Приключенията на Булти и приятели

приключения без край в памет на Булти


  Случаят "Толстой"

  Share
  avatar
  Jorestes

  Брой мнения : 3623
  Join date : 29.12.2010
  Age : 36
  Местожителство : София

  Случаят "Толстой"

  Писане  Jorestes on Вто Дек 10 2013, 08:33

  Случаят "Толстой"

  Окончателният доклад на звеното, одобрен от транспортния министър Петър Мутафчиев, бе публикуван вчера в сайта на ведомството.

  Разследването: Потъналият "Толстой" изобщо не е трябвало да плава... спрян е бил от "движение"

  2009-04-29 13:06:24

  Близо година преди инцидента източно от нос Емине морската администрация на КНДР, под чийто флаг бил плавателният съд, го снела от отчет и поискала съдействие от членовете на 4 меморандума за пристанищен държавен контрол за отнемане на корабните му документи

  Корабът "Толстой", който потъна на 27 септември 2008 г. на около 14 морски мили източно от нос Емине, е трябвало да бъде спрян от плаване близо година преди това. Това е било установено при разследването на дирекция "Разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт" към МТ за инцидента. Окончателният доклад на звеното, одобрен от транспортния министър Петър Мутафчиев, бе публикуван вчера в сайта на ведомството. В него произшествието с "Толстой" е категоризирано като много тежко - с гибел на кораба, пълна загуба на товара и човешки жертви. Както е известно, 8 души от 10-членния екипаж се смятат за безследно изчезнали, спасени са единствено двама моряци, които успели да се доберат до спасителен плот.

  Разследването на комисията, назначена след инцидента, е установило, че на 26 октомври 2007 г. - близо година по-рано, морската администрация на КНДР, под чийто флаг плавал "Толстой", е изпратила нота до всички членове на Парижкия, Черноморския, Средиземноморския и Индийския меморандум за пристанищен държавен контрол, с която ги информирала, че поради несъответствие на стандартите и сериозни пропуски (с резултат многократни задържания на кораба) плавателният съд се снема от отчет. В същата нота администрацията на флага изисквала съдействие за отнемането на корабните му документи. На 6 ноември 2007 г. документът е изпратен до морските администрации на страните от Черноморския регион за незабавно изпълнение. Неизвестно по какви причини обаче корабът не е спрян от плаване още в първото посетено пристанище. През март 2008 г. "Толстой" е инспектиран в руското пристанище Ростов на Дон и дори задържан за 9 дни, но при проверката не е установено, че е отписан от севернокорейския корабен регистър. Нещо повече - до датата на потъването си корабът фигурира в базата данни на Международната морска организация като плавателен съд, плаващ под флага на КНДР. Близо година "Толстой" плава, посещава пристанища и извършва товаро-разтоварни дейности в нарушение на установените от Международната морска организация и Европейската агенция за морска безопасност норми, правила и критерии, се сочи в доклада, но се подчертава, че "комисията не разполага с пълномощия за изясняване генезиса на този прецедент".

  Като основна причина за потъването на кораба се сочи попадането му в хидрометеорологични условия, за които конструктивно не е пригоден. "Толстой" е строен като кораб за речно-морска навигация от типа "Волго-Дон", има ограничено газене и увеличена дължина и широчина и става за плаване в речни води и крайбрежни морски акватории, но не и в открито море, особено при условията на септемврийската нощ миналата година - вятър от север-североизток със скорост 17,2 - 20,7 м/сек и вълни с височина до 4 метра. Сред съпътстващите причини е недостатъчният запас от резервна здравина на строения през 1971 г. кораб - лоши показатели на надлъжни и напречни елементи вследствие на корозия, умора на материала, от който е построен корабният корпус, или експлоатационни причини. Всички тези проблеми са констатирани при многократните му задържания при проверки по линия на държавния пристанищен контрол в различни страни.

  Комисията, разследваща потъването на "Толстой", не е успяла да получи копие от оригиналния конструктивен план на кораба, независимо от многократните си опити да влезе във връзка със собственика - Pegasus Shipping SA (Сейшелски острови), или оператора Regina Shipping (Киев, Украйна). Въпреки усилията си разследващите не са успели да получат оригинален товарен план на кораба, както и четливо копие на "Международното свидетелство за товарните водолинии", издадено на 14 юни 2007 г. от Морската администрация на КНДР и валидно до 1 април 2009 г.

  Комисията е констатирала пропуски в приложението на Наредбата за системите за движение, докладване и управление на трафика и информационно обслужване на корабоплаването в морските пространства на Р България и в Българския морски отговорен район за търсене и спасяване. Установено е, че МСКЦ - Варна, не разполага с подходящо помещение, оборудвано за работа на обединен щаб от експерти, участници в операции по търсене и спасяване.

  Наличните технически средства са ненадеждни, липсва програмно осигуряване за прогнозиране на предполагаемите координати на бедстващи хора и обекти в контролирания район за търсене и спасяване. МСКЦ има ограничен потребителски достъп до програмния продукт "VТ Ехрlorеr" за наблюдение на Черно море в реално време. Наблюдаваният периметър е с обхват, по-малък от границите на българския отговорен район за търсене и спасяване, а експертите и операторите на центъра не притежават оторизиран пълен достъп до базата данни на Международната морска организация за корабния състав с необходими данни за идентифициране на плавателни съдове в състояние на бедствие, пише в доклада. Като проблем е изтъкнато и че въздухоплавателните средства на ВМС нямат техническа възможност да комуникират с морските спасителни средства при координирано търсене и спасяване. Както е известно, силите на ВМС понесоха основната - и физическа, и финансова тежест, в цялата операция.

  На база на резултатите от разследването комисията прави предложения до редица институции. Международната морска организация (IMO) е приканена да разработи задължителни критерии за сигурност на конструкцията и безопасна експлоатация на речно-морските плавателни съдове, както и да въведе процедура за заличаване на кораби от регистрите си след обявяване на "Нота за заличаване" от заинтересована администрация на флага. Европейската агенция за морска безопасност (ЕМSА) да въведе процедура за контрол, установяващ отнемане на документите на кораб след обявяване на същия вид нота, предлагат експертите.

  Към министерствата на транспорта, отбраната и вътрешните работи са предложенията да актуализират и съгласуват до края на тази година Плана на операцията по търсене и спасяване в отговорния район на България в Черно море в частта му за процедурите за взаимодействие при случаи на тежки произшествия, изискващи

  съвместни действия по операции за търсене и спасяване, и да предприемат мерки за осигуряване на вертолети с комуникационно и аварийно-спасително оборудване с работна честота, съвместима с тази на спасителните морски единици и МСКЦ.

  На Изпълнителна агенция "Морска администрация" се препоръчва да осигури МСКЦ - Варна, с необходимите за дейността му съвременни технически средства и програмни продукти, подпомагащи планирането, организирането, координирането и осъществяването на процеса по търсене и спасяване на море, пълен достъп до базата данни на IMO, осигуряваща информация за данните на плавателните съдове, пълен достъп на програмен продукт VТ Ехрlоrеr за наблюдение на Черно море в реално време. На центъра е нужно помещение, обрудвано за работа на обединен щаб, както и периодично участие на специалистите и операторите му в тренировъчни и опреснителни курсове по търсене и спасяване на море.

  На ръководството на ИАМА се препоръчва още да изготви предложение за изменение на Кодекса на търговското корабоплаване, раздел II, Регистрови книги за вписване на корабите, чл. 41, като въведе нова алинея, с която ИАМА се задължава при заличаване на кораб от нейния регистър да информира съответните органи на IMO и EMSA, както и да осигури в определен от нея срок действителното изземване на корабните сертификати на заличения кораб.

  Разследването цели установяване на обстоятелствата, причините и последствията и не се извършва за установяване на вина или отговорност, се подчертава в доклада.

  Както е известно, моторният кораб "Толстой", плаващ под флага на Корейската народно-демократична република, потъна в прилежащата зона към териториалното море на България, без да излъчи обичайния сигнал за бедствие по радиостанция или с пиротехнически средства. Единствено аварийният радиобуй - т.нар. EPIRB, който се активира автоматично в критични ситуации, изпраща сигнал чрез спътниковата система COSPAS - SARSAT до съответните наземни станции. Една от тях - в Москва, сигнализира нашия МСКЦ в 4,05 ч., около час по-късно съобщение от МСКЦ - Рим, потвърждава валидността на сигнала за бедствие и вероятните му координати - около 15 мили източно от Емине. Според доклада на разследващите предприетите действия започват с "ориентиране" от 4,06 до 5,28 ч. на 27 септември 2008 г., същинското търсене е с начален час 10,15 ч. и е прекратено по море в 18,30 ч. на 29 септември, а по суша - в 17,30 ч. на 1 октомври. Въпреки усилията 8 души от 10-членния екипаж са безследно изчезнали, а единствените двама оцелели моряци с плуване са се добрали до спасителен плот, който бе открит в турски води от яхта под белгийски флаг. Подводният оглед, извършен на 3 ноември, показа, че корабът е счупен на 2 части в района на кърмовото товарно помещение, капитанският му мостик е силно огънат надолу, дясната му врата е отворена и вътре няма хора.

   В момента е: Пет Юли 20 2018, 06:14