Приключенията на Булти и приятели

приключения без край в памет на Булти


  ТОВА НЕ Е ЛОДКАТА НА НОЙ!

  Share
  avatar
  Jorestes

  Брой мнения : 3623
  Join date : 29.12.2010
  Age : 36
  Местожителство : София

  ТОВА НЕ Е ЛОДКАТА НА НОЙ!

  Писане  Jorestes on Чет Юни 06 2013, 08:22

  ТОВА НЕ Е ЛОДКАТА НА НОЙ!


  Лодка еднодръвка, вероятно от Праисторическата епоха, е намерена на дъното на Черно море. Това съобщи за Агенция “Фокус” на 29 ноември т.г. директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. На 28 ноември през нощта на 15 мили в морето, източно от Маслен нос - между Созопол и Приморско, риболовен кораб № 27 от град Созопол е изкарал с трала си при риболов лодка еднодръвка, която вероятно е от Праисторическата епоха. „Подобни лодки еднодръвки, както и всякакви морски съдове, които са по-стари от 3 000 години, няма никъде по света, тъй като дървото изгнива, но в нашето море под определена дълбочина има разтворен сероводород, който запазва всички материали от органичен произход, каквото е дървото, от което е направена лодката, много добре”, обясни Димитров. „Лодката вероятно ще предизвиква огромен интерес сред учените от цял свят, тъй като такива неща не могат да се намерят в нито едно море, в нито един океан”, коментира проф. Димитров. На созополското пристанище лодката бе окончателно освободена от мрежите, свалена и транспортирана в музея на град Созопол. В операцията участваха кметът на града Панайот Рейзи, собственикът на риболовната компания, чиято собственост е корабът – Петър Василев, археологът на созополския музей Димитър Недков, директорът на Бургаския регионален музей Цоня Дражева.

  Припомняме:
  На 31 август септември 2001 г. созополски рибари от риболовен кораб № 37, собственост на РИБЕКС-ГРУП, извадиха от морето лодка-еднодръвка. Проф. Божидар Димитров нарече откритието “Лодката на Ной” и тази хипотеза бе възприета безкритично от българските медии, които тиражираха съобщението, че уникалната лодка е от епохата на библейския потоп. Наистина, уникалната лодка бе напълно запазена, тъй като дървените изделия се консервират перфектно в Черно море на дълбочина над 90 м, където няма живи организми и кислород. По-късните изследвания опровергаха твърденията на проф. Божидар Димитров и „Морски вестник” даде правото на изследователя д-р Атанас Орачев да изложи всички научни аргументи (вж. Ат. Орачев, Понтийската лодка еднодръвка, спасена от РИБЕКС-ГРУП, МВ бр. 23-24 (18 дек. 2002 – 15 януари 2003 г.). Лодката е от ХІV в. сл. Хр. Нека и сега да не избързваме с предварителните гръмки твърдения. Със сигурност обаче още сега можем да кажем, че това не е лодката на Ной.
  МВ
  avatar
  Ribarina

  Брой мнения : 1597
  Join date : 02.05.2012
  Age : 36
  Местожителство : Burgas

  Re: ТОВА НЕ Е ЛОДКАТА НА НОЙ!

  Писане  Ribarina on Чет Юни 06 2013, 19:26

  По national geographic даваха че в Черно море след 100 метра няма кислород.При силно вълнение тази граница падала на 90-80 метра и така много от потъналите кораби са се запазили поради липсата на микроорганизми,които да изяждат дървесината на кораба.Интересно е едно откритие в Сочи,където кораба е запазен почти изцяло заедно с товара си от делви.

  Ще се поразровя за филма из Замундата
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 50
  Местожителство : Бургас

  Re: ТОВА НЕ Е ЛОДКАТА НА НОЙ!

  Писане  Булти on Чет Юни 06 2013, 21:48

  йессс

  Sponsored content

  Re: ТОВА НЕ Е ЛОДКАТА НА НОЙ!

  Писане  Sponsored content


   В момента е: Пон Юли 23 2018, 11:10