Приключенията на Булти и приятели

приключения без край в памет на Булти


  Геомаршрут води до угаснали вулкани в Странджа

  Share
  avatar
  Jorestes

  Брой мнения : 3623
  Join date : 29.12.2010
  Age : 36
  Местожителство : София

  Геомаршрут води до угаснали вулкани в Странджа

  Писане  Jorestes on Чет Юни 06 2013, 12:43

  Геомаршрут води до угаснали вулкани в Странджа

  Единствената по рода си геоложка пътека в България минава по самия ръб на морския бряг от Ахтопол до устието на р. Велека и от р. Бутамята до залива Силистар. Геомаршрутът покрай морето е направен през последните години от Дирекцията на Природен парк Странджа. Младежи от Ахтопол бяха запознати с особеностите на подводните лавови потоци по Черноморското крайбрежие от директора на Парка инж. Стефан Златаров. Той обясни, че връх Голямата Папия, над Царево, например е угаснал вулкан.

  Учениците видяха какво представляват подводните вулкани - образувания на морското дъно. Черноморското крайбрежие на Природен парк Странджа попада в Източносредногорската тектонска зона и вулканизмът е осъществен в морска обстановка.

  Обучителният семинар е част от Международния проект Be Natur, в който са включени редица образователни пътувания, с цел подрастващите да се запознават с природните феномени на Странджа, с възможностите за развитието на алтернативен туризъм, както и да се повиши информираността им за околната среда.

  Геоложката пътека свидетелства, че преди 80 млн.години по Черноморското крайбрежие на Природен парк Странджа е имало активна вулканична дейност. Част от магмените потоци са достигали морското дъно, а друга част е застивала в земните недра. Инж. Стефан Златаров показа вулканичните скали по крайбрежната ивица между Ахтопол и Силистар. Туристите могат да видят също вулканичните брекчи , формирани при изригването на вулканите. Геоложката пътека е една от малкото места у нас, където може да се види също черно вулканично стъкло и туфи- уплътнена вулканична пепел, изхвърлена по време на изригванията. В северния край на косата при устието на Велека се наблюдават и дайки- вертикални вулканични тела.

  Следващият обучителен семинар за ученици включва посещение на Центъра за сухоземни костенурки в с. Баня и е свързан с усилията по опазването на световно застрашените видове.

  Международният проект BE-NATUR – „По-добро управление и прилагане на мерките за защита в зоните от мрежата Натура 2000”, се финансира по Оперативна Програма „Югоизточна Европа”.

  В проекта участват общо 14 партньора от 7 държави: Унгария, Австрия, Италия, Румъния, , Гърция, Сърбия и България. Продължителността на проекта е 36 месеца, като изпълнението му ще приключи на 31 януари 2014 г. Одобреното финансиране за дейностите в България, управлявани от ДПП Странджа, възлиза на 174,000 €.

  avatar
  ichikonti

  Брой мнения : 409
  Join date : 10.03.2012
  Age : 51
  Местожителство : Севлиево

  Re: Геомаршрут води до угаснали вулкани в Странджа

  Писане  ichikonti on Чет Юни 06 2013, 14:23


  "В северния край на косата при устието на Велека се наблюдават и дайки- вертикални вулканични тела."
  avatar
  Jorestes

  Брой мнения : 3623
  Join date : 29.12.2010
  Age : 36
  Местожителство : София

  Re: Геомаршрут води до угаснали вулкани в Странджа

  Писане  Jorestes on Чет Юни 06 2013, 14:44

  супер ръкостискане

  Sponsored content

  Re: Геомаршрут води до угаснали вулкани в Странджа

  Писане  Sponsored content


   В момента е: Пон Юли 23 2018, 11:10