Приключенията на Булти и приятели

приключения без край в памет на Булти


  Светите места на Странджа

  Share
  avatar
  Jorestes

  Брой мнения : 3623
  Join date : 29.12.2010
  Age : 36
  Местожителство : София

  Re: Светите места на Странджа

  Писане  Jorestes on Пон Фев 11 2013, 09:07

  СИРМА ВОЙВОДА

  Дали се чуло, видело,
  мома войвода да бидит
  на седамдесет сеймени,
  на тия гори зелени,
  на тия води студени,
  с кадифе фустан до земя
  со тънка пушка на рамо,
  чифте пищоли на пояс?
  Сеймени я завидели,
  силна поплака сториле:
  - Нейкиме мома булюкбаш!
  Мома им веле, говоре:
  - Това сос сръдба не биват
  това сос лютба не биват!
  Месите пресна погача,
  турите алтан во неа,
  скършите парче по парче -
  кому алтанот ке паднит,
  той булюкбаша да бидит.
  Месиле пресна погача,
  кладоха алтън по неа,
  скършиле парче по парче,
  на сите по две парчина,
  моме се даде едно парче -
  нейдзе се падна алтанот.
  Делии я завидоха,
  силна поплака сториха:
  - Нейкиме мома булюкбаш!
  Мома им веле, говоре:
  - Това сос сръдба не биват,
  това сос лютба не биват,
  Земайте пърстен от ръка,
  вързейте пърстен на бука,
  фърлейте редом на нишан -
  кой ке удари пърстенат,
  той ке си бидет войвода.
  Зедоа пърстен от ръка,
  вързаа пърстен на бука,
  сите фърляа со редом,
  нокой ми пърстен не удари.
  Мома си веле, говоре:
  - Подай ми, чауш, пушката!
  Пушката пукна от ръка,
  падна ми пърстен от бука.
  Пак ми се сърдат сеймени,
  пак ми се лютат делии -
  нейкят си мома войвода.
  Пак мома веле, говоре:
  - Земайте камен, фърлейте,
  кой ке ме мене надфърлит,
  той млад войвода да бидит
  и мене да ме кердосат.
  Сите ми с редом фърляа,
  никой камен не надфърли
  десет чекори по тамо.
  И седемдесет дружина
  отбраа Сирма войвода.  Сред легендите за известните български хайдути се открояват и тези за жени-войводи. Една от известните легенди за жени войводи е тази за Сирма войвода.

  По време на вековното османско робство хайдутите нападали пътуващите турци, обирали без угризения богатствата им, а някои от тях дори убивали.

  За хайдутите народът създал много легенди, които били израз на преклонение пред тяхното безстрашие и желание за отмъщение за невинните жертви.

  Една от най-известните хайдушки войводи е Сирма Войвода. Тя е била реална личност, родена през 1776 година. Истинското й име е Сирма Кръстева.

  Сирма войвода се прославила с това, че застанала начело на малък отряд хайдути в Крушевско и се сражавала с албански разбойници.

  Най-интересното е, че Сирма е била начело на хайдушкия отряд, без почти никой от хайдутите да е наясно, че лидерът им не е мъж.

  Точно за това разказва легендата за Сирма войвода – че тя се престорила на мъж и затова успяла да бъде начело на хайдушкия отряд.

  Според легендата, която е разказана и в народни песни за Сирма войвода, хайдутите не искали водачът им да е жена. Когато разбрали, че войводата им не е мъж, те се разлютили и поискали тя да се откаже.

  Сирма войвода предложила на хайдутите от своята чета различни начини за избор на нов войвода и всеки път изборът падал върху нея самата. Едно от изпитанията е било по точна стрелба и само Сирма успява да уцели пръстен, вързан на далечно дърво.

  Сред другите изпитания било състезание по далечно хвърляне на камък, което отново спечелила Сирма войвода. Така седемдесетте човека, които според преданието е водела през горите, решили тя да остане техен лидер.

  След няколко години бурен хайдушки живот из горите Сирма войвода се омъжила и се превърнала в примерна съпруга. Тя така и не се завърнала към хайдушкия начин на живот.  avatar
  stonetales

  Брой мнения : 821
  Join date : 15.08.2011
  Местожителство : Sinemorec

  Re: Светите места на Странджа

  Писане  stonetales on Пон Фев 11 2013, 14:46

  Доживяла е до 80 и до последно е държала нож под възглавето си....
  avatar
  YordanDanev

  Брой мнения : 214
  Join date : 02.02.2011
  Age : 42
  Местожителство : Нюрнберг

  Re: Светите места на Странджа

  Писане  YordanDanev on Пон Фев 11 2013, 22:55

  Сирма войвода я знаем, а някой знае ли Дядо Златиновата дупка дали е Вълчанова мара.
  avatar
  stonetales

  Брой мнения : 821
  Join date : 15.08.2011
  Местожителство : Sinemorec

  Re: Светите места на Странджа

  Писане  stonetales on Вто Фев 12 2013, 00:14

  :)
  НЕ задавай неудобни въпроси, за да не получиш неудобни отговори:)
  avatar
  datajumanji

  Брой мнения : 220
  Join date : 26.01.2011

  Re: Светите места на Странджа

  Писане  datajumanji on Вто Фев 12 2013, 19:09

  Jorestes написа:СИРМА ВОЙВОДА

  Най-интересното е, че Сирма е била начело на хайдушкия отряд, без почти никой от хайдутите да е наясно, че лидерът им не е мъж.

  Представяш ли си такъв крокодил - вълча порода е биля тая?  Последната промяна е направена от datajumanji на Сря Фев 13 2013, 08:29; мнението е било променяно общо 1 път
  avatar
  stonetales

  Брой мнения : 821
  Join date : 15.08.2011
  Местожителство : Sinemorec

  Re: Светите места на Странджа

  Писане  stonetales on Вто Фев 12 2013, 22:11

  Дзвер ша да а била:)
  ама добре, че не жива сега, че щеше да ни попилее за тия думи:)
  avatar
  Jorestes

  Брой мнения : 3623
  Join date : 29.12.2010
  Age : 36
  Местожителство : София

  Re: Светите места на Странджа

  Писане  Jorestes on Сря Фев 13 2013, 08:30

  Мощите на Св. Йоан Кръстител от Созопол засега са най-близо до профила на библейската личност
  Автор: Венета Николова

  Реликварият с мощите на Св. Йоан Кръстител, открит при разкопките в Созопол.

  От всички предполагаеми мощи на Св. Йоан Кръстител, съхранявани по музеи и манастири в Европа, откритите в България човешки останки са най-близо до профила на библейската личност. Това бе доказано от анализите на лабораторията за радиовъглероден анализ към Оксфордския университет. Целият процес, свързан с изследването на мощите, открити край черноморския ни град Созопол, беше щателно документиран от екип на National Geographic Channel. А филмът, посветен на уникалната находка, прикова вниманието на милиони зрители по света.

  През месец юни 2010 г. при разкопки на остров Свети Иван край Созопол екип от български археолози попада на запечатан реликварий от алабастър, съдържащ зъб, парчета от кости на ръка и от лицева част. Но никой още не предполага, че е направен сериозен пробив в българската, а и в световната библейска археология. Впоследствие учените установяват, че мощехранителницата, открита в олтарната част на най-стария храм на острова, датира от средата на V век, а върху нея разчитат и надпис. Според него през въпросния век някой си Тома пренесъл точно на рождения ден на Св. Йоан Предтеча неговите свети мощи. Новината за находката буквално взриви българските медии, предизвиквайки верижна реакция от противоречиви коментари. Както и сериозен туристически и поклоннически наплив към църквата „Св. св. Кирил и Методий” в Созопол, където мощите са изложени и до днес.

  Междувременно проби от въпросните кости бяха изпратени за лабораторен анализ в чужбина. National Geographic ни предложи цялостно финансиране на проекта за тези изследвания в посочена от нас лаборатория и ние се спряхме на Оксфордския университет, който е най-добрият в тази област, разказва проф. Казимир Попконстантинов – ръководител на археологическата експедиция. Резултатите от анализите са смайващи:

  Изотопният анализ в оксфордската лаборатория показва, че костите са от човек, който е живял в началото на І в. сл. Хр. – период, който съответства на библейската история за Йоан Кръстител – казва проф. Попконстантинов. Според изследователите се касае за един хронологически отрязък от 5-та година пр. Хр. до 75 г. сл. Хр. – Освен това, колегите ни успяха да възстановят пълния митохондриален ДНК геном от три от костите, като по този начин потвърдиха, че те са принадлежали на един и същи индивид от мъжки род. Нещо повече, експертите успяха да идентифицират една фамилна група гени, която е от най-разпространените в Близкия Изток. С други думи, този мъжки индивид произхожда от район, в който би трябвало да е живял и Йоан Кръстител.

  Разбира се, тези научни данни все още не доказват, че въпросните кости са на библейската личност Йоан Предтеча. Затова пък учените са категорични, че това са първите останки, считани за част от тялото на Св. Йоан Кръстител, открити в автентична археологическа среда и по-точно в надписан реликварий, който е останал затворен 1500 г. след полагането им в него. И още: това са първите предполагаеми мощи на Йоан Кръстител, които са подложени на изотопен и ДНК анализ. Получените резултати изненадват с близостта, която имат до библейската история и личност на Йоан Кръстител.

  Интересът към находката е оправдан – твърди проф. Попконстантинов. – При това – въпреки претенциите на други страни, че притежават мощи на Св. Йоан! Затова чрез участието ни в проекта на National Geographic ние, така да се каже, хвърлихме ръкавица към тези, които претендират, че притежават негови мощи. Като се почне от музея Топ Капъ в Истанбул, където смятат, че съхраняват главата и ръка на светеца, френския град Амиен, който също обяви, че притежава пренесената от кръстоносците глава на Йоан Кръстител, и се стигне до Цетинския манастир в Черна гора, където пък се съхранявала дясната ръка на светеца. Но за разлика от нас, никоя от тези страни не подложи на лабораторен анализ въпросните мощи. Защо ли? Защото нямат интерес и може да се получи едно т.нар. демитологизиране. Затова колегите ни от Оксфордския университет казаха, че са изключително доволни и благодарни на българите, че са дръзнали да отправят това предизвикателство към останалите претенденти и позволиха мощите да бъдат изследвани. А анализите недвусмислено установиха, че те са открити в достоверна археологическа среда, съпроводени с надпис и всичко до момента съответства на библейската личност.


  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 50
  Местожителство : Бургас

  Re: Светите места на Странджа

  Писане  Булти on Чет Фев 14 2013, 10:46

  йессс
  avatar
  Jorestes

  Брой мнения : 3623
  Join date : 29.12.2010
  Age : 36
  Местожителство : София

  Re: Светите места на Странджа

  Писане  Jorestes on Пет Фев 15 2013, 11:42

  Църквата „Успение Богородично” - Царево

  Църквата „Успение Богородично”, която се намира на брега на морето е стара гръцка църква построена през 18 век и се е наричала „Св.Троица”, заради пиратски символ в долната част на кръста изобразен над входа и, се предполага, че е била единствената пиратска църква по нашите земи. Тя е разположена на територията на квартал „Василико”, там първоначално е възникнал гръцкият град, но след мащабен пожар е изместен встрани, след време стария град е възстановен и днес е квартал на град Царево. Същата съдба е имала и църквата, не е била пощадена от пожара. Сринат до основи, през 1895 г.е започнало възстановяването на трикорабния храм, но години наред не е достъпен за посетители заради многобройните кражби, изчезналите ценни икони и оголеното обширно пространство на вътрешността и.

  С общи усилия на местните жители и дарители църквата вече е действаща, изградена е нова камбанария, звънът и се чува и в града, отслужват се литургии, на празниците се изпълва с вярващи, дошли да се помолят за здраве, правят се венчавки и кръщенета, често местните хора съчетават разходката с посещението на църквата. До нея води асфалтиран път, от него, за да стигнем входа изкачваме няколко стъпала, можем да вървим и пеша по пътя свързващ новия и стария град минаващ покрай морето и да се насладим на красивия морски пейзаж, църквата врязана в морето се вижда отдалеч, зад нея все още съществува част от старо гръцко гробище, по надгробните плочи се различават гръцки инициали. Храмът е обграден от добре поддържана градина, има поставени пейки, на които да отдъхнем и заредим с енергията от необятната морска шир. За най-малките е построена детска площадка, до входа се намира каменната чешма, наоколо разстилат сянката си няколко вековни смокинови дървета.

  Невероятно място и Светиня.
  avatar
  Jorestes

  Брой мнения : 3623
  Join date : 29.12.2010
  Age : 36
  Местожителство : София

  Re: Светите места на Странджа

  Писане  Jorestes on Пет Фев 15 2013, 11:54

  Тайната на Беглик Таш

  Беглик Таш
  Обвитата в мистика и догадки тракийска религиозна практика и познание за света постепенно разкрива истината за себе си. Огромната територия, върху която е процъфтявала тракийската цивилизация, е осеяна с много артефакти, подсказващи за начина им на живот, за културата, изкуството и религиозните им обреди. Такива доказателства се откриват все по-често през последните години и на територията на България.

  Едно от значимите разкрития, хвърлящо светлина върху духовния свят на древните траки, е направено през 2003г.на 5-6 км северно от гр.Приморско, в района на бившата резиденция „Перла”. Насред гъста широколистна гора, в близост до руините на древния град Ранули, се намира светилището Беглик Таш. До него се стига по пътя, минаващ покрай Аквапарка и Конната база в Приморско. Ориентировъчна табела насочва към черен път през гората, подходящ за високопроходими автомобили. След не повече от километър ще се озовете до най-древното тракийско светилище в Югоизточна Тракия и по Черноморието, датирано от 14 в.пр.Хр. и функционирало до 4 в.сл.Хр.
  Беглик Таш представлява мегалитен комплекс с централна каменна площадка, около която са разположени няколко групи от камъни с различни приложения. Общата площ на светилището е 6 дка. Смята се, че тук се е обслужвал култа към Бога на слънцето и този към Богинята майка. Същевременно с функцията си на храм, то е било и календар, и часовник, за което говорят специфични „стъпки”, издълбани в скалите и каменна група, разделяща деня на части.
  В най-източната част се намира преддверието към комплекса, непосредствено до който има „брачно ложе”. Тук вероятно върховният жрец и жрица са пресъздавали единението между двете божества. Около „ложето” са издълбани вани, в които са се наливали четирите изначални съставки на Всемира според траките, олицетворени от мляко – символ на въздух, олио – символ на огъня, вино – отговарящо на земята и вода.

  След тази първа група камъни на „божествено единение” се намират два жертвеника и жречески трон. По жертвените камъни не са намерени следи от кръв, затова се предполага, че тук са се принасяли единствено дарове от растителен произход – грозде, смокини и др.

  До тях е композиран слънчев часовник, състоящ се от главен камък, извит по специфичен начин, и шест по-малки камъка, като всички те са съборени и им предстои възстановка. Сянката от главния камък пада върху следващите я камъни, които разделят деня на шест части.

  Близо до часовника се намират други две интересни скални композиции – Апостол Таш и долмен – „свещана пещера”. Апостол Таш представлява огромен скален блок, който лежи върху основа само на две точки. Между точките има хоризонтална ниша, в която спокойно могат да легнат трима души. Това не е естественото положение на камъка, той е поставен тук от древните траки, а нишата е изсечена.

  Зад Апостол Таш е разположен долмен, чието предназначение не е с погребална, а с ритуална цел. „Пещерата” в долмена може да се свърже с женската утроба, препращаща към Богинята майка.

  В североизточната част на Беглик Таш е изграден своеобразен лабиринт от монолити. Предполага се, че е служел за гадаене на бъдещето и професията, към която ще се насочат младежите от племето. Лабиринтът има два изхода – ляв, кореспондиращ с мистиката и жреческата професия, и десен, който се асоциира с прагматичната дейност в живота. За да достигнат до изходите, младежите трябвало да преминат през различни изпитания като минаването през тесен скален процеп. Процепът е с височина 6 м и широчина около 50 см. Смятало се е, че само праведните и душевно чисти хора могат да минат през него.

  Малко по-навътре в гората е открита жилищна постройка, вероятно на жреца, обслужващ светилището, както и няколко огнища.

  Това необикновено и магично място, останало скрито дълго време от погледа на обикновените хора, допълва цялостния загадъчен облик на околността. В района на резерват „Ропотамо” се намира скалният феномен „Лъвска глава” и множество огромни скални блокове с неизяснен произход, пръснати по планинското било, подобно на каменно море.

  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 50
  Местожителство : Бургас

  Re: Светите места на Странджа

  Писане  Булти on Пет Фев 15 2013, 12:47

  Добре ве !!!

  супер супер супер

  ръкостискане

  йессс
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 50
  Местожителство : Бургас

  Re: Светите места на Странджа

  Писане  Булти on Пет Фев 15 2013, 14:21

  Там в гората , открихме поне още десетина , обрасли с буйна растителност комплекса , подобни на Беглик Таш Exclamation
  avatar
  Jorestes

  Брой мнения : 3623
  Join date : 29.12.2010
  Age : 36
  Местожителство : София

  Re: Светите места на Странджа

  Писане  Jorestes on Пет Фев 15 2013, 15:20

  супер , трябва да ги видим.
  avatar
  Ribarina

  Брой мнения : 1597
  Join date : 02.05.2012
  Age : 36
  Местожителство : Burgas

  Re: Светите места на Странджа

  Писане  Ribarina on Пон Фев 18 2013, 19:38

  Не ти е работа да ги гледаш,той Бултито сигурно като е ходил да повръща след запой ги е намерил там нейде из горите.
  Аз и един познат една вечер така се наджаскахме на една хижа в Отманли и решихме да се окъпем в морето.По едно време стана тъмно,никъде не се виждаше светлина и се изгубихме Sad Изведнъж както се подпирахме един друг паднахме в една дупка и там странна работа светвам с телефона и гледам една глава Shocked и някаква ръка стърчи нагоре.Бре хубаво поне че са от някакъв камък,а не сме намерили някой умрял.Чудихме се какво сме открили и си допивахме с някакъв алкохол в една бутилка,къде я намерихме не знам.
  Седнахме и решихме да чакаме да ни намерят.Почнахме да пеем :
  "В гората грозно гарван грачи
  оглозган млад глиган се влачи,
  а нейде в шумата трънлива
  се криеше ламя страхлива
  Ой ламьо,Ой ламьо ....."
  Добре че ми хрумна по едно време че имам телефон и само светя с него.Обадих се и бързо ни откриха.Оказа се че сме били на 100 метра от морето и 50м.от хижата.Находката ни е някаква статуя,дето незнайно кой е заровил
  avatar
  Ribarina

  Брой мнения : 1597
  Join date : 02.05.2012
  Age : 36
  Местожителство : Burgas

  Re: Светите места на Странджа

  Писане  Ribarina on Пон Фев 18 2013, 19:41

  ...клипа е прекалено вулгарен ...дори и за този , както каза Камъко... шибан форум ...и поради тази причина е изтрит Very Happy

  Булти
  avatar
  Jorestes

  Брой мнения : 3623
  Join date : 29.12.2010
  Age : 36
  Местожителство : София

  Re: Светите места на Странджа

  Писане  Jorestes on Вто Фев 19 2013, 08:26

  ха-ха-ха ха-ха-ха ха-ха-ха хаххахахахха Браво !
  avatar
  Jorestes

  Брой мнения : 3623
  Join date : 29.12.2010
  Age : 36
  Местожителство : София

  Re: Светите места на Странджа

  Писане  Jorestes on Сря Фев 27 2013, 08:23

  Археолози откриха антична баня в Созопол

  Археолози откриха антична баня в Созопол. Банята е 18-метрова от късноримската епоха, с богати орнаменти, вграден лунен камък, мраморна облицовка и оловни тръби. За откритието съобщиха от пресцентъра на морската община.
  Сградата е дълга е 18 на 10 метра, с двора големината й е около 180 кв. м. Зидовете са от 90 до 1,10 метра широки, изградени са с розов хоросан, а отвътре има и мраморни цокли. Находката е от периода на смяната на епохите, когато Рим преминава в ранна Византия, но са запазени класическите традиции от времето на древния Рим.

  Всички басейни, които археолозите са разкрили до момента, включително и под подовете на две от помещенията на банята, са включени в цялостен воден цикъл, свързан с външни канали и вътрешни преливници и тръби.Външните канали са зидани с хоросан като водата преминава от едното в другото помещение и прави един общ цикъл. Вътрешните, там където служат за хигиенни нужди пък са от оловни тръби.

  Sponsored content

  Re: Светите места на Странджа

  Писане  Sponsored content


   В момента е: Пет Юли 20 2018, 06:18