Приключенията на Булти и приятели

приключения без край в памет на Булти


  ПОД ВОДАТА - къде и какво в Черно море и по света!

  Share
  avatar
  Jorestes

  Брой мнения : 3637
  Join date : 29.12.2010
  Age : 37
  Местожителство : София

  ПОД ВОДАТА - къде и какво в Черно море и по света!

  Писане  Jorestes on Вто Мар 05 2013, 08:25


  Най-добрите места за гмуркане

  http://www.millionaire.bg/

  Архипелагът Базаруто
  Когато водите са чисти, морският живот е обилен и температурите са идеални, нищо не може да се сравни с тръпката, която подводното гмуркане предлага. Възможността да се изследват мистериите на морето примамва много пътуващи да посетят едни от най-достъпните и живописни брегове.

  В тази статия ще представим местата, където водата е топла (25 градуса по целзий и повече) и където главното привличащо вниманието ни са кораловите рифове и морската флора и фауна. Ще започнем с Червено море. Повечето опитни водолази ще се съгласят с нас, че Червено море е най-доброто място, за да се види изобилието на подводния свят. Безупречната видимост, която има тук позволява да се види богатството, разнообразието, както и голямата палитра от цветове на морската флора и фауна, което пък от своя страна ви гарантира незабравими моменти. Червено море предлага и първокласни пътешествия с кораб, които прекосяват този район и акостират на чудесни места за изучаването на морския свят. Най-добрият период за това е между месеците Юни и Октомври. Едни от най-популярните места за гмуркане са Египет (Шарм Ел Шейх, Хургада (Сафага и Дахаб). Следва Израел (Ейлат), Йордания (Акуба), Судан (трудна за достъп, но много чисто и красиво място).

  Червено море е едно от най вълнуващите и най-заети места в света и Националния парк Рас Мохамед в частност предлага места за всички нива на умението за гмуркане. Дълбоките рифове и обичайните силни течения правят изследването истинско предизвикателство, но веднъж свикнете ли с тези неща, гмуркането в Червено море става пристрастяване.
  Рифът на акулите предлага множество риби меру и скатове; В Рифът Йоланда има останки от кораби; Градът на Анемон има повече анемони и малки риби, отколкото сте виждали дори по Дискавъри; Рас Затар предлагат страхотни възможности за снимки и разглеждане на пещери.

  Все по популярна става за тази цел и северна Етиопия (Еритрея), където водолази са открили недокоснати коралови рифове, а живота там е бил унищожен преди години, когато е имало местна война и глад.

  Архипелаг Базаруто, Мозамбик
  Четири усамотени острова малко по-далеч от брега на Мозамбик очакват пристигащите. В допълнение на рифовете и на чистите води, които ентусиастите очакват, Националният морски парк също предлага неповторимо морско гмуркане и изследване на останки от кораби.
  Гмуркането най-често се прави в открити води, с гледка към островите. Най-доброто време е юни, юли и август, когато жегата става поносима. Ако се интересувате да посетите архипелага Баразуто, постарайте се да проверите напътствията от страна на външно министерство, тъй като Мозамбик все още страда от размирици след дълга гражданска война.

  Малдивите са следващото място, на което се спираме. Разположени в Индийския океан северозападно от Шри Ланка, този архипелаг от стотици острови е също едно от най-добрите места за гмуркане в света. Кристалната вода и богата флора и фауна, правят Малдивите едно от най-посещаваните места от хората практикуващи този спорт. От столицата Мале, водолазите после могат да тръгнат, за който остров те изберат. Гмуркането може да се извършва целогодишно.

  Карибско море
  Тук водата е топла и чиста и е дом за огромно разнообразие от морски организми. Най-добрите места в Карибския басейн са Каймановите острови, Бахамския архипелаг, Саба, Бонайре, Белиз (където се намира втория по големина коралов риф след Австралия). Тюркс и Кайкос, крайбрежието на Флорида, полуостров Юкатан в Мексико.

  Остров Амбергрис Кей, Белиз
  Ще се чувствате като истински изследовател, гмуркайки се сред топлите карибски води на Белиз. Това място за почивка е силно подценено и повечето хора дори не знаят, че Белиз се намира в Централна Америка, южно от Мексико.
  Но всичко това работи добре за гмуркачите, които могат да се гмуркат на спокойствие, а след това да си почиват на брега. Основните места за гмуркане са около Сан Педро, най-голямата туристическа точка на Белиз. Може да плувате близо до южноатлантически акули и скатове в Шарк Рей, да се плъзгате до корала на Бариерния риф и да правите подводни снимки на любопитния морски живот.

  Голям Кайман, Каймански острови
  Познат като кралят на карибските места за гмуркане, а те са много, Кайманите предлагат всички възможности, от които гмуркачите се нуждаят.
  Първо времето е доста хубаво през по-голямата част от годината, с дъжд, който се появява внезапно само през летните месеци, второ водата е топла и чиста, идеална за изследване на рифовете на Големият Кайман и разглеждане на скатове и риба-ангел в техния хабитат. Освен това посетителите имат достъп, както до добре познати, така и до недокоснати кътчета. Малко проучване ще ви доведе до оператори, които ще се наемат да ви заведат до най-изолираните точки, ако това наистина ви вълнува.

  Гранд Търк, Тюркс и Кайкос
  Все по-популярна туристическа точка, островите Тюркс и Кайкос предлагат точно толкова забавление под водата, колкото и над нея. Островите се намират на север от остров Еспаньола и се смятат за част от Бахамите, като централната точка на Тюркс и Кайкос е Гранд Търк, истинска мечта за гмуркачите.
  Благодарение на усилията на правителството по опазване на безценната естествена природа – предотвратявайки голямо строителство на бреговете на Гранд Търк, гмуркачите могат просто да поплуват около недокоснати рифове, дюни и морски склонове.

  Според биолозите и учените Индийския океан е най-богатото място в света на морския живот. Тук всяка година се откриват нови и нови биологични видове, непознати до този момент на човечеството. Най-добрите места са: Индонезия (Манадо, Комодо, Ломбок, Флорес и Алор), Борнео (Сипадан), полуостров Малайзия (Пулау Пейар морски парк, Пулау Тиоман, Пулау Реданг и Пулау Перентан), Тайланд (Хин Деанг, Хин Муанг), Бирма и Марианските острови (Гуам и Сайпан). Този район е под въздействието на два масона през годината: северозападен и североизточен, които носят влажното и сухо време в зависимост от местоположението.

  Пукет, Тайланд
  Има причина, заради която Пукет е познат като "Перлата на юга." Водите до брега са пълни с морски живот и има много голям избор от възможности за гмуркане, от коралови полета до останки от кораби и пещери.

  За да изпитат истински тази туриситческа точка, запознатите гмуркачи избират круиз тип "живеене на борда", и както името подсказва, това означава наемане на лодка и гмуркане с дни наред дори без да виждате земя. Точно на едно такова пътуване е най-вероятно да си направите приятел някоя покорна китова акула, да пътувате с манта и изследвате пещери.

  Най-големият в света коралов риф е разположен на източния бряг на Австралия дълъг над 2000 км. Най-добрите места там за гмуркане са Кейрнс, Таунсвил и остров Херон. И тук може да изберете между гмуркания от кораб или суша.

  Остров Херон, Куинсланд, Австралия
  Този остров може би ви е непознат, но няма как да не сте чували за Големия бариерен риф. Това е кралят на местата за гмуркане, рифът е най-големият в света и е хабитат на хиляди видове риби – от големи бели акули до множество различни природни съкровища. Островът Херон е в сърцето на рифа, малък и непретенциозен, той предлага най-доброто за гмуркане, което може изобщо да видите.

  Всяко едно от тези места не бива да бъде пропуснато от феновете на този вид спорт, пък и тези, които не са запалени толкова. Ако имате щастието да попаднете на някое от тези места не бива да се замисляте над възможността да надникнете в този обширен и недобре изучен все още свят за човечеството, защото със сигурност ще останете меко казано очаровани.
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 51
  Местожителство : Бургас

  Re: ПОД ВОДАТА - къде и какво в Черно море и по света!

  Писане  Булти on Вто Мар 05 2013, 09:41

  cheers cheers cheers

  супер
  avatar
  Jorestes

  Брой мнения : 3637
  Join date : 29.12.2010
  Age : 37
  Местожителство : София

  Re: ПОД ВОДАТА - къде и какво в Черно море и по света!

  Писане  Jorestes on Вто Мар 12 2013, 08:23

  По Черноморието ни
  Сонар засече 10 антични кораба
  в."Народно дело"
  Тепърва учените възнамеряват да слязат на дълбочина 200 - 250 метра
  Там се очаква да бъдат открити напълно запазени обекти
  10 цели, за които се счита, че са силуети на старинни кораби, са засечени от сонара на Института по океанология във Варна по време на сканирането на морските дълбини. Това разкри пред „Народно дело“ д-р Илия Щирков от института. Учените се надяват, че ще имат възможност да огледат отблизо откритията си посредством изследователската мини подводница, с която разполагат. За целта трябва да бъде спечелен проект, чрез който да се осигури финансирането на експедицията. „Шест от целите бяха засечени през последната година. Пренебрегваме тези, които са по-нови и насочваме вниманието си основно към по-старите потънали обекти “, каза ученият. Част от целите са били засечени по Северното Черноморие, но имало и такива, които лежат по дъното на юг, разясни д-р Щирков. До момента е извършвано сканиране на дълбочина до около 130 метра. Постепенно учените възнамеряват да слязат до 200 - 250 метра. Там очакванията са за напълно запазени кораби, тъй като сероводородът „консервира“ останките, не се извършва тралене и водолази не могат да стигнат.

  Ветроходът край Калиакра е търговски

  Ветроходът, който бе открит от експедиция на Института по океанология източно от нос Калиакра тези дни, е търговски. Това заяви директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева. Както в. „Народно дело“ писа, д-р Кръстева е участвала в датировката на плавателния съд, който се намира на 110 м дълбочина. „На база видеоматериала, който ми бе предоставен от института, няма основание да смятам, че ветроходът е военен. Според мен се касае за представител на търговския флот“, заяви Кръстева. Тя смята, че час по-скоро на учените трябва да бъде издадено разрешение за изваждане на повърхността на артефакти, чрез които да се направят допълнителни проучвания и анализи и да се установи националността на плавателния съд. До момента се знае само, че става дума за дървен двумачтов ветроход с дължина 52 м, чиято възраст е около 2 века.


  Край бреговете на Естония откриха подводница от Първата световна война
  Агенция КРОСС - 23 Октомври 13:43
  о.Хиум, Естония /КРОСС/ Британска подводница, която се е водила за безследно изчезнала 90 години бе открита край бреговете на Естония, съобщава Би Би Си. Подводницата HMS E18, на борда на който са пътували трима офицери и 28 матроса е излязла в открито море през май 1916 година и не се е завърнала. Това е била една от няколкото подводни лодки, които били изпратени в Балтийско море по времето на Първата световна война от бившия първи лорд на адмиралейството Уинстън Чърчил, за да докара желязна руда от Швеция и Германия и за подкрепа на руския военноморски флот. Корабът е напуснал базата в руското пристанище Ровел - сега Талин, вечерта на 25 срещу 26 май и поела на запад. Както предали, на другия ден той е влязъл в бой с германски кораб и го потопила с торпедо. Няколко дена по-късно подводницата се е натъкнала на немска мина. Руският цар наградил екипажа посмъртно с Орден на св. Владимир.Миналата седмица, останките от подводницата са били открити край бреговете на остров Хиум от шведската компания ММТ. На подводните снимки се вижда, че тя е запазена много добре. Според собственика на компанията Карл Дъглас днешната находка е резултат от 10-годишно търсене.

  Тралове орат древни кораби
  в."Народно дело"

  Безценен плавателен съд на 2500 г. е бил потрошен и е в окаян вид, алармират учени
  Тралове орат древни кораби Тралове орат древни кораби
  Никой не може да определи точно какъв е размерът на щетите, нанесени от подводната иманярска дейност. Това заяви пред в. „Народно дело“ д-р Илия Щирков от Института по океанология във Варна. Той бе един от участниците в провелия се наскоро във Военноморския клуб форум „50 години подводна археология в България“. Основната причина, за да не може да се направи калкулация, била, че информацията за иманярите обикновено шетала неофициално. „Никой няма доказателства. Обикновено тази информация е базирана на слухове, но че иманярството съществува, се знае от всички“, каза ученият. Той посочи някои параметри, които биха довели до справяне с проблема. „На първо място трябва да се спре дънното тралене“, каза д-р Щирков и даде за пример кораб с амфори на 2500 г., който е бил потрошен вследствие незаконната трална дейност в Черно море. „В момента плавателният съд е в окаян вид и загуби много от своята стойност“, отбеляза ученият. Той предлага местата, които вече са били „отарашени“, а ценностите безвъзвратно изгубени през годините, да бъдат разрешени за работа, но категорично да не се позволява на траловете да слизат на по-голяма дълбочина, където се предполага, че има добре запазени останки от античността. В момента хората в страната, които са дипломирани да се занимават с подводна археология, били значително по-малко отпреди години. Сега са останали единици, разпределени в музеите и други културни институции. Обяснението за това било просто. „Приоритетите в археологията се поизместиха с откриването на значителни тракийски обекти. Вниманието се концентрира в наземните изследвания“, каза д-р Щирков.

  Рапанджии попадали на старини

  В различни райони на Черноморието ни постоянно се откриват находки, и то случайно. Това заяви д-р Илия Щирков от Института по океанология във Варна. С разрастването на т.нар рапанджийска дейност много водолази, събирайки рапани, попадали на такива старини. Някои от тях съобщавали за откритото, други – не. „Това е в сравнително плитководната зона, където тези обекти са разрушени от вълновото въздействие и от тралната дейност. Затова нашето внимание се концентрира в развитието на сравнително ново направление, т.нар. дълбоководна археология“, каза ученият. Той изтъкна, че Черноморието има уникални условия за съхраняване на подводни обекти дори още от античността, защото под 130 -150 метра дълбочина има сероводород, който убива всякакъв живот.

  Не сме готови за подводни разкопки

  България не е готова да извършва подводни разкопки, защото за това е необходима скъпа специализирана техника. Това заяви пред в. „Народно дело“ д-р Илия Щирков от Института по океанология. Базата на института била създадена отдавна. Той разполага с изследователски кораб и миниподводница. Наскоро е закупен и последен модел хидролокатор, с който става първоначалното претърсване на морското дъно. Цялата информация се предава на археолозите, но за съжаление все още не сме готови за подводни разкопки, каза ученият.

  Търсят меценати

  В страната ни все още няма меценати, които да субсидират работата на подводните археолози. Това заяви д-р Илия Щирков. В САЩ например бизнесмени редовно плащали за провеждането на различни експедиции с научна цел. В страната новият закон за културно-историческото наследство по-скоро довел до конфликт между частниците и държавата. Ученият с тъга си спомня за зората на подводната археология, когато хора без пари се отдавали на тази дейност и когато откриели нещо на морското дъно, го предавали в музея. „Получаваха възнаграждения единствено да си покрият разходите“, казва д-р Щирков.

  Правят инвентаризация на 250 метра дълбочина

  Необходимо е да се направи инвентаризация какво антично и ценно има в Черно море на 200 - 250 м дълбочина. Това ще отнеме десетки години, но трябва да се започне от единия край, казва д-р Илия Щирков. Във връзка с това учените очакват финансиране от фонд „Научни изследвания“ към Министерството на образованието, както и имат намерение да пробият по някои международни конкурси. Основното перо, което гълтало средства, било корабното гориво. Цената се вдигнала неколкократно и направила трудно финансирането. В един сезон ефективната работа била в рамките на 2 - 3 месеца. През останалата част от годината метеорологичните условия не позволявали. До момента планирани и изследвани са едва около 100 квадратни мили на по-малка дълбочина. „И то само в перспективните райони, където считаме, че е най-вероятно да се намерят потънали обекти“, каза ученият.

  Край Шабла

  Военните посипали дъното с ракети

  Доста са обектите, които открихме по време на нашата работа, но искам да обясня какво наричаме обект. Това е нещо, което е необичайно на гладкото тинесто дъно и вероятно има изкуствен произход. Отсяваме тези, които са със съвременен произход, заяви д-р Илия Щирков и даде за пример района на Шабла. Там има много ракетни стрелби и парчета от боеприпаси, посипали се на дъното на морето. Със специален софтуер ги измерваме и когато видим, че обектът е с правилни форми, за нас той не представлява интерес, каза ученият.

  Доайенът Цончо Родев

  Доказах, че Китен е пристанище на Второто българско царство

  Цончо Родев е един от доайените в подводната археология у нас. Той е участвал в първия леководолазен курс, както и в първата подводна археологическа експедиция. „Бях съвсем млад. Когато започнахме, ние нямахме подготовка и направо казано, откривахме Америка, с много грешки, с много усилия и разочарования“, спомня си за отминалото време Родев. За 30 години леководолазна работа, от които 25 години активна, не съм взел един лев. Плащали са ми само обяда и леглото, отбелязва доайенът и казва, че подводната археология е едно скъпо занимание. Той се гордее с открито от него парче керамика при Китен. „Това беше типична търновска керамика. С това парче успях да докажа, че Китен е било едно от пристанищата на Второто българско царство“, казва Родев.  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 51
  Местожителство : Бургас

  Re: ПОД ВОДАТА - къде и какво в Черно море и по света!

  Писане  Булти on Вто Мар 12 2013, 10:04

  йессс
  avatar
  Pretor

  Брой мнения : 233
  Join date : 23.09.2010

  Re: ПОД ВОДАТА - къде и какво в Черно море и по света!

  Писане  Pretor on Сря Мар 13 2013, 13:37

  Те сега вече докара у форума на набора всички търсачи на реликви по дъното. Току-виж и Анджелина Джоли се логнала тук Wink . Има да си правим форумни срещи lqto . Ееех размечтах се Чиърз .
  avatar
  Jorestes

  Брой мнения : 3637
  Join date : 29.12.2010
  Age : 37
  Местожителство : София

  Re: ПОД ВОДАТА - къде и какво в Черно море и по света!

  Писане  Jorestes on Пет Мар 15 2013, 08:30

  $500 за тур до потънал кораб
  Подводни разходки до потънали кораби на дъното на Черно море могат да станат хит в туризма през следващите години. Това прогнозира проф. Петко Димитров, ръководител на отдел "Морска геология и археология" в Института по океанология към БАН във Варна. Той е направил две успешни експедиции през 2002 г. с американския учен проф. Робърт Палард, откогато се роди идеята за подводни музеи и паркове.
  Черно море крие в дълбините си истински съкровища - останки от древни селища, потънали кораби и други археологически ценности, разказва Димитров. Поне 50 са плавателните съдове,чиито отломки са запазени през годините. Спускането до тях може да струва 500 долара, като на Бахамите. Има търсачи на силни усещания, готови да броят парите, за да се спуснат до 120 м дълбочина в нашето море, каза ученият. Това е възможно с туристически подводни лодки с по 15-20 места. Инвестицията е скъпа - от 500 хиляди до 1 милион евро, но си струва.
  Археологическият туризъм на брега или в морето е най-печелившият, твърди проф. Димитров. Във Варна и Бургас има техника и обучени водолази, съществува и интерес от страна на туроператори. Пречките за атрактивните турове по дъното са предимно законодателни. Необходимо е да има нормативни промени, за да се спрат иманярските нашествия. Все още няма изградена система за охрана на подводното културно и историческо наследство в морето.
  Институтът по океанология отдавна изучава подводните обекти, заснема тяхното разположение. Учените смятат, че картата на потъналите кораби трябва да бъде секретна. Знаят ли се координатите, няма да има опазване от пиратски атаки под водата. Откритите амфори в намерения до Калиакра кораб от IV век, за който "Стандарт" вече писа, до една са били потрошени от иманяри и рибарски тралове. С тях са превозвали маринована риба - истински деликатес по онова време между Кримския полуостров и Босфора. Една-единствена амфора е опазена досега от ценния товар и тя стои като емблема на усилията на учените пред входа на Института по океанология във Варна.

  Най-малко 25 потънали кораба са открити и изследвани от български гмуркачи, според подводничар 23 юли 2010 | 13:15 | Агенция "Фокус"
  Най-малко 25 потънали кораба са открити и изследвани от български гмуркачи от организация, провеждаща многократни експедиции, като локализиране и изследване на потънали кораби и подводници, съобщи за радио „Фокус” - Бургас Михаил Заимов, който е член на екипа на подводничарите. От известно време те работят съвместно с Центъра по подводна археология. Най-новото им откритие е станало факт преди известно време. Става въпрос за един дву- или тримачтов ветроход с доста значителна за времето си дължина от 50 метра, широчината му е 7 метра. Той е дървен, няма двигател, което според специалистите го отнася в периода 18 - 19 век. Впоследствие се очаква да бъде изследван товарът му, както и някои други специфични параметри по него. „Може би, ако имаме много голям късмет, да открием неговото име и история. Това е първото ни сериозно откритие този сезон”, посочи Заимов.
  Що се отнася до останалите открития на организацията и споменатите 25 кораба става въпрос за плавателни средства, потънали в миналото столетие най-често след Първата и Втората световна война. „В момента задачата ни е нова, много предизвикателна, защото дълбочините, на които работим, са от порядъка на 70-90 до 100 метра – изключително спортно постижение, много знания, много умения, много техника се изисква, за да направите едно такова спускане в една среда, която аз бих определил като най-неблагоприятната за човека след космоса. Когато правите едно високопланинско изкачване, дори на един осемхилядник средата е относително дружелюбна, защото може да се диша въздух, докато под земята всеки един момента сме на 30 сек. от смъртта. Смятам, че това, с което се занимаваме, тези спускания са едно от най-сложните неща, с които може да се занимава човек от спортно-техническа гледна точка”, обясни професионалният гмуркач.
  Божана ПЕТРОВА

  Край Созопол откриха потънал кораб
  Потънал кораб край Созопол откриха водолази. Така са завършили курсовете на французина Паскал Бернабе в България по техническо морско гмуркане. Това съобщи русенецът Мирослав Славчев, председател на асоциацията Техникъл дайвинг България - организатор на курсовете, предаде БТА.
  Паскал Бернабе е покорил уникалната дълбочина от 330 метра под вода, припомни Славчев.
  Председателят на асоциацията разказа, че находката е случайна. При едно от излизанията в морето по време на обучението Паскал Бернабе изискал да се отиде на място, където може да се осигури дълбочина около 30 метра. Тогава са забелязали кораба.
  Интересно е, че обикновено рибарски плавателни съдове "закачат" със съоръженията си потъналите кораби, но този не бе попадал на такава ситуация, допълни Мирослав Славчев. Причината е, че целият кораб е вкопан в пясъка и може би след скорошна буря е започнал да се показва, обясни русенският водолаз.
  Предстои корабът да се разучи, както и да се открие името му. Стари рибари не помнят на това място да е имало корабокрушение, отбеляза Славчев. Откритият потънал кораб би могъл да е прекрасен обект за водолазен туризъм, смятат водолазите.

  Откриха най-старата бира в света

  „Най-старата бира в света” беше открита днес в потънал кораб в Балтийско море, няколко дни след началото на операциите по изваждането на двестагодишно шампанско от същия кораб, съобщиха властите.
  „Смятаме, че това са най-старите бутилки бира в света”, заяви Райнер Юслин, говорител на властите в полуавтономната финландска провинция Ааланд. Непокътнатите бутилки бира са били извадени от останките от кораба, който се намира на 50 м дълбочина вероятно отпреди повече от 200 години. Водолазите се натъкнали на товара, докато участвали в операцията по изваждането на 70 бутилки шампанско, открити през юли, които бяха обявени за най-старото годно за пиене шампанско в света. Бирата се намирала в отломките на неустановен кораб, който властите в Ааланд смятат, че е потънал в началото на XIX в., допълва БГНЕС.
  Произходът на кораба и точната дата на потъването му не са установени от експертите. „Постоянната температура и (слабата) светлина са осигурили оптимални условия за запазването им и налягането в бутилките (бира) не е позволило в тях да влезе морска вода”, съобщиха властите в комюнике.
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 51
  Местожителство : Бургас

  Re: ПОД ВОДАТА - къде и какво в Черно море и по света!

  Писане  Булти on Пон Май 05 2014, 15:57

  ....ако някой , не е виждал , ето как изглежда малък , дънен трал :  avatar
  Ватус

  Брой мнения : 1175
  Join date : 29.10.2010
  Age : 62
  Местожителство : Бургас

  Re: ПОД ВОДАТА - къде и какво в Черно море и по света!

  Писане  Ватус on Пон Май 05 2014, 17:10

  Малееее, ква скара става от туй нящо,Idea  да метнеш на него 5-6 луканки от на бат ти Куинс... Very Happy 

  Sponsored content

  Re: ПОД ВОДАТА - къде и какво в Черно море и по света!

  Писане  Sponsored content


   В момента е: Пет Яну 18 2019, 06:22