Приключенията на Булти и приятели

приключения без край в памет на Булти


  Светилището на бог Аполон-Лечител се е намирало на остров „Св. Кирик”

  Share
  avatar
  Jorestes

  Брой мнения : 3623
  Join date : 29.12.2010
  Age : 36
  Местожителство : София

  Светилището на бог Аполон-Лечител се е намирало на остров „Св. Кирик”

  Писане  Jorestes on Чет Яну 09 2014, 14:53

  Светилището на бог Аполон-Лечител се е намирало на остров „Св. Кирик”

  Едно от значимите открития през тази година в Созопол е станало при проучванията на остров „Св. Кирик и Йолита”, каза Димитър Недев, директор на археологическия музей в град. Това се е случило при проучване на култова яма на острова от младия археолог Теодора Богданова, която е от екипа на доц. Кръстина Панайотова.

  „Отриването на тази яма реши един дългогодишен научен спор относно локацията на храма на бог Аполон – Лечител. В тази яма наред с великолепните зооморфни вази от първата половина на шести век, които са изработени във вид на животни, се откри една чаша с графит и врязан надпис, в който се казва, че някой си жител на Парос - името му не се е запазило, дарява чашата на бог Аполон – Лечител. Това свидетелство категорично след няколко десетилетия доказва тезата на най-известния български епиграф проф. Георги Михайлов, който съобщава, че е видял табелката на храма, която по-късно е изгубена. Това е категорично свидетелство, че храмаът на Аполон-Лечител се намира на остров „Св. Кирик и Йолита”. Там в експедицията участваха американски доброволци в сътрудничество с фондация „Балканско наследство”, която подпомага българската археология”, каза Недев.

  Той допълни, че другото значимо археологическо откритие през годината е свързано с проучването на най-древния питеен водопровод, който започва от Райския залив и отива до кв. „Харманите”. По време на изграждането на водния цикъл и пречиствателната станция в Созопол се извършват археологически наблюдения и разкопки и са открити няколко гроба и крайната дестинация на този тръбопровод. „Имаме нови данни и за отходна система. Една много интересна събирателна шахта, свързана с отходна канализация. Шахтата е направена от пробит питос, през който преминават тръбите. Все още този факт се проучва. Третото значимо събитие е проучването на крепостните стени. Разкри се много интересен участък от югоизточната крепостна стена с металургични пещи и строителни нива, които категорично потвърждават датата на изграждане. Бяха открити две металургични пещи, които допълват южния вход към крепостта от архаичната епоха в края на шести век преди Христа. Тези металургични открития са свързани с реализацията, която планираме през следващата година за българо-германски проект за изследване на металургията. В резултат на последните проучвания се доказва, че Созопол е един от най- древните металургични центрове в Европа и богатствата на по- късна, Аполония създадена през седми век, се дължат не само на нейната локация, удобни пристанища и търговската й дейност, но и на добиваните метали”, каза още Недев.

  Той допълни, че металургията в Созопол датира от края на пето хилядолетия и за това археолозите са оптимистично настроени за планираните българо- германски проучвания през новата година.

  Радио Фокус

  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 50
  Местожителство : Бургас

  Re: Светилището на бог Аполон-Лечител се е намирало на остров „Св. Кирик”

  Писане  Булти on Пет Яну 10 2014, 18:44

  супер

   В момента е: Чет Юли 19 2018, 21:58