Приключенията на Булти и приятели

приключения без край в памет на Булти


  Beach fishing

  Share
  avatar
  chpetrov

  Брой мнения : 636
  Join date : 04.01.2014
  Age : 68
  Местожителство : софия

  Beach fishing

  Писане  chpetrov on Вто Фев 25 2014, 16:16

  Плажен риболов на дъно


  Плажовете са едни от най-популярните дестинации за риболов и не е трудно да се разбере защо : сравнително лесен достъп, полегато дъно - обикновено без закачки и възможност за улов на различни видове риби. Чакълестите плажове са със сравнително стръмно дъно и пред тях водата е дълбока.


  Дъното пред пясъчните плажове обикновено се понижава плавно, на значително разстояние от брега те са отчайващо плитки, но предлагат страхотни гледки, риболов с минимум закачки и нелош шанс за улов на впечатляващи риби – стига да сте далеч от тълпите, които окупират тези места през летните месеци. Плажовете не си приличат и ако търсите подобия може да останете изненадани от множество различни скрити подводни особености. За всеки плаж ще са необходими различни методи и техники, за да хванете рибите, които се намират там.  


  Плоските риби очевидно са приспособени да живеят върху плоски пясъчни дъна и редовно се навърттове и акули.


  A: Зад прибоя се крият барбуни, меджиди, коцомури, мерлузи, акули, скатове  
  B: Лавракът търси храна в прибоя  
  C: Дънна „усснато изравят дъното
  D: Действието на вълните изравя и измества дънни организми към крайбрежието  
  E: Писиупират около третата вълна  
  F:ранят в областта на третото междувълние  
  G: Мусии се движат напред-назад във второто междувякога достигат почти до края на първото междувълние  
  I: Можете да държите въдицата си, да използвате статив/трипод или забита в пясъка тръба

  Риболовната екипировка за плажен риболов е въпрос на личен избор. Невинаги е необходим непременно прът и макара за свръхдалечен кастинг. Примерна комбинация (още веднаж - въпрос на личен избор) - ако можете да си ги позволите - Coastguard Tica (3,9 m 50-150 g) + Abyss TF 8007 Tica.


  Влакното за основната линия и различните аксесоари за изграждане на дънни монтажи също са въпрос на личен избор. В риболовните форуми непрекъснато и подробно се обсъждат различни проблеми свързани с избора на въдица, макара, влакно и аксесоари за дънен риболов.

  Дънни монтажи за плажен риболов - въпрос на лични предпочитания. И все пак за сравнително близък риболов на чисто дъно изобразеният вляво обикновен дънен монтаж с 3 повода дава възможност за използване на 3 различни видове стръв.
           

  За дънен риболов на средно и далечно разстояние е удачно да се използва изобразеният вдясно дънен монтаж с „клипване” (закачане преди замятане) на куките със стръв, поради което при полонтажи за дънен риболов – както на чисто дъно, така и над скалисто дъно или сред водорасли.

  Тактика на плажния риболов
  Важно е вятърът да духа от морето към брега. При взаимодействието си с пясъчнотвеи, миди и други дънни организми и ги разнасят при дмо лакомство.  


  По принцип, всички особености на дънния релеф са притегателни както за по-малките морски същества, така и за рибите, които се хранят с тях. Важно е да се познават особеностите на дъното пред пясъчния плаж. Опитният риболовец може да долови едва видими признаци по повърхността на морето, причинени от подводните особености, но само подводната разходка може да потвърди окончателно предположенията.
  Един от начините за увеличаване на вероятността за улов на плажна ивица със сравнително чисто дъно е да се използва тежест, която да се търкаля под действието на вълните и в крайна сметка да попадне в някой от подводните канали/дерета, често посещавани от различни риби.
  Удачно е след няколко замятания да се променя мястото, което също увеличава шансовете за попадане на стръвта в предпочитано от рибите място.
  Прозрачността на морската вода влияе на рибите така, че денем при по-мътна вода те се приближават по-смело към плитчините и по-уверено поемат стръвта. Нощем при по-бистра вода рибите инстинктивно се насочват към ярко осветените участъци на морския бряг – пристанища, кейове, дискотеки.
  За вътрешни морета (например Северното крайбрежие на Егейско море и в Черно море) приливните вълни и заливаната от тях площ на пясъчния бряг са пренебрежимо малки.
  Има обаче крайбрежия, където приливът залива огромни (за нашите представи) брегови площи, приливните вълни са мощни и учудващо бързи, което изисква своевременни мерки за оттегляне на безопасни места.
  Пясъчните плажове очевидно са популярни сред туристи и почиващи и са пренаселени през лятото. Всеки вид риболов от плажа създава риск някой от плажуващите да бъде ударен от тежестта при замятане, или да бъде закачен с кука.


  Разумно е риболовът от плаж да се избягва в пиковите часове.  Единият шанс за провеждане на сравнително безопасен риболов е много рано сутрин, преди тълпите да са окупирали плажа - за щастие зазоряване е ключово време за хранене на доста морски риби. Другият шанс е нощният плажен риболов, когато е вероятно доста риби да навлязат в сравнително плитки води под прикритието на тъмнината.
  Любителите на плажния риболов не бива да забравят, че дори и по пустите наглед плажове може всеки момент да се появят влюбени двойки, посетители разхождащи своите кучета, наблюдатели на птици, каякари или сърфисти. Въпреки, че е разочароващо - единственият начин за безопасен риболов е преместване на друго – все още празно място.


  Последната промяна е направена от chpetrov на Сря Дек 24 2014, 01:10; мнението е било променяно общо 2 пъти
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 51
  Местожителство : Бургас

  Re: Beach fishing

  Писане  Булти on Вто Фев 25 2014, 16:28

  супер  супер  супер 

   ръкостискане 

   Благодаря ти !!!
  avatar
  Jorestes

  Брой мнения : 3625
  Join date : 29.12.2010
  Age : 37
  Местожителство : София

  Re: Beach fishing

  Писане  Jorestes on Вто Фев 25 2014, 17:07

  Много интересно,  супер супер супер 

  Sponsored content

  Re: Beach fishing

  Писане  Sponsored content


   В момента е: Съб Сеп 22 2018, 08:57