Приключенията на Булти и приятели

приключения без край в памет на Булти


  Римската баня, част от „Аква Калиде”, ще бъде отворена за посещения през идното лято

  Share
  avatar
  Jorestes

  Брой мнения : 3623
  Join date : 29.12.2010
  Age : 36
  Местожителство : София

  Римската баня, част от „Аква Калиде”, ще бъде отворена за посещения през идното лято

  Писане  Jorestes on Чет Ное 07 2013, 09:31

  Римската баня, част от „Аква Калиде”, ще бъде отворена за посещения през идното лято


  Римската баня, която се намира в най-значимия археологически обект край Бургас „Аква Калиде”, ще бъде отворена за посетители през летния сезон. Новината съобщи днес зам.-кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева, по време на пресконференция по представяне на новия директор на Регионалния исторически музей(РИМ)-Милен Николов.

  Според Ананиева, римската баня ще бъде изцяло готова до края на април идната година, което ще позволи тя да бъде отворена за посещения през лятото. „Днес приключи срокът за подаване на документите за дейностите по втория етап от възстановяването на банята. Много скоро ще бъде избран изпълнител на втория етап, който да завърши банята и отвътре, както и подхода към нея, който е стъклен с възможност за експониране не тези находки”, каза Йорданка Ананиева.Освен римската баня, за посетителите ще бъде отворен информационен център както и сувенирен магазин, които ще бъдат разположени в непосредствена близост до банята.

  С откриването на Римската баня, проучванията в обекта край Ветрен няма да спрат. „След римската баня и термите ще бъде проучена и крепостната стена на обекта, както и параклис, който бе открит на мястото.От догодина ще започнем сериозно да промотираме обекта и се надявам през 2015 г. той да стане основен за културния туризъм”, каза още Ананиева.

  Самата тя е била член на комисията по избора на директор на РИМ, който трябваше да заеме място на покойната Цоня Дражева. Конкурсът бе обявен през септември и проведен през октомври. В комисията, председателствана от проф.Божидар Димитров - директор на Националния исторически музей, освен Ананиева са участвали Валерия Димитрова, експерт в Министерството на културата, директорът на Регионалния музей във Варна Валентин Плентьов, Златина Георгиева юрист, Янка Стойчева директор дирекция човешки ресурси и Петър Парушев директор на културния отдел в Община Бургас. Те са се спрели на Милен Николов, чиято концепция е отговорила най-точно на въпроса как ще се развива музеят за напред. Според Йорданка Ананиева един от най -важните въпроси, поставен на кандидатите е бил свързан с работното време на музея през летния сезон. От комисията са настояли експозициите да бъдат с удължено работно време, а не до 17,00 часа с почивни дни събота и неделя както беше до сега.

  Според Йорданка Ананиева така хората не могат да влизат и да гледат експонатите, тъй като огромната част от тях са на работа по времето, в което музеите работят, което води до много по -слаби приходи. От догодина е предвидено Община Бургас да делегира целия приход от билети на ръководството на РИМ, което само да определя в какви експозиции да ги насочва, което по - лесно ще увеличи интереса. Според Ананиева промяната на работното време и делегирането на приходите ще увеличи финансовите резултати на РИМ. Според новия директор на РИМ Милен Димитров основните цели пред музея в следващите 5 години са запазването и увеличаването на културните ценности и максимално възможно излагане на експонати. „Това което съхраняваме не трябва да бъде в складовите помещения, а колкото е възможно по често показвано. Ние трябва да се съобразим и с XXI век, в който живеем и експонатите да бъдат показвани по модерен и оригинален начин, заяви Милен Николов.

  Според него от основна важност е веднага да бъде решен проблемът с все по-малкото ученици, посещаващи експозициите. „Ние трябва да създадем интерес към културните ценности, които излагаме в душите на младите. Защото ако не го направим няма как да го намерим и сред големите и така те няма да влизат в музея, а така няма как да бъде увеличена нашата публика, а ние без нея не можем”, каза Николов.

  Според него проблем е също щата на музея, който е по-малък в сравнение с този в подобните на Бургас градове. „Към момента бройката на заетите лица при нас е 22, но вече се водят преговори с Министерството на културата тя да бъде увеличена”, каза още новият директор. Николов добави, че е възможно Община Бургас да спечели проект, по който студенти да започнат работа като екскурзоводи към РИМ, което би помогнало на екипа.

  Милен Николов е завършил Великотърновския университет, специалност „История”със специализация „Археология и история на стария свят”. От 2001 до 2005 година е работил като археолог в Историческия музей в Котел. От 2005 до 2013 е работил в РИМ-Бургас по покана и в екипа на покойната Цоня Дражева.


   В момента е: Пет Юли 20 2018, 06:18