Приключенията на Булти и приятели

приключения без край в памет на Булти


  Тайните на океана

  Share
  avatar
  Jorestes

  Брой мнения : 3623
  Join date : 29.12.2010
  Age : 36
  Местожителство : София

  Re: Тайните на океана

  Писане  Jorestes on Пет Фев 22 2013, 08:32

  От Южнокитайско море изваждат най-древния голям търговски кораб

  BgNewsroom - 18 Май 10:24
  Китайски специалисти пристъпват към изваждането на най-древния от големите търговски кораби, съхранили се на нашата планета.
  Плавателният съд, който сега е на дъното на Южнокитайско море, е от времето на династията Южен Сун и е потънал преди около 800 години, съобщи ИТАР-ТАСС.

  Операцията се извършва на 20 мили южно от бреговете на провинция Гуандун. Очаква се да завърши през юли. На мястото на провеждането й вече е доставена специално построен огромен стоманен цилиндър с тегло 530 тона. След като спрат бурите в района, той ще бъде спуснат на дъното и закрепен със специални опори на мястото, където е корабът. От образувания "кладенец" ще бъде изпомпана водата и в него ще работят специалисти по изваждане на кораба и археолози.

  Според историците в трюмовете на потъналия плавателен съд има от 60 до 80 хиляди старинни предмета, които представляват голяма историческа ценност.


  На дъното на езерото Лох Нес заснеха... жаба


  Американски изследователи от Масачузетския технологически институт (MIT) изследвали във Великобритания с помощта на сонари и видеокамери дълбините на загадъчното шотландско езеро Лох Нес. Опитвайки се да разкрият тайните на този водоем, където, както се твърди, живее легендарно чудовище, срещнали на дъното живо същество, което въобще не очаквали да видят там.
  На дълбочина 99 метра камера зафиксирала обикновена жаба, изпълзяла изпод калта! А жаба толкова дълбоко под водата няма просто как да "изникне". Подробности за срещата с това земноводно засега няма - Боб Райнс от MIT обещава да ги разкрие по време на конференцията "Oceans 07", която ще бъде проведена в шотландския град Абърдийн между 18 и 21 юни.
  Учените също така съобщили, че са завършили сонарното изследване на Лох Нес, включително и на неговото най-дълбоко място (228 метра), и са създали "звукова карта" на това езеро. Сега участниците в проекта ще сравнят получените данни с геологическата карта на дъното, направена от сър Едуард Мърей преди 100 години.

  Край бреговете на Индонезия уловиха праисторическа риба

  Край бреговете на индонезийската провинция Северен Сулавеси е била хваната риба коелакант, за която се предполага, че е изчезнала преди 60 млн. години. Този невероятен улов попаднал в ръцете на рибаря Юстинус Лахам и неговия син. Те около час държали праисторическата риба в своя дом, а след като разбрали какво чудо е попаднало в мрежите им, коелакантът бил пуснат в обграден от мрежа участък от морето, където рибата прекарала още 17 часа, преди да умре.
  Учените възприеха с голямо изумление тази новина. Предполага се, че рибата коелакант живее на дълбочина 60 метра, като извън тази среда може да оцелее не повече от два часа.
  Хванатият от индонезийските рибари коелакант бил дълъг 131 см и тежък 51 кг. Първата риба от този вид е попаднала в рибарска мрежа край остров Сулавеси през 1998 г. Това се случило 60 години след като през декември 1938 г. край Южна Африка, недалеч от град Ийст Лондон била за първи път хваната от човек тази риба с перки, отдалеч напомнящи на човешки ръце или крака. Още повече че тя се оказала и с подобие на бял дроб. Преди това учените били намирали само вкаменени останки на коелакант. Първият жив коелакант предизвикал истински преврат в палеонтологията.
  Преди 400 млн. години от тези същества са се образували четириногите представители на земната фауна. Роднини на коелаканта са прародители на амфибиите, от които са произлезли влечугите, а след това птиците и бозайниците. Напълно е възможно и човекът да произлиза от древен предшественик на коелаканта.

  На борда на потънал кораб откриха 10 000 вази

  В трюма на потънал в древността в Южнокитайско море кораб китайски археолози се натъкнаха на 10 000 порцеланови вази. Откритият морски съд е с дължина 20 метра и водоизместимост 60 тона. Той лежи на дъното в района на островите Сиша, за контрола над които спорят Китай и Виетнам. Находката е от XII или XIII век. Единадесет от каютите са напълно непокътнати.
  В Аржентина се натъкнаха на гигантски динозавър
  Пълен скелет на тиранозавър, живял преди 150 млн. години, в средата на юрския период, беше открит в Аржентина, недалеч от патагонското селце Серо Кондор. Хищникът е бил висок около 7 метра. Един от палеонтолозите, открил останките на най-страшния представител на динозаврите, заявил, че на този тиранозавър много му провървяло, защото останки на такава възраст крайно рядко са намирани в такова добро състояние.
  В Космоса има планета от горещ лед
  Група европейски астрономи е открила извън пределите на Слънчевата система планета, състояща се главно от вода. Те са изследвали планета, голяма колкото Нептун, въртяща се около червеното джудже Gliese 436. Диаметърът на това небесно тяло е 50 000 км, т. е. тя е 4 пъти по-голяма от Земята. Изчислявайки нейната плътност, учените са стигнали до извода, че тя се състои главно от вода под форма.
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 50
  Местожителство : Бургас

  Re: Тайните на океана

  Писане  Булти on Пет Фев 22 2013, 10:24

  супер
  avatar
  Jorestes

  Брой мнения : 3623
  Join date : 29.12.2010
  Age : 36
  Местожителство : София

  Re: Тайните на океана

  Писане  Jorestes on Вто Фев 26 2013, 08:26

  Три хиляди години под водата

  От дъното на Егейско море се оказа, че археолози са вдигнали най-древната известна на науката котва. Тя е на почти 3000 години. За да бъде установена нейната възраст, били необходими 4 години. Дървената котва с метален крак била открита край брега на турския град Урл близо до Измир от съвместна турско-израелска експедиция. Според изследователите тя е от VII век пр. н.е.
  До 6 в. пр. н.е. там е съществувал античният град Клазомена. Преди 2500 г. обаче селището преживяло страшна катастрофа. Предполага се в резултат на земетресение. Никакви обаче исторически документи за катастрофата не са се съхранили, така че само може да се предполага за причината за изчезването на колонията от картата на древния свят. Любопитен факт е този, че именно в някога съществувалия град са били открити следи от най-древното сертифицирано производство на зехтин.
  Котвата при вдигането й на повърхността се разпаднала на части, които сега се изследват от учените. По думите на археолозите дървената част се съхранила само благодарение на факта, че котвата потънала половин метър в дъното.

  Кит плувал над 100 години с харпун в тялото

  Американски учени успяха да определят възрастта на 50-тонен полярен кит благодарение на заседнало в тялото му парче от харпун, изстрелян в него от рибар в края на XIX век. Този мистериозен морски бозайник бил уловен през май край бреговете на Аляска. Той бил хванат с помощта на аналогичен, но все пак съвременен харпун. В тялото на кита, който е живял между 115 и 130 години, биолози открили 9-сантиметров отломък от метален цилиндър, който бил част от харпун. "Снарядът", който не успял да убие кита, бил запълнен с избухливо вещество с механизъм със забавено действие. Взривът трябвало да рани кита смъртоносно и да не му позволи да се отскубне от мрежите на преследвачите. Обаче на този кит му провървяло преди повече от век.
  Харпунът тогава не засегнал белите дробове на бозайника, а смъртоносният отломък заседнал в него. "Раната причинявала болка на животното, но жизненоважните органи не били засегнати, иначе той не би живял още над 100 години", подчертава експертът от Музея на лова на китове в Ню Бедфорд (щат Масачузетс) Джон Бокстоуси.
  Учени предполагат, че тези полярни китове могат да живеят до 200 години. Много рядко обаче експертите са попадали на екземпляри, прехвърлили 100-те.

  Учени започнаха първото в света спускане на батискаф на дъното на Северния Ледовит океан

  Учени от Русия и от други страни започнаха първото в историята потапяне на два дълбоководни обитаеми апарата „Мир” на дъното на Северния Ледовит океан, съобщи телевизия „Вести-24”.
  При потапянето учените планират да вземат проби от почвата и образци от животинския свят от дъното на океана. Това ще позволи за първи път подробно да бъде проучен строежът на дъното в района на Северния полюс. Освен това на дъното ще бъде оставена титанова капсула с руското знаме. Учените се надяват, че работата на експедицията ще спомогне за уточняването на границите на руския шелф в района, който се простира от Новосибирските острови до полюса. Единият апарат „Мир” се пилотира от професора по океанология Анатолий Сагалевич. В състава на екипажа е президентът на Асоциацията на полярниците, героят на СССР Артур Чилингаров. Екипажът на втория батискаф е международен. Освен пилота, руснака Евгений Черняев, в него са и австралийският изследовател Майк Макдауъл и шведът Фредерик Паулсен. Планирано е потапянето и издигането да отнемат около 8 часа. Един час от това време изследователите ще прекарат на дъното на океана. Научно-изследователският кораб „Академик Фьодоров”, съпроводен от ледоразбивача „Русия”, достигна района на операцията снощи. /РИА „Новости”
  БГНЕС
  "Нетинфо"


  avatar
  Jorestes

  Брой мнения : 3623
  Join date : 29.12.2010
  Age : 36
  Местожителство : София

  Re: Тайните на океана

  Писане  Jorestes on Вто Мар 05 2013, 08:22

  Откриха останките на най-древния европейски кораб

  BgNewsroom - 01 Август 18:33

  Останките на най-древния европейски кораб бяха открити в руските води на Финския залив от участници в проекта "Тайната на потъналите кораби", съобщиха за ИТАР-ТАСС научният ръководител на проекта Андрей Лукошков и изпълнителният продуцент и режисьор Иля Кочоров.


  По време на завършилата подводна експедиция обект на изследване са били три кораба, представляващи голям научен интерес. Лабораторният анализ на взетата от корабите дървесина показва, че те са от периода 1580-1610 г. ??????????????????????????????????


  По мнения Лукошков, най-старият от корабите е потънал по време на управлението на Борис Годунов или по времето, когато северозападната територия на Московското княжество е била завзета от Швеция. В онези години във Финския залив е господствал шведският флот и по всяка вероятност откритите на дъното останки са от шведска каравела. Нейният корпус е разбит, а парчетата са разпръснати на дълбочина от 17 до 35 м.

  Частите от двата други кораба също са били открити на голяма дълбочина. Единият от тях, ако се съди по намереното желязо в трюма, по всяка вероятност е бил търговски плавателен съд. Конструктивните особености дават основание той да бъде отнесен към средата на ХIХ век. По данни от каталога на морските корабокрушения, през 1863 г. в този район е потънал английски бриг. Все пак това са предварителни данни. Предстои идентификация на находките.

  Корпусът на втория плавателен съд е толкова добре запазен, че дори е открита част от настилката на палубата. Според специалистите има много основания да се предполага, че търговският кораб е строен от холандци. Той е пътувал с товар към Петербург и е потънал по време на изключително силна буря през септември 1717 г.


  Чудовища плуват в Атлантика

  Неизвестен на науката вид риба беше открит от британски учени. Плашещият външен вид на тези животни напомня чудовището от прочутия американски фантастичен филм "Чуждите". Вместо в Космоса обаче тези създания са били намерени в дълбините на Атлантическия океан. Рибата, получила названието Chauliodus sloani, била открита заедно с нов вид скариди по време на проучване на тайнствения свят на Средноатлантическия хребет, подводна планинска верига между Исландия и Азорските острови. Изследователите са работили на дълбочини от 800 м до 3500 м с помощта на най-нови дълбоководни технологии.
  В Антарктида намериха древни бактерии
  Американският изследовател Пол Фалковски е извлякъл от ледовете в долините Бикон и Малинс в Антарктида на дълбочина между 3 и 5 метра ДНК на бактерии на възраст от 100 000 до 8 млн. години, които в лабораторни условия започнали да се ... размножават. Най-младите от тях осъществявали тази дейност 10 пъти по-бързо от най-старите. Това откритие свидетелства, че топенето на ледниците под въздействието на глобалното затопляне връща към живот древни микроорганизми, някои от които може да се окажат невероятно опасни.

  Заснеха китайското „Лох Нес”

  BgNewsroom - 10 Септември 15:45

  Пекин, Синхуа/БТА Телевизионен репортер заяви, че е заснел китайска версия на чудовището от Лох Нес в езеро в североизточната част на Китай, предаде агенция Синхуа.
  Местният репортер Чжо Юншън твърди, че е заснел същества, напомнящи тюлени с перки или крила, които са по-дълги от тялото им. Според него тези същества плуват със скоростта на кораб в езерото Тянчи. Легендата гласи, че от повече от век чудовище живее на калното дъно на това вулканично езеро. Някои изследователи обаче са на мнение, че водата в езерото е прекалено студена и неподходяща за живот, а освен това животът на подобно същество би бил застрашен от вулканичните изригвания.  Sponsored content

  Re: Тайните на океана

  Писане  Sponsored content


   В момента е: Чет Юли 19 2018, 21:52