Приключенията на Булти и приятели

приключения без край в памет на Булти


  ГЪРЦИЯ - живот под наем

  Share
  avatar
  kuins

  Брой мнения : 1234
  Join date : 06.09.2013
  Age : 71
  Местожителство : Бургас

  Re: ГЪРЦИЯ - живот под наем

  Писане  kuins on Сря Окт 02, 2013 3:28 pm


  ***Very Happy Very Happy Very Happy 

  Навярно читателят вече си мисли:
  „Че то било много лесно! Продаваш, или заключваш апартамента си, товариш на кола най-необходимото и отпрашваш към Гърция. Нито е далече, нито ще имаш проблеми на границата. Жилищата там са прекрасни, работа има, само да ти се работи, а в краен случай, ако гледаш в краката си може и да намериш някоя загубена банкнота. Виж - човекът го е написал черно на бяло. Питам се какво ли аз правя все още в тази ошмулена държава?”
  Да, ама не!!!, както казваше прекрасният журналист П.Б. в началото на демокрацията, бедни ми, изтерзан сънароднико.
  Предполагам вече си прехвърлил петдесетака, колената те болят, имаш проблеми със стомаха, пък и сърцето се обажда от време на време. Двадесет годишният преход ( чети разграбване) така те е зашлевил през лицето, стоиш като хипнотизирана от змийски поглед невинна, проскубана птица, нито назад към светлото минало, нито напред към неизвесността на гурбетчилъка.
  Трудно е да излезеш от вцепененито, още по-трудно да вземеш съдбовното решение.
  Дни преди Коледа на 2006 год.
  Поканени сме заедно със съпругата ми да прекараме коледните и новогодишни празници в Гърция и Македония на брега на Охридското езеро.
  На 20 декември заключваме основно ремонтираният и топлоизолиран по новите технологии апартамент, намиращ се в големият крайморски град и по познатия маршрут с автобус пътуваме за град Солун.
  Десет дни преди дългоочакваното приемане на страната ни в Европейският съюз гръцките граничари не ни създават обичайните проблеми с рутинните въпроси за целта на посещението ни, хвърлят бегъл поглед на документа, удостоверяващ бракът на дъщеря ни за гръцки гражданин и бият виза до 31 декември 2006 год., надявам се последната гръцка виза в паспортите ни.

  ***

  Нас ни очакват на границата и след минути седемгодишната ни внучка е в нашите прегръдки.
  Позабравила е българския език, но някак си се разбираме. Пораснала е значително и се е източила като майка си, което не значи, че баща й, гъркът, е някой незабелязващ се, дребен смотаняк. Солиден мъж с напълно основателно самочувствие, ако ме разбирате какво искам да ви кажа. Автомобилът, джип с кожен салон и както казват с всички екстри, ни приютява, и след около час и нещо коледно украсеният Солун ни посреща с пълният си блясък.
  Около полунощ е, но потокът лъскави автомобили е като безкрайна река, таверните са отворени и щом сме в Гърция, ще караме по гръцки – правим късна, среднощна вечеря.
  Заведението, в което влизаме е полупразно, но чистотата и обслужването са перфектни.
  На съседна маса група младежи (впоследствие се разбра, че са албански емигранти) имат претенции към обслужващата ги сервитьорка, но бързо биват респектирани от повиканото длъжностно лице – може би управител, може би охранител, така и не разбрах.
  Независимо от това, че сме прегладнели след 18 часовото пътуване, храним се бавно и обилно, дори успявам да ударя втора бира за десерт.
  Нашият човек, гъркът, урежда сметката, аз дори не правя и опит да се намеся, нали си знам авоарите, а и поканата за вечеря дойде от негова страна. Напускаме крайпътния ресторант и се вливаме в трафика на път за новата квартира на дъщеря ни.
  Апартаментът е тристаен с огромен хол на две нива и баня с размери като нашата спалня в България.
  Домът е празнично украсен, не липсва и надпис „Щастлива Нова 2007 година”, интересно защо на английски език. Елхата е пищно нагиздена в очакване на Коледните подаръци.
  След 20 минути вече съм във ваната, а след още 20 съм като новороден.
  Говорим надълго и широко, впечатления от последната ни среща са се насъбрали достатъчно и от двете страни. Разговорът се върти по разбираеми причини все около живота в България, сравнен с тукашния.
  Достигаме до общото заключение,
  че хората на най-ниското стъпало на обществената стълба в Гърция – основно гърчеещи се пришълци от бившите Съветски републики, т. нар. русопондии и чужди емигранти, живеят значително по-сносен живот от средностатистическия българин, за какъвто се смята моя милост.
  Почти всички притежават леки автомобили с гръцки номера, децата им бръмчат с мотоциклети, облечени са прилично (тука не съществува понятието”втора ръка” дрехи), повечето имат собствени жилища, а има и социални програми за бедни и безработни.
  Тъй като се познавам, а до известна степен и съпругата си, знам, че нас не ни плаши и обижда никакъв труд. На нас ни е ясно, че за да живеем тук трябва да работим някаква работа, в никакъв случай не бих се оставил в ръцете на нашия зет и дъщеря. Получихме уверения, че ще използват и задвижат всичките си контакти и връзки за да ни осигурят подходяща за нашата възраст работа. А в края на краищата повечето от българските емигранти пристигат тук без да имат никакви познати, разчитайки единствено на шанса си и пак се оправят някак си.
  Хвърлям най-силният си, според мен аргумент: „Какво ще кажат сватовете?
  Няма ли да проявят ревност от факта, че синът им ще се заангажира с нас, бедните роднини, вместо да се грижи и ухажва тях самите?”
  Получаваме отговор на развален български: „Аз иска дойдете тука, разбирате?”
  На мен ми става ясно, че предварителната подготовка от страна на дъщерята е била продължителна и ефикасна и тази покана за Коледа на Охридско езеро и Нова година в Солун не е случайна и е станала до извесна степен зад гърба ми.
  Представям си колко телефонни разговори са се провели, колко съмнения за моето крайно решение са се породили...
  Тъй като навън вече се зазорява, оставяме въпроса открит и лягаме в определената ни стая. Заспивам мигновенно, може би и от въздействието на дванадесетгодишната шотланска ракия, която бях изпил между другото, хей така като на майтап.
  Събуждам се по обяд с чувството, че съм у дома си, мирише много приятно и апетитно на току що изпържени мекици.
  Жена ми, която е по-добрата половинка от нас двамата, е станала още в десет часа, омесила и изпържила едно голямо блюдо с пухкави

  мекички, разбира се с помоща на внучката. Храним се мълчаливо всички – нито закуска, нито обяд, разговорът се върти около предстоящото пътуване до Скопия.
  Апропо, бързо разбирам, че тук понятието „Македония” обхваща всичко друго, но не и държавата Македония.
  Огромното Солунско летище се нарича Македония, голямата нова автогара също, има т.в. канал със същото име, изобщо никой грък не може и да си помисли за признаване на държава с такова име.
  Спомням си преди години, как нашата преса и всички медии едва ли не се задъхваха от възторг и патос, че президента Ж.Ж. пръв от държавните ръководители в света официално признал току що пръкналата се държава, дето се казва един файтон хора, половината шиптъри, останалата - чисти българи, нали си спомняте брадатата приказка за изкъпания македонец.
  Какво ли са си мислили съветниците на трудно прикриващият селския си манталитет философ - демократ?
  Ще признаем първи изоставената от Сърбия част от федеративната република (без това си имат достатъчно проблеми с Косово), братята от признателност ще се втурнат към консулствата, за да искат българско поданство и така само с един лист хартия, прочетен в Народното събрание и подарени тридесетина ставащи само за скраб танкове ще си върнем това, за което се е борил поета - харамия Пейо Яворов и хиляди знайни и незнайни български герои.
  Така без капка пролята кръв, ще поправим историческата несправедливост от прословутата Ялтенска конференция на четиримата големи.
  Да, ама не!!!
  Комшиите-комплексари с мегаломански претенции решиха и те, барабар Петко с мъжете, да си мерят оная работа с батковците вместо да се опитат да решат проблема с превземащите ги отвътре многодетни албански семейства.
  Това разбира се доведе малката държавица до пълна конфронтация с всички, навеждане пред големия задокеански каубой и първи му разрешиха да си разиграва мустанга на тяхна територия.
  Проявиха типична балканска прагматичност – по-добре да имаш силен и богат за приятел, отколкото беден и опърпан първи братовчед.


  Два дни преди Коледа, времето тук е като късната есен при нас. Около десет часа сутринта сме готови, натоварили сме джипа с куфари и чанти и потегляме на северозапад, посока Кастория, център на кожарската промишленост, вкусните картофи и прекрасните варива.
  Подминаваме крайпътните търговци с твърдото намерение на връщане да пазарим.
  По обяд сме на гръцко-македонската граница.
  Обичайното пазаруване от фрий шопа, аз се ограничавам с картон евтини цигари "Камел", съпругата ми – нищо, зета и дъщерята две торби с каквото се сетите, маркови парфюми , хавански пури и уискита за десерт.
  Вече сме готови да преминем бариерата.
  Преминаваме и ето първата изненада - нашите български паспорти само ги поглеждат, а гърка го карат да подпълва някакъв статистически лист на неразбираем за него език.
  Горкият, защо ли Солунските братя не бяха разпространили четмото и писмото и в тяхната част от Полуострова?
  Помагаме му и вече сме готови да тръгнем към то Битоля.
  Преди това един от митничарите ме дърпа настрана и ми пошепва на чист български език:
  -Кажи ми, брато, ще ли работи през празниците Козмос центар у Солун?
  Излизам от вцепенението и промърморвам, че Търговският център никога не затваря.
  Пред нас се вие второкласен път , бедни селца, изоставени, неподредени ниви и дюкяни с български надписи.
  Контрастът е очеваден!
  Как ли ще ни посрещнат в четири звездния хотел на брега на Охридското езеро и най-важно, с работещо Казино, за радост на паралията до мен?


  БГ ръкостискане   avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 51
  Местожителство : Бургас

  Re: ГЪРЦИЯ - живот под наем

  Писане  Булти on Сря Окт 02, 2013 4:13 pm

  супер
  avatar
  Ватус

  Брой мнения : 1175
  Join date : 29.10.2010
  Age : 62
  Местожителство : Бургас

  Re: ГЪРЦИЯ - живот под наем

  Писане  Ватус on Пет Окт 04, 2013 4:22 pm

  Едва сега успях да прочета ,,приключенията'' и съжденията ти Куинс и да ти кажа честно не ми доскуча и за миг, а напротив, беше ми много интересно, защото си нямах грам понятие от бита, навиците и живота на гърците.
  Благодаря ти за споделеното!наздраве 
  avatar
  kuins

  Брой мнения : 1234
  Join date : 06.09.2013
  Age : 71
  Местожителство : Бургас

  Re: ГЪРЦИЯ - живот под наем

  Писане  kuins on Пет Окт 04, 2013 5:39 pm

  Благодаря сърдечно, приятелю Ватус! Very Happy 

  Както споменах някъде по-горе, това са мои невчесани и непарфюмирани мисли по-скоро за нашата орис, отколкото за комшиите. Embarassed 

  Тях няма какво да ги мислим, те дори когато са най-бедни, са 10 пъти по добре от нашего брата.

  По този повод ще ти разкажа една история - да се смееш ли, да плачеш ли...

  В първата ни квартира, както споменах, имаше малка градинка и аз на обществени начала, като най-възрастен от живущите мъже се заех да я подреждам и обслужвам.

  Направи ми впечатление, че често ме наблюдава от съседния двор на съседната кооперация мъж на около 50-55 год., набит и среден на ръст, който се въртеше около един паркиран в двора скафус.
  Завързахме разговор и естествено той се завъртя около риболова и дащните места. /Става въпрос за градчето Переа, на двадесет км от Солун, посока ХАЛКИДИКИ./

  Оказа се, че той е полицай пред пенсиониране от местната жандармерия.
  След като достатъчно се сближихме и няколко съвместни нощни рибувания на ципури, той изплю камъчето и ме пита кой съм, какъв съм и какво аджеба правя в Гърция, освен, че ловя риба.

  Обясних му /вече поназнайвах езика/, че съм пенсионер и съм дошъл тук да сме близо до дъщерята и внучката.
  Той обаче човекът си продължава по въпросника Very Happy Very Happy Very Happy  и направо ме пита:
  -Че каква е тази пенсия, с която да можеш да живееш в Гърция?

  За да не е пълна излагацията, след 43 год. приравнени към ІІІ кат. труд, заемал сериозна позиция в едно предприятие, което хранеше 1700 работника и служители, бях пенсиониран с 238,00 БГ лв. и ги цитирах, но в ЕВРО!!!???
  Той се плесна по челото и ме изгледа с такъв поглед, който помня и до днес.

  Историята продължава, аз от своя страна реших да му върна топката, и директно го попитах:
  -А ти, кирие, каква пенсия очакваш да получиш?
  - Не е много висока, но като за държавен служител, бива - 2300 евро...

  Коментарът оставям на Вас, уважаеми съфорумци.
  Както казват шопите: - Оти ги ручахме жабетата???

  удавник удавник удавник 


  Embarassed Embarassed Embarassed 
  avatar
  Ватус

  Брой мнения : 1175
  Join date : 29.10.2010
  Age : 62
  Местожителство : Бургас

  Re: ГЪРЦИЯ - живот под наем

  Писане  Ватус on Пет Окт 04, 2013 7:10 pm

  Ами да ти кажа честно, щеше да е смешно, ако не беше толкова тъжно и срамно.Crying or Very sad Embarassed 
  Според мен коментарът е излишен!въххх 
  avatar
  chpetrov

  Брой мнения : 636
  Join date : 04.01.2014
  Age : 68
  Местожителство : софия

  Re: ГЪРЦИЯ - живот под наем

  Писане  chpetrov on Пет Яну 24, 2014 10:05 am

  Искрено се надявам да бъдат открити и други случайно забравени страници с други дати от този чудесен дневник.

  Дори и да не са записани всички спомени - те могат да заискрят като бенгалски огън - стига kuins да пожелае да ги запали.

  Из internet са изписани доста суперлативи за тези спомени и - за да не ги повтарям - казвам : благодаря, kuins.

  Бих искал да те поздравя с една нетолкова често срещана версия на "When the Saints go marching in".

  https://www.youtube.com/watch?v=QckEhqDtl-w

  Обложката на древната тава е култова : дърт 60+ пергишин и току/що навършило пълнолетие сочно маце друсат вихрен чарлстон, което по най-естествен и общественоприемлив начин ускорява пулса и вдига адреналина..

  vale

   наздраве
  avatar
  kuins

  Брой мнения : 1234
  Join date : 06.09.2013
  Age : 71
  Местожителство : Бургас

  Re: ГЪРЦИЯ - живот под наем

  Писане  kuins on Пет Яну 24, 2014 11:45 am

  Благодаря сърдечно, приятелю! наздраве 

  Сачмо ми е любимец, представих си великата река Мисисипи, с параходи по нея, Ню Орлеанс с дефилиращите музиканти, Хъкълбери Фин на М.Твен и др. хубави неща от моята младост.
  Благодаря още веднъж и бъди здрав. ръкостискане
   
  P.S. относно спомените от Гречко, бях написал няколко глави, преди година и нещо компа ми се развали, не бях го прехвърлил на друг носител, и един некадърник-техник буквално ми изгори харда с всичко написано на него. Sad  Sad  Sad 
  Това е все едно да загубиш рожба, пази Боже.
  Трудно ми е да го възобновя наново, няма да е същото, за съжаление.
  Но никога не казвай: Никога!
  Пък и сам виждаш, не всички отзиви са ласкави, а по- скоро критични, много ми е лесно да полея разказа с мед и нектар за нашите митарства из Гръцко с кемпера на зетя- тук отидохме, спряхме, там видяхме, на трето място кухнята беше ужасна и т.н и т.н.
  Но истината навън от България, ако не си крадлив депутатин, крадлив висш магистратин, крадлив висш държ. чиновник ( батко и братко), е съвсем различна за нашего брата, обикновеният полу интелигент.
  Ако искаш да оцелееш, трябва да оставиш Егото и дипломите у Родину. Very Happy 
  Там никой нищо даром не дава.
  Бъди здрав и извинявай за спама, той Админът ми има малко зъб за показано политическо пристрастие в една друга спам-тема, но засега кротува и ме дебне с бутилка в ръка за БАМ. надраве 

  avatar
  chpetrov

  Брой мнения : 636
  Join date : 04.01.2014
  Age : 68
  Местожителство : софия

  Re: ГЪРЦИЯ - живот под наем

  Писане  chpetrov on Пет Яну 24, 2014 1:45 pm

  kuins написа:... представих си великата река Мисисипи, с параходи по нея, Ню Орлеанс с дефилиращите музиканти, Хъкълбери Фин на М.Твен ... 

  Опитай да си представиш тиха китна уличка близо до езерото в Чикаго  Тук в сутерена на отсрещната сграда (така пише на една табелка) през 20-те години на XX век е имало пъб/клуб, в който вечер е свирел оркестърът Creole jazz band на Joe "King" Oliver. От 1922 г. той приема в оркестъра си като втори корнетист Louis Armstrong - те всъщност са от един град - New Orleans.

  Аз вярвам, че спомените за преживяното в Гърция могат да заискрят като бенгалски огън - стига kuins да пожелае да ги запали в някоя беседа на маса или на брега.

  Господ ни подари възможността да живеем във времена на (уж) сериозни промени. Искам да видя поне един нормален човек с IQ>100, който да не е политически пристрастен към съвремието и близкото минало. Мисля си : какво ли ще бъде ако палачинката се превърти още веднаж ? Е, все пак някой трябва да я подхвърли с тигана.

  vale   надраве


  Последната промяна е направена от chpetrov на Чет Фев 20, 2014 11:20 am; мнението е било променяно общо 1 път
  avatar
  kuins

  Брой мнения : 1234
  Join date : 06.09.2013
  Age : 71
  Местожителство : Бургас

  Re: ГЪРЦИЯ - живот под наем

  Писане  kuins on Пет Яну 24, 2014 4:13 pm

  chpetrov написа:...Искам да видя поне един нормален човек с IQ>100, който да не е политически пристрастен към съвремието и близкото минало. Мисля си : какво ли ще бъде ако палачинката се превърти още веднаж ? Е, все пак някой трябва да я подхвърли с тигана...

  Приятелю chpetrov, не съм сигурен, и не мога да разбера какво точно искаш да кажеш с горепосоченото.Question 
  Тук, в този форум, ние сме късметлии, защото сме попаднали на умни и стойностни хора с ярко изразено чувство за хумор, "Опасни Агенти" по бургаското определение,всеки е толерантен към останалите и тяхното лично мнение, води ни един ентусиаст 1/2 Админ (големи образи са с неговата прекрасна съпруга) от изчезващата порода на отчаяните романтици, както казва Уйлям Сароян, цитирам по памет: " Нещо като нож, нещо като цвете, изобщо като нищо на света".
  Това, според мен-доайена, са нормалните и мислещите.
  Иначе, ако изпаднем във философстване и мистицизъм, отиваме към прозренията за далечното минало на Елена Блаватская, Николай Рьорих, Ернест Мулдашев и др., което си е бягство от настоящето, колкото и да не ни харесва то.
  Дерзай! ръкостискане 
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 51
  Местожителство : Бургас

  Re: ГЪРЦИЯ - живот под наем

  Писане  Булти on Пет Яну 24, 2014 4:33 pm

  Опасен агент написа:Бъди здрав и извинявай за спама, той Админът ми има малко зъб за показано политическо пристрастие в една друга спам-тема, но засега кротува и ме дебне с бутилка в ръка за БАМ.     ха-ха-ха  ха-ха-ха  ха-ха-ха 
  - позна , има ти зъб ... скоро смятам да ударя един зъб на една , Твоя  петълка... ама в  най скоро време...


   надраве  надраве  надраве 
   йессс  


  Последната промяна е направена от Булти на Пет Яну 24, 2014 4:36 pm; мнението е било променяно общо 3 пъти
  avatar
  chpetrov

  Брой мнения : 636
  Join date : 04.01.2014
  Age : 68
  Местожителство : софия

  Re: ГЪРЦИЯ - живот под наем

  Писане  chpetrov on Пет Яну 24, 2014 4:34 pm

  kuins написа:... той Админът ми има малко зъб за показано политическо пристрастие в една друга спам-тема, но засега кротува и ме дебне с бутилка в ръка за БАМ. надраве 

  Искам да кажа, че в този форум има доста нормални хора с IQ>100 - ако се съди по публикациите. Няма как тези нормални хора да не са политически пристрастни към съвремието и близкото минало.

  Нали тук всеки изразява мнението си без да го натрапва на останалите и да изисква да се съгласяват само с неговото мнение ? Друг въпрос е - това ли е темата за коментиране на политически пристрастия.

  Админът очевидно обича шегите.

  vale

  надраве 
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 51
  Местожителство : Бургас

  Re: ГЪРЦИЯ - живот под наем

  Писане  Булти on Пет Яну 24, 2014 4:40 pm

  ...бря ...пишете си квото искате ....ку стане напечено за Админа    замислен ....ши стана бежанец ....ама в Гръчко...

   на-на-на
  avatar
  kuins

  Брой мнения : 1234
  Join date : 06.09.2013
  Age : 71
  Местожителство : Бургас

  Re: ГЪРЦИЯ - живот под наем

  Писане  kuins on Пет Яну 24, 2014 5:10 pm

  chpetrov написа:...Друг въпрос е - това ли е темата за коментиране на политически пристрастия.

  Админът очевидно обича шегите.

  vale

   

  Опазил ни Бог от изразяване на полит. пристрастия в моятя тема... бой 

  Има си друга Спам тема на ЛАФ МОАБЕТ, където се "вихрят"такива политически дискусии, че ако ги прочете Пчеличката Мая директно ще хукне към Костинброд, пардон, към Кюстендил  да води бракоразводните дела на мангалите. Very Happy Very Happy Very Happy 
  Шегичка, Агетни!

  Sponsored content

  Re: ГЪРЦИЯ - живот под наем

  Писане  Sponsored content


   В момента е: Нед Дек 09, 2018 10:29 pm