Приключенията на Булти и приятели

приключения без край в памет на Булти


  Чел ли е Френсиз Бофорт „Къщата на Мапуи” ?

  Share
  avatar
  chpetrov

  Брой мнения : 636
  Join date : 04.01.2014
  Age : 67
  Местожителство : софия

  Чел ли е Френсиз Бофорт „Къщата на Мапуи” ?

  Писане  chpetrov on Пет Фев 28 2014, 20:08

  Преди няколко вечери един от вътрешните гласове настойчиво ми пошепна : прочети нещо за Пацифика. Нямаше как да прескоча този разказ http://chitanka.info/text/2229 .

  Малък тихоокеански остров. Навън е слънчево, тихо и задушно, в океана се виждат неизвестно как появили се огромни и дълги вълни, които разтърсват островчето и заливат все по-голяма част от него. Барометъра непрекъснато спада. Появява се лек ветрец, който бързо увеличава скоростта си и скоро става бурен. За да се спасят островитяните започват да се катерят нависоко по палмите и да се привързват с въжета. Ураганът разрушава скромните постройки, изкоренява или чупи една след друга палмите, а чудовищните океански вълни заливат целия остров. Малкото оцелели за дълго са откъснати от света.

  На "съкратения" капитански курс споменаха за ска̀лaта на Бофорт.


  Роденият в Ирландия контраадмирал сър Френсис Бофорт (Francis Beaufort 27.05.1774 – 17.12.1852 г.) през 1806 г. въвежда стандартна ска̀ла за измерване на силата на вятъра, варираща от 0 (за спокойно време) до 12 (за ураган).  Всяка стойност в ска̀лата представя специфичен обхват от скорости на вятъра и описания на ефектите на вятъра върху морската повърхност и върху напълно оборудвана военна фрегата от този период.  Първоначално ска̀лата е развита като система за измерване на силата на вятъра без използване на инструменти.  По-късно е модифицирана да показва описания на ефектите на вятъра и върху сушата.  Ска̀лата все още е в употреба за същата тази цел и за да обединява различни компоненти от климатичното време (сила на вятъра, състояние на морската повърхност, наблюдаеми ефекти) в една обща картина.  Ураганът на Бофорт описва непълно страховитата картина на Джек Лондон.  Оказва се, че за описание на тропически циклони се използват няколко различни ска̀ли, които се различават помежду си по силата на максималния вятър и по местата където възникват. В западната част на Тихи океан тропическите циклони се класифицират по ска̀лa на Японската метеорологична служба. В северната част на Индийски океан за класификация се използва ска̀лa на Индийския метеорологичен департамент. В югозападната част на Индийски океан се прилага ска̀лaта Метео-Франс на Реюнион. В югоизточната част на Индийски океан и южния Пацифик се използва ска̀лa на Австралийското бюро по метеорология.

  Ска̀лaта на Сафир-Симпсън определя силата на тропическите циклони в по-голямата част от Западното полукълбо, когато надхвърлят силата на тропически депресии/бури и се превръщат в урагани. Ска̀лaта разделя ураганите на 5 категории, разграничавайки ги по силата на техните постоянни ветрове. Горната граница на ска̀лaта на Бофорт е 119 км/ч. За да бъде определен за ураган, тропическият циклон трябва да има най-силни постоянни ветрове от най-малко 119 км/ч (34 м/с). С категория 5 по скалата на Сафир-Симпсън се класифицират ураганите, които превишат 249 км/ч.  Категориите по скалата са предназначени предимно за измерване на потенциалните щети и наводнения, които ураганът ще предизвика, докато е на сушата, въпреки че са били критикувани като твърде прости. Официално, скалата на Сафир-Симпсън се използва за урагани, формирани в Атлантическия океан и северния Пасифик, източно от Международната линия за смяна на датата. Другите райони в света, които са под въздействието на такива бури, използват други скали и категории, за да ги определят. В зависимост от това кой е районът, тези бури се наричат "циклони" и "тайфуни".

  Скалата разделя ураганите в пет различни категории въз основа на вятъра, атмосферното налягане и повишаването на нивото на водите. Американският национален център по ураганите определя ураганите от категория 3, 4 и 5 като значителни урагани.

  Ураганите от първа категория (Алис’1954, Дани’1985, Джери’1989, Исмаел’1995, Гастън’2004, Умберто’2007, Борис’2008, Берта’2008) обикновено не причиняват значителни щети на постройките, но изкореняват дървета и отвяват керемиди и дъски от лошо проектирани покриви. Тези урагани понякога предизвикват наводнения по крайбрежията и причиняват малки щети на пристанищата.

  Урагани от втора категория (Карол’1954, Диана’1990, Ерин’1995, Алма’1996, Марти’2003, Хуан’2003, Доли’2008) нанесят щети на покриви и лошо проектирани врати и прозорци. Значителни щети ураганът нанася на растителността и земеделските култури, на някои пътни знаци и в пристанищата.

  Урагани от трета категория (Алма’1996, Алисия’1983, Фран’1996, Исидор’2002, Джийн’ 2004, Лейн’2006), както и урагани с по-голяма сила, са значителни урагани. Тези урагани причиняват повреди на малки и стандартни жилища. Обикновено ураган от такава категория разрушава сгради без стабилна основа. Наводненията близо до брега, предизвикани от повишаването на нивото на водите, разрушават по-малките постройки, докато плаващи отломки удрят по-големите. Допълнително, теренът може да бъде наводнен сериозно дори и далеч от брега.

  Ураганите от четвърта категория (Иники’1992, Ирис’2001, Чарли’2004, Густав’2008)  предизвикват по-големи повреди на неносещи стени и покривите на малки резиденции. Тези урагани предизвикват ерозия на плажовете. Дори и далеч от брега, теренът може да бъде силно наводнен поради голямото повишаване на нивото на водите от 4 до 5,5 m. Ветровете на ураган от четвърта категория са със скорост над 210 km/h и изкореняват дървета, нанасят щети на сградите, покривите, пристанищата, бензиностанциите. Ураганите от такава категория са много опасни за населените места.

  Ураган от пета категория (Андрю’1992, Катрин’2005, Дийн’2007, Феликс’2007) разрушава почти всичко по пътя си. След преминаването на такъв ураган много постройки и керемидени покриви са разрушени. Чупят се прозорци, врати, срутват се някои стени. Повишаването на нивото на водите с над 5,5 m води до наводнение в крайбрежните райони и в приземните етажи на сградите. При преминаване на такъв ураган покрай населени места се изисква евакуация на населението.

  Цяло щастие е, че сме сравнително далеч от тропическите циклони. За нас е важно състоянието на морето, което се характеризира с височината на вълните, периодът и силата им и практически се определя по деветобална скала.  

  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 50
  Местожителство : Бургас

  Re: Чел ли е Френсиз Бофорт „Къщата на Мапуи” ?

  Писане  Булти on Съб Мар 01 2014, 13:07

  супер 

  ....много интересна тема ....

   В момента е: Чет Юли 19 2018, 22:17