Приключенията на Булти и приятели

приключения без край в памет на Булти


  За Дончо Папазов

  Share
  avatar
  Jorestes

  Брой мнения : 3623
  Join date : 29.12.2010
  Age : 36
  Местожителство : София

  За Дончо Папазов

  Писане  Jorestes on Пон Яну 20 2014, 11:56


  Дончо Папазов е роден в София на 21 февруари 1939. Завършва Висш икономически институт в София през 1961 г. В периода 1961-1979 е бил икономист, научен сътрудник, ръководител група, началник бюро, ръководител на секция “Организация на производството” в ЦНИИТМаш и НИИММ, София.Рекордьор по гмуркане и участник в леководолазни археологически експедиции. Ръководител на програмата „Планктон” (1970-1982), провеждана под егидата на Междуправителствената комисия по океанография на ЮНЕСКО, Българска академия на науките и вестник „Орбита”.

  През 1970 г. изкарва 14 дни в малка рибарска лодка в Бургаския залив на Черно море, без храна, преживявайки само на зоопланктон.

  През 1972 г. пресича, заедно с съпругата си Юлия Гурковска (Джу), Черно море от Варна до Сочи, с корабна спасителна лодка. За 26 дни отслабва 12 кг.

  През 1974 г. заедно с Джу, пресичат Атлантика с корабна спасителна лодка с платна от Гибралтар до Куба. Общо 5 200 морски мили. След 64 дни диета с планктон, отслабва 18 кг.

  През 1976 г., отново с корабна спасителна лодка с платна и с Джу, преплават Тихия океан от Лима-Перу до Сува-о-в Фиджи. За 100 дни и 8 300 морски мили, отслабва 26 кг.

  Експериментира възможностите за оцеляване корабокрушенци. Извършени са психофизиологически изследвания на човек в екстремални ситуации и изследвания на замърсяванията на океана. Дончо Папазов и Юлия са изкарали най –дълго време в света на борда на спасителна лодка (191 дни) и са изминали най-много морски мили (14 000).

  През зимата на 1978 е шкипер на яхтата Тивия и прави обиколка на Европа, през зимата, от Балтийско до Черно море. На борда са Джу и 5 годишната им дъщеря, както и екип на Българска телевизия.

  От 1979 до 1981 година, заедно с Джу и Яна, прави обиколка на света по маршрут Созопол-Средиземно море-Гибралтар-Панама-Торесов проток-нос Добра надежда-Бразилия-Гибралтар-Созопол. Изминава 42 000 морски мили за 777 дни.

  През 1987 г. е шкипер на яхта Тивия, която плава от България за Аржентина. На борда е Методи Савов.

  През 1988 г., на борда на яхтата Тивия, обикаля света сам, без спиране по „невъзможния път” винаги на юг от „ревящите четиридесет градуса”. Преминава през нос Хорн, в разгара на южната зима, на 30 май. Стартира от Буенос Айрес на 1 януари 1988 г. и завършва обиколката на 13 юни 1988 г. за 164 дни, без връзка с брега и кораби. Тогава Дончо Папазов става първият човек обиколил света по „невъзможния път” без спиране.

  През 1989 г. е шкипер на яхта Тивия в плаването от Аржентина до България. На борда е Николай Йотов.

  Дончо Папазов е автор на четири книги, описващи морските приключения, преведени на пет езика.

  За всички плавания е снимал документални филми, които са излъчени в над 20 страни. Отразени са в много български и международни медии.


  Дончо Папазов работи над 20 години като журналист в Българска национална телевизия. Бил е сценарист, редактор и автор на документални филми и предавания. Бил е главен продуцент на телевизионното филмово производство и главен редактор на телевизионно филмово творчество в БНТ. Бил е депутат в 36-то Народно събрание и заместник председател на Съюза на българските журналисти (1993-95). През 2000 г. е бил експерт в Националния съвет за радио и телевизия.  Експедиции Планктон


  Всичко започва много романтично - мечти, фантазии и разкази за далечни брегове, морета, подвизи и приключения. Мама Юлия Гурковска (Папазова) - ДЖУ и Дончо се запознават в Созопол през лятото на 1968. Бързо се разбира какво ги привлича – морето, непознати земи и неистовото желание за пътешествия. Споделенето възхищение от мореплаватели и хора, които се опитват поне малко да изпълнят мечтите си, ги свързва за дълго и прелива в приятелство, любов, партньорство. Вдъхновени от Бомбар и неговите експедиции, поставят началото на Експедиции „Планктон”. Д-р Ален Бомбар прекосява Атлантическия океан с гумена лодка, без храна и вода. За 65 дни, през 1952 година успешно завършва експеримента, като доказва, че може да се оцелее при корабокрушение като се храни с планктон и риби.
  Джу и Дончо започват заедно да кроят планове за морски приключения и да оформят програмата „Планктон”. Свързват се с Междуправителствената комисията по океанография към ЮНЕСКО и Експедиция „Планктон” вече се осъществява под егидата на ЮНЕСКО, което не е без значение и им дава голямо рамо за организирането, както и усилията им да убедят институции като БАН и списание "Орбита" да ги подкрепят в на пръв поглед налудничавите занимания. Много хора се запалват по идеята и им помагат да я осъществят. Засега, само ще нахвърлям какво представлява експедиция „Планктон”. С течение на времето и с помощта на татко ще допълним сайта с много факти, детайли, любопитни и не до там интересни моменти от морските им приключения. Ще се опитаме да отговорим на повечето въпроси и съмнения. Но понеже съм притисната от времето 21 февруари 2009 – Рождения ден на татко, ще си помогна като заимствам от единствената информация достъпна в интернет, събрана и структурирана от Лъчезар Начев от Института по геология на БАН. Много съм благодарна на инж. Начев. Той запълни информационната дупка в интернет за постиженията на Юлия и Дончо Папазови и ми показа колко е важно и аз да направя усилие в тази посока. http://www.geology.bas.bg/plancton.html

  Експедиция „Планктон” е научноизследователска програма, с основна цел да се наблюдава поведението на човека, поставен в крайно тежки условия; изпробването на хранителните качества на планктона и възможностите за оцеляване след корабокрушение. Експедициите са финансирани главно от Комитета за наука, технически прогрес и висше образование, Параходство "Български морски флот", ДСО "Воден транспорт", Българска национална телевизия, и от някои международни организации. Тези изследвания са били част, както от редица международни програми (“Интеркосмос”,”СОЛАС-60”), така и като самостоятелни океанографски програми на ЮНЕСКО за екология, замърсяване и др. Програмата продължава 12 години и преминава през 5 етапа: престой с рибарска лодка в Бургаски залив; прекосяване на Черно море с корабна спасителна лодка с платно; прекосяване на Атлантическия океан и на Пасифика със спасителна лодка с платна, обиколка на света с яхтата Тивия. Накратко това е. Ако ви е станало интересно и любопитно, мама и татко са написали книги за отделните експедиции: "С Джу през Атлантика", "С Джу през Пасифика" и "С Яна около света". Дончо Папазов е автор на последната книга "Невъзможният път", където описва своето самотно плаване около света през 1988 г. с яхтата "Тивия". За съжаление, книгите могат да се намерят само при антиквари, но и до тяхното преиздаване ще стигна.


  Експедиция Планктон I

  Лодка Джу II (конвенционална рибарска лодка)

  продължителност - 15 дни :: 20.07.1970 - 03.08 1970 г.

  маршрут :: Созопол - Бургаския залив

  участник :: Дончо Папазов

  Това е първият експеримент от програмата. Участник е само Дончо Папазов. Той прекарва 15 денонощия в обикновена рибарска лодка в Черно море, на изток от Созопол. Анализът на резултатите показва,че човешкият организъм може наистина без вреда да приема известно количество планктон и то зоопланктон, който допринася за адаптацията на организма към ограничено поемане на храна, без да се замени напълно. За да стане съвсем ясно - по време на експериментите се консумира само планктон и се изследва може ли планктонът да допълни хранителния режим така, че да се издържи и оцелее при екстремални условия.  Експедиция Планктон II

  Лодка Джу III (корабна спасителна лодка с платна)

  продължителност - 26 дни :: 25.05.1972 - 20.06.1972 г.

  маршрут :: Варна - Сочи, пресичане на Черно море

  участници :: Юлия и Дончо Папазови  Това е вторият експеримент от програмата. Този път в програмата се използва корабна спасителна лодка с платна. Целта е прекосяване на Черно море по дължина от гр.Варна до гр.Сочи. Предвижването става главно с платна, а често и с гребане. Хранителният режим е до 50% от общите нужди на организма и отново е съобразен и се запълва с планктон и риба. Всичко се записва в дневници. Резултатите показват,че поемането на дневно на около 150 г. зоопланктон е предотвратил и намалило очакваното значително изтощение на организмите им.

  Това е първото прекосяване на Черно море с такъв клас ветроходен съд.  Експедиция Планктон III

  Лодка Джу IV (корабна спасителна лодка)

  продължителност - 63 дни :: 08.05.1974 - 16.07.1974 г.

  маршрут :: Гибралтар - Сантяго де Куба, пресичане на Атлантическия океан

  участници :: Юлия и Дончо Папазови

  Това е третият експеримент от програмата и първият от серията "рискови". Участници са Юлия и Дончо Папазови, вече семейство с дъщеря Яна на 8 месеца. Експериментът, в случая прекосяване на Атлантическия океан от Гибралтар до о-в Куба е изключително рисков, както поради вида на ветроходния съд неговите особености и възможности за управление, така и в навигационно отношение. Използваната корабна спасителна лодка с обща и дължина около 8 м. е частично запалубена (до средата) и е направена малка 40 см.висока рубка. Мачтата е алуминиева тръба с височина 5.2 м. Използваното ветроходно стъкмяване е грот и стаксел. Навигационното оборудване е класическо без електронни средства. Лодката разполага със спасителна радиостанция на акумулатори и ръчен генератор. Хранителният режим на участниците е подобен на втората експедиция, с до 40% от минималните необходими калории и до 50% за сладката вода на човек. Останалите калории се набавят от уловения зоопланктон.

  Най-сериозното изпитание е в първите дни след Гибралтар. Това е 8 дневна буря и пълната липса на почивка и сън през този период, освен това към всички трудности може да се прибави и непрекъснатото изхвърляне(главно ръчно) на влизащата през борда вода. Изключителен късмет е, че по щастлива случайност, (както по-късно разбират) са успели да избегнат ураган движещ се по техният път, но с няколко дни закъснение. Това е и на практика, първото крайцерско плаване на конвенционална безкилова спасителна лодка с платна.


  Експедиция Планктон IV

  Лодка Джу V (корабна спасителна лодка)

  продължителност - 140 дни (100 дни в морето) :: 17.03.1976 - 03.08.1976 г.

  маршрут :: Каляо - Маркизки острови - Таити - Самоа - Фиджи

  участници :: Юлия и Дончо Папазови


  Това е четвъртият експеримент от програмата. Опитът придобит при предишният експеримент, си казва думата и подготовката на тази експедиция е значително по-сериозна и професионална. Използваната корабна спасителна лодка с обща и дължина около 8.5 м. е запалубена този път изцяло и има възможност за оттичане на водата. Рубката е много по удобна и функционална. Височината на мачтата е малко по-голяма 7.5 м. ,стъкмяването е “гафелно” пак с грот и стаксели. Този път лодката е оборудвана с любителска късовълнова радиостанция. Сега акумулаторните батерии се зареждат от двигателя - 16 кс. Имат постоянно осветление на компаса, тор светлина и постоянно напрежение за радиостанцията. Сериозно изпитание и неудобство е ,че сега както и в предишната експедиция е необходима непрекъснатата вахта на руля тъй като няма автоматично управление, както e при една яхта.

  Отново изпълняват научни програми попълват тестове и водят различни наблюдения. Хранителният режим е подобен на третата експедиция, с малки подобрения. Използват се и лиофилизирани плодове. За съжаление както и в третата експедиция имат проблеми със консервираната прясна вода. Консервените кутии в които е затворена питейната вода отново ръждясват и променят вкуса и.

  В едно пътешествие от 14800 км. в Тихия океан със спасителна лодка газеща само 30 см. и с първо спиране след Каляо на Маркизките острови при разстояние от около 8700 км., цяло щастие е да нямаш сериозни проблеми. За нещастие на Джу и Дончо се случва може би най-лошото. В началото се скъсва антената на радиостанцията и е невъзможно да се поправи при условията в океана. Това води до прекъсване на връзката и невъзможност за предаване на сигнал за помощ. По късно се счупва перото на руля, а на около 1000 мили от Каляо при една буря се счупва мачтата. Почти невероятно е , но Джу и Дончо успешно се справят със двата основни проблема. Правят нов румпел от остатъците на стария, вдигат нова мачта от гика на грота и правят ново стъкмяване което дава ход на лодката. Не е необходимо да влизаме в подробности, но малко хора в тяхното положение биха се справили толкова успешно с такива проблеми и не биха се върнали обратно, имайки пълно право на това.

  Цяло чудо е с такова стъкмяване и с намалени възможности за ход и управление да намериш в океана Маркизите. Но Джу и Дончо го правят изминавайки около 7000 км. по този начин и успешно пристигат на 10.05.1976 г. на Маркизите в Хива Оа. Едва в Таити успяват да ремонтират и подменят мачтата със нова. Изключително трудно и мъчително е маневрирането им в района на о-в Самоа и Апия поради опасността от разбиване в рифовете от силното течение и безветрие.


  Планктон V
  Експедиция Планктон V

  Обиколка на света с яхта "Тивия"

  продължителност - 777 дни :: 29.04.1979 - 14.06.1981 г.

  участници :: Юлия, Дончо и Яна Папазови


  Това е петият последен експеримент от програмата.

  Предизвикателство е, че този път взимат със себе си и дъщеря си за близо две години обиколка на света. Яхтата, с която тръгват на път е двумачтовият йол "Тивия", сериен модел "Конрад 45", произведен в корабостроителницата "Дж.Конрад" град Гданск, Полша. Собственик на яхтата е Българска национална телевизия. Някои технически подробности: дължина 13.65 м, ширина на мидъла 9.6 м, дължина на водолинията 9.5 м, газене 2.0 м, водоизместване 10.0 т, ветрилна площ 80.0 кв.м. Двигателят е дизелов "Volvo". Яхтата този път е оборудвана с любителска радиостанция от по-висок клас. Електрооборудването на яхтата е с акумулаторни батерии, подсигурени от ветрови генератор, хидрогенератор и от дизеловия двигател. Яхтата е оборудвана и с локатор. Това плаване и научните експерименти този път са изцяло под патронажа на Българска национална телевизия, която е и собственик на яхтата. Отново се изпълняват различни научни програми, попълват се тестове и се водят различни наблюдения. Един от най-важните експерименти е поведението на групата и нейните психофизични показатели при различни екстремни ситуации. В тази експедиция, в която вече участва и дъщеря им Яна, експериментите са допълнени и с изучаване програмата за I клас при необичайни условия в световните океани.

  При тази експедиция е важно да се отбележи, че Джу, Дончо и Яна преминават успешно през четири от най-трудните и опасни за плаване от ветроходи места в света, без да имат каквито и да било сериозни повреди или проблеми.

  Това са: Торесовия проток, Индийския океан, Нос Добра Надежда и вълните "убийци" в Игленото течение.

  Експедицията преминава през следните етапи:

  I етап :: 29.04.1979 - 11.10.1979 г. :: Созопол, Гибралтар, Канарски острови, Мартиника, Венецуела, Кюрасао, Панама.
  От Созопол до Гибралтар (29.04.1979 - 5.06.1979), на борда на Тивия са Хари Младенов и Стоян Миладинов от Българска телевизия, за да снимат филм.

  II етап :: 29.10.1979 - 01.08.1980 г. :: Еквадор,Таити,Тонга, Раротонга, Фиджи, Нова Гвинея, Торесовия проток, Порт Дарвин Австралия.

  III етап :: 11.08.1980 - 17.10.1980 г. :: Порт Дарвин, о-в Рождество, о-в Мавриций, о-в Рейюнион.

  IV етап :: 17.10.1980 - 21.01.1980 г. :: о-в Рейюнион, Дюрбан, нос Добра Надежда, Кейптаун.

  V eтап :: 21.01.1981 - 23.02.1981 г. :: Кейптаун, о-в Св.Елена, Бразилия.

  VI етап :: 17.03.1981 - 10.05.12981 г. :: Бразилия, Азорски острови, Гибралтар.

  VII етап :: 16.05.1981 - 14.06.1981 г. :: Сеута, Алжир, Истанбул, Созопол.

  Като цяло експедицията е успешна и със нея завършва продължилата 12 г. програма "Планктон".  С яхта Тивия около Европа
  Около Европа през зимата

  продължителност - 91 дни:: 6.09.1978 – 9.12.1978

  маршрут :: Гданск – Балтийско море – Бискайски залив – Гибралтар – Средиземно море – Черно море - Бургас

  участници :: Юлия, Дончо и Яна Папазови; Симеон Идакиев-БНТ; Борис Сирийски-БНТ; Румен Костов-БНТ; Петър Андонов-БНТ


  Целта на това плаване е докарването на закупената от Българска телевизия яхта „Тивия”. Яхтата е двумачтов йол, модел „Конрад - 45А” и е построена в Гданск през 1978 г. Предвидена е за екипаж от 6 души и има удобства – хладилник, газова печка, мивка с помпа за морска и сладка вода, щурманска маса, удобна каюта, тоалетна, багажни помещения и спомагателен двигател Волвопента. Предоставена е на семейство Папазови за обиколката на света 1979-1981 г.

  Това е първото плаване на малката Яна (5 г.) и проверка как тя се държи на яхта и в морето. Това е и възможност за Дончо и Джу да свикнат с яхтата и да я разучат преди да поемат на околосветското плаване.
  Особеното на плаването е, че се прави първата подобна обиколка на Европа през зимата – буквално се обикаля Европейския бряг, което е възможно само по море.

  Симеон Идакиев е автор на книгата и телевизионните серии, заснети от него и екипажа на БНТ - „С яхта около Европа”. Мони описва с блестящо чувство за хумор перипетиите, смешните, тъжните и вълнуващи случки с екипажа на яхтата по време на това нелеко пътуване и изминатите 5000 морски мили.


  Невъзможният път
  Експедиция Невъзможният път

  продължителност - 164 денонощия :: 01.01.1988 - 13.06.1988 г.

  маршрут :: Първа българска (без спиране) самотна обиколка на света през нос "Хорн"
  на юг от "ревящите 40 градуса

  участник :: Дончо Папазов
  Созопол - Буенос Айрес (1987) плава заедно с Методи Савов
  Буенос Айрес - Созопол (1989) плава заедно с Николай Йотов


  На 29 декември 1987 г. от яхт клуб Аржентино, Буенос Айрес, Аржентина отплава българската яхта "Тивия" с шкипер Дончо Папазов.

  Неговата цел е околосветска обиколка без спиране в пристанище, винаги на юг от "ревящите четиридесет". Околосветската обиколка започва на 1 януари 1988 г. от фара Сан Антонио и завършва на 13 юни 1988 г. на същото място.

  Плаването трае 164 дни и минава изцяло на юг от четиридесетия паралел.

  И аз, засега, като инж. Начев, ще оставя татко да говори чрез откъси от книгата "Невъзможният път" (ИК 'Мартилен', 1994 г.)

  Яхтата ТИВИЯ сега

  На 9 октомври 2003 г., в созополското пристанище, на пет метра дълбочина потъна яхтата Тивия. Единствена тя в България има зад гърба си над 80 000 мили без аварии. Тивия обиколи два пъти света като прекоси шест пъти Атлантическия океан. Представям си колко бури, щурмове и урагани е издържала, а акостира на дъното в созополското пристанище. Само мачтите й стърчаха над водата. Тъжна гледка. В Созопол, разбира се, си цареше ежедневното спокойствие. Вървяхме по улиците, спираха татко и го питаха какво стана и защо потъна яхтата. Хората смятат Тивия за наша собственост. За съжаление това не е така. Тази яхта е закупена от БНТ през 1978 година. Тя е серийно производство Конрад 45А, модел 1939 г, произведена в корабостроителницата в Гданск, Полша.

  Защо потъна Тивия? Ами колкото и да ме е срам да го кажа от нехайство. Никой в телевизията не се интересуваше от нея. Военните в Созопол са от малкото проявили грижи: изпомпвали са насъбралата се вода и понеже дълго време седеше на кея в тяхната зона, предполагам, са я пазили от разграбване. По нечие нареждане я преместили на котва. Съобщили на собствениците БНТ, но реакция не е последвала. Когато Здравко Драгнев снима филм, се качихме на Тивия. Тя беше в окаяно състояние – разграбена, изгубила всякакъв цвят, изкорубени лебедки и други важни морски приспособления, пропуснала доста вода, но на повърхността. Предполагам, че телевизията няма достатъчно средства и не им е до това да поддържат яхта. В Англия има обичай да излагат яхти с постижения на сушата. Не съм сигурна, че у нас това е добра идея - морските музеи нямат средства да поддържат такива експонати, а и Тивия е прекрасна махагонова яхта, която още четвърт век би могла да кръстосва моретата. Телевизията трябваше да реши дали може да стопанисва една яхта с история или да позволи на фирма с възможности да го прави. Тогава, всеки ден си задавахме въпроса, колко дни ще издържи Тивия под водата и дали е възможно тук да се извади един десет-тонен съд от пет-метровото дъно на созополското пристанище.

  И ето, че такава фирма се намери. Веселин Лазаров и Лъчезар Братоев от "Марина груп" я купиха, измъкнаха я оттам, провлачиха я на буксир до Варна и след продължителен ремонт през 2007 г. я пуснаха на вода.

  На Тивия й се случи най-доброто, което бихме й пожелали. Има нови собственици, които са направили чудеса с нея. За наша радост, в момента тя е във варненското пристанище и напълно готова за нови морски приключения :: http://www.yachttour-bg.com  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 50
  Местожителство : Бургас

  Re: За Дончо Папазов

  Писане  Булти on Пон Яну 20 2014, 21:09

  супер  супер  супер 

  ...и двамата наши мореплаватели са номер 1....

   В момента е: Чет Юли 19 2018, 22:00