Приключенията на Булти и приятели

приключения без край в памет на Булти


  Параклис под вода в Приморско

  Share
  avatar
  Jorestes

  Брой мнения : 3622
  Join date : 29.12.2010
  Age : 36
  Местожителство : София

  Параклис под вода в Приморско

  Писане  Jorestes on Сря Юни 12 2013, 16:42

  Параклис под вода в Приморско

  Българското Черноморие вече си има православен подводен параклис, на името на покровителя на рибарите и мореплавателите „Свети Николай Чудотворец”. Уникалният храм е разположен на около 7 метра под водата и е съобразен с каноните на православието. Ликът на светеца е изработен от месинг, а на дъното върху древен камък, който служи за олтар, са поставени кръст и свещник. Има плоча в прослава на Светата Троица, а също и бетонова отливка с името на ктитора и подводничарския поздрав за равен брой влизания и излизания.В осъществяването се включили много хора, дори и мюсюлманин. Той заявил, че за него това е въпрос на част. „Параклисът беше осветен на суша от отец Гавраил. На 1 юни го положихме под вода в акваторията на Приморско, южно от Маслен нос. Голямото ни притеснение не беше около организацията на работата, колкото до тези динамични атмосферни условия напоследък. Като по чудо, морето се успокои точно в уречения ден. А малко след като започнаха подводните работи, се появи и голямо стадо делфини. Не ми е известно по света да има друг такъв култов обект на православното християнство под вода. В крайна сметка желанието ни е това наше дело да допринесе за популяризирането на подводния спорт, на водолазното дело по света“, разказа пред БНР Ирена Бадалова, председател на новосъздадения водолазен клуб „Приморско”.

  От водолазния клуб очакват интересът към Приморско да се увеличи и да привлече много любители на подводните приключения. Към този параклис вече проявяват интерес и романтични двойки, който искат да се венчаят под водата.

  „С мен се свърза и художник, който прави керамични икони и ми предложи да подари за параклиса икона на Свети Николай Чудотворец – негово дело. Аз, разбира се, приех с радост и му обещах, че лично ще я положа в подводния храм. Ние все още не сме обозначили мястото с табели, за да могат всички желаещи да го виждат къде е и да го посещават. Той е извън града, на едни скали, известни сред хората, които се гмуркат, като „Крокодилите”. Там няма как да се види, че нещо се случва, освен в деня, когато го полагахме“, обясни Бадалова.

  „Много хора от държави, които нямат излаз на море, идват и се гмуркат с голямо желание, а местните хора не уважават този спорт. Затова идеята на Водолазен клуб „Приморско” е да обучаваме млади хора, деца. Искаме наистина да развием този спорт. Защото навсякъде по света той е добре развит“, допълва тя.
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 50
  Местожителство : Бургас

  Re: Параклис под вода в Приморско

  Писане  Булти on Сря Юни 12 2013, 21:40

  йессс

   В момента е: Нед Юни 24 2018, 04:02