Приключенията на Булти и приятели

приключения без край в памет на Булти


  Легендите са верни – на остров „Св. Анастасия” има съкровище

  Share
  avatar
  Jorestes

  Брой мнения : 3623
  Join date : 29.12.2010
  Age : 36
  Местожителство : София

  Легендите са верни – на остров „Св. Анастасия” има съкровище

  Писане  Jorestes on Сря Окт 09 2013, 15:05

  Легендите са верни – на остров „Св. Анастасия” има съкровище

  Работници са попаднали на ценна находка зад олтара на църквата на остров „Св. Анастасия” по време на реставрацията й, съобщи кметът на Бургас Димитър Николов. Най-вероятно това са части от златно разпятие и библия.

  „Зад каменния олтар на пода има малка дупка, в която монасите са криели църковната утвар – масивен златен кръст и библия, писана на ръка. Скривалището е точно там, защото никой не е допускан зад олтара и дори пиратите не са смеели да влизат в църквата. По време на реставрацията ние открихме съвсем малка част от ценностите на монасите”, каза Николов. Градоначалникът не пожела да даде повече подробности, за да не събуди интереса на иманярите.

  Съкровището ще бъде показано на туристите следващото лято, когато островът официално ще отвори като туристическа дестинация. Предметите, открити зад каменния олтар на единствената островна църква в България, ще станат част от изложба на втория етаж на голямата манастирска сграда. Зад църквата са открити и гръцки монети от злато, които са зазидани в дълбок ров. Сега той е покрит с дебело стъкло, което позволява на посетителите да видят точното място.

  Съкровищата не спират дотук. Легендата разказва, че под самия остров е скрито съкровището на Вълчан войвода, а до него се стига през кладенеца в центъра на острова. През годините много смелчаци са отивали да го търсят, но безрезултатно.

  Нощувката в килия на монах, на остров, нападан от пирати и посещаван от Вълчан войвода, е преживяване не само за по-младите бургазлии, които са виждали мястото само на картичка. Островът се оказва истинска съкровищница и за туроператорите, които искат да включат дестинацията в есенните си брошури и догодина вече да правят организирани екскурзии.

  „Интересът е огромен. Вчера група от 20 туроператора посетиха острова. Стремежът на общинска администрация е максимално бързо да формира пакетните цени, за да могат те да влязат още през следващия сезон в услугите на туроператорите. Ще има възможност и за индивидуални посещения. В оборудването на музея ще има и т.н. индивидуални гидове, на които цялата беседа за острова ще е записана на различни езици”, каза Атанаска Николова – зам.-кмет по Европейски политики и Околна среда в Община Бургас.

  Корабчето, което ще вози до някогашния „Болшевик”, ще е с две палуби и ще бъде построено в Бургас. То ще пътува минимум по 3 пъти на ден, а когато времето позволява и по 4. Освен разходката с корабче туристите ще посещават музейната експозиция, лекарната и ресторанта „100 години назад”.

  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 50
  Местожителство : Бургас

  Re: Легендите са верни – на остров „Св. Анастасия” има съкровище

  Писане  Булти on Сря Окт 09 2013, 17:19

  ... а аз кво ви  подшушвам ...

  на-на-на
  avatar
  Ribarina

  Брой мнения : 1597
  Join date : 02.05.2012
  Age : 36
  Местожителство : Burgas

  Re: Легендите са верни – на остров „Св. Анастасия” има съкровище

  Писане  Ribarina on Сря Окт 09 2013, 19:43

  Ще си дойдем на думата Very Happy 

  Аз от две години разправям на лапето такива работи и виж намерили!
  Другото лято какво ще търсим scratch 

  Sponsored content

  Re: Легендите са верни – на остров „Св. Анастасия” има съкровище

  Писане  Sponsored content


   В момента е: Чет Юли 19 2018, 22:16