Приключенията на Булти и приятели

приключения без край в памет на Булти


  Напаст Божия 2

  Share
  avatar
  Jorestes

  Брой мнения : 3622
  Join date : 29.12.2010
  Age : 36
  Местожителство : София

  Напаст Божия 2

  Писане  Jorestes on Вто Авг 28 2012, 14:38


  Митичните същества на Северозапада

  Смея да твърдя, че многоуважаваният от всички нас представител на българската класическа литература, родом от село Калиманица, Монтанско, Йордан Радичков, в своите несъразмерни и неравноделни творби само се е докоснал до многообразието от митични същества в онзи вълшебен край, като, разбира се, отчетем, че всички негови тенци и верблюди са неповторимо и окончателно нарисувани и предават едни от най-характерните и скрити същности на космическия Северозапад. Също така смея да твърдя, че много от долуспоменатите митични същества са били забелязани от него, защото те не убягват на никое чувствително око, но по една или друга причина писателят е предпочел да не ни разказва за тях. Много предположения можем да хрумнем тука, като например това, че въпросните същества не са му се сторили достатъчно достойни или поетични, че техните грозни или резки черти не са давали на перото му онази свобода, от която има нужда и т.н., но така или иначе това ще си останат все предположения в областта на хипотетиката. Затова нека нашият скромен принос в митологията и сравнително-химическото изследване на Северозапада бъде просто като един ненатраплив и забавен щрих към цялата тази незавършваща картина, един допълнителен орнамент, хвърлящ повече светлина върху тази неизследвана област и прочие, и прочие. Така или иначе, когато биологията е безсилна, трябва да се намесим ние, самите представители на онази здрачна зона, защото истината е некъде там... Все пак ще сме от полза и на туристите, осмелили се да поемат нататък по пътя неравен, за да не изпадат те в шок и други нервно-паралитични състояния. И така - време е:

  Червеноглав драпалец - Червеноглавият драпалец е бозайник с шест крака с различна дължина. Трите му перести уши са разположени едно зад друго в областта над врата. Мъжкият достига на дължина 40 сантиметра в четирите посоки на света, има остри, различно дълги нокти и обича да пие бира. Драпалецът е най-активен нощем, когато излиза на лов, на разходка или да пие бира; обикновено се разхожда по керемидите, прескачайки от покрив на покрив, и вика „жунгръц, жунгръц“, като издава и други странни звуци. Малкото на Червеноглавия драпалец се нарича Маждрамуняк. Понякога може да се чуе, най-често в размножителния период, как Драпалецът, ходейки по покривите, вместо да прави „жунгръц“, вие в октава си-бемол, като едновременно с това псува кмета на майка. Предполага се, че името му идва от неговия навик да драпа с острите си нокти по циглите, тоест керемидите.

  Муртузук - Муртузукът е потайно същество, което се среща изключително рядко в най-ранните часове на деня. Муртузукът обича да краде кокошки и да троши бутилки в главата си, когато срещне човек, тръгнал сутрин на работа. Зъбите на Муртузука са криви и като отвори уста, от нея се носи дъх на гнило. Има ясно изразена психосоматична сексуалност, която обича да демонстрира най-вече като крещи различни междуметия: „оооооу, беее“, „яааааааааааауууууууууу“ и подобни. Муртузукът има дълга муцуна, двете му очи са разположени близко едно до друго и най-често пие ракия. Удивителна е способността му да изпива по повече от литър, без това да се отразява на кондицията му. Когато пие, Муртузукът мига много често с лявото си око и се плези. След втория литър ракия започва да повтаря, че никога не е бил, това, което не е, и винаги ще бъде това, което е. Популацията на муртузуците е силно намаляла и е застрашена от изчезване, което може да се обясни с трудните условия на двайсет и първи век, в които сексуалните щения на съществата са съвсем закърнели, въпреки че споменатите междуметия все още може да се дочуят рано сутрин. Муртузукът не псува кмета на майка, когато се ядоса, а псува всичко живо, което му се изпречи на пътя, затова е смятан за особено опасен. Привидната агресивност на Муртузука обаче е предпазна реакция и не бива да ни плаши.

  Мадагаплюцер - Мадагаплюцерът разполага с четири космати ръце и осем лилави на цвят крака. Освен две очи на муцуната, има и едно око на тила си. Мадагаплюцерът е известен с това, че винаги, когато може, решава кръстословици или чете „Критика на чистия разум“ от немския философ Имануел Кант. Също така той има твърди комунистически убеждения, които от време на време преминават в либералнокапиталистически и, в зависимост от периода, в който се намира, той гласува различно на изборите. Широката скроеност на Мадагаплюцера го прави неразбран за мнозина и поради това той си остава самотен. Мадагаплюцерът пие ракия и червено вино, като често пърди и се уригва. Живее в покрайнините на градовете и селата на Северозапада и псува Америка. Малкото на Мадагаплюцера се нарича Мадагагуга. Излюпва се от яйце, но веднага става бозайник, като първото, което му се дава да бозае, е кисело вино от стара бъчва или газиран цвик (суроватка), за да разбере още тогава, че Америка е виновна за всичко. Мадагагугата се излюпва направо със силно окосмените си ръце и се научава да ходи бос, защото старият Мадагаплюцер няма пари за четири чифта обувки. Лилавите му крака са особено красиви и блестят в теменужен оттенък на слънцето. Окото на тила на Мадагаплюцера спи през деня и бди отворено през нощта, озъртайки се във всички посоки, готово да подаде сигнал към централния мозък всеки миг и да предизвика рязко събуждане. То е твърде чувствително и затова Мадагаплюцерът често се стряска насън и скача да погледне през прозореца дали не настъпва Второ пришествие, а сърцето му бие да пръсване.

  Сурсупудула - Сурсупудулата може да лети, има ципести криле като муха и достига 68 килограма. По подобие на Червеноглавия драпалец, Сурсупудулата е най-активна през нощта. Може да се види през лятото и есента при ясно небе да прелита с висока скорост над улиците и поляните, издавайки с пипалата на муцуната си свистящи звуци. Сурсупудулата прилича на членестоного, но е бозайник. Яде шума, сирене и орехи и пие вино, ракия и бира. Сурсупудулата мрази хората, но най-много мрази левскарите, което ясно показва пристрастията й към ЦСКА. Тя е изключително сприхава и завистлива и може да псува повече от три минути, без да повтори псувня. Когато се напие, Сурсупудулата има навика да пука гумите на колите, като отчаяно търси колите на кмета и председателя на кооперацията, за да спука и техните гуми. Ако не ги открие, преобръща контейнерите пред домовете им и се изхожда на тротоара. Много обитатели на Северозапада твърдят, че това същество е плод на болно въображение, но и много от тях могат да се закълнат, че са го виждали лично, ей с тия очи, и дори че са обръщали с него по няколко ракии. Малкото на Сурсупудулата се нарича Цинцибайче и първото нещо, на което се научава, още преди да се научи да лети, е да псува.

  Пелентолоп - Пелентолопът е влечуго, което ходи изправено на задни лапи, а предните му са тънки, без кости и се гънат във всички посоки. Езикът му като на повечето влечуги е раздвоен и когато говори, изговаря думите по два пъти един след друг, когато е спокоен, или едновременнодвойно, което звучи като стереоефект, когато бърза. Повечето от познавачите на това същество от Северозапада са на мнение, че то е тъпо, с твърде нисък коефициент на интелигентност. Това обаче не е доказано. Пелентолопът обича да се препича на слънце и да разпитва минувачите за личния им живот. Понякога го мързи и само им подхвърля хапливи забележки, но северозападните минувачи са свикнали, а и толерантността им е вродена. Пелентолопът пие само шейсетградусова северозападна гроздовица, за да стопли студената си кръв. Когато след три „малки“ чашки Пелентолопът заспи следобед, хърка толкова силно, че заглушава дараците в памучената фабрика и бръмченето на торния самолет ЕЛЗЕТ.

  Плашипутарник или изклесък - така всъщност се нарича някое мутирало митично същество от горепосочените. Когато мутира митичното същество, то преминава от едно агрегатно състояние в друго, тоест от една форма на живот в съвсем разнопосочна, като достига пределите на биогенетическата фантазия. Мутирайки, Червеноглавият драпалец може да се превърне в Муртузук или Сурсупудула, но най-често остава в някакво междинно състояние, в което придобива чертите на няколко от митичните същества, както и нови най-неподозирани характеристики. Тези факти ни навеждат на извода, че изследването и класифицирането на митичните същества винаги ще бъде трудно и дори невъзможно за по-траен период и че за тях можем да отнесем с най-голям успех теорията за променливостта на нещата. В тази връзка държа да подчертая, че ако някой на този свят разполага с по-различни сведения за упоменатите митични същества, то това не е никакво противоречие, а просто временно състояние, в което привидността на нещата е била привидно друга. Благодарим за вниманието!
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 50
  Местожителство : Бургас

  Re: Напаст Божия 2

  Писане  Булти on Вто Авг 28 2012, 15:50

  смях смях смях

  йессс
  avatar
  Ribarina

  Брой мнения : 1597
  Join date : 02.05.2012
  Age : 36
  Местожителство : Burgas

  Re: Напаст Божия 2

  Писане  Ribarina on Сря Авг 29 2012, 00:24

  Jorestes написа:

  Муртузук - Муртузукът е потайно същество, което се среща изключително рядко в най-ранните часове на деня. Муртузукът обича да краде кокошки и да троши бутилки в главата си, когато срещне човек, тръгнал сутрин на работа. Зъбите на Муртузука са криви и като отвори уста, от нея се носи дъх на гнило. Има ясно изразена психосоматична сексуалност, която обича да демонстрира най-вече като крещи различни междуметия: „оооооу, беее“, „яааааааааааауууууууууу“ и подобни. Муртузукът има дълга муцуна, двете му очи са разположени близко едно до друго и най-често пие ракия. Удивителна е способността му да изпива по повече от литър, без това да се отразява на кондицията му. Когато пие, Муртузукът мига много често с лявото си око и се плези. След втория литър ракия започва да повтаря, че никога не е бил, това, което не е, и винаги ще бъде това, което е. Популацията на муртузуците е силно намаляла и е застрашена от изчезване, което може да се обясни с трудните условия на двайсет и първи век, в които сексуалните щения на съществата са съвсем закърнели, въпреки че споменатите междуметия все още може да се дочуят рано сутрин. Муртузукът не псува кмета на майка, когато се ядоса, а псува всичко живо, което му се изпречи на пътя, затова е смятан за особено опасен. Привидната агресивност на Муртузука обаче е предпазна реакция и не бива да ни плаши.  Ако може да плува и гони рибите на хората значи познавам едно такова смях смях смях
  avatar
  Булти
  Admin

  Брой мнения : 8496
  Join date : 22.09.2010
  Age : 50
  Местожителство : Бургас

  Re: Напаст Божия 2

  Писане  Булти on Сря Авг 29 2012, 10:26

  uaa

  - Аве ей !!!!... Изклесък

  ща изпера

  ха-ха-ха
  avatar
  Jorestes

  Брой мнения : 3622
  Join date : 29.12.2010
  Age : 36
  Местожителство : София

  Re: Напаст Божия 2

  Писане  Jorestes on Сря Авг 29 2012, 10:34

  смях смях смях скок
  avatar
  Ribarina

  Брой мнения : 1597
  Join date : 02.05.2012
  Age : 36
  Местожителство : Burgas

  Re: Напаст Божия 2

  Писане  Ribarina on Сря Авг 29 2012, 23:55

  ха-ха-ха ха-ха-ха ха-ха-ха на-на-на Чиърз Браво !
  avatar
  stonetales

  Брой мнения : 821
  Join date : 15.08.2011
  Местожителство : Sinemorec

  Re: Напаст Божия 2

  Писане  stonetales on Пон Сеп 10 2012, 23:29

  ОООО, Макяаааа:)

  Забовариле сте маждрамуняко и мермеруняко. Те теа баш животиняци ядаа щипките по просторете нощем и викаа нещо таково, като да а "жунгръц-жунгръц", ама не а баш жунгръц, а а като "мущърр, мущъррррррррр" те такову те.

  Они са и двете таквие некви неразпознаваами животиняци, ама случи ли са да го зърнеш у тъмното, заврътело са а и та а избумкало у ногите та са прекинваш да са съпиняш.
  Нийела а ногу таа гад, ма настъпиш ли я - напикава са баш и ти разида галоша отдолека, та требе а си фръгаш и калците, що оно като се разсмръди и са не траа там.
  А разфръка ли са навам-натам, да са излундзи - опикало та а цел, усмръдел си се на кочинья и требе нAпролет да влазаш у барата да са изплацикаш, оти цело лето че смръдиш на дръгел.
  Зимата цси а изтрааш смръдел, ма цси затъкиняш носо - що она колко а зимичката, Я?:)

  А земат ли а са пръцат - мани - ниьело а - фръчи клес ча на дувара и бута керемидите и ги трОши.

  Ей, Макя, уригне ли са тава на изедена щипка, е те така те "УУУАААРГХАААА" та му се заклати гръцмуня ча - Беееегайй, БЕГАЙ МАКЯ НАДАЛЕКО!!!, що а като да си паднал у нужника, ама не баш само да си паднал ама и загрибал с Уста гняста дееба:)


  И нема а забоварвате такиье щръкоье а ги споменувате, що кога чуляк рапа ношкя из пътичките и пада из гропаньете на прибиранье из хоремага и му са совне таково из ногите, ако го не знаа, са съпикясва и не моа цела нощ са съпикяса после!!!
  avatar
  Jorestes

  Брой мнения : 3622
  Join date : 29.12.2010
  Age : 36
  Местожителство : София

  Re: Напаст Божия 2

  Писане  Jorestes on Вто Сеп 11 2012, 08:09

  супер супер супер
  avatar
  Jorestes

  Брой мнения : 3622
  Join date : 29.12.2010
  Age : 36
  Местожителство : София

  Re: Напаст Божия 2

  Писане  Jorestes on Сря Окт 16 2013, 14:31

  И тетака чичками, я прочето у сайтъ за митичните същества и реко да ви пишем за едно.

  Тава сички го знаете - маждрамуняк - са че ви рАзкажа за една случка, гаде ми са случи еее преду време у Синеморец, онй дзвер Маждрамуняку веке много често се среща у Югоизточна Странджа и най- гУлема популация има у Синеморецу.

  Я значи кааа сам излезнал една вечер да пикам преду дома на дуда. И беше съботеска и нали си е време за дискотеки и я беше жулнал една трилтрОвка "ММ" онааа биричка сещате са каде три кильа са продават на цената на два литра. Та я ка сам извадил Кънчо и си пикам и по едно време са чуа ККкККкррррр цък цък дум дум. Викам си кво стана??? Огледа са така позаслуша са па и са усети че звукъ иде негде от курника. Бре!!! Макья му я кво а тава бе лелееее и са свръши с пиканьйето и затича на тама и глеам от курника изкача маждрамуняка.

  Малиииииии майкья и като са развика я по него и като добара казмътъ каде я беше подпрел на Ладатъ (а онааа иляда и пестин лада ааааа моштна моштна :)) и като го подгони из двора. Малииии оно не оди бе оно фръчи бе божууууу !!!! И тамън да замана да го Удара и онова като изцвръча и като набра височинъ и като са истреля през вратника и право у долъ и запердаши къде у Велека. Ааа я не спомена че действието съ развива у Синемореца - таваа до Ахтопол,като минеш лозята и право у наше село. Да знааате ЗБОРА НИ ЕА НА 14 Октомври Света Петка !!! АКО САКАТЕ ЯЛАТЕ. ЯДЕНЬЕ И ПИЕНЬЕ ИМА НЕБОЙТЕСА. ИИИ чеки че я са отплесна таа онова като ноде през вратника и право у Велека.

  Я пита дедами оти така и викат ама он каза че и он незнаа. Много от одавна е така... Та я си викам беги каде че го гоним онова да ма фане у ряката та тамница да ма пръчи. Връщам са у курника да видим кво е положението. ААА ОООООООО уааааа нема да ти прикаам вътре кво е. ЛЕлее маалеее. Птейа целееа проскубан и окръвавен. Кокошките от стра снесле по 2 яйца сека. Гледам оня петей а он като ми проговори я каза на чис български език."Лелееее баце, тааа гад тоа маждрамуняк ма укачи пред сички кокошки лелее кво ше прайм са кво ???? Немом вече нема живот за мени, че мрем." И я само и тава ми требваше. Успокои петейа и кокошките. Обра яйцата отидо до магазата остави ги качи са гори облеко грейката че беше ладавина удари два галтъка рикиа - праскова много добра 57 градуса - и тръгна до комшията Бай петко ловеца. А таваа некаде около 1 часа нощеска !!!!!! Я викам на вратата чукам. Макеее.

  Фръли с камик по джама по едно време са света и я дадо па вой от вънка. Оня изкочи по гащи и вика кво бе пустиняк кво станало колко е часа та викаш такъв на умрело. МАлииииииии и я като му разказа кво е станало. МАлиии оня като са едоса и вика ооо я са че му разкатаем дома. Седи са идем след манко. И я зачека и оня по едно време иде, ама облечен такъв маскировачен с пушка на рамо и вика, че го стрелям и че хвълим у реката там до устието оно там Велека е мноу дълбока. Изкочиме ние кви сме бесни и викам ей Бай Петко яла те тава тръгна от нази на доли кади долъ у барата май слезна. Оня вика те са го убивам.

  И тръгнами ние с нега у барата и дириме и дириме и нема го пустиняка. Викам му бай Петкоо чшш ае си одиме па утре ше го дириме. Оня мммаа кааа нема да си одиме. АААА я го джанка около 5 минуте и више и он по едно време са нави. Тръгнаме си ние нагоре из брега и оп оп оня шашкънин зима и са физна та по гръб и са тръколи на доле. Добре че са не удари у унаа пещера каде стръчеше. Петко са спре некво изпрепсу на йейа гумениците си оти он беше с гуменици едни изфизгани на Виденка (гума Виденка). Стиганме ние до назе и он вика ей брат ми я са ше ода да легам а ти ако чуаш че тоа звер са връне веднага да ми звъннеш на джисимето и я доваждам с бриникето и го стрелям !!!!! И я вика немаш ядове чичками. Ае живи здрави. Разделиме са ние с ньйега и я улете дом и легна. Нема никви ядове! Само каде на заранта като пущи пилците они беа много изплашени и несмейаа да изкочат из курника. 2 денья не са изкачале! Я сам им давал жито и трици вътре. ?!!??!?

  И оня звер маждрамуняка са не връща. Каде отиде на каде фана? Тъ? Незнам и не разбирам? И те така я сака да споделим тая случка да си знаете че тава животно е опасно и да викате подкрепленеа коги го видите. Оти мое и вази да оноде а не само пилците.

  avatar
  stonetales

  Брой мнения : 821
  Join date : 15.08.2011
  Местожителство : Sinemorec

  Re: Напаст Божия 2

  Писане  stonetales on Сря Окт 16 2013, 19:29

  Чичкамиииии:)
  Лизни го с една мертекя въз гръбината, па посленке го заколоврати с лопатето - да му са изуят дзъркелете като на Нанка циганката бозките коги са наида на пралкята да пере на мажо си гащите:)

  Sponsored content

  Re: Напаст Божия 2

  Писане  Sponsored content


   В момента е: Пон Юли 16 2018, 01:44