Приключенията на Булти и приятели

приключения без край в памет на Булти


  Езерата на Бургас 17.10.2009

  Share
  avatar
  Jorestes

  Брой мнения : 3623
  Join date : 29.12.2010
  Age : 36
  Местожителство : София

  Езерата на Бургас 17.10.2009

  Писане  Jorestes on Пон Сеп 30 2013, 15:22

  Езерата на Бургас

  Преди повече от 50 години пресушаването на езерата спира маларията

  Още в началото на ХХ-и век общината решава, че за да може „да се повдигне града в климатично и здравословно отношение, наложително е да се пресушат мочурливите места покрай блатата Мандра, Вая и Атанасовското каломочурище. Пресушаването трябва да се извърши от държавата с прихода от наемите на държавните блата около града”.

  През 1911 г. въпросът „за пресушаването на блатото Вая занимава много жителите на Бургас и околните села, даже и по-далечните - около Карнобат и Ямбол”. Годишните санитарни отчети обясняват маларичността на Бургаската околия с наличността на блатата около града, а Бургаският общински съвет се занимава главно с това как да се премах¬не източникът на придобилата вече епидемичен характер малария.

  „С канализацията на града, с урегулирането му и довеж¬дането на чиста балканска вода, макар и в недостатъчно количество, Бургас е взел предпазни мерки. Но не и дру¬гите села, паланки и градове, които се тровят още за дълго със старата зараза, те са немощни финансово и не могат да направят това, което Бургас, макар и със заем е направил”, пише в архивите.
  Всички проучвания говорят, че най-зловредно е езерото Вая.

  За да се справи с пресушаването и експлоатирането на мочурливите и блатисти земи и блата и превръщането им в обработваеми площи, общината решава да даде собстве¬ността на тези места на желаещите, ако те не са техни, като ги освободи от всякакви държавни, окръжни и общински данъци в продължение на 10 години от деня на пресушава¬нето. За пресушаване на общински и държавни мочурливи места, трябва да се вземе разрешение от Министерство на търговията и земеделието.

  Пресушаването на блато като Вая не е било по силите на общината, която търси помощ от държавата. Тя възнамерява да използва опита на Холандия и Южна Италия, където от блата са създадени най-здравословни места. Общината иска държавата да й отстъпи блатото за срок от 5 години, като през това време да проучи въпроса дали да го пресуши или обезвреди по друг начин.

  Усилията са насочени не само към спасяване на населението от маларията, но и към осигуряване на необходими¬те площи за жителите на селата Константиново, Дебелт и Тръстиково.

  Във в-к „Бургаска вечерна поща” от 1941 г. четем: „При една обиколка из селата на Черновръхска община имахме възможност да видим как е извършено пресушаването на най-големите блата в Бургаска област – Мандренското и Язеклийското (Вая) и как голяма част е засята със слънчог¬лед и царевица, но другата неизползвана част е все още във вода.

  Населението на Дебелт и Константиново се оплаква, че понася много щети всяка година от наводнения и неведнъж е правило постъпки дори да се изсели. Държавата е помогнала за пресушаването на блатата и е осигурила 25 000 дка за обработване.

  След като обходихме околовръстното и двете полупресушени блата, бяхме свидетели как населението на Константиново и Дебелт – оземлени с ниви от блатата, през юли за първи път копае царевица, посята в тези места. Наводнението тук е било особено силно тази година, когато през зимата бе скъсана дигата на Мандренското блато на няколко места. Сега органи на Министерство на земеделието, заедно с местното население, работят за попълване на прекъснатите места и тяхното заздравяване. За поправката на тези диги и на околовръстния канал, който служи за отводняване, държавата е отпуснала над 4 млн. лв. Работата върви усилено и до есента ще бъде довършено пресушава¬нето на двете блата.”

  Бившите Мандренско и Язеклийско блата са разположени на югозапад от Бургас и представляват стар морски залив. С течение на времето реките Русокастренска и Мандренска са затлачили западната част на залива и постепенно са се образували заблатените площи, известни под името Мандренско и Язеклийско блата, които при най-малкото прииждане на водите на реките или при източен морски вятър, са ставали непроходими. Стотици години населението на околните села е понасяло щети от тези блата и е страдало от малария. След много протакания и проучвания, и след осигуряване на средства от държавата започва пресушаването на блатата.

  Започва направата на два поясни канала за реките Мандра и Язеклий с дължина 21 км. По тях се отвеждат водите на реките вън от запазената низина, а едната дига откъм Мандренското блато е построена много висока, за да спре влиянието на морето и разливането на Мандренската, или както е известна по тези места - Средецка река, в самата блатна низина. Построената за целта дига е дълга 2 км. Направени са и два железобетонни моста по шосето Бургас – Средец, над самите отводнителни канали, както и вътрешна отводнителна система в самите блата.

  „Пресушаването на блатата и възпиране водите на реките, вливащи се в тях, е започнало през 1921г. Прекопаването на околовръстния на Язеклийското блато канал е продължило до 1928 г. със средства по бежанския заем.

  Изработени са всички поясни канали със 700 000 куб. м изкоп, построени са два железобетонни моста и един автоматичен шлюз. Общо по пресушаването на двете блата държавата е похарчила 28 000 000 лв. и е успяла отчасти да пресуши 22 500 дка площ, за които сега се правят усилия да не се заливат вече.

  Работата по поддържането и поправките на дигите ще продължи, докато не се пресуши цялата низина и блатата престанат да пакостят на населението”, пише още „Бургаска вечерна поща”.

  През 1946 г. за укрепване и заскаляване на брега на езерото Вая общината и бургаски интелектуалци отпускат 5 млн. лв. Министерство на народното здраве отпуска същата сума и предоставя вагони и машини за превозването на чакъл и пясък.

  „Местата, които остават по ниския землен бряг, ще бъдат запълнени и оздравени. Заскаляването ще започне от старата гара и ще продължи към кв. „Акациите”. Този квартал ще стане един от най-красивите със своето езеро Вая, живописно разположено, като декоративно и просторно езеро за отдих и отмора на бургаското гражданство и хилядите посетители, които ще летуват в Бургас”, пише в-к „Народен фар”.

  През 1947 г. е образуван синдикат за оздравяване, обезмаларяване и превръщане в рибно стопанство на езерата Вая, Мандра и басейните им, в което да вземат участие държавата и общината. По-късно е довършена дигата на Мандренското блато.

  /Повече четете в книгата на арх. Деви Симеонов „Бургас – поглед отвътре”, ИК „Знаци”/


  Автор: арх. Деви Симеонов
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 50
  Местожителство : Бургас

  Re: Езерата на Бургас 17.10.2009

  Писане  Булти on Пон Сеп 30 2013, 15:45

  супер
  avatar
  YordanDanev

  Брой мнения : 214
  Join date : 02.02.2011
  Age : 42
  Местожителство : Нюрнберг

  Re: Езерата на Бургас 17.10.2009

  Писане  YordanDanev on Пет Окт 04 2013, 21:39

  супер 
  avatar
  kuins

  Брой мнения : 1234
  Join date : 06.09.2013
  Age : 71
  Местожителство : Бургас

  Re: Езерата на Бургас 17.10.2009

  Писане  kuins on Пет Окт 04 2013, 22:50

  супер 

  1947 година - тогава съм роден, само че кв.Акациите остана най-бедния работнически квартал в Бургас, като не броим гетото Комлука.
  Crying or Very sad 

  Sponsored content

  Re: Езерата на Бургас 17.10.2009

  Писане  Sponsored content


   В момента е: Чет Юли 19 2018, 22:17