Приключенията на Булти и приятели

приключения без край в памет на Булти


  Странни народни обичаи!

  Share
  avatar
  ichikonti

  Брой мнения : 409
  Join date : 10.03.2012
  Age : 51
  Местожителство : Севлиево

  Re: Странни народни обичаи!

  Писане  ichikonti on Пон Юни 02 2014, 17:37

  По нашия край, когато невестата не е заплодена до година -две след сватбата я водят на бик.Явно, че мъжът й е курек и семействата на младоженеца и невестата се събират и решават кой ще е бикът.Избира се да е от друго село-през едно или две.Дават се пари или нива.Водят я съвсем официално и после след онождането си я връщат обратно заплодена.
   наздраве 
  avatar
  Jorestes

  Брой мнения : 3623
  Join date : 29.12.2010
  Age : 36
  Местожителство : София

  Re: Странни народни обичаи!

  Писане  Jorestes on Пон Юни 02 2014, 19:33

  Роговица (Кучкинден)
  Народен празник на измамения съпруг. Омъжените жени закичват косите си със здравец и тръгват да обикалят домовете, в които има “кучка”, демек жена с леко поведение. Посреща ги съпругът й, наричан “Рогльо”. Жените го даряват с кравайчета, които да закачи на “рогата си”, злорадстват и пеят:
  “Ставай Рогльо, дърт лешпер,
  носим ти добър хабер:
  Твойта булка от зарана
  трижди вече е еб@на.”
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 50
  Местожителство : Бургас

  Re: Странни народни обичаи!

  Писане  Булти on Пон Юни 02 2014, 20:38

  хоро хоро хоро хоро хоро 
  avatar
  Jorestes

  Брой мнения : 3623
  Join date : 29.12.2010
  Age : 36
  Местожителство : София

  Re: Странни народни обичаи!

  Писане  Jorestes on Вто Юни 03 2014, 06:56

  бой бой бой 

  Душипилец (Рахатник)
  В този ритуал участват най-младите ергени на селото. Пали се голям огън, ергените сядат около него, изуват потурите си и започват да “душат пилето, дорде изплюе семето”. Който се справи най-бързо, бива наречен Рахатник. Другите ергени му поливат да се измие и го даряват на дясното рамо с кърпа и чорапи.
  avatar
  ichikonti

  Брой мнения : 409
  Join date : 10.03.2012
  Age : 51
  Местожителство : Севлиево

  Re: Странни народни обичаи!

  Писане  ichikonti on Сря Юни 04 2014, 08:44

  Курни Заговезни
  През пости оралната любов е забранена, понеже не бива да се слага в уста никакво месо.
  Затова в неделята преди началото на постите се изпълнява обрядът “хамкане”. Най-младият жених в семейството стъпва в средата на трапезата и започва да върти половия си орган, а жените се опитват да го уловят с уста.

   наздраве наздраве наздраве 
  avatar
  ichikonti

  Брой мнения : 409
  Join date : 10.03.2012
  Age : 51
  Местожителство : Севлиево

  Re: Странни народни обичаи!

  Писане  ichikonti on Пон Юни 09 2014, 13:02

  През 80-те отивам да си търся студентска квартира в карталчето отляво на х-л Хемус София.Едни стари-ниски блокчета от 50-те.Там са заселени от партията майка все милиционери, дребни доносници и тем подобни кръндъци от покрайнините на София и близките села, които считат себе си за софиянци.....Хем с привилегии ама дребни, хем обслужващи тогавашната власт, хем с претенциите, че са софиянци.Всичките говорят на развален български, пак с претенциите, че това е правилният български.
  И отивам аз по обявата и гледам апартамент с една бабка!Викам й "А квартирата има ли баня, баня има ли?".А тя ме води в една от стаите.Отдолу постлано с балатум!!!!Вътре печка, шкаф и т.н. приспособления за готвене.Явно хазайката и семейството й вместо за баня, ползват тоалетната за кухня, за да не им се цапа другата кухня Very Happy Вика ми "Ами тука е банята!ЕДИН ПЪТ В МЕСЕЦА си ПАЛИМ и си се КЪПЕМ!!!" стрелба 
  Това беше термина-те си ПАЛЯТ и после си се къпят един път в месеца. потупване 
  Тоя странен народен обичай за къпането един път в месеца, за пръв път го видях в София pirat 


  А пък като бях на квартира на ул."6-ти септември" София, в един стар мезонет от 1922 г./до малките Петте кюшета/, хазаите продали 1/4 от апартамента си на един вече пенсиониран доносник на ДС.Ебаси пича беше тоя.....В неговата част нямаше баня, а банята беше останала в частта на моите хазаи.Тоя въобще не се къпеше.Само тоалетна си беше направил.Викам му "Абе  къде ти е банята?", а той вика "А..аз само тоалетна имам и докато бях на работа се къпех там.".Не ми стана ясно жена му, която беше даскалица къде се къпе-в училището ли????? БГ 
  Тогава останах с впечатление, че тези обичаи ги тачат най-вече там! affraid
  avatar
  Jorestes

  Брой мнения : 3623
  Join date : 29.12.2010
  Age : 36
  Местожителство : София

  Re: Странни народни обичаи!

  Писане  Jorestes on Пон Юни 09 2014, 13:28

  ха-ха-ха скок .........................................
  "квартира на ул."6-ти септември" София, в един стар мезонет от 1922 г./до малките Петте кюшета/, хазаите продали 1/4 от апартамента си на един вече пенсиониран доносник на ДС.Ебаси пича беше тоя.....В неговата част нямаше баня, а банята беше останала в....................."

  Га бях студент бях наел едно малко Таванче на ул."6-ти септември" София, самото таванче беше много кокетно- една голяма спалня, гардероб, хладилник за бири и ракии и маса с няколко стола под една огомна стъклена капандура. Имаше 5 тавански помещения с най-различни обитатели, но само мойто беше с мокро помещение и WC. Три от таванските бяха с едно общо WC и малък душ, с който трябваше Обитателите да се къпят директо върху клекалото. Имаше един образ, който живееше в последният таван и не говореше с никой, ........................ също не ползваше и тяхното общо WC и баня.............................. scratch  confused  affraid .
  След 2год. освободих тавана понеже не живеех там, а го ползвах само за срещи с приятелки и запивки ........................... джаба 

  Sponsored content

  Re: Странни народни обичаи!

  Писане  Sponsored content


   В момента е: Чет Юли 19 2018, 22:24