винаги има и ще има и по-добро!Дано съм спестил някому губене на време и лутане по изложените въпроси. Very Happy 
   наздраве

  Митко Кирилов

  Брой мнения : 99
  Join date : 10.02.2014
  Age : 75
  Местожителство : Варна

  Техники, тактики и хитрини при улов на зарган от брега

  Писане  Митко Кирилов on Чет Юли 03 2014, 13:51

  Здравей, адаш!
  Твоето признание за катеренето по скалите ме провокира да споделя една случка и....хитрина? Very Happy 
  Знаеш на колко съм години,  живот и здраве, но все още имам нахалството и дързостта да се катеря по тетраподи на буните.Имам 3 падания, разминах се само със счупен връх Sad  /с акция 40 гр/ на по-малкото Шимано и затова ми е думата: познати магазинери ми намериха нов карбонов връх.Да, ама не:като окачих на него бомбардата, увисна като сопол!  Embarassed Ами сега? Тъй като новият връх имаше акция дето само той си я знаеше, направих следното: другото Шимано с акция 50 гр и въпросното положих на маса едно до друго с извадени втора и първа /върхова/ снадка. cheers  Натоварих неповреденото на върха с 40 гр.тяжест, неподвижна, а на другата пръчка, с новия връх премествах надлъжно същата тяжест, докато се получиха еднакви дъги на провисване.След което отрязах стърчащата част от новия връх/след мястото на тежеста/ и така според мен си напаснах нов връх с необходимата ми акция. scratch Резултатът е повече от задоволителен.Така повече от година работя без влошаване на динамиката и характеристиките на зарганския ми прът. йессс 
  Може да послужи някому?
   надраве
  avatar
  chpetrov

  Брой мнения : 636
  Join date : 04.01.2014
  Age : 68
  Местожителство : софия

  Re: Техники, тактики и хитрости при улов на зарган от брега

  Писане  chpetrov on Чет Юли 03 2014, 14:03

  Митко Кирилов написа: ... Nexave 5м с акция 20-60 гр. ... Nexave AX Trout Shimano акция 20-40 гр. ... Xenon на Johnson , 3.9 м ...
  Дайва Екселер 2500 ... Дайва Регал 2500 ...

  Лелеееее, ти си ограбил най-безцеремонно сънищата ми 

  Чиърз 

  ръкостискане 
  avatar
  sea_dragon
  Admin

  Брой мнения : 407
  Join date : 25.09.2010
  Age : 32
  Местожителство : Burgas

  Re: Техники, тактики и хитрости при улов на зарган от брега

  Писане  sea_dragon on Чет Юли 03 2014, 14:27

  супер тема, поздравления за идеята нормално в другите форуми улова на зарган е табу..

  Митко Кирилов

  Брой мнения : 99
  Join date : 10.02.2014
  Age : 75
  Местожителство : Варна

  Re: Техники, тактики и хитрости при улов на зарган от брега

  Писане  Митко Кирилов on Чет Юли 03 2014, 14:34

  "Лелеееее, ти си ограбил най-безцеремонно сънищата ми."


  Колега,Chpetrov,
  Поискай и ще ти бъде дадено! Very Happy 
  Почукай и ще ти се отвори! наздраве 
  Потърси и ще намериш!

  Просто нищо лично!
   lqto 
  avatar
  darakchiev

  Брой мнения : 1
  Join date : 10.04.2014

  Re: Техники, тактики и хитрости при улов на зарган от брега

  Писане  darakchiev on Чет Юли 03 2014, 14:40

  Страхотна тема. Поздрави и адмирации към колегите отделящи от времето си
  да споделят опита и знанията си. Браво ! Браво ! Браво !
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 51
  Местожителство : Бургас

  Re: Техники, тактики и хитрости при улов на зарган от брега

  Писане  Булти on Чет Юли 03 2014, 15:48

  Колега Даракчиев , добре дошъл !!!

   ръкостискане
  avatar
  chpetrov

  Брой мнения : 636
  Join date : 04.01.2014
  Age : 68
  Местожителство : софия

  Re: Техники, тактики и хитрости при улов на зарган от брега

  Писане  chpetrov on Чет Юли 03 2014, 15:50

  Митко Кирилов написа: ... Потърси и ще намериш! ... Поискай и ще ти бъде дадено! ...  

  Колега М. Кирилов,

  Ако те нарека просто Митко - може да не ти хареса, а може да стане и грешка, защото освен Димитър Христов има и още един Димитър (26 октомври е само след някакви си 114 дни)

  Срам, голям срам, вместо денем и нощем да чета библията и по-специално Евангелие от Матея http://bg.wikiquote.org/wiki/%D0%98%D1%81%D1%83%D1%81_%D0%A5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%81, аз се ровя в Internet, но виж какво намирам :

  http://www.ebay.com/sch/i.html?_trksid=p2050601.m570.l1313.TR0.TRC0.H5.Xnexave+bolognese&_nkw=nexave+bolognese&_sacat=0&_from=R40

  http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=daiwa+exceler&_osacat=0&_from=R40&_trksid=m570.l3201&_nkw=daiwa+exceler+2500&_sacat=0

  Сигурно е велико удоволствие да размахваш Shimano Nexave и да въртиш Daiwa Exeller, но какво ще правя с другите боклучави тояги и въртележки, купувани с парите, които някога съм можел да отделя ?

  А реши ли някоя риба да кълве - спасение няма.

  Сигурно си гледал "Ни чул, ни видял"


  Митко Кирилов

  Брой мнения : 99
  Join date : 10.02.2014
  Age : 75
  Местожителство : Варна

  Техники, тактики и хитрости при улов на зарган от брега

  Писане  Митко Кирилов on Чет Юли 03 2014, 16:28

  Колега, Chpetrov,
  В никакъв случай не парадирам и не се изхвърлям с “оборудването” си. Моите възможности също не са големи/за да работя още активно на тази възраст !/.Да са живи и здрави синовете ми, които за един юбилей, знаейки за моето “хоби” / глупак лозе копай, юнак за риба ходи!/, се постараха да ми подарят  най-хубавото./Не едно Шимано, а две, но за това е друга поучителна история за друг път!/
  Има не малко от т.н “етинджоси”, които не отстъпват на марковите и в съчетание с вещо задвъдично устройство/Ни чул ни видял!/, също доставят удоволствие и дават отлични резултати.
  За пример:
  1.В предното си писание посочих зарганска пръчка, която е ~ 97 лв и която не отстъпва на моите пръчки. Pro Specialist Zargana.Няколко пъти я наблюдавах в действие от колега до мен и затова я препоръчвам !
  2. Писах също, че преди няколко дни си взех 2 х 4 м  китайски”болонезе” от www.suvenir.bgобщо за 30 лв.След малко подобрения съм много доволен! Там също има и китайски макари /моите Дайви също са такива/, мисля, че са Тебен, които също не са лоши.
  В много от случаите   се плаща доста отгоре само за името, поставено на “марково”изделие с посочен по-горе произход.
  В тоя калейдоскоп от предложения, страсти и желания човек сам трябва да търси, оценява и прави подходящ избор.Ако робувах на името, едва ли щях да си заприходя въпросните болонези.
  С две думи трябва да се постъпва гавкаво, разумно и оправдано.Затова споделяме инфо в този сайт!
  С поздрави !
   ръкостискане 
  avatar
  kuins

  Брой мнения : 1234
  Join date : 06.09.2013
  Age : 71
  Местожителство : Бургас

  Re: Техники, тактики и хитрости при улов на зарган от брега

  Писане  kuins on Чет Юли 03 2014, 16:29

  Булти написа:


  - бат Куинс , под " качествени " имах предвид - хора с матрял под керемидите Very Happy
   обичам те обичам те обичам те 

  Митко Кирилов

  Брой мнения : 99
  Join date : 10.02.2014
  Age : 75
  Местожителство : Варна

  Техники, тактики еи хитрости при улов на зарган от брега

  Писане  Митко Кирилов on Чет Юли 03 2014, 16:54

  Колега Булти,
  Да Ви помоля да ми съобщите е-мейл адреса си?
  Имам интересни проучвания, които са актуални сега, а не като мине сезона.
  Има таблици, които не мога да кача в форума и затова смятам да Ви ги изпратя и, ако прецените,
  да ги пуснете в форума.
  Личният ми е-мейл адрес е :idaexpres@gmail.com

  С поздрави надраве 
  avatar
  chpetrov

  Брой мнения : 636
  Join date : 04.01.2014
  Age : 68
  Местожителство : софия

  Re: Техники, тактики и хитрости при улов на зарган от брега

  Писане  chpetrov on Чет Юли 03 2014, 17:20

  Митко Кирилов написа: ... преди няколко дни си взех 2 х 4 м  китайски”болонезе” ... има и китайски макари /моите Дайви също са такива/, мисля, че са Тебен, които също не са лоши...

  Колега Митко Кирилов,

  Има китайска продукция 1, която отговаря на изискванията за качество на поръчителя - примерно Siemens, Daiwa, Bosch.

  Има китайска продукция 2, произведена в същото предприятие от същите работници произвели продукция 1, която отговаря на китайски изисквания (може би не толкова стриктни) за качество.

  Има китайска продукция 3, произведена в някой гараж от същите работници произвели продукция 1 и продукция 2, която не отговаря нито на западните, нито на китайските изисквания за качество.

  Убеден съм, че на prima vista (т.е. в магазина) много трудно могат да бъдат установени видими разлики между продукция 1, продукция 2 и продукция 3.

  Безспорно родните търговци имат интерес да ни пробутват продукция 3 и дори продукция 2 на цените на продукция 1.
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 51
  Местожителство : Бургас

  Re: Техники, тактики и хитрости при улов на зарган от брега

  Писане  Булти on Чет Юли 03 2014, 20:50

  Митко Кирилов написа:Колега Булти,
  Да Ви помоля да ми съобщите е-мейл адреса си?
  Имам интересни проучвания, които са актуални сега, а не като мине сезона.
  Има таблици, които не мога да кача в форума и затова смятам да Ви ги изпратя и, ако прецените,
  да ги пуснете в форума.
  Личният ми е-мейл адрес е :idaexpres@gmail.com

  С поздрави надраве 

  .... с удоволствие : ... имаше едно време , един италиански балет - Фантастико ...после фирмата ми имаше в името си : фантастико  Very Happy  - бе създадена през 1990  ...и оттам ми остана и мейла :  fantastiko_bs@abv.bg...някои от старите колеги фотографи - все още живи ... и все още  ми викат - Фантастикото ...
   
   смях смях смях 

  ... е-е-х минало  Neutral

  п.с. сори за спама

   бия се

  Sponsored content

  Re: Техники, тактики и хитрости при улов на зарган от брега

  Писане  Sponsored content


   В момента е: Съб Сеп 22 2018, 09:12