Приключенията на Булти и приятели

приключения без край в памет на Булти


  Дали ние търсим нещо или ....то ни намира

  Share
  avatar
  kuins

  Брой мнения : 1234
  Join date : 06.09.2013
  Age : 71
  Местожителство : Бургас

  Re: Дали ние търсим нещо или ....то ни намира

  Писане  kuins on Вто Юни 24 2014, 10:53

  Уважаеми колега Петров, благодаря за отговора!
  Преди много, много години срещнах една фраза в книгата на семейство шведски изследователи - "Рароя, щастливият остров".
  Че там основното ръководно начало в битието на полинезийците беше изразено в три думи: Аете пае, пае!, което авторът го превежда така: Карай да върви, и утре е ден!
  Проблемът, който обсъждаме, е толкова дребен и незначителен, че е по-добре да кажем и ние:
  -Аете, пае, пае! - и да се радваме на всеки даден ни от Бога ден живот.
  С настоящото считам полемиката, ако е имала такава, за приключена.
  Жив и здрав бъди, приятелю Петров!
  avatar
  chpetrov

  Брой мнения : 636
  Join date : 04.01.2014
  Age : 68
  Местожителство : софия

  Re: Дали ние търсим нещо или ....то ни намира

  Писане  chpetrov on Вто Юни 24 2014, 11:18

  -Аете, пае, пае, приятелю kuins
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 51
  Местожителство : Бургас

  Re: Дали ние търсим нещо или ....то ни намира

  Писане  Булти on Вто Юни 24 2014, 22:04

  ха-ха-ха ха-ха-ха ха-ха-ха 

   либоф-ф-ф 

  ... утре , продължавам с четенето на Форума , че рибата изстива ...

   йедене   avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 51
  Местожителство : Бургас

  Re: Дали ние търсим нещо или ....то ни намира

  Писане  Булти on Чет Юни 26 2014, 00:15

  ...така ... преди минути навън , един Гарван плясна с криле и   ми се яви .... в мозъктЪ горепосочената снимка   Very Happy  ...и пуснах компа ... и видях , че джиповете са три и са различни  Idea ...майната им на спиците , но вижте какво се вижда през предните стъкла  Idea - ми задния пейзаШ - ми тва наистина са три различни коли  Very Happy
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 51
  Местожителство : Бургас

  Re: Дали ние търсим нещо или ....то ни намира

  Писане  Булти on Чет Юни 26 2014, 00:30

  ...с помощта на фотошоп , лесно може да се обърне обратно переспективата и да се създаде огледален образ и след тва снимката да се пререже на две и да се монтират обратно и  наново двете части от изображения  What a Face   ...утре ще гледам по добре  Very Happy  , а и не се знае , кво ще сънувам  Very Happy ....

  ...ако снимката е рекламна - според мен идеята е следната - най малкия джип - противно на логиката ( общо приетата  Very Happy  )  - принципно  : - и в живота и  на снимката е  - най отпред - начи е най добър ...и в тия времена - верно си е тъй ...

  ....тия послания обачИ , според мен са далеч от разбиранията на нашенския бай Ганю , дето живее в панелка и кара луксозен джип ( и го държи навънка  Very Happy )   , ама втора ръка  Very Happy , дето частите му струват м ....та си и...о  Very Happy ...но е голем ... и колкото по голем ... ако може и още по голем ...ако е колкУто автобус - още по добре  - нема страшно - Ганю нафта ще краде  What a Face   

  п.с. ...колега Петров - дали познах  Question 

   замислен
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 51
  Местожителство : Бургас

  Re: Дали ние търсим нещо или ....то ни намира

  Писане  Булти on Чет Юни 26 2014, 23:45

  ... ще се повторя - джиповете са различни   Exclamation  Exclamation  Exclamation  ...
  понякога в НЕТ-а се получават двойни тълкувания на написаното ...едно е да кажеш нещо в лицето на човек , друго е да го напишеш задочно ....

   What a Face
  avatar
  chpetrov

  Брой мнения : 636
  Join date : 04.01.2014
  Age : 68
  Местожителство : софия

  Re: Дали ние търсим нещо или ....то ни намира

  Писане  chpetrov on Пет Юни 27 2014, 12:53

  Булти написа: ...така ... преди минути  навън  , един Гарван плясна с криле и   ми се яви .... в мозъктЪ горепосочената снимка   Very Happy  ...и пуснах компа ... и видях , че джиповете са три и са различни  Idea ...

  Казах, т.е. написах „Аете, пае, пае” и не бих обсъждал повече този дребен и незначителен проблем във форума, но понеже те е посетил гарвана ще си позволя да публикувам само няколко опорни точки (както стана модерно да се изразяват сега) от моето скромно мнение.

  Булти написа: ...майната им на спиците ...

  Преди да изоставим спиците, защото те практически не оказват влияние на илюзиите, нека се взрем още веднаж в тях: на всички задни десни колела една спица сочи вертикално нагоре, на всички предни десни колела една спица сочи вертикално надолу. Убеден съм, че фотографът на тази снимка е роден почти в средата на септември. Ordnung, ordnung ueber alles.

  Булти написа: ...с помощта на фотошоп , лесно може да се обърне обратно переспективата и да се създаде огледален образ и след тва снимката да се пререже на две и да се монтират обратно и  наново двете части от изображения  What a Face   ...

  ОК, ако си на „ти” с Photoshop, Photoimpact, Photomania, GIMP, Pixlr, Corel Draw (т.е. Corel Photo Paint), Zoner Photo Studio, Fast Stone Image Viewer или друг софтуер за обработка на изображения – може да започваш :

  0) Предполага се, че имаш снимка на точно тази ма’ала (някъде в средния запад), както и снимка на един-единствен джип (на мен ми прилича на Ford Maverick).

  1) Завъртане на десните колела на джипа така, че една от спиците на предното колело да сочи надолу, а една от спиците на задното колело да сочи нагоре. Лесно е, ако снимката на джипа е направена перпендикулярно на десните му врати, иначе си е врътня.

  2) Репликиране – 3 отделни изображения на един и същи джип с особено разположени спици.

  3) Копиране на част от покрива и колоните на най-лявата сграда + част от зелената площ зад сградата, вмъкване на част от това изображение на първия от копираните джипове така, че покрив + колони + зеленина да се виждат през предното стъкло и през предното ляво стъкло. Вероятно предното стъкло е тонирано в горния си край, затова и изображението трябва да бъде тонирано по подходящ начин. Прецизно дозирано увеличаване на цялото получено изображение. Задният джип май е готов.

  4) Копиране на част от бетонираната пътека и тревната леха от дясната страна на улицата + част от зелената площ пред сградите, вмъкване на част от това изображение на втория от копираните джипове така, че бетонирана пътека + тревна леха + зеленина да се виждат през предното стъкло и през предното ляво стъкло. Вероятно предното стъкло е тонирано в горния си край, затова и изображението трябва да бъде тонирано по подходящ начин. Не променяме размера на цялото получено изображение. И средният джип май е готов.

  5) Копиране на част от уличното платно, вмъкване на част от това изображение на третия от копираните джипове така, че част от уличното платно да се вижда през предното стъкло и през предното ляво стъкло. Вероятно предното стъкло е тонирано в горния си край, затова и изображението трябва да бъде тонирано по подходящ начин. Прецизно дозирано намаляване на цялото получено изображение. И предният джип май е готов.

  6) Вмъкване на задния джип в снимката. Мястото на вмъкване трябва да бъде подбрано много удачно - така, че изображението зад стъклото на шофьора „да си застане на мястото”.

  7) Вмъкване на средния джип пред задния, така, че изображението зад стъклото на шофьора „да си застане на мястото”.

  8) Вмъкване на предния джип в снимката.

  Като че ли ментето е готово.

  Да ама не.

  Премери сега габаритите (височина, ширина, дължина) на джиповете на оригиналната снимка http://bulti.forumn.org/t469-topic#14815

  ...

  Ако на мен ми беше хрумнало да направя тази велика снимка :

  1) Преди всичко бих потърсил подходящата местност. Доста бих потърсил. Критерии - виж червените и сините линии  2) Трябва да имам на разположение 3 автомобила Ford Maverick. Тук в България това е проблем.                        
  3-те автомобила Ford Maverick трябва да са еднакви на външен вид и - разбира се - с различни серийни номера на рамите и на двигателите.
  Тук в България и това може да е проблем.  

  3) Паркирам 3-те джипа до тревната леха вдясно от улицата.

  4) С подвижен хидравличен автокрик на колелца за няколко минути повдигам всеки от джиповете и завъртам десните им колела така, че една от спиците на всяко предно колело да сочи надолу, а една от спиците на всяко задно колело да сочи нагоре. Ordnung, ordnung ueber alles.

  5. Снимам.

  Задният джип изглежда по-голям. Предният джип изглежда по-малък.

  А не са.

  Премери пак габаритите (височина, ширина, дължина) на джиповете.

  Ееее ?

  Открих тази снимка разглеждайки сайтове със свободен достъп, в които имаше стотици файлове на подобни изображения - създаващи неочаквани илюзии.

  Ето още едно :  Имаше и сайтове за такива изображения, в които достъпът се заплаща. Какво ли има там ?

  Сега си спомням за тази снимка от Мириус  И си мисля, че ако пред някоя стена (на блок или гараж) има опънати по подходящ начин жици (нишки) и нарисувани по подходящ начин линии, то най-близкото окачено попче може би ще изглежда колкото малка атерина, а най-далечното – почти колкото паламуд..

  Булти написа: ... най малкия джип - противно на логиката ( общо приетата  Very Happy  )  - принципно  : - и в живота и  на снимката е  - най отпред - начи е най добър ...  

  Не играя на тото, не съм нито депутат, нито министър, нито директор на държавна агенция, нито областен управител, нито кмет, нито общински съветник, не очаквам наследство, т.е. няма как да гушна достатъчно пари, за да си купя един от 3-те джипа.

  Ако все пак ми предложат да си избера един от тях – бих избрал предния.

  Един колега казваше : обещае ли ти попа прасе – бегай с торбата, че може да се отметне.

  Без да се колебая ще потегля веднага (без маневри) с пълна газ и със свирене на гуми – преди дарителят да е размислил.

  Още веднаж : Аете пае пае
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 51
  Местожителство : Бургас

  Re: Дали ние търсим нещо или ....то ни намира

  Писане  Булти on Пет Юни 27 2014, 13:09

  либоф-ф-ф
  avatar
  Ватус

  Брой мнения : 1175
  Join date : 29.10.2010
  Age : 62
  Местожителство : Бургас

  Re: Дали ние търсим нещо или ....то ни намира

  Писане  Ватус on Сря Юли 16 2014, 20:52

  Да ви кажа право и на мен тези дни ми се случи то%тя% да ме намери.
  Отдавна се заглеждам в обявите за еФтинки малки колички и бях мернал една "Опел Корса" и тръгнахме с жена ми да я погледнем, без никакви сериозни намерения за покупка, ама объркахме авто-къщите и изведнъж една "тойотичка" започна да ни намига закачливо, да ни се усмихва кокетно и уж беше само флирт, ама след десетина минути вече бях омагьосан от тази чаровница и след още пет, вече броях капарото на пичагата авто-джамбазин, а от там хукнах да търся пари на заем.
  Та наистина човек не знае в кой момент точно, нещото ще ни намери и ще се настани трайно в живота ни... Very Happy 
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 51
  Местожителство : Бургас

  Re: Дали ние търсим нещо или ....то ни намира

  Писане  Булти on Сря Юли 16 2014, 21:07

  ... направил си по добрия избор с Тойотката ...

   йессс

  п.с. не знам дали съм писал досега , но моята калинка си я купих , по кажи речи същия начин ... най важното е - според мен - колкото и малка да е , да може да ти събира харпуня  Very Happy  ...
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 51
  Местожителство : Бургас

  Re: Дали ние търсим нещо или ....то ни намира

  Писане  Булти on Сря Юли 16 2014, 21:46

  ... Ватусе , да направим експеримент   Very Happy - докато те четох , за секунди получих визуализация ... и в нея видях  , че колата ти е синя  Very Happy ....верно ли е  Question 

   надраве
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 51
  Местожителство : Бургас

  Re: Дали ние търсим нещо или ....то ни намира

  Писане  Булти on Сря Юли 16 2014, 22:47

  ... явно вече хапваш и пийваш и ... не ти е до Форума ...ще се доуточня - видях светлосиня кола - металик ... за мен е важно да видим - дали съм познал - понякога мислените визуализации - лъжат ... преди малко , жената каза , че предната ти кола е била синя - верно - май беше тъмносиня  ... аз подсъзнателно виждам ( душите им ) хората в различни цветове - така както спектъра на светлината - не говоря за аура - тва си е мое Бултивиждане  Very Happy ... вашият цвят - на теб - син , на жена ти - жълтосин , на дъщеря ти - тъмносин , сина ти не съм го виждал на живо , зетя също - за тях незнам ... фотографска му деформация ...

   надраве
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 51
  Местожителство : Бургас

  Re: Дали ние търсим нещо или ....то ни намира

  Писане  Булти on Сря Юли 16 2014, 23:12

  ....опа-а-а , ся стана интересно , жената казва че е червена  Very Happy ... и-и-и , дано да се сетиш да влезеш , че вързахме бас ....

   смях смях смях 

   скок 
  avatar
  Ватус

  Брой мнения : 1175
  Join date : 29.10.2010
  Age : 62
  Местожителство : Бургас

  Re: Дали ние търсим нещо или ....то ни намира

  Писане  Ватус on Чет Юли 17 2014, 06:41

  В интерес на истината страшно обичам "Синьото" и вимаги съм си мислел, че следващата ми кола ще е син металик, ама в случая нито ти, нито Катя сте познали," Ярисчето" е черен металик. Very Happy 
  avatar
  kuins

  Брой мнения : 1234
  Join date : 06.09.2013
  Age : 71
  Местожителство : Бургас

  Re: Дали ние търсим нещо или ....то ни намира

  Писане  kuins on Чет Юли 17 2014, 08:54

  Ватус написа:В интерес на истината страшно обичам "Синьото" и вимаги съм си мислел, че следващата ми кола ще е син металик, ама в случая нито ти, нито Катя сте познали," Ярисчето" е черен металик. Very Happy 

  Честито, Ватусе, да си жив и здрав, безаварийно каране ти желая!
  Едно време, при "зрелият социализъм", когато чакахме по двадесетина години за Мускал дванадесетица и Ладата беше върха на аФтомобилите, имаше широко разпространен лаф:
  "Цвят кола не кара!"
  Първата ми кола през 1972 год. беше патешко жълто, като ходех за "гъби" бой  из шубраците, от цял километър се забелязваше за радост на воайорите. Very Happy Very Happy Very Happy 
  Сега карам черен металик, но вече само чета за "гъбите" и тяхното събиране. Very Happy Very Happy Very Happy 
  Бъди здрав, и още веднъж - честито придобивка!
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 51
  Местожителство : Бургас

  Re: Дали ние търсим нещо или ....то ни намира

  Писане  Булти on Чет Юли 17 2014, 11:34

  Ватус написа:В интерес на истината страшно обичам "Синьото" и вимаги съм си мислел, че следващата ми кола ще е син металик, ама в случая нито ти, нито Катя сте познали," Ярисчето" е черен металик. Very Happy 

  - Йе-е-е ... 75 процента съм познал ...

   ха-ха-ха
  avatar
  chpetrov

  Брой мнения : 636
  Join date : 04.01.2014
  Age : 68
  Местожителство : софия

  Re: Дали ние търсим нещо или ....то ни намира

  Писане  chpetrov on Чет Юли 17 2014, 12:06

  Честито,
  със здраве да я караш,
  без аварии,
  срещите с КАТ дълги не повече от минута,
  по-малко срещи с автомонтьори,
  по-често (колкото може) "за гъби"

   наздраве
  avatar
  Ватус

  Брой мнения : 1175
  Join date : 29.10.2010
  Age : 62
  Местожителство : Бургас

  Re: Дали ние търсим нещо или ....то ни намира

  Писане  Ватус on Чет Юли 17 2014, 14:30

  Благодаря ви приятели! ръкостискане 
  Мисля, че сте наясно, че колата не е първа младост, ма то и аз вече не съм, така, че няма да си търсим много маана. Very Happy 
  Единственното успокоително нещо е, че и аз и тя сме много запазени за годините си. смях 
  Преди малко се върнах от оглед при монтьора и се оказа, че десен заден амортисьор е изтървал, ама като си помисля, че от една година и мен ме боли зверски лява тазобедренна става, си викам, че това са нормални неща за възрастта. Wink 
  Има още няколко нещица като накладки, тампончета...които искат "лекарска" намеса, ама постепенно ще ги лекуваме.
  "Гъби" бих казал, че вече от доста години не ходя да "бера", пък ми дойде и акъла с възрастта и сега се чудя за какво съм хамалувал в младостта. Twisted Evil 
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 51
  Местожителство : Бургас

  Re: Дали ние търсим нещо или ....то ни намира

  Писане  Булти on Чет Юли 17 2014, 14:46

   опасен агент Куинс написа:Първата ми кола през 1972 год. беше патешко жълто, като ходех за "гъби" 

  - бат Куинс ... та аз  " виждам "    твоя цвят - жълт ... кралски ... мани москвичите и ладите , я си представи  : едно жълто Феррари как щи ходи ...

   
  avatar
  kuins

  Брой мнения : 1234
  Join date : 06.09.2013
  Age : 71
  Местожителство : Бургас

  Re: Дали ние търсим нещо или ....то ни намира

  Писане  kuins on Чет Юли 17 2014, 18:21

  Булти написа:
   опасен агент Куинс написа:Първата ми кола през 1972 год. беше патешко жълто, като ходех за "гъби" 

  - бат Куинс ... та аз  " виждам "    твоя цвят - жълт ... кралски ... мани москвичите и ладите , я си представи  : едно жълто Феррари как щи ходи ...

   

  Ми то кат са замисля, моята си беше истинско Феррари, бях горд собственик на новичка Шкода 100 ЕС. Very Happy и ми ходиши много добре.
  Не забравяй, че чехите и тогава се обръщаха един към друг с:
  " Пане връхний", а в далечното минало бяха печелили рали Монте Карло, доколкото си спомням.
  А "гъбарството" си беше опасен занаят, никога не си сигурен дали не си попаднал на смъртоносен двойник. опело 
  avatar
  chpetrov

  Брой мнения : 636
  Join date : 04.01.2014
  Age : 68
  Местожителство : софия

  Re: Дали ние търсим нещо или ....то ни намира

  Писане  chpetrov on Пон Юли 21 2014, 11:46

  kuins написа:... Преди много, много години срещнах една фраза в книгата на семейство шведски изследователи - "Рароя, щастливият остров". Че там основното ръководно начало в битието на полинезийците беше изразено в три думи: Аете пае, пае!, което авторът го превежда така: Карай да върви, и утре е ден!


   
  Рароя - френска Полинезия

  миролюбие + весел мързел
  без кражби, без съперничество и жестоки вражди
  китари, песни, веселби и гощавки
  младите неуморно танцуват, лудуват и се любят на воля
  старите не ги укоряват за разпуснатост
  възрастните мъже не си спомнят колко пъти са били женени
  жените не винаги са наясно кои точно са децата им,
  защото много често ги дават други да ги отглеждат или сами дундуркат комшийски деца
  това ТАМ е в реда на нещата  дори когато играят футбол между кокосовите палми - победител никога не се излъчва
  ако някой отбор поведе в резултата,
  то най-добрите му играчи преминават към противника
  и докато головете не бъдат изравнени - мачът не завършва  гладът в Рароя е непознат
  островът е заобиколен от коралови рифове, които затрудняват нашествениците
  във водите на океана гъмжи от риба
  морското дъно е пълно с миди, някои от тях крият бисери
  на сушата растат кокосови палми
  сърцевината на кокосовия орех – копрата - е едновременно храна и стока  рароанците не се притесняват от нищо
  спокойно отлагат днешната работа за утре и още по-добре за вдругиден
  захващат се със смели начинания и също така смело ги изоставят
  посрещат несполуките хладнокръвно, дори с насмешка
  и често възкликват: „Аета-пае-пае”
  което на български би могло да се преведе и като „хич да не ти пука"  Благодаря, приятелю kuins – без теб Рароа нямаше да ме намери
  avatar
  kuins

  Брой мнения : 1234
  Join date : 06.09.2013
  Age : 71
  Местожителство : Бургас

  Re: Дали ние търсим нещо или ....то ни намира

  Писане  kuins on Пон Юли 21 2014, 12:05

  [quote="chpetrov"]
  kuins написа:... Преди много, много години срещнах една фраза в книгата...

  Благодаря, приятелю kuins – без теб Рароа нямаше да ме намери[/size][/center]

  Мен Рароя ме намери преди повече от тридесет години и още не ме е изоставила. Робинзон 
  Бях ДЛЪЖЕН да я споделя с Приятелите и другите Приключенци. ръкостискане 
  Дори и на достолепна възраст, дълбоко в себе си ние оставаме едни любопитни и с широко ококорени очи деца.
  Пожелавам на всеки да запази в себе си частица от детството си.

  P.S. Далеч съм от мисълта да преминем от инфантилната в синилната възраст, за да бягаме от калташката ни (извинявам се за израза) действителност.
  avatar
  Ватус

  Брой мнения : 1175
  Join date : 29.10.2010
  Age : 62
  Местожителство : Бургас

  Re: Дали ние търсим нещо или ....то ни намира

  Писане  Ватус on Пон Юли 21 2014, 16:49

  Бе то и ние тука си имаме Рароавци, нашите мангали и те водят сходен начин на живот. Very Happy 
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 51
  Местожителство : Бургас

  Re: Дали ние търсим нещо или ....то ни намира

  Писане  Булти on Пон Юли 21 2014, 16:53

  ... само една по големичка яхта ни трябва .... и сме там ...

   танц 

  avatar
  chpetrov

  Брой мнения : 636
  Join date : 04.01.2014
  Age : 68
  Местожителство : софия

  Re: Дали ние търсим нещо или ....то ни намира

  Писане  chpetrov on Пон Авг 18 2014, 15:44

  Животът е това, което се случва около нас, докато ние кроим всевъзможни планове, а ТЕ ни наблюдават


  Sponsored content

  Re: Дали ние търсим нещо или ....то ни намира

  Писане  Sponsored content


   В момента е: Пет Яну 18 2019, 06:29