Приключенията на Булти и приятели

приключения без край в памет на Булти


  Турция подписа с Япония за АЕЦ на Черно море

  Share
  avatar
  Jorestes

  Брой мнения : 3623
  Join date : 29.12.2010
  Age : 36
  Местожителство : София

  Турция подписа с Япония за АЕЦ на Черно море

  Писане  Jorestes on Чет Окт 31 2013, 08:40

  Япония и Турция подписаха договор за втората атомна централа на югоизточната ни съседка. Ядрената мощност ще е в град Синоп, на 500 км от българската граница.
  Според Анадолската агенция съответните документи са подписани от премиерите на двете страни – Реджеп Ердоган и Шиндзо Абе – във вторник вечерта, предаде БГНЕС.
   
  "Без рискове не се правят инвестиции", каза турският премиер. В този случай е важно да се минимизират вероятните грешки, добави той.
   
  Ердоган припомни, че първото в историята на Турция споразумение за строителство на АЕЦ е подписано с Русия - АЕЦ "Акую" в Мерсин, на югоизточния бряг на Турция.
   
  Сега предприемаме тази крачка заедно с Япония, каза турският премиер. Ердоган отбеляза, че Япония притежава развити технологии в областта на ядрената енергетика и това е повлияло на решението за споразумение с японската страна.
   
  Абе също изрази удовлетворение от подписването на документа. Върху нас пада отговорността да информираме целия свят за поуките, които извлякохме след аварията в АЕЦ "Фукушима", каза той.
   
  Изборът на Турция е свидетелство за голямото доверие, оказано на Япония, добави Абе. Макар и едно на милион, вероятност да стане авария има, но без рискове не се правят инвестиции.
   
  Предполага се, че централата в Синоп ще се строи от японския концерн "Мицубиши" в сътрудничество с френската компания "Арева".
   
  През май тази година Турция и Япония подписаха споразумение, предвиждащо инвестиции от 22 милиарда долара в осъществяване на проекта за АЕЦ.
   
  Синоп е малък град с пристанище на южното крайбрежие на Черно море, обкръжен от море и планини.
   
  Синопот Уикипедия, свободната енциклопедия
  Направо към: навигация, търсене


  Синоп (на турски: Sinop) е град в северна Турция, пристанище на Черно море. Населението му наброява около 47 000 жители.
   
  Синоп е неголям град, на южното крайбрежие на Черно море, обкръжен от море и планини.
   
  Градът практически е изолиран от останалата част на Турция, чрез планините Исфенидяр (на турски: Isfendiyar) на юг, но има прекрасни възможности за морски връзки с други градове, разположени по турското крайбрежие. Именно затова в миналото Синоп се счита за един от най-безопасните, важни пристанища и непревземаеми градове, на северното крайбрежие на Мала Азия, но с времето е изместен от град Самсун.
   
  Днес градът се свърза с останалата част от страната с модерен път.
   
  Градът е център на вилает Синоп, имащ около 230 000 жители, почти цялото население е заето в селското стопанство и риболовната промишленост. В околностите на града успешно и с високи добиви се отглеждат тютюн, лен и царевица.
   
  Синоп е един от най-красивите черноморски градове. Има много легенди за основаването на града, но най-убедителната е, че града е основан от гръцки колонисти, около 7 век преди н. е. Легендите говорят за това, че Синоп е роден град на великия гръцки философ - Диоген.
   
  История[редактиране | edit source]Синоп в древността е една от главните гръцки колонии по южния бряг на Черно море, на изток от нос Карамбис. Колонията най-вероятно е основана от спътниците на Язон (на турски: Ίασων), които издигнали на мястото на днешния град храм и оракул.
   
  През 1853 година, градът става арена на Синопското сражение. В пристанището на града, руският флот, воден от легендарния адмирал Павел Нахимов, унищожава турския флот, с което започва Кримската война.
   
  Взето от „http://bg.wikipedia.org/w/index.php?title=Синоп&oldid=5536679“.
   
   
   
  Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad SadSad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad 
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 50
  Местожителство : Бургас

  Re: Турция подписа с Япония за АЕЦ на Черно море

  Писане  Булти on Чет Окт 31 2013, 10:41

  ...лошо...

  What a Face

   В момента е: Чет Юли 19 2018, 22:22