Приключенията на Булти и приятели

приключения без край в памет на Булти


  Кобургите: Симеон II - островитянин и Борис III - иманяр

  Share
  avatar
  Jorestes

  Брой мнения : 3623
  Join date : 29.12.2010
  Age : 36
  Местожителство : София

  Кобургите: Симеон II - островитянин и Борис III - иманяр

  Писане  Jorestes on Пон Сеп 23 2013, 16:14

  Кобургите: Симеон II - островитянин и Борис III - иманяр
   
  Темата за царските имоти отново придобива широка популярност. Последният повод бе отказът на областния управител на Пловдив да върне двореца Кричим и прилежащите му сервитути на г-н Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза. Продължава да се спори за количеството и броя на имотите. Връх Мусала също влиза като притежание на семейството!...
  В България не са много тези, които знаят, че Кобургите притежават и сериозни имоти по нашето Южно Черноморие. Въобще, още с появяването си в страната, бъдещата царска фамилия отправя апетитни погледи от Бургас към Созопол и река Ропотамо...
  На 18 май 1903 г. в 9 ч. княз Фердинанд с тържествена церемония открива бургаското пристанище. Първите търговски кораби носят слънценосните имена “Борис” и “Кирил”, а пътническият крайбрежен трафик се поддържа от парахода “Евдокия”.
  На 23 октомври 1930 г. Борис III се жени за италианската принцеса Йоана Савойска в град Асизи, в катедралата “Св. Франциск”. Предстои вълнуващо пътешествие през Адриатическо, Егейско и Черно море с най-хубавия пътнически параход “Цар Фердинанд” до бургаския порт. Младоженците са посрещнати от капитан I ранг Иван Вариклечков, бъдещ началник на военноморския флот на България. Той предлага на царската двойка собствената си каюта. Оркестърът свири романтични мелодии, докато не се извива буря, която покосява музикантите... В Истанбул богопомазаната двойка е посрещната с топовни гърмежи и поздравления. В български води “Евдокия” е ескортиран от четири миноносеца...
  От палубата Борис III с удоволствие показва на съпругата си крайбрежието, очарователната река Ропотамо, която ще започне да посещава редовно. Тогава тя е още с незасегната флора и фауна, край Созопол стоят старите вятърни мелници и дървените къщи, красивите и недокоснати плажове.
  Бургазлии са готови за голямото събитие. Създава се организационен комитет, но без политически партии /!/ от видни граждани и общественици. Най-големият площад в Бургас е кръстен “Царица Йоана” -този пред гарата, а морската градина, която дотогава няма име, започва да се нарича “Цар Борис”.
  Тогавашната община отпуска 100 000 лева за разходи около особите и за подаръци... Както се вижда, пари за подобни разходи е имало винаги.
  От петте български острова единствено Св. Тома, известен най-вече като Змийския, привлича вниманието на царя. Останалите четири: Св. Анастасия, Св. Кирик, Св. Иван и миниатюрният Св. Петър не заслужават неговото внимание. На Св. Анастасия все още има православен манастир, Св. Кирик е зает от кадетите на Морското училище, Св. Иван е неподходящ, а Св. Петър е колкото една голяма скала.
  Ботаническите занимания на царя са известни на мнозина. Увлича се от орнитологията, а мнозина са го виждали със сак за пеперуди в ръка. През 1911-1912 г. той предприема пътуване в Мала Азия, по Средиземноморското крайбрежие  и на Канарските острови с “научна цел”. По-късно тези му занимания се задълбочават, той е чест гост по Южното Черноморие, по източните склонове на Странджа, които предоставят обилен дивеч, а той е и изтъкнат ловец.
  Владетелят за първи път посещава малкия остров Св. Тома някъде през 30-те години на миналия век. Средиземноморският климат, интересната флора и фауна, различни видове кактуси, диви патици, водни змии и многобройните скални чайки привличат “научните” му интереси. В местността Буджака монархът дълги часове наблюдава гъмжащите множества от птици.
  В регистрите на община Созопол са отбелязани имотите на Борис III. Закупено е място от 12 дка при далян “Христос”, намиращо се на най-високия нос на полуостров Буджака. Справка: нотариален акт -т.II, №12, регистър 56, дело №13 от 1931 г. -созополски мирови съдия.
  Остров Св. Тома се намира в Созополското землище, на устието на р. Ропотамо, нотариален акт т.I, №9, регистър 72, дело № 12 от 1933 г. -созополски мирови съдия.
  Ето и други неизвестни подробности:
  С писмо от 4 април 1992 г. общинската поземлена комисия в Созопол информира Сакскобургготски в Мадрид за наличните имоти. И отговорът пристига, макар и със закъснение. “Много съм трогнат от Вашата готовност да се занимавате толкова подробно с въпроса около “Царската градина” /забележете!/ - се отбелязва най-напред в писмото. “Окровено казано, считам за приоритетни толкова други въпроси, свързани с България, че въобще не съм се замислял за имотите, които са ни били незаконно иззети”.
  Писмото е адресирано до тогавашния председател на комисията Димитър Карамихалев и е с дата 13 май 1992 г.
  Симеон добавя също, че “с оглед да не се комплицира въпросът, не мисля в този случай да предявявам иск”. О-о-обаче всичко това е преди 8 години... По това време наследникът на царската корона нямаше намерения да си иска и останалите имоти, доколкото са негови.
  Бащата Борис III е известен със своята мнителност, фатализъм и суеверие. Царят е притежавал иманярска карта от Рим и с нея е търсил съкровището на тракийския владетел Лизимах, скрито под Маслен нос /Зейтин бурун/. Тази карта в иманярските среди запознатите наричат “Кавалерията”. Това е входът на римска галерия, където е укрито голямото персийско съкровище на цар Дарий и Лизимах. Или “Кавалерията” е подземие, което започва от Тъмната река при с. Младежко и свършва на Маслен нос. През входа е влизал само известният иманяр дядо Кольо от Русе, споминал се на 105 г.
  “Веднъж бай Трендафил -каменар от Бургас, ми разказваше, че той някога бил шофьор на Борис III. -Те отишли един ден с автомобила на царя на Маслен нос. Били сами, той и царят, без охрана. Царят му казал:
  - Бай Трифоне, спри тука на това място край пътя и ще ме чакаш.
  А той бе и ловец и често идеше в Странджата да ловува. Преметна ловната си пушка през рамо и тръгна.
  - Ваше Величество -обърнал се Трифон към царя. -Ако стане нещо с Вас, мене ще ме убият.
  - Не бой се -рекъл му царят. -За идването ми тук съм казал всичко на царицата. Тя знае и от главата ти косъм няма да падне.
  Тръгнал той и се изгубил в гората на Маслен нос. Бавил се около час и се завърнал. По дрехите му Трифон забелязал пръст. Търсил съкровището. Входа е търсил на “Кавалерията”... /Ив. Бубалов, “Иманярски предания”/.
  Все около Маслен нос царят търси и заровеното злато на Кара Емин и Вълчан Войвода... Тъй че неговите “научни занимания” са по-скоро авантюристични разходки, убиване на времето и лов сред природата.
  Интересно е и друго. Имуществото на царската фамилия е било описвано от три правителства: това на Александър Стамболийски през 20-те години на миналия век, през 1933 г. и от правителството на Кимон Георгиев. Последният опис е в изпълнение на Заповед № 57 от 03.08.1946 г. на министър-председателя К. Георгиев. В резултат на тази заповед с писмо от 25.09.1946 г. на Председателството на Народната република до Министерството на земеделието, Дирекция държавни имоти, е бил предоставен пълен списък-опис на всички бивши царски имоти, покрити и непокрити в цялата страна.
  Тук са и разгледаните два имота.
  До този момент няма данни Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза да са отправяли искане до поземлената комисия в Созопол или до Областна управа -Бургас. Но това нищо не означава, защото:
  С промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие се предвижда концесионерите да получат право на ползване и стопанисване на прилежащата към плажа акватория с ширина не повече от 200 м. В нея понякога могат да бъдат включени брегоукрепителни и брегозащитни съоръжения, както и... острови.
  Островите по нашето Черноморие открай време представляват апетитна хапка. За тях си точат зъбите както големи акули, така и някои партийни лидери, известни с обръчи от фирми. Петте острова на практика не попадат в акваторията, която може да се получи на концесия.
  Симеон засега си трае и дава вид, че не се интересува от Змийския остров, но в медийното и общественото пространство сериозно се говори, че “Главбулгарстрой” и община Созопол се интересуват сериозно от този район -строи се ваканционно селище на нос Хумата до местността Аркутино. Комплексът вече е издигнат до груб строеж. Той отстои едва на ...300 м от остров Св. Тома и ще носи неговото име.
  “Царската градина”, както нарича Симеон острова, отдавна е обявен за резерват. Но това не трябва да ни успокоява. Свидетели сме на хиляди безобразия и всички те са законосъобразни...
  Освен многобройните беди, които династията на Кобургите е донесла на България, младите ще трябва да знаят и че: , Борис III -иманяр, а Симеон -собственик на български остров!
  И въпреки че у нас частни острови няма, всичко може да се случи?! От нас зависи...
  Васил ЛАКОВ

   В момента е: Пет Юли 20 2018, 06:13