Приключенията на Булти и приятели

приключения без край в памет на Булти


  Боровинка

  Share
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 50
  Местожителство : Бургас

  Боровинка

  Писане  Булти on Пет Май 09 2014, 11:50

  ...за да не се изгубят мненията , отварям тема тук ...ако желаете продължете тук  Very Happy ...

  noemis
  Fram написа:супер 
  ........
  Американска синя боровинка
  Боровинката ти изглежда страда от алкална почва (листата червенеят)!

  За да имаш успех с отглеждането и е много важно киселинността на почвата да не е по голяма от 5 PH.
  Също така е добре да имаш поне още две боровинки от други сортове - така опрашването е по-добро и добивите са големи (при добро гледане и достигната нормална за вида височина 1,50 - 1,80 м се вадят от 8 до 10 кг плод от храст).  noemis
  Булти написа:Shocked  Shocked  Shocked 

  ...баси , Монка и хабер си нямах , че и от растения разбираш ...

  ...оставам безмълвен ...

   What a Face
  От няколко години гледам боровинки от вида Висока американска боровинка - имам и от по екзотичният сорт Чандлър (стават големи като джанки).

  Без конкуренция Chandler печели състезанието за най-едри плодове. С размери до 25-30мм плодовете са не само големи, но и с отлични вкусови качества. Много продъжителен период на зреене, което може да е предимство или недостатък. Добивите са високи. Изисква слънчево и топло място. Расте нормално до 1,80 м. Неустойчив на Бактериоза- Pseudomonas.   При всяко ходене до Странджа се връщам с по едно-две чувалчета добре изгнила иглолистна дървесина за вкиселяване на почвата.
  Тази година боровинките ми дадоха толкова много цвят, че се наложи да премахвам част от него. :)


  ichikontiНоемис, търся нещо, което ще го правя на вино /щото е най-нетрудоемкото/!Тая боровинка става ли вино?
  До преди да ти вида снимките, си мислех за Арония.  noemis
  ichikonti написа:Ноемис, търся нещо, което ще го правя на вино /щото е най-нетрудоемкото/!Тая боровинка става ли вино?
  До преди да ти вида снимките, си мислех за Арония.
  Нямам никаква представа дали боровинката става за вино - боровинково вино, добре звучи!

  Ето още снимки от сорта vaccinium corymbosum chandler:  chpetrov
  noemis написа:... Боровинката ти изглежда страда от алкална почва (листата червенеят)! ... За да имаш успех с отглеждането и е много важно киселинността на почвата да не е по голяма от 5 PH... Също така е добре да имаш поне още две боровинки от други сортове - така опрашването е по-добро и добивите са големи (при добро гледане и достигната нормална за вида височина 1,50 - 1,80 м се вадят от 8 до 10 кг плод от храст).

  Преди 3 години купих от разсадник някаква американска боровинка - добре разклонен храст висок ~ 50-60 см, с почти тъмнозелени листа дълги по 3-4 см. 

  На следващата година цъфна и някъде през лятото откъснахме 20-на боровинки - по-малки от малка череша, но с невероятен вкус.

  След това листата започнаха да изсветляват и пожълтяват. Растението спря да цъфти. 

  Миналата година през пролетта събрах 1 кофа пръст под килим опадали иглички в чисто борова гора и подмених горния почвен слой.

  Листата пак жълтеят и са малки - не повече от 2-3 см, част от стеблата съхнат, живата част на боровинката е висока 20-30 см, и тази година - вече е май - няма намерение да цъфти. Моята боровинка изглежда по-зле от боровинката на Flipo. Очевидно не създавам подходящи условия. 

  Колега noemis, ако не е тайна : 

  - как да измеря достатъчно точно колко е действителната киселинност на почвата около боровинката ? http://tfa.bg/product/37/kombiniran-tester-za-raztenia-art-48-1000.html (само 20 лв - к'во му плащаш, но колко ли е точен ..)

  - каква част от почвата около растението да подменям - приблизително до каква дълбочина и диаметър около стеблото ? 

  - добре изгнилата иглолистна дървесина - това почвата под опадалите борови иглички ли е или нещо друго ? 

  - дали да не опитам с почва под смърчове над 200 м ? в един от прегледаните от мен сайтове пише : "... Подходяща за културната боровинка е свежата почва на високопланинските тресавища, която се състои от торфена подложка в основата с пясък. Върху всяка почва, на която растат боровинки, могат да се отглеждат и културни..."

  - къде в България мога да намеря истинска vaccinium corymbosum chandler (прегледах www.borovinka.net, www.dolyna-agro.all.biz/bg/razsad-na-borovinka-g2591727, www.gradinata.bg/index.php?page=article&article_id=194, www.blueberry-bg.eu


  noemis
  Всичко, което ти трябва и за което питаш го има в www.borovinka.net (включително висококачествен разсад).
  В нашия район няма кисели почви, затова аз поне подходих радикално. Когато става въпрос за малко на брой растения моят метод е приложим, но ако смяташ да гледаш над 10 храста е по-добре да вкиселяваш почвата със сяра S смляна или на гранули (почвата се подготвя 1 година преди засаждането!!!).

  В моя случай реших да използвам 100% органична материя (да не се бърка с хумус) - за целта смесих добре угнила борова дървесина (от паднало борово дърво, на което стволът му е толкова изгнил, че дървесината буквално се разпада в ръцете - PH около 3,5), угнили борови иглички (PH около 5,5) и компост от градината в съотношение приблизително 1:2:3. Всичко това го поставих в кашпа от керамични/глинени тухли (дърво също е добре), защото бетонът и производните му имат гадното свойство да правят всяка почва алкална с течение на времето. На дъното на кашпата поставих 10 см дренаж от натрошена керемида и чакъл. Боровинката има плитка коренова система, така че не е нужно кашпата да е по-висока от 60-80 см. Важно е да се помни, че при разграждането си иглолостната дървесина поглъща много азот и затова боровинки засяти в такава почвена смес е необходимо да се торят с азот в количества два пъти повече от нормалното (най-добре е с Карбамид (Уреа) CH4N2O).

  Ако все пак искаме да сеем боровинките в земята, може да се използва следния метод: изкопава се дупка с размери около 1х1 м и дълбочина около 80 см; стените на дупката се изолират от нормалната почва с керамични керемиди от покрив или с набити клони/дъски от иглолистна дървесина. Дъното се дренира с борова дървесина и/или клонки. Много важно условие е теренът за засаждане да има лек наклон, който не задържа вода или да се използва повдигнато почвено легло - добрият дренаж и почвена аерация също са от съществено значение.

  Най-добрата органична материя все пак е торфът (набавяте си го от там, където растат и нашите боровинки). 
  Важно: торфът, който продават по магазините е стабилизиран, т.е. алкален и няма да ви свърши никаква работа!!!

  За повече цвят (съответно плодове) ви трябват поне 3 различни сорта боровинки, ако са само от един сорт, плододаването е по-слабо.
  chpetrovБлагодаря за съветите, noemis

  Ще опитам да "вкиселя" почвата с полуразпаднали се борови дървета + стари иглички + почва от Алеко или Кумата - там има сини и червени боровинки. Няма да правя плантация, защото нямам място в градината за повече от 2-3 храста боровинки - пусти мерак..
  FramГолямо благодаря noemis Чиърз
  Тъй като, моите боровинки са в земята явно наесен ще се вадят и по горната процедура ще се вкиселява почвата. От кой разсадмик мога да поръчам други сортове. Като се замисля незнам тези какъв точно сорт са, на етикета пишеше само американска синя боровинка.

   В момента е: Пон Юли 16 2018, 01:43