Приключенията на Булти и приятели

приключения без край в памет на Булти


  Пири Реис -Мореплавател и картограф

  Share
  avatar
  Jorestes

  Брой мнения : 3623
  Join date : 29.12.2010
  Age : 36
  Местожителство : София

  Пири Реис -Мореплавател и картограф

  Писане  Jorestes on Чет Окт 24 2013, 08:43

  Пири Реис, (на турски Piri Reis, изговаря се Пирѝ Реѝс), (ок 1480-1555) е османски мореплавател и картограф. Известен е с мореплавателската книга "Морска книга" (Kitab-ı Bahriye) и картите на света, показващи Америка.
  Биография[редактиране | edit source]Рождената му дата не се знае точно. Роден е между 1465 и 1480 г. в Галиполи (Гелиболу), Турция, на полуостров Галиполи, пролива Дарданели). Умира в Кайро. Истинското му име е Хаджи Мухиддѝн Пѝри ибн Хаджѝ Мехмѐд[1]. Син е на Хаджи Али Мехмед от град Караман и племенник на известния османски мореплавател Кемал Реис.
   
  Приблизително след 1481 г. започва да плава заедно с чичо си, който е пират в Средиземно море. През 1487 г. заедно с него отива на помощ на мюсюлманите в Испания. Между 1491-1493 г. участва в нападенията на островите Сицилия, Сардиния, Корсика и южните брегове на Франция. Започвайки служба за Османската империя заедно с чичо си, той бил капитан на боен кораб в Османско-венецианската война от 1499-1502 г. След смъртта на чичо му 1511 г. се оттегля в гр. Гелиболу, работи върху "Морска книга" и през 1513 г. начертава карта на света.
   
  Воюва като капитан в османския флот при Египетската операция през 1516 г. През 1517 г. предлага първата начертана карта на Явуз Султан Селим ("Жестокия"). След като завършва "Морска книга" през 1521 г., участва в Родоската операция от 1522 г. През 1524 г. направлява кораба на великия везир Макбул Ибрахим Паша, пътуващ за Египет. През 1525 г. поради интереса на великия везир преработва "Морска книга" с негова помощ и я подарява на падишаха султан Кануни Султан Сюлейман, „Законодателя“ (или наричан още „Великолепни“), заедно с начертаната през 1528 г. втора карта на света.
   

  Карта на Пири РеисСлед 1528 г. служи в южните морета. След превземането на град Аден (в дн. Йемен) от португалците, той е назначен за капитан в Османския суецки флот, но на 26 февруари 1548 г. Аден е превзет обратно. През 1552 г., превземайки важната португалска база в Мускат (Маскат) и след това остров Кешъм (в Персийския залив), обсажда крепостта Хормуз. После се насочва на север, узнавайки решението на португалците да затворят Персийския залив. След като завладява Катарския полуостров и остров Бахрейн, заминава за Египет. Губернаторът на Басра, Кубад Паша, поискал помощта му по време на тези нападения, но Пири Реис изоставя флотата, намираща се в Персийския залив. По-късно е обявен за виновен за тези си действия и е публично обезглавен през 1554 г. или 1555 г.
   
  Картографска дейност[редактиране | edit source]Пири Реис, който е толкова велик картограф, колкото и велик мореплавател, пътешества още от пиратските си години и използвайки своята и получена от чужди източници информация, в книгата си описва историческите и географските особености на континентите и начертаза картите си.
   
  „Морска книга“, която е написана в стихове, в началната си част събира всички познания свързани с мореплаването, и след общите разяснения ни запознава с Егейско и Средиземно море. След като ни запознава с ураганите, видовете ветрове, след бележките и картите, отразява в мащаб обхващащите света морета и сушата. Описва подробно португалските постижения в мореплаването и откритията им, Китайско море, Индийския океан, ветровете в Средиземно и Егейско море, Персийския залив и Атлантическия океан.
   
  Картовата част, започваща с надписи с равен почерк, съставлява същинския текст. В тази част се разглежда целия басейн на Средиземно море, започвайки от пролива Дарданели, последван от историческа и географска информация за бреговете на Егейско море и островите му, бреговете на Адриатическо море, Западна Италия, Южна Франция и островите около бреговете на Източна Испания, изследвайки африканските брегове, Палестина, Сирия, Кипър и бреговете на Мала Азия и стигайки до Мармарис. Днес прочутата карта се намира в истанбулския музей "Топкапъ".
   
  През 1929 г. в истанбулския дворец Топкапъ е намерен фрагмент от карта на света върху кожа на газела, датирана от 1513 г., подписана от адмирал Пири Реис ибн Хаджи Мамед. . През 1956 г. картата попада в американското морско хидрографско управление и е тотално изследвана.
   
   
   
  В какво е загадката
   
  Най-удивителното не е изображението на Южна Америка, рисувано само 20 г. след първото плаване на Колумб. На картата свръхточно е очертана Антарктида! А тя е открита чак през 1818 г.! И това не е единствената тайна на картата: крайбрежието на Антарктида е изобразено като на континент без лед. А възрастта на леда е между 6 и 12 хиляди години. При това очертанията съвпадат без грешка със сеизмографската експедиция на шведски и британски учени през 1949 г. Пири Рейс твърди, че е нарисувал картата, ползвайки древни източници, вкл. и от Александър Македонски. Но откъде са могли да знаят за Антарктида?
   
   
   
  Геологът Чарз Хепгу твърди, че е от атлантите. Но учените срамежливо не го цитират. А са намерени още много карти, вкл. и съставени от Оронтеус финеус (1531) и Меркатор (1569). Данните в тях картографите очевидно са копирали от свръхинформиран първоизточник. А създателите му явно са знаели, че Земята е кръгла, къде минава Екваторът, и са владеели сферичната тригонометрия.
   
   
   
  Историята
   
  Истанбул, Турция
   
  1929
   
  Група изследователи се ровят в библиотеките, останали от времето на Османската империя в най-великия град свързвал някога Изтока и Запада... Позагубил малко славата на величествения Константинопол и наричан от българите просто Цариград, Истанбул все още крие много тайни.
   
  На една от тях се натъкват тогава тези историци  - морска карта. Подписана е от адмирал Пири Реис Ибн Хаджи Мехмед - един от най-изтъкнатите командващи във флотата на Османската империя. Годината на начертаването на картата е 1513.
   
  Една от приказките разказва, че адмиралът попаднал на картата след вече отдавна забравена морска битка. Един от неговите пленници предал чертежите, като се представил за бивш лоцман на Христофор Колумб - това се случило само няколко години след прочутите пътешествия на мореплавателя на запад и откриването на Америка. Лоцманът казал, че Колумб е разполагал с тази карта и още няколко подобни...(!!! -за което стана дума, ако си спомняте,в предишна публикация, че Колумб е знаел къде отива и НЯКОЙ му е дал карти).По-късно чертежите помогнали на адмирал Рейс да подготви своя атлас "Китаби бахрие" - където са събрани справки за всички брегови линии, заливи, плитчини, проливи и пристанища в Средиземно и Егейско море. Една от страстите на адмирала била именно картографията.
   
  Изледователите обаче са озадачени от картата. Тя изглежда е само фрагмент от карта на света и показва крайбрежието на Северна и Южна Америка, Западна Африка и... Антарктида.
   
  Докато по това време Колумб е стигнал само до Карибите..
   
  През 1960 година професор Хапгууд от колежа Кийн в Ню Хампшир изпраща копие от картата до картографските отдели на Военновъздушните сили на САЩ - отговаря му подполковник Олхаймер. В писмото на командира пише, че очевидно контурите на бреговите линии са акуратни, а още по-учудващо е, че брегът на Антарктида, или мястото, което се вижда на картата - Земята на Кралица Мод трябва да е било картографирано преди континентът да бъде покрит с ледове. Подполковникът заявява, че няма никаква представа, как някой е успял да направи това, когато първите данни за действителните граници на Антарктида под ледовете са получени при сеизмичен профил на континента, направен при шведско-британската експедиция през 1949 година.
   
  Картата на адмирал Рейс е толкова точна, че нейните създатели е трябвало да знаят обиколката на планетата с грешка до около 70 километра. Днес се счита, че Земята на Кралица Мод е била свободна от ледове най-късно до 4000 г. пр. Хр. Азимутната проекция на картата показва, че тя е изработена като че ли по спътникова снимка на планетата, направена от сателит, разположен точно над платото Гиза в Египет. Самият адмирал Рейс твърди в свои записки, че за съставянето на картата е използвал и древни източници - някои от тях били на разположение на самия Александър Велики още през 322 г. пр. Хр.
  Познавал ли е Александър света, преди да тръгне на своите славни походи? Знаел ли е Колумб, че отива не в Индия, а точно в континента, наречен по-късно Америка? И кой е снимал Земята от Космоса точно над пирамидите край Кайро преди 6000 години...
  Картата днес може да се види изложена в Топ Капи в Истамбул
   
   
   
  Това е едната от трите загадки ,на които съвременната наука не може да даде никакъв смислен отговор. Останалите две са : Кристалните черепи (за които писахме)  и камъните Ика- които ще са обект на следваща статия.
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 50
  Местожителство : Бургас

  Re: Пири Реис -Мореплавател и картограф

  Писане  Булти on Чет Окт 24 2013, 19:27

  Браво ! Браво ! Браво ! 

  Чиърз

   В момента е: Пет Юли 20 2018, 06:10